Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Със сигурност ще има. Необходим е някакъв драйвър, освен ако не ти трябва графична среда и ползваш някой от терминалите.. @HotMusicFan : Пусни от Live CD дистрибуция с графична среда, различна от Unity - примерно Lubuntu или Xubuntu и виж как се държат. Не пипай нищо по драйвърите - остани си със свободният. Още от живият диск ще добиеш представа, дали има смисъл да инсталираш.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 144,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Или ако имаш възможност, го сложи на LiveUSB. Tака ОС ще е по-бърза от същата на LiveCD.

Ubuntu Sources List Generator

http://repogen.simpl...ux.ch/index.php

Debian Sources List Generator

http://debgen.simplylinux.ch/

Ето и решението на един проблем с който се сблъсках след обновяване на флаша и как го реших след добавянето на това репозитори през терминала.Проблема се състои в това,че клиповете в Youtube станаха със син отенък. Това е за Убунту и себеподобните както и за Минт и работи.

sudo add-apt-repository ppa:tikhonov/misc
sudo apt-get update
sudo apt-get install libvdpau1

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Здравейте, имам един въпрос. Как мога да си настроя само цвета на панела заедно с всичките неща които са на него, да е различен от системния цвят. Ще ми се малко по-тъмен да го направя. Като му задам да се промени цвета, не се променя за всички неща включени към панела.

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

От тук http://dox.bg/files/dw?a=b3b06a191e

изтегли архив на една от колекциите ми с панели. Разархивирай и си избери цвят по избор. Някои картинки са за kde-3 и няма да изглеждат добре в гномски панел. След това натискаш Alt+F2 и старираш файловият мениджър като администратор с

gksu caja, ако си с MATE или gksu thunar, ако си с xfce.

След това отиваш във "файлова система">>usr>>share>>pixmaps и поставяш картинките, които си избрал там. След това отваряш настройките на панела. Трябва да има три опции - системна тема, прозрачност и изображение. http://s19.postimage...4x768_scrot.png

Кликаш на "изображение" /Backgroung image при теб/, отиваш там, където си сложил темата /usr>>share>>pixmaps/ и задаваш една от поставените там теми.

Предполагам, че изображенията можеш да ги поставиш където поискаш в потребителската директория, но аз предпочитам да ги слагам в pixmaps. Темите са приложими за панелите на всички графични среди без КДЕ-4.

Успех.

За съжаление все пак не иска да ми оцвети "window selector" и "notification area". Да не би да бъркам нещо със самите настроики на панела. Понеже взех един празен панел и си добавих каквото там искам да ми показва.

Промени височината на панела и нещата ще се наместят.

да попитам МЕЙТ разбират ли се с Компиз или не става.Преди време бях пробвал но още беше в началото на разработване и не ставаше та за това сега питам как е.

Моя опит с Компиз беше ужасен :) Отказах се и си карам без ефекти. Лагва ,забива ,дропи,крашва. При мен беше така нека и други си кажат мнението.

Питам че снощи сложих да видя Ултимат 3.4 ама малко са се понаакали и там е така с гнома крашва логва и т.н. с Мейт беше същото но беше отдавна сега правя флашка с Минт с мейт пък да видим :)

Може ли някой да ми подскаже как да си извадя скоростта на вентилатора на процесора в conky. Цял следобед ровя из нета и каквото и да пробвам все не става като хората. Другото си го извадих но тука ударих гредата.

${color1}${font weather:size=15}x${font} ${voffset -3}${color9}Core 1 :										 ${execi 3000 sensors | grep 'Core 0' | cut -c 15-21}C
${color1}${font weather:size=15}x${font} ${voffset -3}${color9}Core 2 :										 ${execi 3000 sensors | grep 'Core 1' | cut -c 15-21}C
${color1}${font weather:size=15}x${font} ${voffset -3}${color9}HDD Samsung: ${alignr}${hddtemp /dev/sda}°C
${color1}${font weather:size=15}x${font} ${voffset -3}${color9}HDD Seagate: ${alignr}${hddtemp /dev/sdb}°C
${color1}${font weather:size=15}x${font} ${voffset -3}${color9}NVIDIA 9600GT: ${alignr}${nvidia temp}°C
${color1}${font weather:size=15}x${font} ${voffset -3}${color9}GPU FAN: ${alignr}${color1}${execi 1 nvidia-settings -tq [fan:0]/GPUCurrentFanSpeed} % $color
#CPU: ${alignr}${color d7eafb}${execi 1 sensors | grep 'RPM' | cut -c 20-23} RPM$color

alkatraz@alkatraz-EP45-DS3L ~ $ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:	 +52.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:	 +53.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
it8718-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0:		 +1.04 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in1:		 +1.87 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in2:		 +3.33 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
+5V:		 +2.98 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in4:		 +0.19 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in5:		 +0.05 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in6:		 +0.10 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in7:		 +2.99 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
Vbat:		 +3.25
fan1:	 2002 RPM (min = 0 RPM)
fan2:		 0 RPM (min = 0 RPM)
fan3:		 0 RPM (min = 0 RPM)
fan4:		 0 RPM (min = 0 RPM)
temp1:	 +48.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
temp2:	 +39.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermal diode
temp3:		 -2.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
intrusion0: OK

E това ме интересува как да го изкарам fan1: 2002 RPM

Аз съм с Минт - Мате и като изключим няколкото премигвания при смяната на работния плот (workspace) нямам проблеми с компиз-а. Но това е при положение че съм с отворените драйвери на видеото. Иначе - голяма боза.

Може ли някой да ми подскаже как да си извадя скоростта на вентилатора на процесора в conky. Цял следобед ровя из нета и каквото и да пробвам все не става като хората. Другото си го извадих но тука ударих гредата.

${execi 1 sensors | grep 'RPM' | cut -c 20-23} RPM$color

fan1:	 2002 RPM (min = 0 RPM)
fan2:		 0 RPM (min = 0 RPM)
fan3:		 0 RPM (min = 0 RPM)
fan4:		 0 RPM (min = 0 RPM)
temp1:	 +48.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
temp2:	 +39.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermal diode
temp3:		 -2.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
intrusion0: OK

E това ме интересува как да го изкарам fan1: 2002 RPM

Пробва ли с "grep fan1" вместо "grep RPM"?

А може и да си поиграеш с това "cut -c 20-23". Може да погледнеш и "man cut". Мисля, че там се крие решението. Понеже това -c ти дава съответните символи от реда. Може да пробваш с числата 7-10 примерно или 6-9. Успех.

Пробвах го всякак :huh: не става неговата кожа под ножа :) Ще се ровя 1 седмица ако трябва и пак ще го направя ама..........

Готово е направих го

${execi 1 sensors | grep 'fan1' | cut -c 2-17} RPM$color
Така трябва да е и вади скоростта на вентилатора

Така аз си оправих проблема с панела. Трябвало да се промени един файл - "/usr/share/themes/Mint-X/gtk-2.0/Apps/panel.rc". Ако предпочитате може и да си копирате темите в домашната директория в папка "~/.themes" например. Та в този файл се търсят 2 реда на които пише "Panel/panelbg.png" и се коментират като се постави "#" най-отпред на реда. Това е за Линукс Минт 13 Мая с Мате десктоп. Пиша го, случайно ако някой има подобен проблем, не че искам да наводнявам форума :))) Лека нощ от мен и до нови поствания :) Редакция: и сърдечно благодаря на киберченгето за оказаното съдействие. Харесаха ми тапетите за панела. Благодаря! :beer:

От вчера имам Ubuntu 12.04 LTS. Сложих го чрез Wubi през windows 8 RP. Всичко за сега работи добре, но ме интересува по-подробно състояние на системата (аналогично на уиндоуса). Има ли аналог на Aida64 за линукс, някоя програма или под команден ред нещо, за да виждам температурите на CPU, GPU, MCP, работата на вентилаторите и пр.

Може да погледнете тук как става през конзолата. Иначесъм с Линукс Минт - Мате и в него има една програма "hardinfo". Може да видите през синаптик дали ще я има и във вашите хранилища да си я инсталирате. Също така в терминал може: "top" или "gnome-system-monitor", който е подобен на task manager при win.

Редакция: само да вметна че top и gnome-system-monitor не показват температурите и вентилаторите, за това най-добре да видите линка и от него да си инсталирате необходимите инструменти за сензорите.

По принцип в Mate има mate-sensor-applets. Подобен пакет имаше и в Gnome-2, но сега не знам как е в Unity. Инсталирай си screenlets и ще можеш да изкарваш различни датчици на работният плот. Надявам се Unity да позволява аплети върху десктопа.

В KDE си има всевъзможни датчици като част от графичната среда и няма нужда от отделна програма. Просто ги избираш от джаджите.

Здравейте инсталирах УСУ Десктоп в уиндоус , но нямам интернет връзка.Интернета ми е жичен от SKAT. Как мога да я конфигурирам?

Някой видя ли това

http://distrowatch.com/table.php?distribution=stella

От доста време чакам, да се появи подобен дериват. CENTOS, достъпна за начинаещи потребители.

Здравейте имам проблем с флаш плеъра:

Когато се опитвам да кача снимка, примерно в ImageShack и нали си избера файл, натискам Open и става това:

Публикувано изображение

Тази снимка беше качена от един мой приятел който няма този проблем, да не се чудите :)

Още нещо: Когато натисна Open, освен тази страница ми спира и песента която си слушам от vbox7, и ми пише, че Shock Flash (така май беше) е крашнала, и всичко се оправя като рестартирам страницата, вече рестартирах браузъра, пак същото...

ПС: С MacBuntu съм, това е Ubuntu Linux 10.10

Редактирано от TheGeek (преглед на промените)

Здравейте! :) Имам един принципен въпрос. Имам документи (.doc , .docx) , изготвяни с Office 2007 под Windows.Написани са с шрифт calibri.Сега ги прехвърлих на новата ми машина с Linux и ги разглеждам с LibreOffice Writer.Текста излиза с шрифта на Writer-a , който е по подразбиране (предполагам , защото Linux няма шрифт Calibri (или който и да е друг от тези на M$)). Ако преработя документите с някой от шрифтовете , налични на Linux , но липсващи във Windows , това означава ли , че те също няма да излязат както трябва и изобщо има ли начин форматирането на шрифта да се запази по някакъв начин (тъй като в копирните центрове работят с Office 2003/07)?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.