Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Изобщо това ядро не ми вдъхва доверие. Инсталирах го само за да тествам PPA-то и след това го премахнах.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Правя опит за импорт на снимки от Sony Ericsson C902. Процеса се извършва през USB. Дистрибуцията е Ubuntu 12.04.

В страничния панел на Shotwell се показва, сиреч устройството е разпознато, но от векове пише „Starting import, please wait...“. Shotwell използва gPhoto, а пише, че gPhoto поддържа C902. gThumb не усеща съществуването на някакво устройство.

C902 се вижда и в Nautilus, но същия се опитва да ме убеди, че на телефона няма никаква инфомация!

Не успях да накарам gMobileView да осъзнае за съществуването на телефончето. Пореден неуспех.

Да не би прехвърлянето да е възможно само от SD карта, но не и от паметта на телефона?

Видимо няма никакви повреди на самия кабел.

Благодаря за вниманието.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

При моят апарат трябва да се извади картата памет за да имаш достъп до снимките във вградената памет. Иначе, винаги съм копирал снимките от апарата като от обикновен сменяем носител.

в грешка си точно там с нормалните ядра върви на макс даже и 8-мицата инсталирах да я пробвам там нещо не правиш както трябва виж си отметките на виртуалката

Чел съм много за това защо линукс не върви на моята машинка. Тя може и да е мощна, с 2 гб рам AMD Athlon X2 QL-66 DualCore 2,20 GHz (човешки казано модел печка, дори и чистен да е компютъра), не ми се поддържа видеокартата ATI Radeon HD 3200 ама въобще, цялата серия 2000, 3000 и 4000 имат супер шиб**на поддръжка, със и без драйвери, и процесора от части, сега като си инсталирах новото ядро и влезнах в jokey-gtk (Additional Drivers) имах това, ако това изобщо е по темата (по принцип имам 3 драйвера, инсталирам един, защото ако инсталирам другите два за видеото и процесора системата се бъгва и едвам се стартира, и после едвам едвам отварям браузъра а перката на процесора ще излезне извън компютъра):

Публикувано изображение

Редактирано от TheGeek (преглед на промените)

Иначе, винаги съм копирал снимките от апарата като от обикновен сменяем носител.

Подобна картина. Имаше една Моторолка из вкъщи, импортирането на снимките бе просто drag 'n drop.

С това Сони, обаче, задачата е по-трудоемка.

Прехвърлянето на снимки не протече успешно и при Windows 7. Навежда ме на мисълта, че кабела е повреден или Сонито има разни собственически протоколи/технологии, които не позволяват прехвърляне без инсталиране на допълнителни драйвери или нещо в този дух.

Приемам, че проблема не е у мен, защото мъки с този конкретен модел(C902) се срещат и из официалния форум на Убунту.Тотална клизма!

Някой слънчев ден ще пробвам с Bluetooth. Може и да има по-позитивни резултати.

Чрез Синия Зъб всичко премина оптимално елементарно. Все пак остава мистерия за мен, защо нещата не се получават с USB...

Геек и аз съм с вградена HD3000 след като спекаха драйвера с последното обновление си взех нвидиа и нямам грижи

Геек и аз съм с вградена HD3000 след като спекаха драйвера с последното обновление си взех нвидиа и нямам грижи

Първия ъпдейт като го инсталирам (fglrx драйвера AMD/ATI) и системата се скапва и до тук, а за втория (post-release-updates) той сигурно е ключът към нормална работа с Unity, но НИКОГА не мога да го инсталирам, пише ми грешка и до тук, иначе ти с коя Nvidia видео карта си ?

Правя опит за импорт на снимки от Sony Ericsson C902. Процеса се извършва през USB. Дистрибуцията е Ubuntu 12.04.

В страничния панел на Shotwell се показва, сиреч устройството е разпознато, но от векове пише „Starting import, please wait...“. Shotwell използва gPhoto, а пише, че gPhoto поддържа C902. gThumb не усеща съществуването на някакво устройство.

C902 се вижда и в Nautilus, но същия се опитва да ме убеди, че на телефона няма никаква инфомация!

Не успях да накарам gMobileView да осъзнае за съществуването на телефончето. Пореден неуспех.

Да не би прехвърлянето да е възможно само от SD карта, но не и от паметта на телефона?

Видимо няма никакви повреди на самия кабел.

Благодаря за вниманието.

Имам една елементарна Nokia C1-01 и през USB нямах ядове с Ubuntu 12.04. С връзването ми искаше само потвърждение от телефона и си влизах в него през компа и си прехвърлях файловете

Здравейте! :) Преди време бях писал за проблем при инсталиране на графичен driver за AMD Radeon HD 6310 под Linux.Установих,че вината си е изцяло моя-недоглеждане на съобщение,че липсват модулите GCC и make и kernel headers...Driver-a вече е успешно инсталиран,но когато отида в System Settings--->System Info (графична среда Gnome 3,OpenSUSE 12.1 x64),ми показва,че driver-a е VESA :WRESTLER...как да разбера кой точно driver всъщност ползва системата? P.S. И как мога да изключа VESA,Gallium или който и да е друг вграден графичен driver ,съвместим с AMD?

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Първия ъпдейт като го инсталирам (fglrx драйвера AMD/ATI) и системата се скапва и до тук, а за втория (post-release-updates) той сигурно е ключът към нормална работа с Unity, но НИКОГА не мога да го инсталирам, пише ми грешка и до тук, иначе ти с коя Nvidia видео карта си ?

На моя лаптоп първо бях инсталирал Ubuntu 12.04 и при мен се появяваше същият проблем - грешка и на следващият рестарт - черен екран...

Това може би ще Ви е от полза:

All Jockey does is install fglrx and fglrx-amdcccle in the case of normal drivers, and fglrx-updates and fglrx-amdcccle-updates when you select the post-release updates option, though it fails somehow for I don't know what reason.

You can simply install/activate ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver (post-release update) option by typing the following line into the terminal:

sudo apt-get install fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates
Source: http://askubuntu.com/questions/78906/ati-amd-proprietary-fglrx-graphics-install-fails-how-can-i-resolve-the-problem

Поздрави! :)

Някой може ли да ми даде линк, туториал тук или друго за първи стъпки за програмиране в Linux, бях си написал една програмка за Windows (едно поленце и в него пишеш число и то ти го смята на квадрат :D), но аз искам в Linux...

Здравейте, нов съм в Линукс светът. Вчера си сложих убунту 12.04 и реших да пусна някакъв филм да видя как се справя, и забелязах че не ми разпознава кирилицата, т.е. излизат йероглифи. Цяла вечер търсех начин да го оправя и го оставих за следващият ден, сега успях да оправя в gedit да ми разпознава кирилицата т.е. сложих windows 1251 и си мислех че всичко е решено защото субтитрите в компютъра ги отваря без проблем. Но изтеглих един архив със субтитри и забелязах че нищо не съм направил https://lh5.googleusercontent.com/-SZJSWl9SbZg/UDy4ROswfDI/AAAAAAAASTY/o8U_95Fehs0/s912/IMG_20120828_152247.jpg отдясно се вижда че в архива има нещо написано на кирилица но е показано със знаци, и отляво съм отворил моментално субтитрите и те не са оправени.. Как да реша проблема? Нищо не знам за линукса и ако може да обяснявате като на идиот. Мерси предварително :)

Здравейте, нов съм в Линукс светът. Вчера си сложих убунту 12.04 и реших да пусна някакъв филм да видя как се справя, и забелязах че не ми разпознава кирилицата, т.е. излизат йероглифи. Цяла вечер търсех начин да го оправя и го оставих за следващият ден, сега успях да оправя в gedit да ми разпознава кирилицата т.е. сложих windows 1251 и си мислех че всичко е решено защото субтитрите в компютъра ги отваря без проблем. Но изтеглих един архив със субтитри и забелязах че нищо не съм направил

https://lh5.googleus...0828_152247.jpg отдясно се вижда че в архива има нещо написано на кирилица но е показано със знаци, и отляво съм отворил моментално субтитрите и те не са оправени.. Как да реша проблема? Нищо не знам за линукса и ако може да обяснявате като на идиот. Мерси предварително :)

В плейъра сменяш енкодинга на windows(cp1251) и няма да имаш ядове с четенето.

Мисля, че може и cp 1252. Или инсталираш vlc, който по подразбиране няма проблем с разчитането. Само, ако ти изкара черен екран при пускането на филм, отвори настройките, направи видеоизходът да е на X11 видеоизвеждане и рестартирай плеъра.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Aха, в плейъра вече нямам проблеми, проблемът е в архивите (а и не само в тях явно). Оп, грешка, сега пак отварям субтитрите които се отваряха преди на кирилица като ги наместих уж, и излиза че нищо не съм направил, всичките са на шльокавицата, както тези в архива така и тези които не са били, значи самият линукс трябва да се намести някакси, не се разбирам, но това което направих явно е било нещо временно. Иначе VLC съм го направил като хората и ми разпознава кирилицата. Също имам още един проблем, изтеглих също mplayer и като пусна някой филм или нещо има само звук, и не мога да изкарам картината, нещо в кодеците ли е, аз вече използвам VLC но исках да го пробвам и него (доста ще пиша тези дни в тази тема сигурно (-: ) п.с. какво трябва да направя за да имам някои шрифтове които ми трябват, като Verdana например, тя ми е много важна и други незначителни шрифтове които ги имаше в Уиндоуса. Защото сега отварям Google Drive и имах документи които вече не са във Verdana и не искам да се прецакат ако ги редактирам п.с2. още един проблем намерих, музиката ми насича, пуснах първо нещо в Google Play Music и видях че имах проблем, след това пробвах от компютъра нещо и проблема си е същият. Леле не знаех че има толкова неща за вършене

Редактирано от PhX (преглед на промените)

Това за X11 видеоизвеждане важи и за smplayer. Разбира се, необходими са ти и декодери.

Относно шрифтовете : Инсталираш ttf-mscorefonts-installer и с това грижите ти приключват

sudo apt-get update

sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

http://s19.postimage...4x768_scrot.png

За шрифтовете го направих и стана, за което съм ти благодарен много, сега ми остана само проблема с кирилицата, и звука. Много гадно сече търсех кодеци и т.н. мислех че ще го реша проблема но така си стои, а за кирилицата като отворя даден архив или текстов документ и виждам йероглифите отново, а се убих да търся решение на проблема. Но все пак се радвам че ми се оправиха шрифтовете

Редактирано от PhX (преглед на промените)

За шрифтовете го направих и стана, за което съм ти благодарен много, сега ми остана само проблема с кирилицата, и звука. Много гадно сече търсех кодеци и т.н. мислех че ще го реша проблема но така си стои, а за кирилицата като отворя даден архив или текстов документ и виждам йероглифите отново, а се убих да търся решение на проблема. Но все пак се радвам че ми се оправиха шрифтовете

Кодировката е различна. UTF8 vs. Windows (CP1251).

Всички текстови документи, които са с йероглифи ги отваряй с notepad през wine

За архивите - мисля, че има несъвместимост между версиите на unrar и rar, заради която файловете ма кирилица излизат като знаци. Към архивиращата програма си остави само unrar и p7zip-full. Ако си инсталирал rar я премахни. Ако искаш, постни ми някой от проблемите архиви, за да ги тествам на моят компютър.

Кодировката е различна. UTF8 vs. Windows (CP1251).

Всички текстови документи, които са с йероглифи ги отваряй с notepad през wine

Препоръката ти е чист хемороид.

notepad през wine са нонсенс и има два елегантни начина това да става с щатни средства на системата.

Предпочитания от мен

Публикувано изображение

моят gedit няма такава опция в менюто

моят gedit няма такава опция в менюто

Моят също, дори търсех подробно през "Настройки на програмите" и не намерих папка Encoding дори там. Но кирилицата мога да я оставя на страна, проблемът като цяло е по сериозен (вече сигурно сте се отегчили от думите ми). Като цяло може би насичането се дължи на това че самата ОС не ми върви гладко, инсталирах драйвърите, дори инсталирах тези на видео картата (с доста мъки) и не ми вървят плавно нещата, не е като версия 10.10 която си беше супер. Това вече не знам как да го оправя и ако не намеря решение на проблема в близките 1-2 дена явно ще се наложи да сложа тъпата Седмица...

п.с. във версия 12 сякаш доста неща ги няма, например във 10.10 можех без проблем да си сменя бутоните за минимизиране изход и т.н. отдясната страна или да добавя визуални ефекти, тука мисля че тези неща ги няма поне аз не ги намерих в стандартните опции (възможно е с някакви теми да се оправи) и има други дреболии които са ми странни (например хикса, минимизирването надписа и т.н. на програмите отиват най-горе в лентата, не съм свикнал още с това)

@PhX : Мисля, че отъждествяваш дистрибуцията с графичната среда. Опита ли нещо друго освен Unity. Пусни една Linux Mint с МАТЕ и виж там как е. Можеш и да си инсталираш MATE десктопа в Убунту за няколко минути. Вече сме писали достатъчно как става това.

@PhX : Мисля, че отъждествяваш дистрибуцията с графичната среда. Опита ли нещо друго освен Unity. Пусни една Linux Mint с МАТЕ и виж там как е. Можеш и да си инсталираш MATE десктопа в Убунту за няколко минути. Вече сме писали достатъчно как става това.

Сложих МАТЕ на убунту и си върви по-гладко, но това е защото интерфейса е по-лек, иначе музиката не се е оправила и забелязах и на двата интерфейса (което означава явно че интерфейса не е проблема) на всеки 10 секунди усещам насичане, това го забелязах защото мишката понякога спира движението си за част от секундата и нарочно почнах да я въртя в кръг да тествам дали се случва редовно и точно на 10 секунди тя спира движението си. А като излезна от профила си тогава съм на кадри и мишката става неуправляваема направо т.е. тогава сякаш се товари адски много компютъра, жалко че не мога да ви обясня нещата около случая ми защото съм нов тука, но май графичната среда не е виновника :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.