Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

http://prikachi.com/images/673/4471673x.png

http://prikachi.com/images/674/4471674H.png

При пуснат скайп и SMplayer на пауза (не е HD филма). Нещо ти се разминават наблюденията мисля. Инсталирах го, само за да проверя твЪрдението ти, ама чак сега се замислям, че с тия 300 МБ може би си имал предвид само графичната среда? Все още не сЪм срещал линукс, който да не използва почти всичката налична памет, то това му е хубавото, че не тЪпче бавния суап. Чист Дебиан 6 ми харчи 780-790 рам от налични 1 гб, без нищо пуснато в него момент. Няма шот в момента. Уж го качих да го видя що за животно е, ама май ще си остана с него. Gnome Shell се дЪржи прилично добре с HD2400pro без никакви допЪлнителни драйвери. Само че добавянето на PPA не работи (Ъпдейти не сЪм инсталирал, не сЪм фен). Eто тук има решение на тоя проблем, но аз не успях да я свЪрша тая работа (пЪк и не ми се занимава). Като цяло сЪм учуден колко леко работи гном3 на тая скапана графична карта. Харесва ми сЪщо и notification системата, която са разработили. Минус е, че трябва да се добавят plugins за наутилус (например за share), тЪй като ги няма по подразбиране. Доволен сЪм, няма да сменям за момента.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 144,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте ползвам Линукс Хубунту с графична среда Унито 2 Д искам малко помощ как мога да смаля игоните в уни лентата пробвах с TWEAK , MU UNITY , COMPIZ с нито едното не успях всичките програмки за ми хи настроил на 32 пиксела но не ми го смалява моля помогнете ако някой знае друг вариант ! Ето и снимка на на моя линукс !

Публикувано изображение

Не мисля че юнитито може да се конфигурира особено при новите верси...

Как точно си опитвал да го направиш с COMPIZ?

Ето снимка от моя компютър с Unity среда:

Публикувано изображение

Направих ги толкова малки с помощта на CCSM (CompizConfig Settings Manager)

Ако го имаш инсталиран го стартираш и от Ubuntu Unity Plugin (виж снимката):

Публикувано изображение

Отваряш на Experimental от където с плъзгача на Launcher icon size си ги нагласяш каквато големина искаш (виж снимката):

Публикувано изображение

Общо взето това направих и се получи показаното на скрийншота ;)

п.п.Ако нямаш CCSM го инсталирай с тази команда:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Как точно си опитвал да го направиш с COMPIZ?

Ето снимка от моя компютър с Unity среда:

Публикувано изображение

Направих ги толкова малки с помощта на CCSM (CompizConfig Settings Manager)

Ако го имаш инсталиран го стартираш и от Ubuntu Unity Plugin (виж снимката):

Публикувано изображение

Отваряш на Experimental от където с плъзгача на Launcher icon size си ги нагласяш каквато големина искаш (виж снимката):

Публикувано изображение

Общо взето това направих и се получи показаното на скрийншота ;)

п.п.Ако нямаш CCSM го инсталирай с тази команда:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

И аз от там се мъчих колега имам Ubuntu Unity Plugin но несам инсталирал нищо друго нито е упдейтвам ще упитам с командите които ми даде благодаря много !

Не открих много информация на български за така наречените Rolling release linux distributions и ми се ще хората които имат предства от тях и какви са им предимствата и недостатъците (ако имат) такива да напишат някой ред . Ровейки се из нета попаднах на информация за подобни дистрота главно базирани на Arch Linux и Gentoo както и на нашумялата в последно време LMDE. Друго от по известните дистрота е Sabayon Xfce базирано на Gentoo което пробвах и съм разочарован от него тотално. Може и вината да си е при мене заради не разбирането ми на пакетния мениджър и някой команди в конзолата свързани с него но да ми глутне 1,3 GB RAM с тая графична среда е направо ненормална работа . Другото което забелязах е липсата на аплет за клавиатурата но с малко четене се оправих и с него. Днес попаднах на една друга такава дистрибуция Nosonja is Arch Linux based computer operating system която се води такава дистрибуция . За графична среда ползва Xfce . Когато ми остане време ще я пробвам главно да видя разликата в пакетната система и наистина ли е толкова лека колкото твърдят . Ето и какво има в самото дистро.

Nosonja features:

Rolling Release

LibreOffice installer

PacmanXG - Graphical package management

Chromium - Internet browser

Mirage - Picture viewer

Emesene - Instant messenger

Pidgin - Instant messenger

VLC - Media player

Audacious - Audio player

Transmission - BitTorrent client

Xfburn - CD & DVD burning software

BleachBit - Unnecessary file cleaner

GParted - Partition editor

Compiz - installed but not set as default window manager

Blueman - Bluetooth manager

CUPS - Printing system

Други дистрота са също и :

Foresight - http://distrowatch.com/?newsid=06597

Lunar-http://distrowatch.c...tribution=Lunar

Sorcerer-http://distrowatch.c...bution=Sorcerer

Sidux-aptosid-http://distrowatch.com/table.php?distribution=aptosid

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

От непрекъснато обновяващите се дистрибуции ползвам главно Дебиан. Най - качествените от ядрата според мен са тези на Aptosid, затова добавям техните хранилища и ползвам тях http://img521.imageshack.us/img521/9762/debian329.png Mint Debian си е чист Debian Testing и изобщо не го възприемам като друга дистрибуция. От Gentoo-базираните съм ползвал по- дълго само Sabayon. Доколкото си спомням, версията с Gnome и KDE заемат не 1.3, a около 5 GB дисково пространство.Имат и една неприятна особеност - при по- силно натоварване, работоспособността им рязко се срива, докато при леки натоварвания са доста бързи, колкото да се подлъжеш да инсталираш. Чист Arch не съм ползвал. Ползвал съм за 2 дни Chakra. Нищо особено не видях в нея. Предполагам, че чистият Arch е по- добър - доста хора се хвалят от него, но аз и от Debian-a не се оплаквам.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

capnemo , какво ще кажеш за руткитите за Линукс , колко сериозна е опасността , до какво ниво могат да проникнат и какво могат да причинят ?

capnemo , какво ще кажеш за руткитите за Линукс , колко сериозна е опасността , до какво ниво могат да проникнат и какво могат да причинят ?

до дъното, ако администратора не мисли.... но процентно са много по-малка опасност даже и от МакОс

От Gentoo-базираните съм ползвал по- дълго само Sabayon. Доколкото си спомням, версията с Gnome и KDE заемат не 1.3, a около 5 GB дисково пространство.Имат и една неприятна особеност - при по- силно натоварване, работоспособността им рязко се срива, докато при леки натоварвания са доста бързи, колкото да се подлъжеш да инсталираш.

Струва ми се грешно да се съди за Gentoo по Sabayon, особено ако се ползва Entropy. С чисто Gentoo, можеш да си настроиш и избереш всичко, както желаеш и ще ти заема толкова диск, колкото искаш. Първата ми инсталация на Gentoo, заемаше (без да броим по време на компилациите) доста под 1ГБ и с Fluxbox ползваше 70мб RAM (с KDE 200)... Е, ако имаш слаб комп, ще си е зор докато се изкомпилира всичко това :) Същото си мисля и за работоспособността. При правилно подбрани USE флагове си е доста производително. Обаче моя опит е само за десктоп...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Не знам с какъв пакетен мениджър е Mint (Lisa), но от него можеш да провериш дали имаш инсталиран пакета gdebi (това е за Gnome), а за KDE е gdebi-kde След което е лесно - стартираш .deb пакета на Хром и си го инсталираш ;)

Започнах да тествам УСУ 7 Десктоп 64 битовият мисля, че изтегли, от флашка. Искам да попитам: 1. Как да прехвърля сигнала по HDMI към телевизора, че да си гледам филмите там? Видео Ati 4250, вградено. 2. Може ли да се направи да не се групират папките и чатовете на Skype долу в лентата, амо за всяка папка/чат да си има отделен "таб" да го наречем.

Би трябвало да нямаш проблеми след инсталирането на Ati драйвера! За втория въпрос групирането став с помощта на DoxbarX - така, че погледни в настройките му или го изключи (обаче при това положение няма да ти показва отворените табове квадратни в лентата ;)

Започнах да тествам УСУ 7 Десктоп 64 битовият мисля, че изтегли, от флашка. Искам да попитам:

1. Как да прехвърля сигнала по HDMI към телевизора, че да си гледам филмите там? Видео Ati 4250, вградено.

2. Може ли да се направи да не се групират папките и чатовете на Skype долу в лентата, амо за всяка папка/чат да си има отделен "таб" да го наречем.

По въпрос 2 - вижте това решение дали Ви устройва. http://www.webupd8.org/2011/12/skype-for-linux-with-tabs-support-using.html

• 4 седмици по-късно...

извинявам се за тъпия въпрос: Къде се намира "My Computer", или както там се казва на Линукс? Днес от скука реших да се пробвам с Линукс - инсталнах го, аам ми излиза празен екран и не мога да намеря как да вляза в дяловете. Благодаря предварително!

Linux е прекалено общо понятие. Кажи, коя дистрибуция ползваш и коя графична среда. По принцип на десктопа можеш да сложиш както директория "Компютър", така и "Домашна папка", която е еквивалент на "Моите документи". http://img812.imageshack.us/img812/2159/solusos.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

10.10 Ubuntu дръпнах го от Замундата, а за графична среда не знам къде да гледам,, в момента съм с Windows и не ми се рестартира...

Редактирано от rumcaiz (преглед на промените)

10.10 Ubuntu дръпнах го от Замундата, а за графична среда не знам къде да гледам,, в момента съм с Windows и не ми се рестартира...

Щом не ти се стартира, защо пишеш, че имаш проблем ?

Изобщо стартира ли ти графична среда?

И защо от там, няма ли си официален сайт, не е ли безплатна ОС?

Щом не ти се стартира, защо пишеш, че имаш проблем ?

Изобщо стартира ли ти графична среда?

Стартира се, но на деска няма грам икона.

И защо от там, няма ли си официален сайт, не е ли безплатна ОС?

Ами уж за по-бързо сваляне.

Редактирано от rumcaiz (преглед на промените)

Стартира се, но на деска няма грам икона.

Ами уж за по-бързо сваляне.

ТО човек от такова бързане си пати...

П.П. И името на героя от анимационното филмче се изписва Rumcajs :)

ТО човек от такова бързане си пати...

П.П. И името на героя от анимационното филмче се изписва Rumcajs :)

Откъде мислиш, че ми е хримнал тоя ник :) Аз съм Румен и съм с цайси. Опитах в скайп, замунда, арена, гугъл и т.н. да се регистрирам като РумцайС, но явно са ме изпреварили, затова промених последната буква. Май изместихме темата. Сигурен съм че Лунукса който изтеглих е ОК, просто аз не мога да се оправя - като пате в калчища съм.

Натискаш едновременно Alt+F2. Отваря ти се прозорче в което пишеш gconf-editor след което натискаш Enter. След като ти се стартира мениджъра на настройките, отваряш последователно директории APPS>>Nautilus>>Desktop. Вдясно ще видиш, къде трябва да се поставят отметки, за да станат видими "Компютър", "Домашна папка /Home/ и Кошче на работният плот.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.