Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Здравейте! :)

Имам един принципен въпрос. Имам документи (.doc , .docx) , изготвяни с Office 2007 под Windows.Написани са с шрифт calibri.Сега ги прехвърлих на новата ми машина с Linux и ги разглеждам с LibreOffice Writer.Текста излиза с шрифта на Writer-a , който е по подразбиране (предполагам , защото Linux няма шрифт Calibri (или който и да е друг от тези на M$)).

Ако преработя документите с някой от шрифтовете , налични на Linux , но липсващи във Windows , това означава ли , че те също няма да излязат както трябва и изобщо има ли начин форматирането на шрифта да се запази по някакъв начин (тъй като в копирните центрове работят с Office 2003/07)?

Има няколко начина:

- правите файла на PDF, но няма да можете да го редактирате

- инсталирате шрифта и в линукс

- инкорпорирате шрифта в офис документа, но не съм сигурен дали тогава няма да има проблем с някои символи, които ги няма в оригиналния документ (тази опция само съм чувал че я има в 2003 и нагоре)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Някои шрифтове не позволяват импортиране в ПДФ, предполагам и в ДОК.

Да, това е един от атрибутите на шрифтовете. Но мисля че горния е оригинално от МС и ще може да се вгради

Имам един принципен въпрос. Имам документи (.doc , .docx) , изготвяни с Office 2007 под Windows.Написани са с шрифт calibri.Сега ги прехвърлих на новата ми машина с Linux и ги разглеждам с LibreOffice Writer.Текста излиза с шрифта на Writer-a , който е по подразбиране (предполагам , защото Linux няма шрифт Calibri (или който и да е друг от тези на M$)).

Ако преработя документите с някой от шрифтовете , налични на Linux , но липсващи във Windows , това означава ли , че те също няма да излязат както трябва и изобщо има ли начин форматирането на шрифта да се запази по някакъв начин (тъй като в копирните центрове работят с Office 2003/07)?

Имаш ли инсталиран ttf-mscorefonts-installer ? Можеш да добавиш в usr/share/fonts каквито шрифтове искаш, независимо от каква OS.

http://s19.postimage.org/52si2dh9t/fonts.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Имаш ли инсталиран ttf-mscorefonts-installer ? Можеш да добавиш в usr/share/fonts каквито шрифтове искаш, независимо от каква OS.

http://s19.postimage...2dh9t/fonts.png

Не,нямам,но ако трябва,ще инсталирам. :)

Има няколко начина:

- правите файла на PDF, но няма да можете да го редактирате

- инсталирате шрифта и в линукс

- инкорпорирате шрифта в офис документа, но не съм сигурен дали тогава няма да има проблем с някои символи, които ги няма в оригиналния документ (тази опция само съм чувал че я има в 2003 и нагоре)

А тези манипулации важат ли и за Linux (т.е. за създадени под Linux документи, с word processor , различен от този на M$) ? :) p.s. Това за инкорпорирането и аз мисля,че го има,тъй като съм правил документи на Office 2007 във формат за 2003 (.doc) с шрифт,който го няма във Windows XP и съм го носил за принтиране в копирен център,където работят с XP и Оffice 2003 - всичко си излиза без проблеми :)

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Не,нямам,но ако трябва,ще инсталирам. :)

А тези манипулации важат ли и за Linux (т.е. за създадени под Linux документи, с word processor , различен от този на M$) ? :)

За експорт към PDF няма проблем, не съм сигурен в това дали могат да се вграждат шрифтове със софтуерите за текстообработка под Линукс

ttf-mscorefonts-installer сваля и инсталира именно MS шрифтовете. Слагал съм и разархивирани шрифтове за MS директно в usr/share/fonts.

ttf-mscorefonts-installer сваля и инсталира именно MS шрифтовете. Слагал съм и разархивирани шрифтове за MS директно в usr/share/fonts.

Мисля че в core фонтовете са включени само Ариал, Таймс ню роман и Куриер ню

Достатъчно са. Ако искаш още шрифтове - сваляш и копираш във файловатасистема.Може и при corefonts.

Достатъчно са. Ако искаш още шрифтове - сваляш и копираш във файловатасистема.Може и при corefonts.

По-горе автора спомена конкретен шрифт. А и доста от шрифтовете на МС са обект на авторско право и не могат законно да се използват в други ОС

Аа,споменал съм конкретен шрифт , но си беше просто пример :) Няма проблем да е и някой друг...варианта с PDF ми се струва достатъчно добро решение за сега :)

Здравейте. Имам един проблем с Линукс Минт 13 Мате десктоп. Искам да попитам понеже под линукс-а не ми работи функционалния клавиш за вкл/изкл. на wifi/bluetooth, има ли начин да го подкарам този клавиш. Другото, което искам да попитам е: Как мога да вкл. wifi картата при положение, че съм я изкл. от функционалния бутон докато съм бил под уиндоус и при рестарта като вляза в линукс-а ми изписва след пускане на командата "rfkill list" - "hard blocked: yes". Като задам командата "sudo rfkill unblock all" се сменят само на редовете където пише "soft block", а "hard blocked" си остава на yes. Малко объркано го написах, но дано сте ме разбрали. П.П. с ядро 3.4.7 съм ако това има значение. До колкото успях да прочета в нета някакъв драйвер не се зарежда в ядрото като е изкл. картата от уиндоуса. Мога ли да разбера като знам каква марка е картата да разбера кой драйвер трябва да се зареди и как се прави това. Пише и нещо за "modprobe", но малко не съм наясно какво трябва да търся като име на драйвера и как точно да го заредя, ако наистина това е проблема. Ще съм благодарен за малко информация и от вас. А, бутона за вкл./изкл. е "fn+f8", като той има няколко положения в уиндоус-а: изкл. на wifi, изкл. на bluetooth, изкл. на всички и отказ. Интересното е че диода свети с един и същи цвят независимо кое е вкл и кое изкл. Само угасва когато всичко е изкл.

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

По-горе автора спомена конкретен шрифт. А и доста от шрифтовете на МС са обект на авторско право и не могат законно да се използват в други ОС

Могат и Мicrosoft e дал добро. Лицензът (EULA).

По време на инсталацията се появява този екран.

Публикувано изображение

Пакетът се нарича msttcorefonts (Microsoft TrueType core fonts) и съдържа следните шрифтове:

Andale Mono

Arial Black

Arial (Bold, Italic, Bold Italic)

Comic Sans MS (Bold)

Courier New (Bold, Italic, Bold Italic)

Georgia (Bold, Italic, Bold Italic)

Impact

Times New Roman (Bold, Italic, Bold Italic)

Trebuchet (Bold, Italic, Bold Italic)

Verdana (Bold, Italic, Bold Italic)

Webdings

Идеята е браузърите в различните системи да показват еднакво. Това идва, защото много уеб-дизайнери гримират сайтовете си под Windows и най-вече заради левите потребители с левия IE браузър.

Тънкия момент при един линуксоид е да подкара firefox, да ползва микрософстки шрифтове, за да показва като windows - firefox браузър.

Публикувано изображение

...

Пакетът се нарича msttcorefonts (Microsoft TrueType core fonts) и съдържа следните шрифтове:

Andale Mono

Arial Black

Arial (Bold, Italic, Bold Italic)

Comic Sans MS (Bold)

Courier New (Bold, Italic, Bold Italic)

Georgia (Bold, Italic, Bold Italic)

Impact

Times New Roman (Bold, Italic, Bold Italic)

Trebuchet (Bold, Italic, Bold Italic)

Verdana (Bold, Italic, Bold Italic)

Webdings

Страхувам се че това важи само за тези шрифтове.Но това далеч не изчерпва списъка с инсталираните стандартно такива на Windows OS

Така е, важи само за тях, докато в C:WINDOWSFonts се вижда много повече. Изброените шрифтове се наричат "безопасни" и става ясно, че MS ги е харизал заради типизацията в уеб.

... не ми работи функционалния клавиш за вкл/изкл. на wifi/bluetooth ... "hard blocked: yes" ...

Това което ще ти препоръчам, предвид факта че използваш dual boot система, откажи се от навика да използваш тези хардуерни ключове за вкл./изкл. на мрежовите компоненти. Вместо това, използвай софтуерните такива. И Windows и Linux осигуряват възможности за разрешаване/забраняване на вече изброените. Под Линукс е най-лесно: кликваш на съответния аплет и от контекстното меню, можеш да вкл./изкл. елемента. Под Windows е трудно: Дали от контролния панел ще забраниш/разрешиш самата мрежова карта или от Device Manager-a няма голямо значение. Имай предвид обаче следното: В някои версии на кърнъла, при dual boot системи се появяват проблеми, от типа на: след изключване на Windows и включване на Linux, последният не "вижда" мрежовите карти, защото те са със спуснат флаг на хардуерно ниво - това го прави самия Windows при изключването си, незачитайки, че някоя алтернативна ОС, може би разчита на Wake on LAN !? Както и да е, този проблем вече е решен в последните версии на ядрото.

... използваш dual boot система, откажи се от навика да използваш тези хардуерни ключове за вкл./изкл. на мрежовите компоненти. ...

Не бих казал, че имам такъв навик. Просто ми се случи 1-2 пъти и ми стана интересно защо се получава така и има ли начин да се оправи. А също така ми е интересно мога ли примерно тая клавишна комбинация дето под уиндоус е за хардуерно управление на мрежовия компонент, под линукс да я направя за софтуерно управление, при положение, че по линукс не работи като хардуерен превключвател. Нещо от сорта например с тоя бутон да се изпълнява все едно цъкам на аплета и от контекстното меню избирам enable/disable на мрежовия компонент (в този случай безжичната карта).

Този впрос може би вече ви е задаван , но имам ли нужда от антивирусен software за Linux? :)

Този впрос може би вече ви е задаван , но имам ли нужда от антивирусен software за Linux? :)

Под линукс има няколко вируса и троянски коня, няколко рууткита. Сравнено с милионите заплахи с които трябва да е справя например Windows е пренебрежимо. Но ако си играете със Windows софтуер (през wine например) е разумно да пускате сканиране през известно време.

С една дума - не

Към момента използвам 32-битова дистрибуция. Не съм вкусил особено много 64-битовите. А плюсовете са много. Излишно е да ги описвам. При евентуалния ъпгрейд, ще бъда ли доволен от x64? За да изцедя всичко, приложенията, които ползвам, също трябва да са пригодени за x64. А не съм сигурен, че те са много/достатъчно. Благодаря за отделеното внимание.

Може и да бъдеш. Колкото до приложенията - почти всички приложения излизат вече и в двете версии. Ако ползваш само такива от хранилищата - няма смисъл да коментираме.

Бихте ли ми казали еквивалент на adobe shockwave player за Линукс.

Имам го инсталирано,но пак не става да играя тая игра: http://www.igraiigri.com/igri/Table+Tennis

Публикувано изображение

Имам го инсталирано,но пак не става да играя тая игра: http://www.igraiigri...ri/Table Tennis

Публикувано изображение

Изберете софтуера от Adobe, този ГНУ софтуер не върши много работа

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.