Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Nautilus e файловият мениджър. Можеш да го пуснеш, като кликнеш на иконата "Домашна папка" или натиснеш Alt+F2 и напишеш в конзолката nautilus.

Направих го и ми се отваря Home... На мен ми трябват бутоните да са ми в лентата горе а не в самия прозорец, така както е на мак, на macbuntu като натисна about на десктопа и ми изписва Nautilus 2.03 ако не се лъжа. Home си я отварям с f1...

Ето за това говоря:

Публикувано изображение

Редактирано от Greak (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте,можете ли да ми кажете как се инсталира флаш плеар и скайп на дебиан 64бит 6.05.5(мисля че е).Намерих няколко теми в нета,но или не се инсталират или след рестарт неможе да зареди дебиана

Greak, Росен Александров ти го е споменал отдавна.

Greak, Росен Александров ти го е споменал отдавна.

Да, видях, и нищо не разбрах :(... Аз не съм спец като вас с една дума да разбирам всичко, има случаи в които и google не помага...

За да имаш мнение, трябва да си работил с такава. Под работа, нямам в предвид пускане от Live CD.

Ами ти откаде знаеш дали съм или не съм работил? Боб ли мятяш? Ако е така, в неделя има мач, ако може да ми кажеш резултата...

Както и да е, по темата... като цяло не мисля че има човек които може аргументирано да ме убеди че *бунту са добри дистрибуции.

Редактирано от Skrbx (преглед на промените)

Ами ти откаде знаеш дали съм или не съм работил? Боб ли мятяш? Ако е така, в неделя има мач, ако може да ми кажеш резултата...

Както и да е, по темата... като цяло не мисля че има човек които може аргументирано да ме убеди че *бунту са добри дистрибуции.

Хм, добри за какво, добри за кого? Каква е вашата дефиниция за добра дистрибуция?

Каква е вашата дефиниция за добра дистрибуция?

Моята дефиниция за добра дистрибуция е: Стабилна, защитена, гъвкава.

Предполагам дефиницията на бунту феновете е: шарена, лесна за употреба, горе/долу защитена, отрязан съпорт за много устройства.

Хм, добри за какво, добри за кого?

Примерно за мен Дебиан е добър. На въпроса за какво ще отговоря така: Аз в момента седя на един дебиан, а до мен иам сървър с ~70 дни ъптайм под същата операционна система... Тоест става за лична употреба както и за употреба в работна среда.

Редактирано от Skrbx (преглед на промените)

Моята дефиниция за добра дистрибуция е: Стабилна, защитена, гъвкава.

Предполагам дефиницията на бунту феновете е: шарена, лесна за употреба, горе/долу защитена, отрязан съпорт за много устройства.

Примерно за мен Дебиан е добър. На въпроса за какво ще отговоря така: Аз в момента седя на един дебиан, а до мен иам сървър с ~70 дни ъптайм под същата операционна система... Тоест става за лична употреба както и за употреба в работна среда.

Ubuntu в LTS версиите си е много стабилна. Много гъвкава /има множество ppa за софтуер и ядра/. Много сигурна, но сигурността зависи до голяма степен и от теб. Ползвал съм достатъчно дълго, както Debian, така и Ubuntu и мога да твърдя, че Debian е много по- дървена и неподатлива на персонализация от Ubuntu. Стабилната Дебиан е закрепостена към остарелият софтуер, изключително трудно се намират хранилища за нов. Тестовата версия е бомба със закъснител - никога не знаеш, кога ще ти се натресе някой проблемен пакет. И в момента ползвам Debian Testing на лаптопа. Въпреки, че съм задал автоматично влизане GDM си прави, каквото поиска и редува автоматично влизане с екран за вход.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Тестовата версия е бомба със закъснител - никога не знаеш, кога ще ти се натресе някой проблемен пакет.

Извинявай ама 90% от кода на бунту е от untable бранч-а на дебиан... Просто дебиан си има добре утвърдени практики които спазва, и за това се е запазил толкова дълго като проект, и за вече всяка втора щала и нещала дистрибуя е базирани на него. Аз до сега не съм видял нещо (сериозно) базирано на бунту, и защо ли? Когато бунту си изградят от ядро до обвивка ОС-а, не да чакат на готово, тогава можем да си говорим.

Колко глупост има във всеки ред от това, което си написал.

И кое по- точно?

И кое по- точно?

Е, всеки ред де! По-точно от това, здраве му кажи...

Запази си някъде поста. След една - две години го прочети и евентуално, може и да разбереш. През това време можеш да прегледаш различните дистрибуции в distrowatch, да прочетеш какво е това ядро, обвивка и кой, кое разработва.

Извинявай ама 90% от кода на бунту е от untable бранч-а на дебиан... Просто дебиан си има добре утвърдени практики които спазва, и за това се е запазил толкова дълго като проект, и за вече всяка втора щала и нещала дистрибуя е базирани на него. Аз до сега не съм видял нещо (сериозно) базирано на бунту, и защо ли? Когато бунту си изградят от ядро до обвивка ОС-а, не да чакат на готово, тогава можем да си говорим.

И така да е, какво от това ? И има Много дистрибуции базирани на убунту, като започнем през pinguy, voyаger та до усу и още много дистрибуции. По образовай се малко ! И каноникал създаде unity ако не се лъжа, не е чакала на готово ! И с много опит мога да кажа, че убунту е найстина здрав и защитен. Много рядко получавам бъгове, които са 90% от побърканата ми видео карта ! :angry:

...които са 90% от побърканата ми видео карта ! :angry:

И по-точно драйвърите за нея(за което са виновни AMD).

И по-точно драйвърите за нея(за което са виновни AMD).

Да, мисля да се махам от AMD и веднъж завинаги да мина на интел и нвидиа и да ми миране главата, те имат много добра поддръжка за линукс, писна ми да си блъскам глaвата :D

Запази си някъде поста. След една - две години го прочети и евентуално, може и да разбереш. През това време можеш да прегледаш различните дистрибуции в distrowatch, да прочетеш какво е това ядро, обвивка и кой, кое разработва.

/faceplam

И след 10 години положението ще си е същото:

Публикувано изображение

Aз ще си следя дистроуач.. XAXAXA

Направих го и ми се отваря Home... На мен ми трябват бутоните да са ми в лентата горе а не в самия прозорец, така както е на мак, на macbuntu като натисна about на десктопа и ми изписва Nautilus 2.03 ако не се лъжа. Home си я отварям с f1...

Ето за това говоря:

Публикувано изображение

Както ти казах gnome globalmenu е въпросния аплет

Skrbx има известни правоти. Наистина Ubuntu е базирано на Debian и наистина Ubuntu е отчасти леко "тестова платформа"... И честно казано съм особено негативно настроен към Ubuntu...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Skrbx има известни правоти. Наистина Ubuntu е базирано на Debian и наистина Ubuntu е отчасти леко "тестова платформа"...

И честно казано съм особено негативно настроен към Ubuntu...

Отчасти беше така, но преди доста години.

Основната движеща сила на анти-убунту движението e комплексарството. Желанието да блеснеш с екзотична дистрибуция сред масата от "аматьори", ползващи дистрибуции, които се настройват за 10 минути.

Аз лично мога да правя с едно Убунту каквото си поискам - моделирам системата като фигура от глина и я правя точно такава, каквато ми е необходима - желаното от мен ядро, графична среда и набор от програми. Мога да направя това и с Дебиан, но не в такава степен и с такава лекота.

Отчасти беше така, но преди доста години. Основната движеща сила на анти-убунту движението e комплексарството. Желанието да блеснеш с екзотична дистрибуция сред масата от "аматьори", ползващи дистрибуции, които се настройват за 10 минути.

Ето ти друга дистрибуция - PCLinuxOS. Не просто се настройва лесно и притежава и разширени възможности, но и върви по подразбиране с много неща, които в Ubuntu липсват. Отгоре на всичкото откъм системни изисквания е много по-"лека". Дори едната Fedora ми е по-симпатична от Ubuntu с цялата тази пропаганда. Aз далеч не се считам за комплексар, но има много дистрибуции по-леки откъм ресурси от Ubuntu, на които мога да свърша работата еквивалентно добре. А аз целя "лекотата" и оптимизацията out of box.

Ето ти друга дистрибуция - PCLinuxOS. Не просто се настройва лесно и притежава и разширени възможности, но и върви по подразбиране с много неща, които в Ubuntu липсват. Отгоре на всичкото откъм системни изисквания е много по-"лека". Дори едната Fedora ми е по-симпатична от Ubuntu с цялата тази пропаганда. Aз далеч не се считам за комплексар, но има много дистрибуции по-леки откъм ресурси от Ubuntu, на които мога да свърша работата еквивалентно добре. А аз целя "лекотата" и оптимизацията out of box.

Пропаганда ??? И да има дистрибуции по леки от убунту, но поне на моя телевизор са много бъгави, само убунту-то се държи оптимално добре. :)

Пропаганда ??? И да има дистрибуции по леки от убунту, но поне на моя телевизор са много бъгави, само убунту-то се държи оптимално добре.

Да, пропаганда. Чиста пропаганда. А и честно казано, някъде бях чел нещо свързано с една версия на Ubuntu, Firefox и adware/spyware от Каноникъл. Но много бързо изчезна всичко за това... Да ти кажа, "бъгавината" често някой я лепи като етикетче поради собственото неумение?

И един абсолютен тест - PCLinuxOS от 3 различни версии, всяка по-нова може да зареди без проблем в Live режим на 384RAM, пробвал съм по-старите и с 256RAM без проблеми. Е, Ubuntu това не го може и не го може. За мен не е "оптимална"

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.