Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Би ли казал на какъв опит със спомената ОС основаваш коментара си?

Ами ползвам до колкото мога Убунту от предната версия.

Прочети това (макар и старо) и тогава ще говорим:

http://www.ninov.info/Home/some-articles/linux-and-desktop

Ами това само потвърждава моите думи за сега, но наистина след време може да се ползва от всички, стига да се направи лесна за ползване, а не да се чудиш какво да правиш пред поредни компютърен код в конзолата.

Незнам каква е тази мания по даване на категорични оценки, без никой да ги е искал. От твойте слова излиза че за масов потребител стават една-две ОС.

Ами не знам. Без да съм защитник на никого, но факта си остава Прозорците са най-ползвана по една или друга причина въпреки че е платена. Тук да оставим на страна пиратството. Мак ОС не съм ползвал и понятие си нямам какво представлява. От семейството на Линукс ползвам само Убунту с известни ограничения поради неуредената графична среда.
  • Отговори 2,2k
  • Прегледи 144,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами ползвам до колкото мога Убунту от предната версия.

Ами това само потвърждава моите думи за сега, но наистина след време може да се ползва от всички, стига да се направи лесна за ползване, а не да се чудиш какво да правиш пред поредни компютърен код в конзолата.

Ами не знам. Без да съм защитник на никого, но факта си остава Прозорците са най-ползвана по една или друга причина въпреки че е платена. Тук да оставим на страна пиратството. Мак ОС не съм ползвал и понятие си нямам какво представлява. От семейството на Линукс ползвам само Убунту с известни ограничения поради неуредената графична среда.

Дай по-подробно кое не е уредено на графичната среда, че ми стана интересно.

Май на липса на опит намирисва тука... Нека обясни какво има предвид под "неуредена графична среда", че и на мен ми стана интересно...

• Автор

Ами имам предвид не работеща. Например не могат да се настроят клавиатурните подредби. Проблема се решава с скриптове, а не с предвидените за целта инструменти в графичната среда. Чувал съм за проблеми и в ЛАН настройките, но аз лично не съм ги ползвал понеже съм с лаптоп и ползвам безжичния модул, който си работи добре. Разни други неща не искат да се запаметяват в панела и др. такива. Да, прави сте за липса на опит, но какъв опит на системен инженер или най-обикновен потребител? Аз си казвам от първия съм, но не и от втория. Не че и в Прозорците всичко е уредено, но някак си е по-уреден там въпроса. Ще мине време и аз ще придобия повече опит, но опит на системен инженер. За това казвам и че тази ОС е за специалисти и всеки който се захване с нея малко или повече ще стане такъв. На Прозорците по-малко се налага да си такъв.

Редактирано от еди (преглед на промените)

Ами имам предвид не работеща. Например не могат да се настроят клавиатурните подредби. Проблема се решава с скриптове, а не с предвидените за целта инструменти в графичната среда. Чувал съм за проблеми и в ЛАН настройките, но аз лично не съм ги ползвал понеже съм с лаптоп и ползвам безжичния модул, който си работи добре. Разни други неща не искат да се запаметяват в панела и др. такива. Да, прави сте за липса на опит, но какъв опит на системен инженер или най-обикновен потребител? Аз си казвам от първия съм, но не и от втория. Не че и в Прозорците всичко е уредено, но някак си е по-уреден там въпроса. Ще мине време и аз ще придобия повече опит, но опит на системен инженер. За това казвам и че тази ОС е за специалисти и всеки който се захване с нея малко или повече ще стане такъв. На Прозорците по-малко се налага да си такъв.

Леко си се пообъркал. С няколко клика може да си оправиш кирилицата също така всичко да ти е на български, графично и без никакви скриптове.

На Прозорците по-малко се налага да си такъв.

аз пък без да се заяждам се чудя за какво се мориш с тоя крастав неуреден линукс , ами не си седиш на прозорците за вечни времена ... така де да не си садо мазо ? ;) Седи си на прозорците , ето видя че е неуредена работата с линукса и си :angry: Бате Били е помислил за всичко... а тези нещастници от кликата на Торвалдс не могат 20 вируса да уредят като хората, дето някои ги имат с десетки без ДАЖЕ ДА СИ ДАВАТ ТРУД да ги търсят , какво остава за свястни програми :down: В тази връзка мога да разкажа следната истинска история: когато бях млад майстор на волана ( преди 20 години ) на карайки един джип Паджеро 2.5 ТД на Шипка бях застигнат и надминат от един тип с Застава ( имаше едно време такива коли ) ;) Какво обяснение давам за случката - А бе скапана кола е това Паджерото бееееее - не върви и това е ! :P:baby: Та така... :)

Аха, ти си от тези "потребители", дето като не си намерят иконката на обичайното място и изпадат в паника, че компютъра се е скапал... Споко човек, това е заради изкривено уиндолско мислене.

От повече от десетилетие в Гном и КДЕ клавиатурните подредби се настройват графично, като може по желание ръчно да напишеш едно редче в едно файлче( къде виде скриптове, нещо си сънувал). А пък ЛАН настройките никога не са правели проблем в никоя дистрибуция. Пак нещо си сънувал...

Сега, верно че 50 процента от потребителите харесват и ползват за графична среда Gnome (знаеш ли кво е това), но и на мене не ми харесва. И на мене ми се струва че не е уредена, но в сравнение с КДЕ. В сравнение с подредбата на Уиндоус е просто възмутително да твърдиш подобно нещо. Човек , свикнал да работи на няколко работни десктопа, никога няма да се почувства удобно след това в спънатият интерфейс на Уиндоус...

Дано оставят темичката за малко флейм по темата... Иначе сега осъзнавам естествения подбор, който се получава и колко истински качествено е open source обществото...

Не смятам да ставам адвокат на еди, но той не лъже когато казва, че графичните настройки на клавиатурата при него не се запаметяват. За съжаление на можахме да установим причината. Пак ще му кажа, че такива проблеми са единични случаи (и не са само под тази ОС), а не са правило.

Бих му предложил, за в бъдеще, да прави инсталацията при "English" настройки на интерфейса и езика, а след това да добавя други езици, колкото са му необходими.

Според мен, за да се използва Linux (а и други подобни ОС-и), трябва да се пречупи начинът на мислене и потребителят да се нагоди към ситуацията, а не да си мисли, че нещата ще се променят, защото трябва да се угоди на неговото желание. Не е необходимо да си програмист или системен инженер, но е необходимо (както и за много други неща) "да прочетеш упътването", за да можеш да ползваш "нещото". Тук не работи методът на пробите и грешките.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Според мен, за да се използва Linux (а и други подобни ОС-и), трябва да се пречупи начинът на мислене и потребителят да се нагоди към ситуацията, а не да си мисли, че нещата ще се променят, защото трябва да се угоди на неговото желание. Не е необходимо да си програмист или системен инженер, но е необходимо (както и за много други неща) "да прочетеш упътването", за да можеш да ползваш "нещото". Тук не работи методът на пробите и грешките.

Абсолютно поддържам твоето мнение. Точно по този начин успях да се откъсна от системното преинсталиране на прозорците. Очаквах нещо съвсем различно от линукс и получих нещо съвсем различно. Никога не съм имал проблеми с никакви настройки, било то Х, кирилица или каквото и да е било. Вярно, че в началото ми отнемаше малко повече време да открия от къде идват някои "проблеми", но с течение на времето всичко потръгна по мед и масло(научих се да ползвам Google :) ).

• 3 седмици по-късно...

Първо се извинявам, ако не е тук мястото да попитам :cheers: Та имам малък въпрос: от къде мога да си дръпна други ефекти на кубунтуто (10.ХХ....) не знам точно версията :yanim:

Първо се извинявам, ако не е тук мястото да попитам :cheers:

Та имам малък въпрос: от къде мога да си дръпна други ефекти на кубунтуто (10.ХХ....) не знам точно версията :yanim:

Какви други ефекти търсиш? В Кде 4 ефектите са интегрирани в КWin и са си тези, които ги виждаш. Ако търсиш повече, инсталираш компиз и ползваш неговите ефекти.

Какви други ефекти търсиш? В Кде 4 ефектите са интегрирани в КWin и са си тези, които ги виждаш. Ако търсиш повече, инсталираш компиз и ползваш неговите ефекти.

мерси :cheers:
  • 1 месец по-късно...

Абе някой да има проблем със смяната на EN - BG phonetic tradicional под 10,4 (GNOME)? Настроил съм да се сменя с Ctrl+Shift а не се получава... Мога да я сменя от трея, но с клавишната не става. Умишлено избрах нея, защото под уиндоус съм така и да не привиквам ту едната ту другата.

Редактирано от TheTerminator (преглед на промените)

При мен пък КДЕ не сменяше 3 езика, само 2 с клавишните комбинации. Ама линукс, какво друго може да се очаква - през няколко години инсталирам за да видя как се справят - ами засега даже XP е в пъти по-добре, а какво остава за виста и 7. И не, не сядам за пръв път пред компютър.

От седмица и нещо имам инсталирано Xubunto 10.04 и съм повече от доволен, при инсталацията разпозна абсолютно всичкия хардуер и нямах нужда от допълнително инсталиране на драйвери и т.н Мениджъра на пакети синаптик е доста удобен, направо мързелива работа :ph34r: от Xfse 4 settings Manager има доста голям избор за настройки на десктопа.Проблеми със смяна на клавиатурната подредба не съм имал.

Редактирано от plitron (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

От вече почти 2 дена съм със Линукс, по точно "Ubuntu 10.04" и се питам защо съм си драл нервите до сега със тези Уиндоус системи. Всичко въврви нормално няма нужда от драйвери кодеци и др тем. подобни товарващи машината допълнителни софтуери, най- доброто е че не се налага да инсталираш антивирусен софтуер за да направи машината още по-тромава. Екстра е, под Уиндоус тествам HDD скорост на копиране Read 8MB/s Write 5MB/s максимално а при Линукс а достига Read 15MB/s Write 10MB/s за едни и същи файлове. Това ми направи доста впечатление и това че има няма за 1мин. системата е готова за работа . Общо взето си върви доста добре всички нужни инструменти са ми под ръка. (става въпрос за мултимедиа филми песни... интернет) Даже си поръчах и CD.. Това е общо взето моето мнение ..

при линукс имаш избор, при windows не... линукса има сигурно повече от 200 различни дистрибуции, с незнам си колко графични среди... а космонавти, на които космоса им е крив винаги се намират...

И аз забелязвам нещо подобно. Най-смешното е че Windows можеха да имат достъп до 20 файлови системи, само да се бяха отказали от едничката глупост, наречена case-insensitive. А в момента реално могат да ползват 1,5.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Пристигна ми CD то със "Ubuntu 10.04" инсталирах я на чиста инсталация и вече съм Linux потребител.. : )

За геймър като мен линукс е просто безполезен, да не говорим за прекрасната поддръжка на ATI. Пробвах Мандрива - бавен. Чета в официалния им сайт - пишат, че е нормално да е бавен. Xubuntu поне има малко по-нормални шрифтове, а в другите дистрибуции са по-грозни от тия на Майкрософт преди win 95. За всяка глупост трябва да се ползва конзола, все едно не може да се направи по-лесно. Едва ли на един нормален юзър му е приятно да пише su sudo apt-get и тям подобни сложнотии, само за да си инсталира някоя програма. Като съчетаем всичко това с безбройните бъгове, ограниченото количество програми и липсата на множество драйвери - линукс ще си остане само алтернатива, каквато е в момента. Щото линуксите са стотици, но почти никой не ги ползва. От друга страна Майкрософт винаги са предлагали най-доброто, като единствената им безполезна ОС беше Windows ME. И последно - винаги съм се чудел как някой може да си поръча диск само затова, защото е безплатен?

За геймър като мен линукс е просто безполезен, да не говорим за прекрасната поддръжка на ATI. Пробвах Мандрива - бавен. Чета в официалния им сайт - пишат, че е нормално да е бавен. Xubuntu поне има малко по-нормални шрифтове, а в другите дистрибуции са по-грозни от тия на Майкрософт преди win 95. За всяка глупост трябва да се ползва конзола, все едно не може да се направи по-лесно. Едва ли на един нормален юзър му е приятно да пише su sudo apt-get и тям подобни сложнотии, само за да си инсталира някоя програма. Като съчетаем всичко това с безбройните бъгове, ограниченото количество програми и липсата на множество драйвери - линукс ще си остане само алтернатива, каквато е в момента. Щото линуксите са стотици, но почти никой не ги ползва. От друга страна Майкрософт винаги са предлагали най-доброто, като единствената им безполезна ОС беше Windows ME. И последно - винаги съм се чудел как някой може да си поръча диск само затова, защото е безплатен?

За гейминга си прав до някъде .. вече са много малко игрите който не тръгват под емулатор! И повечето от тях са бебешките глупости на EA Sports. Другите игри от CS до warcraft и wow си вървят и под линукс казвам ти го от личен опит! За графика убунту и федора имат с пъти по добра графика от windows 95/me/xp/vista и 7. Нещо повече някой от нововъведенията в 7 ги има в убунту от поне 2-3 години като графика. За това че е сложно си прав! Sudo apt-get install не е задължителна команда! В убунту има едно меню мисля че беше добави програми и от там с 1 кликване на мишката можеш да си намериш нужния софтуер! Въпросната линия sudo apt-get install търси програмата вместо теб в интернет ако за теб това е трудно винаги можеш да прекараш 5-10 часа в гоогле и да си намериш програмата сам! Въпрос на личен избор е! Бъгове наистина има в повечко но и те намаляват с времето! За програми под Линукс те са милиони ако не и милярди просто трябва да отделиш 1 час и да ги намериш а не да очакваш че всичките windowski програми ще ти тръгнат. Различна система различни програми! Това че под Линукс не тръгва да речем photoshop не значи че няма програма за рисуване подобна на photoshop само че за линукс. А за това че никой не ги ползва далеч не е така! И ти ползваш линукс всеки ден само че не го знаеш! 99% от уеб сайтовете са на сървъри подържяни с Линукс. 90% от корпоративните връзки се правят през линукс машини. Като добавиш и няколко милиона фабрични машини/телефони конзоли и други устройства като добавиш и 10% от компютрите в този свят защото в днешно време един от 10 компютъра е с линукс май windows далеч е най използваната система в голям мащаб. А за това че windows правят най добрите системи ха ха ха .. ония ден клиента ми дойде с лаптоп направен 2005 и windows Vista какво да ти кажа чакахме го 20 минути да загрее. Но аз знам проблема не е в windows проблема е че клиента ми не е луд като някой хора да дава по 200-300$ всяка година за нова рам памет видео карта хард диск и така нататък :) айде стига ти толкоз като си научиш домашното ще говорим пак :mad:

Повече от ясно е, че гейминга (колко гнусно звучи) в България започва от замунда с придружителни клизми за пачове, кракове и билки. Игрите са плод на комерсиални фирми с цел печaлба и по тази причина те се пишат за среда Windows и неговия Direct X ускорител. За заклети геймъри си има много повече от windows-машина и това са разните нинтендо, сони стейшъни, екс-боксове. Тук си позволявам някои уточнения. Wine не емулатор, грешно е да се нарича така. Не тръгва photoshop под линукс е мит. Photoshop CS5 върви еднозначно под ubuntu и това важи за останалите adobe - продукти. Гръмко рекламираните шарении в Windows 7 са въведени в ubuntu преди 6 години. Ако искате яки шарении - инсталирайте си fedora 13 с KDE. Усещането е, че стоите пред мак. Линукс не е проблем, а в липсата на желание да се осъзнае неговата конструкция. Наличните 500 команди, плюс понятията администраторски и root права, го прави отблъскващ за нетърпеливия потребител. Проблемът с шрифтовете е лечим и той негласно се поддържа от масовия windows - потребител. Сайтовете в интернет надхвърлят числото 2млрд. Те ползват предимно фамилия-шрифтове на windows, защото статистиките показват, че това е масовия десктоп. Част на тази система е Internet Explorer браузер. Това кара уеб-дизайнерите да ползват тези шрифтове заради така наречената крос-браузерност. Тази команда в линукс: sudo aptitude install msttcorefonts решава еднозначно проблема с windows-шрифтовете. Нужно е малко галимация, за да се подкара Internet Explorer 8 под линукс и всичко заспива в една лодка. На днешен ден твърд диск под 160гиги не се предлага, а за една линукс - ОС й стигат 10 гиги. Спокойно може да се инсталира като втора алтернативна и да се разучава. Всеки, който е решил да се занимава с сайтостроене - линукс е еднозначен избор. поздрави

Колкото пъти съм пробвал линукс - толкова пъти съм го трил. Иначе и аз някога вярвах, че линукс ще може да ми свърши работа. Нивото ми на компютърна грамотност е много над средното, но все пак не е достатъчно, за да направя каквото ми трябва под линукс. Няма да споменавам колко съм се занимавам за да подкарам елементарни неща - например доста настройки на ALSA, които след рестарт се нулират. Така и не успях да накарам езиците в КДЕ 3.Х да се сменят последователно с клавишна комбинация. С мишката може, но ако си сложа фонетика, БДС и английски - не става, може да сменя само до 2 езика. С Wine дори IRC вървеше доста лагаво и грозно, за разлика от алтернативата под уиндоус. Що се отнася до браузърите - единствено Google Chrome се справя прилично, но причината е, че е на Google. Поради неизвестни причини настройките на мрежовата ми карта редовно се губеха след рестарт, като за да си пусна интернета трябваше пак да ползвам конзолата. Все пак има хора, дето твърдят, че Линукс е по-добър. Има и други, дето предпочитат MAC OS. За мен това са две крайности, в които не изпадам.

Колкото пъти съм пробвал линукс - толкова пъти съм го трил. Иначе и аз някога вярвах, че линукс ще може да ми свърши работа. Нивото ми на компютърна грамотност е много над средното, но все пак не е достатъчно, за да направя каквото ми трябва под линукс. Няма да споменавам колко съм се занимавам за да подкарам елементарни неща - например доста настройки на ALSA, които след рестарт се нулират. Така и не успях да накарам езиците в КДЕ 3.Х да се сменят последователно с клавишна комбинация. С мишката може, но ако си сложа фонетика, БДС и английски - не става, може да сменя само до 2 езика. С Wine дори IRC вървеше доста лагаво и грозно, за разлика от алтернативата под уиндоус. Що се отнася до браузърите - единствено Google Chrome се справя прилично, но причината е, че е на Google.

Поради неизвестни причини настройките на мрежовата ми карта редовно се губеха след рестарт, като за да си пусна интернета трябваше пак да ползвам конзолата. Все пак има хора, дето твърдят, че Линукс е по-добър. Има и други, дето предпочитат MAC OS. За мен това са две крайности, в които не изпадам.

За линукс не може да се говори общо. Линукс не е нищо повече от едно ядро на операционна система това е. Вече всеки човек може да хване това ядро и да го развива както му хареса. Това което се опитвам да кажа е че има голяма разлика между линукс убунту и линукс федора да речем. Аз като почнах с линукс почнах с опен сусе линукс което хич не ми хареса но имах желанието да пробявам и други дистрибуций пробвах с федора и убунту и си намерих мястото. Проблемите с Alsa мисля че са оправени в последната версия на убунту. За wine честно казано не знам защо ти лагва аз по цял ден го използвам даже преди малко пак разцъквах warcraft и беше перфектно никакъв лаг игра в мрежа. Що се отнася до IRC глупаво е да го подкарваш под wine след като повечето линукс дисктрибуции имат вграденa IRC програма. Както ти писах снощи не може да учакваш че след като си сложил линукс ще използваш абсолютно същите програми като на windows. :wub:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.