Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Как мога да инсталирам Ubuntu 7.10?

Всичко върви по вода докато не стигна стъпката с инсталация.

Избирам на кой хард диск да се инсталира и изписва нещо от вида на "Първо трябва да зададете ROOT файлова система".

Какво да правя?

Здравей ! За повече информация преди инсталацията , хвърли едно око Тук !

..... Трябва да се инсталира след "/" или да на същото място да напишеш "home" .... и при двата случая тръгва инсталацията .

Редактирано от maicky (преглед на промените)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Как мога да инсталирам Ubuntu 7.10?

Всичко върви по вода докато не стигна стъпката с инсталация.

Избирам на кой хард диск да се инсталира и изписва нещо от вида на "Първо трябва да зададете ROOT файлова система".

Какво да правя?

Трябва да създадеш дял форматиран в Линукс файлова система ext3 и да е монтиран като /. След това вече инсталацията ще започне.

Нещо не схващам.

Аз имам 4 дяла NTFS.

Сменям този който не ми трябва на ext3 и продължавам.

И след това пак тази "/" ми показва и че нямало зададена система и ме връща пак на хард дяловете.

Здравей ! За повече информация преди инсталацията , хвърли едно око Тук !

..... Трябва да се инсталира след "/" или да на същото място да напишеш "home" .... и при двата случая тръгва инсталацията .

Това е за Kubuntu.

Редактирано от Crop (преглед на промените)

Това е за Kubuntu.

.... Разликата е нищожна ! .... С други думи - няма разлика при инсталацията !

Нещо не схващам.

Аз имам 4 дяла NTFS.

Сменям този който не ми трябва на ext3 и продължавам.

И след това пак тази "/" ми показва и че нямало зададена система и ме връща пак на хард дяловете.

Това е за Kubuntu.

Задели един от тези дялове, които имаш за Linux и при инсталацията, като стигнеш до стъпката за манипулиране на дяловете изтрий дяла на който си решил да инсталираш Ubuntu. След това от празното пространство направи нов дял, с размер който да е над 4GB и го форматирай в файлова система ext3 и му задай път за монтиране да е "/". След това от останалото празно пространство направи още един дял, който да е swap т.е. размера му трябва да е два пъти твоята RAM памет и не по-голям от 2GB форматиран и монтиран като swap. И след това ако случайно имаш още от празното пространство можеш да си направиш още един дял форматиран в ext3 и монтиран като "/home". От там на татък инсталацията трябва да продължи.

.... Разликата е нищожна ! .... С други думи - няма разлика при инсталацията !

При мен е различно и нямам такива менюта.

Излизат 4-те дяла и след като избера някой от опциите има само какъв тип да е (избирам ext3) и отдолу едно поле с "/" и натискам ок. След това продължавам и не иска.

Инсталирах си Скайпа в Убунту 7.10 (64) ама не ми работи микрофона. Тоест аз ги чувам а те мен НЕ. Звук за филми и музика има.Глeдах по настройките ама нищо не открих. Моля за помощ!

Редактирано от stu (преглед на промените)

Влез във Volume Control. След това Edit --> Preferences. Там сложи отметка на Mic Boost (+20dB). След това влез в новопоявилото се меню Switches. Там също сложи отметка на Mic Boost (+20dB).

При мене така се реши проблема.

Аз лично предпочитам Beryl.Той е много по-лесен за работа и e с лесна инсталация.

/off

Само дето вече е история. Проекта е затворен след обединяването на Beryl и Compiz. Има някакви слухове че няяякой ден може да бъде пусната подръжка. В момента съществуват два вида 3D гъзарии - Compi-Fusion и всички останали. Едно че е много по-леко от кристала друго че има още 10000 повече ефекта и са много по-изпипани.

/off

Само дето вече е история. Проекта е затворен след обединяването на Beryl и Compiz. Има някакви слухове че няяякой ден може да бъде пусната подръжка. В момента съществуват два вида 3D гъзарии - Compi-Fusion и всички останали. Едно че е много по-леко от кристала друго че има още 10000 повече ефекта и са много по-изпипани.

Много си прав. Истината в момента е Compiz Fusion за 3D ефектите под Linux. Даже в Ubuntu има инсталиран Compiz, който само трябва да се до обогати с някои други пакети, за да се използва максимално.

Здравейте, искам да си инсталирам gDesklets, но безуспешно. Отварям си терминал в Убунту 7.10 пиша sudo apt-get install gDesklets всичко наред и след това влизам в Applications>Accessories>gDesklets и ми дава само черен екран и нищо повече:

http://img108.imageshack.us/my.php?image=g...sproblemuv6.png

инсталирал съм драйверите на nvidia ако това въобще е от значение.

/off

Добре де, айде некой да се фане да ми обясни как да го пусна и как да бачкам с него, ако трябва и скайпа ще си дам. ohmy.gif

Здравейте, искам да си инсталирам gDesklets, но безуспешно. Отварям си терминал в Убунту 7.10 пиша sudo apt-get install gDesklets всичко наред и след това влизам в Applications>Accessories>gDesklets и ми дава само черен екран и нищо повече:

http://img108.imageshack.us/my.php?image=g...sproblemuv6.png

инсталирал съм драйверите на nvidia ако това въобще е от значение.

Аз също имам проблем с gDesklets. Като го стартирам и прозореца потъмнява и след известно време стоейки така, програмата(прозореца) се затваря. Ето как изглежда:

35743_934_m.PNG

Започвам този тема,защото мисля,че доста съфорумци се интересуват от разрешаването на проблеми,свързани с тази дистрибуция.Аз лично имам малък опит с различните дистрибуции на Linux,но все нещо не ми достига,когато възникне проблем,за неговото разрешаване.Надявам се,че знаещите съфорумци (а мисля,че те съвсем не са малко) ще помагат за отговор на поставените от нас въпроси.

Нека специално към мен да проявяват снизхождение,ако им се стори,че питам неправилно или задавам глупави въпроси - аз съвсем не съм специалист,а ми се ще да науча повече за Linux и специално за тази дистрибуция,която много ми харесва!

Нека всеки,имащ проблеми с Ubuntu да се чувства поканен да пита тук - това не е моя тема,аз само я започвам за всички!

Първият ми въпрос е:

Инсталирах си Ubuntu,зададох,както си му е реда парола за root,създадох си и потребителски акаунт,но след това,когато трябва да въведа паролата за root,ми дава съобщение за грешка.Изобщо не мога примерно да инсталирам нещо,заради тази грешка.Три пъти преинсталирвах системата,но...все същото.Инсталацията я правя като "expert",защото инсталирвам на дял.Иначе акаунтът ми работи - т.е. паролата и потр. ми име там са валидни.Невалидна е само паролата за root,коята пиша,когато системата ми я иска.Защо се получава така и къде греша?В никоя друга дистрибуция,която съм пробвал досега,това не се е случвало.

Благодаря ви.

Ами за паролата на root си в грешка , защото когато я пишеш примерно като си пускаш синаптика е нужна не root паролата а потребителската, понеже първия потребител в ubuntu винаги е с права на администратор и ги ползува чрез командата sudo, ако иска да се логнеш като root в конзолата тогава пишеш su - и после паролата на root.

Добре де, айде некой да се фане да ми обясни как да го пусна и как да бачкам с него, ако трябва и скайпа ще си дам. ohmy.gif

Това е доста бъгав софт, но въпреки това преди месец бях намерил някъде из нета пакет за ubuntu който си работеше, за съжаление нямам спомен от къде го бях изтеглил, но малко ровене из google няма да навреди на никого.

След инсталирането на пакета, препоръчвам да се пусне първо от конзола с командата:

strace -o gdesklets.txt gdesklets

след това да се отвори файла gdesklets.txt и да се потърсят проблемчета в него, пример:

access("/etc/ld.so.nohwcap", F_OK) = -1 ENOENT (No such file or directory)

КЪДЕТО наличието на -1 говори че има проблем, т.е. не се намира ld.so.nohwcapв този случай, след това се инсталират необходимите пакети ако е нужно де, и всичко си тръгва както си му е редът.

Ами за паролата на root си в грешка , защото когато я пишеш примерно като си пускаш синаптика е нужна не root паролата а потребителската, понеже първия потребител в ubuntu винаги е с права на администратор и ги ползува чрез командата sudo, ако иска да се логнеш като root в конзолата тогава пишеш su - и после паролата на root.

Това е доста бъгав софт, но въпреки това преди месец бях намерил някъде из нета пакет за ubuntu който си работеше, за съжаление нямам спомен от къде го бях изтеглил, но малко ровене из google няма да навреди на никого.

След инсталирането на пакета, препоръчвам да се пусне първо от конзола с командата:

strace -o gdesklets.txt gdesklets

след това да се отвори файла gdesklets.txt и да се потърсят проблемчета в него, пример:

access("/etc/ld.so.nohwcap", F_OK) = -1 ENOENT (No such file or directory)

КЪДЕТО наличието на -1 говори че има проблем, т.е. не се намира ld.so.nohwcapв този случай, след това се инсталират необходимите пакети ако е нужно де, и всичко си тръгва както си му е редът.

В Ubuntu в конзолата, за да придобиеш администраторски права т.е. root права, трябва да изпълниш:

sudo -s -H
и след това да въведеш паролата за root. Така със su става под Debian. Другия вариант е да изпълняваш командите с:
sudo <command>
Иначе защо при мен не се получава със въвеждане на командата su? След като въведа командата su ми дава Password: и като си въведа паролата ми връща това:
biser@bisdata-pc:~$ su

Password: 

su: Authentication failure

Sorry.

biser@bisdata-pc:~$
Как може да се оправи да мога да влизам и по този начин в root права? Виж какво ми връща когато въведа командата strace -o gdesklets.txt gdesklets:
biser@bisdata-pc:~$ strace -o gdesklets.txt gdesklets

strace: can't fopen 'gdesklets.txt': Permission denied

biser@bisdata-pc:~$

Къде може да е проблема? Пробвах и с администраторски права и тогава ми изписва: НЕ ТРЯБВА да пускате gDesklets като администратор (root).

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

значи проблема ми е следния купих си комп като го пусна ми дава че зарежда убунту веднага след това излиза прозорче което се мести а на него пише : "Hz ?"

компа е чисто нов успях само да видя че версията на убунту е 7.04

пробвах и с друг монитор на него ми изписва : "no input ...." нещо такова

Може да не ти разпознава видеото, опитай и с Knoppix. Пробва ли да сложиш Windows?

Може да не ти разпознава видеото, опитай и с Knoppix. Пробва ли да сложиш Windows?

пробвах но понеже не ми дава никакъв екран няма как да иснталирам и него.Реших да сложа и боот диск на убунту също без успех.Пробвах да вляза и в менюто на монитора и там не ме пуска

Що не се обадиш там откъдето си го купил да те светнат ква е фатката да го подкараш?

пробвах но понеже не ми дава никакъв екран няма как да иснталирам и него.Реших да сложа и боот диск на убунту също без успех.Пробвах да вляза и в менюто на монитора и там не ме пуска

Добре де, поне някакви екрани на BIOS-а не виждаш ли? Ако виждаш, направил ли си реда на буутването на:

1.CD/DVD

2.Харддиск

Добре де, поне някакви екрани на BIOS-а не виждаш ли? Ако виждаш, направил ли си реда на буутването на:

1.CD/DVD

2.Харддиск

не мога и в биос да вляза пробвах с ф2 ф6 ф8

ако имаш друга идея с кои клавиш да опитам веднага се захващам

Del, F1, F11

Книжка към дъното нямаш ли? Напиши модела в сайта на производителя, все някъде трябва да е споменато как се влиза в BIOS-а.

току що успях да вляза в биос направих cd/dvd first device след рестарт обаче нищо слагам боот диска и пак ми тръгва да се зарежда убунту и от там нататък пак нищо пак черен екран с това Hz ?

току що успях да подкарам инстала на уиндоуса :P

мерси за съдействието dixi

Редактирано от the_needles (преглед на промените)

Здравйте,от скоро съм с Линукс и по точно Убунту 7.10.Фонетиката на клавиатурата тръгна,но се появи странен проблем.Цифрите под NumLock не са активни,диодчето на NumLock си е активно.Пробвах да сложа модела на моята клавиатура, но разлика няма.

Второто нещо е ако може да помоля за линк за uTorrent за Линукс.Приемам всякакви идеи и предложения за решаването на проблема.Благодаря предварително ;)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.