Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Къде тва ?

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Къде тва ?

if [[ $Idea == 1 ]]; then

echo "Excellent choice"

elif [[ $Idea == 2 ]]; then

echo "Boring"

else

echo "Eh what now?"

fi

else-то разбрах вече, то е ако въведеш нещо грешно. Но имам и друг въпрос - read idea. Каква идея  и какво обхваща тя ?

А тази променлива каква е ?

Принцпно ако първия блок е равен на 1 родължава към втория ако и двата не са верни продължава към else

else-то разбрах вече, то е ако въведеш нещо грешно. Но имам и друг въпрос - read idea. Каква идея  и какво обхваща тя ?

Ей сега видях че кода който си цитирал е на другата старница.

read - взема input-а от въведена информация от теб и в случая я бута във променливата idea В случай те питат Какво искаш да правиш днес и избираш 1 или 2 ако вкараш 3 или буква отиваш на else :)

echo "What would you like to do today? "echo "1. Have a beer"echo "2. Go to work"read Ideaechoif [[ $Idea == 1 ]]; then       echo "Excellent choice"elif [[ $Idea == 2 ]]; thenecho "Boring"elseecho "Eh what now?"fi

Редактирано от tux (преглед на промените)

Всъщност else е алтернативния случай. т.е. блокът който ще се изпълни, ако условието което проверяваш с if не е изпълнено. Изобщо не е задължително да е обвързано с грешка:  
ако [еди-какво-си] тогава   направи това.иначе ако [еди-какво-си-друго] тогава   направи онова.иначе   направи нещо трето.край.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Всъщност else е алтернативния случай. т.е. блокът който ще се изпълни, ако условието което проверяваш с if не е изпълнено. Изобщо не е задължително да е обвързано с грешка:  

ако [еди-какво-си] тогава   направи това.иначе ако [еди-какво-си-друго] тогава   направи онова.иначе   направи нещо трето.край.

Разбрах, но ако са повече от три ?

Разбрах, но ако са повече от три ?

очевидното

ако [еди-какво-си] тогава    направи това.иначе ако [еди-какво-си-друго] тогава    направи онова.иначе ако [еди-какво-си-трето] тогава    направи нещо трето....иначе ако [еди-какво-си-n-то] тогава    направи нещо n-то.иначе    направи нещо n+1-во.край.

но ако е само за стойности, по-добре е да ползваш case.

Редактирано от flare (преглед на промените)

очевидното

ако [еди-какво-си] тогава    направи това.иначе ако [еди-какво-си-друго] тогава    направи онова.иначе ако [еди-какво-си-трето] тогава    направи нещо трето....иначе ако [еди-какво-си-n-то] тогава    направи нещо n-то.иначе    направи нещо n+1-во.край.

но ако е само за стойности, по-добре е да ползваш case.

Благодаря, сега имам още няколко въпроса. При изпълнението на sudo apt-get update кое точно се обновява ? Както и при dist-upgrade/update ?

Ако има нещо ново във mirror-ите които ползваш (чети /etc/apt/source.list или както там беше) се ъпдейтват пакетите които имаш на системата до най-новите.Като цяло

man apt-get

Ако има нещо ново във mirror-ите които ползваш (чети /etc/apt/source.list или както там беше) се ъпдейтват пакетите които имаш на системата до най-новите.Като цяло

man apt-get

Как мога да направя deb от source code ? Четох за apt-get build-deb, но нещо не успях :D

Как мога да направя deb от source code ? Четох за apt-get build-deb, но нещо не успях :D

Мисля че Убунту е за "хората" :) Ако имаш желание да компилираш разни работи има няколко други дистрибуции които ми идват на акъла :)

Цитираната от теб команда прави следното тегли всички зависимости на пакета който ще компилираш.Това даже сме го писали малко по назад в тази тема.

Преди няколко дни МАТЕ се обнови до 1.6 http://s19.postimg.org/6jhhyqx4j/mate1_6.png е сега не виждам в хранилището mate-conf-editor. Някой има ли представа, какво се е случило с този редактор на настройките и с коя програма е сменена, ако има такава изобщо.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Преди няколко дни МАТЕ се обнови до 1.6 http://s19.postimg.org/6jhhyqx4j/mate1_6.png е сега не виждам в хранилището mate-conf-editor. Някой има ли представа, какво се е случило с този редактор на настройките и с коя програма е сменена, ако има такава изобщо.

dconf .То 1.6 мисля излезе преди месец 

Мерси !

За Debian пакети, излезли предишната година се считат още за тестови. XFCE 4.10 още не е влязла дори в sid хранилищата и отлежава в експерименталните. 

dconf графично, или конзолно приложение ли е, че в момента съм с lxde и не мога да проверя.

Мерси !

За Debian пакети, излезли предишната година се считат още за тестови. XFCE 4.10 още не е влязла дори в sid хранилищата и отлежава в експерименталните. 

dconf графично, или конзолно приложение ли е, че в момента съм с lxde и не мога да проверя.

Има GUI

А някой знае ли дали Cinnamon все още използва части от Gnome Shell (т.е. дали вече си е напълно самостоятелна графична среда)?

Да, но, доколкото разбрах, трябва да има инсталиран и самия Gnome-shell, защото Cinnamon май ползва инструментите за конфигурация на Gnome?

Нормално е да ползва инструментите на gnome-3, след като самата канела е Gnome-3. Колкото до наличието на Gnome-Shell - съмнявам се че е инсталирана заедно с Cinnamon. Все пак ползват различни файлови мениджъри /за щастие/ и липсата на Nautilus веднага ще доведе до осиротяване на Gnome-Shell.

Опитвам се да  си следя трафика с vnstat и си го инсталирах . В конзолата се вижда трафика но аз исхам да  си направя и PHP  да се вижда  от локално. Инсталирах си Apache  но как да  хвърля готовата страница вътре която се намира в /var/www . Мога и на рутера да го вижддам това с трафика но нали идеята е да ръчкам нещо и да се уча. Ударете едно рамо колеги.

Във /var/www трябва да имаш index.php реадктираш си нея ако не си пипал Апаха и в браузъра със localhost  ще я видиш

tux точно така  във тая папка го има тоя файл ама мен ме интересува как да го махна от там и на негово място да сложа файловете които мене ме интересуват.  Трябват ми root права за тая работа и питането ми е как да ги добия  и да си сложа вътре каквото аз искам. В джама става лесно ама тука иска  администраторски права.

П.П

Оправих се с десен бутон с мишката в-у папката и open as root.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Само погледни настройките на апаха защото казваш че ще слагаш php.Виж дали се вкарва този модул mod_php.conf погледни за него във

/etc/httpd/httpd.conf

Всичко работи и се показва както аз го искам. Сега остана да си направя един скрипт  чрез който на всеки 15 мин да се рефрешва инфото в самата  страница . За целта ползвам ей това ръководство на руски. http://448dmg.ru/vnstat-ubuntu-293

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Къде е това ръководство че не го виждам ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.