Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добри домакини ли са жените?

Featured Replies

• Автор

Аз не схващам защо спорите, като в тая тема още не е ясно, за какво иде реч. За домакинята ли ?

Или за домокинката ? Като за второто имаме следната информация...

ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА на длъжността

ДОМАКИН

Клас по НКП: помощен персонал Код по НКП: 4134

I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

1. Организира снабдяването, съхраняването и отпускането на стоки и материали, инвентар, обзавеждане, работни облекла и канцеларски принадлежности.

2. Води картотека на постъпилите материали, инвентар, обзавеждане, работно облекло, канцеларски материали, както и на длъжностните лица, на които са предадени за ползване.

3. Изучава нуждите от закупуване на материали, приема и оформя поръчки и организира закупуването им.

4. Отчита месечно разхода на материали, които не са дълготрайни материални активи.

5. Контролира качеството на доставените материални ценности, организира товаро-разтоварните и преносните работи и оформя съпровождащата документация.

6. Прави предложения за бракуване на ненужни материали, както и за продажбата на излишните.

7. Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.

II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА

1. Отговаря за правилното съхраняване на стоките и материалите.

2. Носи материална отговорност за констатирани липси на стоки и материали.

III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

1. Длъжността е пряко подчинена на управителя на обекта.

2. При изпълнение на длъжността се осъществяват организационни връзки, и взаимоотношения с всички работници и служители и финансово-счетоводния отдел.

3. Осъществява контакти с ръководители и специалисти от други предприятия и организации по линия на осигуряване на необходимите стоки и материали.

IV. НЕОБХОДИМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

1. Трябва да знае:

а) нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани с получаването, заприходяването и отпускането на стоки и материали;

б) реда и изискванията за съхраняване на различните стоки и материали;

в) нормативните изисквания за първичната счетоводна отчетност;

г) компютърните и други автоматизирани системи за организацията на складовото стопанство.

V. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

1. Образование: средно.

2. Друга квалификация: работа с компютър.

3. Професионален опит: над 1 година трудов стаж по специалността, а при липса на такъв - трудов договор със срок за изпитване.

Стефке не разбра ли бе човек "Домакиня" ама аз съм написал домакинка то трябва да си яко прост и тъп за да не се сетиш

Така е, ти като си на работа няма кво толкова на нацапаш, най-много две чинии и три чаши и да пуснеш пералнята двапати в седмицата. Че уикенда е за почивка да ама според мене е добре да се свърши нещо полезно а не да се излежаваме като царе.

Тук май всички си живеят самички   :rolleyes: А къде оставихте детето/децата? 'ай' да ви питам като ги има 2 и двамата възрастни са поне по 8 часа на работа до къде ще се докара с това "разделение на труда"?!?  Всеки трябва да свърши каквото успее когато успее, иначе прасенцата и кокошките ще живеят на по-чисто и прибрано. Няма "мъжка" и "женска" работа, има работа, която не може да се свърши от единия, но на другия му е по силите...

Стефке не разбра ли бе човек "Домакиня" ама аз съм написал домакинка то трябва да си яко прост и тъп за да не се сетиш

Трябва, вярно е...

момче, леко с етикетите

Всички говорим за рецепти и разни манджи, но аз реших да вмъкна едно въпросче на което се спират голяма част от мъжете според мен, а именно добри домакини ли са жените? При започването на семейни начела, или в първите дни от сключването на граждански брак се питаме за едно от важните неща в живота, домакинската работа. Според някои хора жените са добри домакинки, според някои не чак толкова, според някои не. До някъде мързела си показва рогата, но има жени напълно отдадени на домакинската работа през уикенда, и това са жените които обичат чистотата и уютния дом. Нека всеки от вас който прочете написаното от мен изрази мнението си.

Все едно да попиташ - добри шофьори ли са мъжете? Има добри, но има и много зле.

Всички нормални хора обичат чистотата и уютния дом, не само тези които са напълно отдадени на домакинската работа. Но съм сигурна, че в даден момент и на тях ще им писне, ако тичат постоянно из къщата с прахосмукачката и парцала, а срещу тях някой си чопли семки пред телевизора.

Не знам кои мъже си задават въпроса - добри домакини ли са жените? Аз лично не съм чула някой да го задава този въпрос.

Ако си тръгнал да си избираш жена, само по това дали е добра домакиня или не, според мен ще направиш голяма грешка защото има много по-важни и стойностни неща.

Все ми е едно, примерно, че прахът ще се избърше веднъж в седмицата ако съм споделила чудесни моменти с "половинката си" или съм намерила време да се видя с приятели, да прочета хубава книга или да отида на театър или кино.

И още нещо, не намирам за правилно мнението, че уикендите са най-вече за чистене. Ако се включите заедно, работата която така наречената домакинка би свършила за цял ден, ще отнеме много по-малко време.

Друг е въпроса, че в последните години жените работят толкова, колкото и мъжете. Мисля, че едно време е имало някакви облекчения за майките. Сега, когато повечето жени се връщат след 9-10 часов работен ден като сдъвкани и изплюти, едва ли им е до домакинска работа. Повечето вършат само неотложните задачи, а именно да нахранят домочадието.

Но, както и да е. По важното е животът ти да е богат на емоции и споделени мигове, отколкото да живееш в стерилно изнервяща среда.

Може би трябва да се намери някакво средно положение за да са доволни всички.

Пишейки това, подчертавам, че нямам в предвид да се живее в кочина. Просто ако всеки се постарае малко, нещата се получават.

• Автор

Съгласен съм с теб, но ти може да не си чула това от устата на някои мъже, но те си го задават вътрешно. Може да не е точно по този начин, но все пак им минава през главата подобна мисъл като: "Бе тая жена само за кафета ли мисли, що не земе да изчисти малко тая къща?" или: "Тая жена освен да седи пред компа... (ако има комп в къщи и жената почти по цял ден виси там като стринка ми) ...друга работа няма ли бе, що не земе да позачисти малко, а не да се чуди кво да праи на тоя компютър". Не че няма по стойностни неща както казваш но и това според мен е важно до някъде. Вярно е и за неотложната задача да нахрани домочадието, само че това е от по-голяма част задължение на главата на семейството. Все пак няма да слага в устата на мъжа си, или на децата си или обратното. Имам предвит парите все пак двамата гледат да свържат двата края нали, само че ако единия се грижи да хранителните продукти, другия ше покрива останалите разходи, телефонните сметки, вода, ток, парно както е в по големите градове и т.н. Все пак благодаря че се включи в темата, ти се исказа най-добре, и най-точно обясни това което трябва.

Редактирано от Vankatabe (преглед на промените)

Пишейки - "да нахрани домочадието", съм имала в предвид да сготви. Не да им слага в устите wink.gif.

Що се отнася до парити, в последните години много жени печелят повече от мъжете си.

Но според мен при всички случаи - ако жената работи, домакинската работа трябва да се разпределя м/у членовете на семейството.

• Автор

Иванчо,имаш доста хляб да ядеш :)

Знам, знам, само че това че все още не съм женен незнам че едн жена трябва да се грижи малко от малко за да е чисто хубаво вкъщи, а това не значи че и аз не мога да и помогна.

Разбира се , че са добри ... в кръвта им е :)

• Автор

Пишейки - "да нахрани домочадието", съм имала в предвид да сготви. Не да им слага в устите wink.gif.

Що се отнася до парити, в последните години много жени печелят повече от мъжете си.

Но според мен при всички случаи - ако жената работи, домакинската работа трябва да се разпределя м/у членовете на семейството.

Разбрах за какво става въпрос, обаче неможе само един да се грижи и да има с какво да се сготви както казваш, и да покрива и останалите разходи. Вижда ми се малко сложно не че не е невъзможно. А и мисля че съм казал и споменал няколко пъти за това че трябва да се разпредели домакинската работа. И друго, ако жената иска да има повече приход в семейния бюджет сподед мен е по добре да се разпределят разходите така че и единия и другия да пропкриват по нещо за да остават пари и за развлечения.

Редактирано от Vankatabe (преглед на промените)

Ванката, какви мисли са нахлули в твоята глава? Кой ще чисти, ама добре ли ще чисти.....

Никак не обичам домакинската работа, пък който, каквато иска да ме нарече. През деня съм на работа. Като си взема детето от ясла ходя да пазарувам, мисля какво да се сготви и днес, че да се яде от всички, готвя, храня детето, вечеряме ние, минаваме с малката през банята, после тя иска да гледаме заедно филмче или да играем с играчките, после започваме да се уговаряме 1 час, че трябва да се ляга. Когато това се случи, прибирам играчки, книжки, пъзели, строители, които някак са се озовали из двете стаи. Трябва да се прибере масата, да се измият чиниите. И някак неусетно часът е станал 23.00. Като сега. И измежду тези споменати неизменни неща трябва да се избърше прах, да се измете, да се проветри, да се хвърли боклука и какво ли не. И....аз определено рядко врша тези неща с желание. Често, особено ако мъжът ми не се включи да ми помогне или е зает с работа вечер, зарязвам бърсането и метенето, щото издивявам иначе. В крайна сметка за мен е по-важно да съм наготвила, да си обрна внимание на детето и да почина след това, защото всеки има нужда от релакс в крайна сметка, за да е адекватен в отношенията си с детето най-малко, защото то хич не се вълнува, че сега мама трябва да мие една мивка с чинии, т.к. току-що е разчистила хладилника от изостанали манджи и тя се е оказала пълна с тенджери....

Както и да е. Исках да кажа, че домакинската работа ми е досадно задължениеи не, не чистя с кеф. И не, не съм добра домакиня. В момента под масата в кухнята, където се подвизавам и пиша тук, настъпвам разпльокана царевична пръчка, а до коша виждам желиран бонбон....не см го улучила...и няма да стана сега да ги махна.

:P Естествено, че подобна тема ще бъде постната от мъж.

За себе си ще ти отговоря. Аз НЕ съм добра домакиня. Сутрин като стана в 6,започвам дундуркане на детето, което обикновено пищи в тези часове, до 9 часа трябва някак си да съм го окротила за да към 9:30 да помъкна корита и легени да ко изкъпя, само влаченето на тази вода ми стига за деня.След банята се храни и ако имам късмет заспива, за да аз да започна да чистя. Всичките минути през които аз си почивам, гледам телевизия и т.н, всъщност са 2 в 1, защото аз или го храня или го приспивам. Но да седна ей така пред телевизора? Няма такова нещо братче или гладиш и зяпаш, или люляш и зяпаш или слушаш и чистиш. И така цял ден, докато се прибере мъжа, който е много изморен, но прави жертвата, да погледа детето, докато аз си "почивам" готвейки. В цялата тази история има и една незавършена магистратура, чиито изпити са януари-февруари.

Но, не съм добра домакиня, нищо, че нон стоп чистя имим си трима мърльовци, които се грижат да си имам работа непрекъснато.

• Автор

Всеки има мненние за всичко, така или иначе тябва искала не искала да чистиш без значение мъж ли си жена ли си. Вижам че всеки има свой начин как да разпределя ежедневието си, а не като стринка ми именно за това постнах темата за да и докажа че трябва да се гледа повече на домакинската работа а не по цял ден да се виси на скайпа или в чата или да се арзглеждат разни глупости. Постоянно й се правят забележки и такива неща ама нали ги знаете гражанките вечно гледат да са с маникюр и незнам си кво. Като пипа нещо го пипа само с 2 пръста за да не развали маникюра който е наравила за 15 минути и за да не нарани нежната си кожичка поддържана с разни кремове. Макар и само да зачисти масата или да премести прането до пералнята. Докато повечето жени не пазят толква маникюра или кожата си. Не казвам че жена не се поддържа или не трябва да го прави а да пипа по смело метлата или прахосмукачката. Така че ако разчитаме на компа както стринка и повечето жени като нея, компа няма да сготви или да измете.

Приятел, виждам те като един педантичен и вманиачен съпруг.... Ако жена ти е седнала на компа и си лафи по скайп, а не е пометено...какво? Естествено, че трябва да се чисти, иначе ще се превърне дома в кочина...У нас сега е яко разхвърляно...преди да заспи детето ударих една прахосмукачка, без да си пазя маникюра /и без това все ми се чупят ноктите/, защото малката разпиля нарочно едно пакетче оризон /подоие на бонбонки/, мачка с крака...докато не стана една пълна гадост....е, пометох, иначе не може...

Явно много коментари си чул за стринка си,иначе нямаше толкова да я мислиш тази работа с домакинстването...но...ако на стринка ти има кой да й чисти и готви....не е луд този, който баницата, а този, който му я дава....

• Автор

То трябва за всичко ред да има нали така а не като стринка ми сутрин стане в 7 изппрати малкия на даскало и седне на компа и докато не изпуши 2 кутии цикари и не изкърка 2 литра кафе до 2-3 часа след обят не става. Нито я интересува готвене нито чистене нито нищо. Та... добре че е баба та ни храни и чисти, ама ако се спомине някой ден недай си боже.... нали трябва да изчисти да сготви а това ше и отрепа половин ден язък че няма да е пред компа. За това аз казвам че за всяко нещо трябва да си има ред кое кога да се прави. А не по цял ден да пръчи цигарата и да надига чашата с кафето.

То трябва за всичко ред да има нали така а не като стринка ми сутрин стане в 7 изппрати малкия на даскало и седне на компа и докато не изпуши 2 кутии цикари и не изкърка 2 литра кафе до 2-3 часа след обят не става. Нито я интересува готвене нито чистене нито нищо. Та... добре че е баба та ни храни и чисти, ама ако се спомине някой ден недай си боже.... нали трябва да изчисти да сготви а това ше и отрепа половин ден язък че няма да е пред компа. За това аз казвам че за всяко нещо трябва да си има ред кое кога да се прави. А не по цял ден да пръчи цигарата и да надига чашата с кафето.

ъъъъъъ, ама и теб ли баба ти те храни?

кой е казал това, аз говоря по принцип, иначе е ясно че аз си изкарвам прехраната

Е, как така говориш по принцип, без личен опит.

Това е все едно, аз да седна да обяснявам, как по принцип един мъж, трябва да се грижи за семейството си и да те убеждавам, че днешните мъже са безотговорни. Само дето, няма да го направя, защото не съм сигурна в това твърдение.

Та и твоята с "домакинките" - същата !

Ако ще твърдиш нещо, подкрепяй го с факти или не се хаби да ни обясняваш, как ставало по принцип...

• 2 седмици по-късно...

Аз не мога да разбера каква е тая тема "Добри домакини ли са жените?". Все едно тема "Високи ли са мъжете?". Ми различно, баси.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.