Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Разбрано. То Линукс не е точно Юникс, има само частична съвместимост с POSIX и няма SUS сертификат. Има си LSB, но колко дистрибуции се съобразяват с този стандарт - не знам :)

Не, не иде реч за това че е UNIX, а за това че следва философията ми :) За да се нарече UNIX трябва да се плати за търговската марка
  • Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не, не иде реч за това че е UNIX, а за това че следва философията ми :) За да се нарече UNIX трябва да се плати за търговската марка

Ясно. С едно изключение - *BSD :)

Оправих се, хрома нещо се е бил бъгнал. :)

Как и с какво да запиша Audio CD, в Windows ползвах Windows Media Player? Диска ще се използва в колата, песните са 19 ако не се лъжа...

Редактирано от Greak (преглед на промените)

cdrecord -конзолно xfburn -готина малка програма Xfce k3b - KDE brasero - Gnome

Ползвам k3b и xfburn. Brasero почна нещо да не ми харесва. Ако имаш възможност да избираш - ползвай k3b. Просто програмата е страхотна и който я ползва вече трудно минава на други.

Ползвам k3b и xfburn. Brasero почна нещо да не ми харесва. Ако имаш възможност да избираш - ползвай k3b. Просто програмата е страхотна и който я ползва вече трудно минава на други.

Ползвам Gnome (Usu 7 Desktop) :) ...

Здравейте! :) Мога ли да запазя своите настройки,ако сменя ОС (т.нар. migration)? Имам отделни логически дялове / , /usr , /var , /opt , /tmp и /home . Има ли опасност новата ОС да не разпознае файловете ми , които са в /home ? Edit: Ако има значение точно между кои ОС - openSUSE ---> Fedora :)

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Здравейте! :)

Мога ли да запазя своите настройки,ако сменя ОС (т.нар. migration)? Имам отделни логически дялове / , /usr , /var , /opt , /tmp и /home . Има ли опасност новата ОС да не разпознае файловете ми , които са в /home ?

Edit: Ако има значение точно между кои ОС - openSUSE ---> Fedora :)

Има, трябва да внимавате при инсталация какво указвате да се ползва, особено ако ползвате LVM

Ползвам LVM...всички дялове ,освен /boot са в група.

Ползвам LVM...всички дялове ,освен /boot са в група.

Трябва по време на процеса да внимавате какво правите с партицията върху която е LVM и после внимателно да укажете кои къде да се маунтнат и кои да се форматират

И направете архивно копие за всеки случай

Да, също да добавя, че Fedora има безупречна поддръжка на LVM при инсталационния процес.

Да, също да добавя, че Fedora има безупречна поддръжка на LVM при инсталационния процес.

Между другото от Ubuntu 12.10 вече поддръжката на LVM ще е внедрена в desktop инсталацията, а алтернативния диск няма да се поддържа повече ... Не знам до колко ще е удобно и до колко ще развият графичния инсталатор, защото лично аз предпочитах алтернативното CD с оглед на това, че примерно мога да си инсталирам LAMP стака още при инсталацията на ОС.

Между другото от Ubuntu 12.10 вече поддръжката на LVM ще е внедрена в desktop инсталацията, а алтернативния диск няма да се поддържа повече ... Не знам до колко ще е удобно и до колко ще развият графичния инсталатор, защото лично аз предпочитах алтернативното CD с оглед на това, че примерно мога да си инсталирам LAMP стака още при инсталацията на ОС.

Ами има едно решение за теб - да използваш mini.iso от тук => http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/quantal/main/installer-amd64/current/images/netboot/

При инсталация ти дава избор кои пакети да инсталираш, ако не избереш нищо ти слага само базата, без X и т.н.

Публикувано изображение

Иначе за десктоп инсталации от няколко версии насам предпочитам desktop версията на Ubuntu, защото се инсталира по-бързо. Там направо си копира системата от squashfs файла на диска, а при alternate инсталираше пакет по пакет. От mini.iso-то е също като alternate диска, но дърпа пакетите от интернет по време на инсталация и можеш да си избираш какво по-точно да инсталираш, както видя по-горе ;)

Ами има едно решение за теб - да използваш mini.iso от тук => http://archive.ubunt...images/netboot/

При инсталация ти дава избор кои пакети да инсталираш, ако не избереш нищо ти слага само базата, без X и т.н.

Публикувано изображение

Иначе за десктоп инсталации от няколко версии насам предпочитам desktop версията на Ubuntu, защото се инсталира по-бързо. Там направо си копира системата от squashfs файла на диска, а при alternate инсталираше пакет по пакет. От mini.iso-то е също като alternate диска, но дърпа пакетите от интернет по време на инсталация и можеш да си избираш какво по-точно да инсталираш, както видя по-горе ;)

Ами аз точно по този начин процедирах само, че netinstalla го правих през алтернативния диск, не бях обърнал внимание, че предлагат и netinstall диск. Дано да запазят нещата по този начин. Иначе относно бъзината при инсталация си напълно прав, само, че на личната машина рядко преинсталирам, а на виртуалка не ме бърка усобенно, защото така или иначе инсталация я правя на ramdisk и после се купура на харда ( което междодругото препоръчвам на всеки с повечко рам ).

Ха, това с рамдиска не съм го пробвал, но е интересна идея. Аз съм с 8 гъби и ще го пробвам. Иначе и аз...откакто попаднах на Arch Linux рядко преинсталирам.

Редактирано от Zeroadhesion (преглед на промените)

Как да инсталирам Indicator Applet Application Menu 0.4.6 който е вграден в MacBuntu ? трябва ми като го махна macbuntu то да си стой, но се маха, във софтуерния център не открих нищо, с ubuntu 10.10 съм... Този аплет съдържа (така да го кажа) опциите от някой прозорец (file, edit, format, etc) горе във лентата между в самия прозорец, както е на мак. Едит: Оправих се :)

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Въпрос 2: как да инсталирам jupiter ? Няма го в софтуерния център, и с командата sudo apt-get install jupiter също не става ? :no-no: Преди поне си бях инсталирал Indicator-cpufreq или там както беше от софтуения център, сега като го напиша нямам нищо ??? Преди имах, проверих си правописа... С Ubuntu 12.04.1 съм...

Въпрос 2: как да инсталирам jupiter ? Няма го в софтуерния център, и с командата sudo apt-get install jupiter също не става ? :no-no: Преди поне си бях инсталирал Indicator-cpufreq или там както беше от софтуения център, сега като го напиша нямам нищо ??? Преди имах, проверих си правописа... С Ubuntu 12.04.1 съм...

Oт тук изтегли jupiter_0.1.6-1~webupd8-1_all.deb и го инсталирай с gdebi

https://launchpad.net/~webupd8team/+archive/jupiter/+sourcepub/2653106/+listing-archive-extra

Oт тук изтегли jupiter_0.1.6-1~webupd8-1_all.deb и го инсталирай с gdebi

https://launchpad.ne...g-archive-extra

Леле много благодаря, както си оправих и 3D acceleration-а горе долу, днес ми е хубав ден, вече с този дрйавер който сложих мога да си гледам HD клипове и още някои екстри със цената на други :) а и с тази програмка е просто супер, много благодаря, btw инсталирах го със софтуерния център. :):):)

Здравейте !

Ще ви помоля,да ми помогнете да си настроя принтера,от няколко дена се мъча,пиша и винаги ми излиза грешка в буса.

Принтерът ми е Brother MFC J220,избрах го защото пише че е съвместим с Линукс и дори в дискът има драйвери за него.

В сайта им съм изчел всякакви инструкции http://welcome.solut...x/en/index.html

Инсталирал съм всичко нужно http://welcome.solut...n.html#MFC-J220

Инсталирал съм си и Sane и XSANE .След това в терминала пише че е намерен скенер

found USB scanner (vendor=0x04f9, product=0x0259) at libusb:002:003

После пиша scanimage -L и излиза device `brother3:bus3;dev3' is a Brother MFC-J220 USB scanner.

Bus 002 Device 003: ID 04f9:0259 Brother Industries, Ltd

Публикувано изображение

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.