Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клокване на AMD 5200+ 2,73GHz

Featured Replies

Мисля да го клоквъм и искам да попитам ако някой вече има такъв и го е клоквал - какви са резултатите ? До колко стига? Температура? Струва ли си изобщо?

Благодаря предварително!

Първото , което те съветвам е да прочетеш тази тема http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=32313 .

След това без да ни дадеш подробна информация за конфигурацията ти , няма начин да ти помогнем и задължително какво е захранването и охлаждането и в момента как се движат температурите на хардуера ти!!!!!!!!

• Автор

Тази я четох преди да си напиша темата ;) След неуспешен клок (restore defaults ftw) реших да пиша тук за резултати дали изобщо си заслужава труда и времето, ако се захвана ^^

qspnas.png

Това ми е конфигурацията.. Знам, че има много по-добри компютри от този и са ефтини, но не ми се харчат пари в тая криза за момента.. ^^

Ако ви трябва нещо друго.. тук съм =D

P.S. Забравих и температурите.. http://i49.tinypic.com/r8t5ec.png

Редактирано от MartinchOoO (преглед на промените)

...захранването и охладителя на процесора ?

Май охлаждането е боксовото?А захранването какво ти е?Тези процесори съм виждал да стигат 3.2-3.3гхз при наличието на добро охлаждане и захранване.

• Автор

Май охлаждането е боксовото?А захранването какво ти е?Тези процесори съм виждал да стигат 3.2-3.3гхз при наличието на добро охлаждане и захранване.

Охлаждането е боксово, но не ми пречи да дам 10-20 кинта за ново - по-добро ^^

Доколкото захранването.. си нямам на идея как да разбера, само знам, че наскоро го сменях (старото изгоря от гръмотевиците). От лятото съм с ново (август) и се надявам да е нещо читаво (90 кинта беше).

Ако ми кажете как да проверя, ще ви кажа. В гугъл четох преди малко, че само на стикера пишело, а аз не знам даже каде се намира (отзад на кутията го няма).

Отвори кутията и ще го видиш.Отстрани на захранването трябва да има лепенка , на която да пише каква марка е и колко вата е.И ще трябва нов охладител , който е повече от 10-20лв!

Максимум 3.2 стабилни. Моят е същият, съвсем малко над 3 гигахерца е за 24/7, но ползвам енергоспестяващите функции, та се мотае между 1 и 3 гигахерца.

• Автор

Отвори кутията и ще го видиш.Отстрани на захранването трябва да има лепенка , на която да пише каква марка е и колко вата е.И ще трябва нов охладител , който е повече от 10-20лв!

Kъм колко ще ми излезе ново охлаждане? А колкото за отварянето.. имам стикер от гаранцията, понеже скоро ми сменяха RAM-та и не ми се иска да го късам ;/

Та за охлаждането.. Какво ще ми трябва? Нещо да препоръчаш?

Kъм колко ще ми излезе ново охлаждане? А колкото за отварянето.. имам стикер от гаранцията, понеже скоро ми сменяха RAM-та и не ми се иска да го късам ;/

Та за охлаждането.. Какво ще ми трябва? Нещо да препоръчаш?

Не ти трябва ново охлаждане, карай си с бокса. Процесорите са сравнително хладни, а и повече от 100 мегахерца няма да изстискаш дори и с по-добро охлаждане - процесорът и без това няма да се клокне кой знае колко. А като клокнеш - пускаш доста време да върти тестове - аз лично пробвах моя с 2 12 часови теста с фурмарк + 2 копия на приме95.

• Автор

Не ти трябва ново охлаждане, карай си с бокса. Процесорите са сравнително хладни, а и повече от 100 мегахерца няма да изстискаш дори и с по-добро охлаждане - процесорът и без това няма да се клокне кой знае колко. А като клокнеш - пускаш доста време да върти тестове - аз лично пробвах моя с 2 12 часови теста с фурмарк + 2 копия на приме95.

Значи остана само захранването.. Туко що забелязах, че стикерът е само на единият капак на кутията, следмалко ще отворя другия да погледна ако става =D

Останаха и малко инструкций за клока, понеже преди малко се чудех как да го включа отново след неуспешният ми клок :cool:

Клока е въпрос на опити , тестове и грешки.Ако сгрешиш и компютърът не тръгне трябва да го отвориш и да извадиш батерииката на дъното при изключено от контакта захранване поне за 5 минути.По този начин рестартираш биоса и започваш от начало!Влизаш в биоса и търсиш HT Link , задаваш го на 800мхз и следиш при клок да не надвишава 1000-1050мхз!Паметта е намаляш ръчно на 667мхз и следиш да не превишава 800-820мхз.Заключваш PCI-E на 100мхз!!!!!! Из биоса трябва да има опции за овърклок на процеора.!Там от стандартна шина на процесора (200мхз) започваш да е вдигаш през 5-10мхз и да тестваш за стабилност с програми като ортос примерно.Понякое време компютърът или няма да тръгне или ще "овисне" , тогава ще трябва да подадеш допълнително волтаж на процесора.Гледам твоя в момента е на 1.25волта , може да зададеш 1.35волта и да тестваш.Разумните граници за подаване на напрежение на този процесор са до 1.5-1.55 волта при наличието на добро охлаждане.Ако всичко мине без проблеми продължаваш в същия дух , докато не разбереш колко е максимума на процесора.Тук идва ред и на охлаждането.При повишаване на волтажа и честотата , процесорът започва да излъчва по-голямо количество топлина , за което боксовият охладител не е разчетен да отнема.През цялото време следиш температурата на процесора и гледаш да не превишава 65 градуса!!!!!!!!!!Следиш и на другите компоненти!Когато си с по-добър охладител той държи температури в по-ниски граници , следователно имаш по-стабилен и голям клок.Успех и чакаме информация за захранването!

Всъщност не винаги е нужно да ограничаваш честотата на паметта - моята работи на 850 при максимален клок, ограничението при клока при мен идва от процесора. После тестваш - ако наистина много си прекалил още през първите минути ще има грешки, ако няма - оставяш поне 12 часа на максимум. След това можеш и още, но системата вече е относително стабилна. За 90 лева захранването би трябвало да е доста добро. Ако пък паметта дава грешки - нагласяш я на 667 и продължаваш с клока на процесора.

Клока е въпрос на опити , тестове и грешки.Ако сгрешиш и компютърът не тръгне трябва да го отвориш и да извадиш батерииката на дъното при изключено от контакта захранване поне за 5 минути.По този начин рестартираш биоса и започваш от начало!Влизаш в биоса и търсиш HT Link , задаваш го на 800мхз и следиш при клок да не надвишава 1000-1050мхз!Паметта е намаляш ръчно на 667мхз....................

Тази памет каква е .Какво е хт линк . Рових из нета но всички линкове са на английски и недоразбирам някои неща .

Разгледах темата за клока но там нещата са написани за хора които се занимават с ИТ в някаква сфера .

Примерно :- ""HT (HyperTransport) e вътрешната скорост между компонентите"" .

Това го разбирам колкото и ядрената физика .

Че аз ако знам кви са тия работи няма да питам как да си го клокна , което ме връща пак в началото и така до безкрай .

ох. как да е .

Процесора е DualCore AMD Athlon 64 X2 Black Edition, 2600 MHz (13 x 200) 5000+ .

Според инфото ми е безопастно с това охлаждане до 3мх .

Не мога да разбера тези множители какво са точно .

И за да не осирам Главната тема първо ще попитам тук , и после ако се наложи ще си направя и собствена тема .

Въпросът ми е :- Да вдигна само тези 200 до 225-230 или има друга заигравка ?

Температурите са в норма , захранването е 350 вата макс некво фортрон май . май .

Според калкулатора в момента целият комп с вентилаторите гори към 250 вата .

Дъното Gigabyte GA-MA790X-DS4 .

Еми . това е . Чакам сега някой да се захване да Каже кое как е.

Редактирано от rocnogu (преглед на промените)

ОК, стъпка по стъпка...

Влизаш в BIOS...

Натискаш контрол и F1 (Ctrl+F1).

Появява ти се допълнително меню "Advanced chipset setings" или нещо подобно, което го е нямало преди. Влизаш там.

Намираш Hyper Transport и намаляш рейтинга от 5х на 4х. Хипертанспорта определя скоростта на връзка на отделните компоненти, колкото е по-голям, толкова по-бързо взаимодействат една с друга частите. Ако стане прекалено висока скоростта може да изгорят.

След това превключваш PCI-E шината от Auto на 100.

После намаляш честотата на рамта от 800 на 667.

След това влизаш в настройките на процесора и вдигаш FSB от 200 на 220. Записваш и рестартираш.

Тестваш за стабилност, следиш температурите и т.н.

От тук нататък вдигаш FSB с по 5 (от 220 на 225) щото не се знае колко ще издържи процесора.

И пак - записваш настройките и тестваш, като следиш температурите.

Това е. Дяволчо ти го е обяснил вече.

Всичко в компютъра се върти около FSB. В нашият случай (аз съм с подобен процесор) FSB е 200. Хипертранспорта на системата в момента ти е 1000MHz (FSB 200 по множител 5х).

Когато намалиш множителя на 4х Хипертранспорта става 800. Като вдигнеш FSB от 200 на 220 например с множител 4х HT става 880, а с множител 5х би бил 1100, което е много високо число за тоя процесор. За това го намаляш предварително, за да си спокоен.

Честотата на рам паметта също зависи от FSB, за това я намаляш от 800 на 667, щото като вдигнеш FSB ще се вдигне и честотата на рамта.

Това е.

Такааа .

Слагам снимки и ще поясня .

Нямам Advanced chipset setings , имам M.I.T.

HT link няма рейт а херци . 200

PCI-E си е на 100 .

Рамта си е на 667 . Моята е толкова .

Което всъщност обяснява моята обърканост и защо не мога да разбера и една дума , или по скоро какво да направя .

Ако си със същия проц не би ли трябвало и при теб да е така ?

http://img297.images...id=12595078.jpg

12595078.th.jpg

86426033.th.jpg

Тва е БИОС на дъното. Ако съм със същото дъно нещата ще са същите...

Много странно. Порови из БИОС-а виж някаде трябва да имаш HT освен честота и множител... Може просто да е на друго място. Ако го няма - тогава не знам...

Тва е БИОС на дъното. Ако съм със същото дъно нещата ще са същите...

Много странно. Порови из БИОС-а виж някаде трябва да имаш HT освен честота и множител... Може просто да е на друго място. Ако го няма - тогава не знам...

Няма .

Това е единственото място .

Интерестно ми е че херците са -200-400-600-800-1к

Тоест . Да не би автоматично да си наглася множителя ?

мхм , да взема да направя цяла тема ? че не ми се работи с догадки .

Направих . аз се местя там

Оле ако нещата са така НТ трябваше по подразбиране да е 1к, а не 200, и от 1к да го свалиш на 800...

Отвори CPU-Z и погледни HT Link на колко мега херца е.Иначе да , би трябвало от тези 200-400-600-800-1к да се регулира.Постави го на 800 и трябва на 800 да си върви.Иначе всичко ти е написано само трябва да го прочетеш и ще се справиш!

Незнам къде четох за оверклока, че PCI-E трябва да се заключи на 101?! Нямам идея каква разлика произлиза между стойности 100 и 101, но вероятно има значение?

Може и да се лъжа , но някъде бях мернал , че се заключва на 101мхз поради това , че системата била уж по-стабилна , а и честота и падала до 100мхз.Тоест при клок пси-е честотата съвсем леко се намаля.Да , но аз пробвах на моето дъно преди време , като търсих максималната честота на атлон х2 4000+ да е поставя на 101мхз и направо след рестарт компютъра ни вест ни кост.На 100мхз си върви без проблеми!!!!На мен също ми е интересно защо така и ако аз греша моля накой да ме поправи и да обясни , ще бъда благодарен!

Може и да се лъжа , но някъде бях мернал , че се заключва на 101мхз поради това , че системата била уж по-стабилна , а и честота и падала до 100мхз.Тоест при клок пси-е честотата съвсем леко се намаля.Да , но аз пробвах на моето дъно преди време , като търсих максималната честота на атлон х2 4000+ да е поставя на 101мхз и направо след рестарт компютъра ни вест ни кост.На 100мхз си върви без проблеми!!!!На мен също ми е интересно защо така и ако аз греша моля накой да ме поправи и да обясни , ще бъда благодарен!

Може и да има значение платформата! Все пак темата е за АМД система, при това от старото поколение без вграден в процесора контролер на паметта и т.н.!

Една от причинитe е дъното да не разпознае настройката,като auto.

Та .

След клока хт линк беше 1079 .

Сега съм го намалил на 200 , но мисля да го кача на 800 .

PCI-E какво да го правя в крайна сметка ?

Волтажа го качих от 1.3 на 1.43 , тоест 10% понеже клока сега е 8% .

Аз мисля да го направя 15% до 3мх и да си оставя волтажа ака .

Някаква друга програмка за тест освен prime95 .

предпочитам някоя която седи в бакграунд без да товари процесора а само следи за проблеми .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.