Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Похвалете се с компютъра си

Featured Replies

преди 1 час, goodly написа:

А иначе не мога да си представя как ще играя игри на това нещо. Преди когато бях с квадратен, ходих у мой приятел и той имаше 16:9 и хората и главите им изглеждаха широки, разпънати. Та на 21:9 сигурно ще е още по разтегнато. Но сигурно и с това се свиква, но лично не бих взел такъв за игри, просто не мога да си представя всичко да ми се разпъне.

То по твоята логика, хората дето ползват три монитора за игра, са с разтегнати на трите монитора глави :) 

Много от новите игри, имат и резолюция 21:9. Това е удобно. Нищо не се разтегля, а се появяват повече детайли встрани. Примерно играеш някакъв шутър. с 4:3 монитор виждаш да кажем на 60 градуса. С 16:9  на 70 да кажем 9 съвсем условно го казвам, не съм смятал), а на 21:9 да акжем 80 градуса. И всички детайли са с еднакъв мащаб. Тоест, ако виждаш един човек на 4:3 монитора с височина 10 сантиметра, то той ще е 10 сантиметра висок и на другите два монитора. Само дето в страни ще имаш много повече видимост, а това може да ти помогне да видиш противниците си рано, а не да остават в мъртвите зони на 4:3 и 16:9 монитори. 

Но лично аз ценя тоя размер за друго. Играя главно рейсъри и то от кабината. Почти винаги изпитвам проблеми да виждам страничните огледала, а и вътрешното. Това е важно, ако играеш с други около теб. Вместо да ползваш разни клавиши, за да завърташ главата си виртуално, то просто си местиш истинската глава и гледаш в огледалата. Малко профански обяснено, но това, че ти бягат някои детайли встрани не означава, че не може да преместиш погледа си леко и да ги забележиш. По подобни причини в автомобилните симулатори се ползват три монитора, които разширяват обзора по време на игра.

От гледна точка на други хора, широкия монитор е удобен за разполагане на повече прозорци или да имаш разширена страница докато четеш, а не да се чудиш как да мащабираш буквите, че да не са ти прекалено малки.  По същата логика някои предпочитат и 16:10 монитори, но те разтягат не в хоризонтално, а във вертикално отношение картината. Това е по-удобно за хора, занимаващи се с дизайн и тем подобни.

Това, че колегата не е геймър, а си е взел подобен монитор не означава, че и на него няма да му свърши добра работа. Лично аз ще взема подобен монитор, когато реша да сменя сегашния си. А 4:3 и 19 инча...Ванко, в кой век застрял?

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 427k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Дойдоха чарковете днес. Сега ми остават само скобите за водния блок и всичко това(плюс още няколко неща) трябва да влезе в онова дървеното от другата тема. Обаче като гледам как ме сърбят ръ

• Янко Влахов
    Янко Влахов

А защо изобщо му се връзвате? Ако наистина е поръчано подобно нещо, то това са едни от най-глупаво похарчените пари.

• Айде да почнем на чисто! Няколко снимки от днешното почистване. Машината от подписа:         За жалост в mallbg.com се беше изчерпала R9 290 за 500 лв., иначе щях да се подсиля с нея. Ам

Публикувани изображения

Ето тъка ги виждах нещата само картинките ги разминете. Разтегнатата на 16:9, а сплесканата на 4:3 екран. Да не би и той(приятеля) да е бил на същата резолюция като моята 1024x768? Или всичко е на психическа основа че реално виждаш че монитора е широк?

maxresdefault.jpg

преди 6 минути, goodly написа:

Ето тъка ги виждах нещата само картинките ги разминете. Разтегнатата на 16:9, а сплесканата на 4:3 екран. Да не би и той(приятеля) да е бил на същата резолюция като моята 1024x768? Или всичко е на психическа основа че реално виждаш че монитора е широк?

направи един скриншот на това мнение на Кико да сравним кое как се вижда:

CUGj4Z.jpg

преди 2 минути, *Alex&Vanko* написа:

Аз съм с 22 и свикнах отдавна!:P

Мен как ме боляха очите и главата на 24 инча отначало не е истина :) докато свикна защото по рано бях със 17 инча

Редактирано от The-Walk!nG-Dead (преглед на промените)

преди 22 минути, goodly написа:

maxresdefault.jpg

Бъркаш се нещо. Ние говорим за различни резолюции, които се поддържат от определена игра. Има игри, които поддържат формат 4:3, но едновременно с това и 16:9 и най-новите 21:9. Бих ти дал някой скрийншот след малко, а да разбереш за какво говоря. 

преди 6 минути, The-Walk!nG-Dead написа:

Мен как ме боляха очите и главата на 24 инча отначало не е истина :) докато свикна защото по рано бях със 17 инча

Да и аз бях с 17 инча квадратен и ми беше тегаво отначало.

Той като цяло бърка идеята на резолюцията. Иска да пусне 4:3 резолюция на 16:9 монитор на фулскрийн което е пълна глупост , защо да слагаш 4:3 или някаква друг резолюция на 16:9 :) след като си имаш 16:9 си пускай неговата си резолюция. Или игра ако няма резолюция за 16:9 да пуснеш някаква 4:3 което от много години няма такива игри.

Редактирано от Can Oa (преглед на промените)

Ето примерно какви резолюции поддържа една игра, която играя:

2016-10-15_233750.jpg

2016-10-15_233904.jpg

2016-10-15_234003.jpg

2016-10-15_234036.jpg

Тия резолюции зависят от видеокартата и драйверите!!! За да пуснеш определена резолюция, първо трябва да има поддръжка на хардуерно ниво от видеокартата, след това на хардуерно ниво от монитора и накрая на софтуерно ниво от драйверите. 

От гледна точка на филмите, нещата стоят по доста лош начин.

Познай при кого ще се разтегне картината по-вече, от там и влошаване на качеството.

Пример с два филма. Все пак, зависи и на каква резолюция е снимано.

8935969c.png

преди 3 часа, nikolela написа:

От гледна точка на филмите, нещата стоят по доста лош начин.

Познай при кого ще се разтегне картината по-вече, от там и влошаване на качеството.

Пример с два филма. Все пак, зависи и на каква резолюция е снимано.

Някой от хардуер тим трябва да напише тема за монитори и резолюции да ви се изяснят нещата.

Разберете го! Никой монитор не разтяга нищо и никога ако сами не го направите!!!

Ако си пуснеш филм който е на резолюция различна от монитора ви ще гледате филма нормално без никакво разтегляне , като на местата където се различава резолюцията ще има черен фон но пак всичко ще си е перфектно оразмерено. Ако пуснеш филм 4:3 резолюция на монитор 16:9 ще гледаш точно оразмерен филм със черни ленти в ляво и дясно. Аз на моя 21:9 ако пусна сериал или филм записан от телевизията които са 16:9 ще имам черен фон(линии) в ляво и дясно но филма ще го гледам перфектно. Ти ако пуснеш истински филм на твоя 16:9 рипнат или не от блу рей които са формат 21:9 ще имаш черни линии от горе и от долу а аз ще го го гледам перфектно без тези линии и на двама ни няма да е разтеглено.

Всеки видео плейър по дефалт пуска филма на резолюцията която е записан ,  на фул скрийн се вижда точно с черни ленти където е разликата а може да се разтегли само ако ти сам си настроиш aspect ratio да игнорира формата на филма и да го разтегли според монитора. От това следва че само потребителя лично може да си го набута и да гледа разтеглен филм.!!!

едит: на тази снимка съм пуснал филм , ти ако пуснеш този филм ще го гледаш идеално оразмерен със черни ленти от долу и горе.

3.jpg

преди 25 минути, *Alex&Vanko* написа:

От колко формата имаме нужда? Не може ли да е един?

Да ги фърлиме сега 16:9 и да купиме 21:9 ли?

16:10 немаше ли?

Всеки сам си избира демокрация , никого нищо не карам да справи - просто се похвалих с монитора си.

Предвид в какъв формат се снимат филмите тия монитори доста закъсняха.

Въпроса е по-скоро нужно ли е да купуваме нещо остаряло ако можем да си позволим актуалното и всъщност толкова ли е голяма разликата в цената?

Реално Can Oa е нацелил промоция с намаление 113 лв. тоест както и да го гледаме е далавера.

Никой не е казал да хвърляте старите си монитори, процесори и видеокарти щом ви вършат работа тук хората пишат новите си покупки.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

Да дам и аз моите два цента.

21:9 не оптималният избор, поне според мен. Повечето такиава монитори са 29 инча с 2560x1080. Ако ползваш новият Windows 10 снап има няколко нови интересни функции и прави ползването на повече прозорци малко по удобно, но не оптимално.
Аз предпочитам два 27" монитора 16:9 или 16:10. У нас имам 2х2560х1440 което ми позволява много по лесно да управляам прозорците. Видео в пълен екран от едната страна от другата страна каквото искам (просто пример).
На работата имам iMac27 5K с втори монмитор Philips 4k, с тази голяма резолюция е наистина трудно да се работи, текста става доста малък, за това ги ползвам в 2560х1440 мод :), но пак са два, а не един дълъг монитор, който предлага малко вертикална резолюция.

Screenshot from 2016-10-16 22-44-33.png

Редактирано от Desdinova (преглед на промените)

Айде и аз да се похваля с нещо новичко. Имах мерак, да го пробвам това RX480 и това е... :D

IMG_6777.JPG

Охаа... честито! Покажи някои резултати с тия животни :) 

Общо взето машинката която си събрал е мощна за днешно време и ще кара всичко ново и старо на макс ;) Браво!

Нямаше пари за K процесор ли ?  

преди 4 минути, goodly написа:

Общо взето машинката която си събрал е мощна за днешно време и ще кара всичко ново и старо на макс ;) Браво!

И с това дъно ще си клокне процесора доволно, но с друг биос.

преди 5 минути, goodly написа:

Благодаря :) Като цяло не съм мислил за клок, за това и предпочетах този вариант, а и в интерес на истината 100 лв. са си 100 лв. :D

преди 2 минути, nikolela написа:

И с това дъно ще си клокне процесора доволно, но с друг биос.

И аз така съм чувал... но за момента не ми е нужен клок... докога, ще видим. :D

MB: Asrock 970 pro3 r2.0
CPU: AMD FX-8320 X8 Black Edition /3.5GHz/ 16MB Cache
RAM: Kingston HyperX Fury Black 8GB, DDR3, 1600MHz
GPU: GIGABYTE GeForce GTX 660 OC 2GB GDDR5
HDD1: Western Digital Black  1TB 7200rpm 64MB SATA3
HDD2: Seagate Barracuda 1TB 7200 rpm 64MB SATA3

преди 44 минути, emilvelislavov написа:

MB: Asrock 970 pro3 r2.0
CPU: AMD FX-8320 X8 Black Edition /3.5GHz/ 16MB Cache
RAM: Kingston HyperX Fury Black 8GB, DDR3, 1600MHz
GPU: GIGABYTE GeForce GTX 660 OC 2GB GDDR5
HDD1: Western Digital Black  1TB 7200rpm 64MB SATA3
HDD2: Seagate Barracuda 1TB 7200 rpm 64MB SATA3

Колко пари ти излезе и кога си го купил ? Питам, просто от интерес!

Охлаждане на процесора нямаш ли, кутия, захранване ?

Редактирано от goodly (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Твърд диск: 1TB (1000GB) Western Digital 7200rpm 3.5, 64MB, SATAIII 600

ССД: 240GB Kingston 2.5 SATA III

Памет: 16GB DDR4 2133MHz Kingston Hyper X (DDR4,2x8GB)

Оптично устройство: DVD-RW LG GH24NSB0 DVD RW SATA BLACK

Кутия: RAIDMAX Vortex V4 404WB Black/Green

Захранване: Thermaltake 500W PFC 120cm Silent Fan, Intelligent Fan Speed Control

Видео карта: nVidia GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 128bit HDMI/DVI/DP Pascal

Процесор: Intel® Core™ i7-6700 Skylake 3.40Ghz (8M Cache, up to 4.00 GHz) 1 бр.

Дънна платка: Gigabyte B150M-DS3H 1151 M.2 PCI Express 1 бр.

Портове отпред: 1 x USB 3.0; 1 x USB 2.0; вход за слушалки; изход за микрофон

Портове отзад: 1 x PS/2 keyboard port; 1 x PS/2 mouse port; 1 x HDMI™ port; 1 x DVI-D port; 2 x USB 2.0 ports; 4 x USB 3.1 Gen1 ports; 1 x LAN (RJ45) port; 3 x audio jacks
Изходи на видеокартата: 1 x Dual-Link DVI; 1 x HDMI 2.0(NVIDIA 3D Vision Ready); 3 x DisplayPort 1.4

+ евентуален бъдещ монитор BENQ 144 hz, 1 ms

Компютърът ще се използва главно за CS:GO и някоя друга по-тежка игра, какво мислите ?

преди 9 часа, y0nkicha написа:

Твърд диск: 1TB (1000GB) Western Digital 7200rpm 3.5, 64MB, SATAIII 600

ССД: 240GB Kingston 2.5 SATA III

Памет: 16GB DDR4 2133MHz Kingston Hyper X (DDR4,2x8GB)

Оптично устройство: DVD-RW LG GH24NSB0 DVD RW SATA BLACK

Кутия: RAIDMAX Vortex V4 404WB Black/Green

Захранване: Thermaltake 500W PFC 120cm Silent Fan, Intelligent Fan Speed Control

Видео карта: nVidia GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 128bit HDMI/DVI/DP Pascal

Процесор: Intel® Core™ i7-6700 Skylake 3.40Ghz (8M Cache, up to 4.00 GHz) 1 бр.

Дънна платка: Gigabyte B150M-DS3H 1151 M.2 PCI Express 1 бр.

Портове отпред: 1 x USB 3.0; 1 x USB 2.0; вход за слушалки; изход за микрофон

Портове отзад: 1 x PS/2 keyboard port; 1 x PS/2 mouse port; 1 x HDMI™ port; 1 x DVI-D port; 2 x USB 2.0 ports; 4 x USB 3.1 Gen1 ports; 1 x LAN (RJ45) port; 3 x audio jacks
Изходи на видеокартата: 1 x Dual-Link DVI; 1 x HDMI 2.0(NVIDIA 3D Vision Ready); 3 x DisplayPort 1.4

+ евентуален бъдещ монитор BENQ 144 hz, 1 ms

Компютърът ще се използва главно за CS:GO и някоя друга по-тежка игра, какво мислите ?

Пробвай и новите игри иначе честито :)

преди 8 минути, The-Walk!nG-Dead написа:

Пробвай и новите игри иначе честито :)

Благодаря, определено ще пробвам някое по-ново и тежко заглавие :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.