Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Рая, идеалното съществуване. Вярвате ли?

Featured Replies

Къде ще бъдем след "Второто пришествие" не е наша работа.

Аз имам библията под формата на книжка и мога да кажа, че физическата смърт е "едва началото" . Началото на пътуването към "вечноста".

Като повтарям : След "Второто пришествие" ще се разбере дали ще бъдем във "вечната райска градина" или във "Хадес( долината на мъртвия)"!

Второто пришествие неидва веднага след смърта , а когато Бог реши!

В Библията пише ,че пъкъл- такова нещо няма.Просто има Ад! И че човек нетрябва да гледа "света около него да е наред , а света в него да е наред"!

Аз спазвам християнските традиций и редовно посещавам черква и да ви кажа на всички тука , че това наистина ми помага в живота!Това най-вече се отнася за душата ми!

Никой неможе да каже дали ще сме в Рая или в Ада. Това просто независи от нас!

Редактирано от Амигоса (преглед на промените)

• Отговори 139
  • Прегледи 17,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ако трябва да се каже по-подробно и по-разбираемо - тези които имат, са се трудили - затова имат, и за това на тези които са се трудили здраво - ще им се даде в изобилие. А на тези които са мързелув

• Този ваш измислен Рай, наистина ще е пълен с всякакви грешници - алкохолици, похотливци и камикадзета! За разумните хора следва да има някакво друго място!

• Всеки, който се е решил по принцип да вярва е способен да повярва и в рая. Друг е въпросът, че при всички известни ми сучаи на вяра в съществуването на рай се вярва и че той всъщност е някъде съвсем д

Хубав рай. Някой ден ще дойда на гости :angry:

Щом има идея за нещо, то със сигурност съществува.

Т.е., ако вярвам, че има Снежанка или седемте джуджчета те наистина

съществуват?

Аз имам библията под формата на книжка

И тази книжка ти е достатъчна, за да си отговориш на всички екзистенциални въпроси?

А от кого зависи? От Бог? Няма ли значение, все пак, какво мислим, говорим и правим ?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Т.е., ако вярвам, че има Снежанка или седемте джуджчета те наистина

съществуват?

Но те съществуват. А дали ти ги виждаш, е въпрос на зрение.

И тази книжка ти е достатъчна, за да си отговориш на всички екзистенциални въпроси?

Понякога е нужно дори и по-малко. Понякога само едно слово стига...

и забравяш за всички книжки, за всички думи, за всички буквички, ала знаеш всичко, имаш отговорите на всичките си въпроси и дори нямаш въпроси изобщо. Дали това не е Раят? :angry:

dagpo безгрешен няма да те светна! Даже и поповете в манастирите не са безгрешни.

И добре dagpo ти си живееш мирно , кротко , неубиваш ....И какво dagpo ? Как можеш да кажеш "Да - аз ще съм в Рая"!

Тука се гледа не само какво вършиш ,а и душата се гледа!

А кой решава къде ще си? Да - това е Бог на Второто пришествие или така наречения Страшен съд.

Дали това не е Раят? :angry:

Но за да стигнем до там трябва ли да минем през това:

http://www.youtube.com/watch?v=2SoW5-tLe-U&feature=PlayList&p=E3F0027ABC27F4AA&index=2

Много деликатна тема за вярващите христяни... Страданието път ли е към Рая, скъпоценна приятелко?

душата се гледа!

А ти какво разбираш по понятието "душа", приятелю?

А ти какво разбираш по понятието "душа", приятелю?

Ми незнам ,ти кажи? :)

Относно душата,аз се ръководя от една източна поговорка-"Когато душата е в ред,тялото няма значение(Морихей Уешиба)"

Ми незнам ,ти кажи? :)

Относно душата,аз се ръководя от една източна поговорка-"Когато душата е в ред,тялото няма значение(Морихей Уешиба)"

Преводът на думите на О'Сенсей не е точен. Карай... Да отговаряш на въпроса с въпрос е добра тактика, но лоша стратегия ;) В будизма таквоз нещо като душа, аз или личност няма (на абсолютно ниво), което не означава, че няма емпирически аз, личност или душа...

dagpo превода наистина не е точен , но е имат един и същ смисъл.

Виж сега тука с теб може да си говорим безкрай!

Просто аз съм избрал да вярвам! А ти дали вярваш си избери сам!

От рая на къде отидохте

Всъщност,по-актуално е да гледаш това, което се е случило вчера, според историческите критерий за време: http://www.youtube.com/watch?v=sfrl6vrNkvM&feature=related

Може би от ада към нещо различно ;)

Подскажи ни моля те, щото инак ще сме като Алиса, която питала гъсеницата, накъде да тръгне, а гъсеницата в отговор я запитала, къде иска да отиде и след като Алиса отвърнала, че няма значени3е, защото е важно да стигне до някъде, гасеницата казала, че в този случай няма никакво значение коя посока ще избере...

Явно и сега се получава нещо подобно като с Алиса. След като за мен рая и ада са един вид плод на нечие въображение няма значение какво ще е по различното. До колкото знам за рай и ад е започнало да се споменава в библията, а до преди това не се е и споменавало за нещо дори и близо. Тази тема е за тези неща.

Явно и сега се получава нещо подобно като с Алиса. След като за мен рая и ада са един вид плод на нечие въображение няма значение какво ще е по различното. До колкото знам за рай и ад е започнало да се споменава в библията, а до преди това не се е и споменавало за нещо дори и близо. Тази тема е за тези неща.

Нирвана не се различава по нищо от сансара,

Сансара не се различава по нищо от нирвана.

(Нагарджуна, ММК 25.19) :)

На абсолютно ниво Лу, но на относително едното е илюзия и страдание, а другото е свободно от илюзията и страданието. Но когато постигнеш Нирвана, разбираш, че не е имало никаква сансара. По същия начин, по който ако в тъмното приемаш едно въже за змия, но като установиш, че това не е змия, а е въже, разбираш, че изобщо не е имало змия :rolleyes:

• 10 години по-късно...

Аз вярвам в Рая ,защото при една кратка кома се озовах в отвъдното пред Господ и Той ми даде да почувствам Рая(едно неописуемо хубаво чувство , несравнимо с нищо земно),след това ви дях фрагмент от Рая( бях участник в космическа битка от междузвездни войни).До преди това само предполагах ,че ще попаднем във фантастичните и мечтани светове след смъртта ,но след тази кратка кома и общуването ми с Господ се убедих ,че наистина ако сме заслужили ще прекараме вечността след смъртта много добре и ще имаме възможност да изживеем мечтите и фантазиите си. Като добавим ,че ако живеем праведно и ще имаме много проекции ,то става супер.

• 10 месеца по-късно...
на 14.11.2009 г. в 12:59, braksi написа:

От древни времена се говори за тоя свят като несъвършен, като изпитание и за рай, за идеален живот там отвъд.

Вярвате ли в това? В рая, в някакъв идеален свят в отвъдното?

Няма как да има идеален рай населен от неидеални хора. Всеки изпитва и осъзнава това, което отговаря на съзнанието му. Така и радостта, и щастието, и възприятията, и желанията, спомените и стремежите - всичко ще е ограничено до съзнанието на преживяващия. За какъв идеален рай може да се говори тогава? Какво осъзнава мравката от живота в сравнение с човека? Всеки може да изпитва дотолкова блаженство (или страдание), доколкото съзнанието му позволява. 

Поради това и не намирам нито рая, нито ада са вечни. Те може да са (и са) някаква награда или наказание, но само временно. Човекът не е завършен. Не е завършен в нито един свой аспект - чувства, мисли, разбиране, знания, способности, сетива, сила, морал... В нито един. Съответно и животът му, без значение къде ще се намира - на земята, на друга планета, в друго състояние на съзнанието, - няма как да е идеалното щастие. А ако отидем още по-далеч в разсъжденията си, може да се каже, че дори и проявената вселена не е съвършена - тя също е незавършен процес и се развива. Съвършенство може да се търси единствено в това непознаваемото, безгранично, неизменно и непресъхващо начало търсещо своята все по-пълна изява чрез всичко съществуващо. Вечният ад и рай в този смисъл предполагат, то само да постави завинаги граници на проявленията си, т.е. на самото себе си. Награждавайки или наказвайки човека с някакво вечно неизменно състояние като ад или рай, това означава безграничното да се ограничи завинаги в съответния човек чрез когото се проявява. Това обаче е невъзможно. Всичко крайно е обречено на промяна и животът не може да спре в едно състояние. То може да продължи много дълго, но в един момент развитието на човека трябва да продължи. И ще продължи, колкото и да не му се иска на пребиваващия в рая. В крайна сметка обаче така той получава възможност за израстване, и съответно за постигане на още по-пълноценен живот.

• 2 години по-късно...
на 18.12.2009 г. в 23:33, Амигоса написа:

Къде ще бъдем след "Второто пришествие" не е наша работа.

Аз имам библията под формата на книжка и мога да кажа, че физическата смърт е "едва началото" . Началото на пътуването към "вечноста".

Като повтарям : След "Второто пришествие" ще се разбере дали ще бъдем във "вечната райска градина" или във "Хадес( долината на мъртвия)"!

Второто пришествие неидва веднага след смърта , а когато Бог реши!

В Библията пише ,че пъкъл- такова нещо няма.Просто има Ад! И че човек нетрябва да гледа "света около него да е наред , а света в него да е наред"!

Аз спазвам християнските традиций и редовно посещавам черква и да ви кажа на всички тука , че това наистина ми помага в живота!Това най-вече се отнася за душата ми!

Супер ! 

И от нас зависи , оставено ни е слово ,най - вече ,,, 10-те Божи заповеди " и напътствията на Исус Христос . 

• 1 месец по-късно...

Честно казано слушам едни стари песни , и си мисля ,, като умра ще преповторям старите спомени ,и ще ги усъвършенствам , да станат още по хубавави " . Раят е и тук на земята , хубава музика , хубава компания , и заспиваш до нещо по така .  

Айде за всички бивши и некоя с която ще се запозная 

• 1 месец по-късно...
на 18.12.2009 г. в 23:33, Амигоса написа:

.

Физическата смърт е вход във вечността .

Не вярвам в рая и не виждам с какво може да е привлекателна самата идея. В частност християнската представа в контекста на притчата за добрия пастир от евангелието от Йоан. 

Разказът в Евангелие от Йоан по същество е разказ за еврейска секта с харизматичен гуру, който обещава на последователите си, че ако слушат само него и никой друг, ще ги заведе в някаква кошара, царство небесно, дом на отца му с много обиталища. Казва им че ще даде живота си за овцете си, предупреждава ги да слушат само него и никой друг, да го следват и да не се отклоняват от това което им говори. Честният отговор дали бих се присъединил към подобна секта е не, така че не виждам защо обещанията на гуруто за някаква кошара или рай трябва да касаят хората извън религиозната секта, още повече че оттогава досега са изминали повече от 20 века.

Да предположим, че има нещо вярно в това което е казал евреинът Йешуа бен Йосиф (Исус Христос) на последователите си в Близкия Изток отпреди повече от 20 века. Да речем, че не е от този свят и е приготвил някакво "царство небесно" за вярващите. Въпросът е какъв може да е този друг свят и какво може да представлява царството небесно/кошара/домът на отца му с много обиталища?

Единствената асоциация за която се сещам са разказите на астралните пътешественици и разказите за астрални колонии. В тази връзка дали е възможно да бъдат създадени някакви въображаеми "астрални" светове, които да бъдат населени с последователите на дадена религия, секта или култ? Вероятно, може да се допусне такава възможност. За да се удовлетворят посланията на различните религиозни вярвания, може да се допусне и възможноста за създаване на симулации на хора, които да обитават и допълват различните астрални светове или колонии. Ако вярата изисква изтребление на неверниците и адско наказание, проблемът с липсващи души би могъл да се реши със създаването на симулации на хора, или нещо като ботове, които да задоволят и обслужат вярата на богомолците.

На база на горните разсъждения, не виждам с какво подобни "райски" фантасмагории могат да са привлекателни. Ако има рай, тогава може да се предположи, че за вярващите това е последната спирка за вечни времена. Идеята за търсене на отговори на философски въпроси от типа на - какво има отвъд астралните фантасмагории, отвъд рая и ада и т.н. се обезсмисля. Вярата в рая би имала смисъл, ако действително религията е като добре оградена кошара без връзка с външния свят. Нещо като митът за Адам и Ева преди грехопадението.

Значи : След смъртта има ,, Вечност " . Как ще си изкарате вечността зависи от земният живот. Библията предимно описва ,, какво да се прави и да не се прави ? " за да си добре за вечността . 

• 1 месец по-късно...

Идеалното съществуване предполага идеални хора. А хората дори и добрите, имат не само чисти, но и егоистични стремежи в себе си. Какво става с последните, ако попаднат на място, където реализация намират само първите? Те трябва да намерят реализация по един и същ начин или да бъдат трансформирани. Ако не, създават страдание. Чистите стремежи също биват изчерпвани, ако не се подхранват чрез избор. Рая и ада няма избор. Този момент често са пропуска в описанията и разсъжденията. Най-общо казано, в рая не можеш да си лош, нито в ада добър. Всъщност, в рая не можеш и да си добър, както и в ада да си лош, защото това се определя от избора.

преди 23 часа, 16562 написа:

Чистите стремежи също биват изчерпвани, ако не се подхранват чрез избор.

чий избор? Избор , предполага субект - ИЗБИРАЩ, като ИЗБОР е резултат от негова активност.

Чисти стремежи - е просто идеализирана абстракция. Такива са и Рай и Ад. Дали в последните имало или нямало избор - зависи дали съществуват ИЗБИРАЩИ.

Отживелиците за "чистите помисли" като контра на "егоизма" са просто религиозна история, а не познание.

Измислена конструкция от идеализирани абстракции няма практическа стойност защото тя не е описание на нищо действително.

==============

Ако описанията за АСТРАЛ се ползват като символна абстракция, то не би имало смисъл да се разглеждат като встрани от физическото съществуване, а като едновременни с него. Така съвсем адекватно могат да се разглеждат всички психични явления - особено потъването сред въображаеми образи и конструиране на лична или групово-договорена реалност от тях.

В този смисъл, ако се продължат условните съждения сред такъв контекст, то РАЙ и АД са само фрагмент от приказка, с ролята на договорено и насочено създаване на астрални проекции...

В същността си всяка идеология е механизъм именно за създаване на привлекателна астрална проекция, която да изиграе ролята на "общ елемент" в групата, като изпълнява регулаторни и сборни за нея функции. Религиите, са по същия начин.

С което изразявам че формата на екзистенция на всеки човек, съдържа своя непрекъснат астрален аспект, във всеки един момент. Всъщност може условно да се обобщи, че той се явява много повече приоритетен за него ( в ролята на преживяванията) отколкото става чисто физическото съществуване.

----------

Разбира се такова заиграване с презумпции и еквилибристики със свободни съчинения си има своите привлекателни страни, но в общ смисъл е лишено от адекватност с действителността.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.