Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Няма ефекти. Но тази тема, която аз съм пуснал има ефекти. Ти искаше по-точно сравнение, аз съм имал графичната среда за нещо, просто коментирах как хванах най-известните версии на 2 дистрота. Така че ако ще сравняваме 1:1...хайде настройките, програмите и прочие да са 1:1, става ли? Но във всеки случай PCLinuxOS излезе по-удобен за начинаещи потребители, та Бунтуту губи по точки, а уж за начинаещи потребители го пропагандират ;)

п.п Иначе темичката изглежда прилично...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добра логика. По принцип LXDE няма ефекти, но точно твоята тема си генерира ефектите. Опитах се да ти обясня, че прозрачна картинка, поставена в темата не е ефект, но изглежда нямам ресурс да се изправя срещу твоите пропити с логика и калени в опита разсъждения. Остани си със здраве.

А и тоя тежък метъл много утежнява системата. Също злокобна и сатанинска музика.

Малко офтопик: Много яка песен на много яка банда ;))

Добра логика. По принцип LXDE няма ефекти, но точно твоята тема си генерира ефектите. Опитах се да ти обясня, че прозрачна картинка, поставена в темата не е ефект, но изглежда нямам ресурс да се изправя срещу твоите пропити с логика и калени в опита разсъждения. Остани си със здраве.

Мисля, че грешно се разбрахме тук. Търся просто логично обяснение за разликата в изразходваната памет в конфигурацията на системата, та в този ред мисли всяко дребно различие може да е теглещо някой допълнителен килобайт/мегабайт RAM, включително и някоя прозрачност. Например само NET applet-a тежи 13MB RAM в картинката, която дадох. Изглежда тук се и крие част от разликата - с няколко настройки снижих потреблението с 20-тина MB, но това не е out of box, така е. Изглежда нещата според резултатите са повече на кантар, отколкото си мислех. Между другото, темичката default на Lubuntu ли е? Доста изчистена и прилична изглежда, та може да поискам да си я открадна за PCLinuxOS.

п.п Шегата на страна, Control Center-а реално е полезно допълнение и спестява много от нещата, с които начинаещ потребител принципно едва ли би желаел да се сблъсква... Например има Network Connection Center, който има доста разширени функционалности... Това заедно с всичките кодеци и флаш плеър го считам за преимущество, въпреки че май реално в интерес на истината добавя може би още някой мегабайт потребление на системна памет...

Относно темата - съвместима е с всяка LXDE графична среда. Ползвам я в къщи на Debian Testing с LXDE. Изтегляш темата

http://dox.bg/files/dw?a=3ecfc6f73e

разархивираш, отваряш файловият мениджър като администратор и поставяш папката в usr/share/themes

Можеш и да избегнеш тази процедура, като създадеш скрита папка .themes в потребителската директория

http://s19.postimage...5rjl/themes.png и поставиш папката с разархивираната тема там. Веднага ще ти излезе в списъка с инсталираните теми. Темата, както вече ти казах е комплект от картинки. Инсталацията се състои в поставяне на определено място и няма нужда от инсталатор.

Ако създадеш и скрита папка .icons в потребителската директория /домашната папка/, разархивираш и поставиш там и двете папки с тази модифицирана от мен тема human /за тъмен и светъл панел/

http://dox.bg/files/dw?a=6a93f854b0

Ще се получи това

http://s19.postimage...4x768_scrot.png

Това е Debian и според мен Lubuntu темата му стои добре.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Относно темата....Това е Debian и според мен Lubuntu темата му стои добре.

Благодаря, но аз говорех за визията на taskbar-a/icon tray-a. Kaто гледам за тях доста повече трябва да се пипне, но семплият изглед някак радва.

п.п Става въпрос за пуснатата от теб картинка http://postimage.org/image/fel7mcsrz/

Изгледът на лентата на задачите и областа за уведомяване също се дължи на темата. Както виждаш, активните задачи в палела са с елемент на прозрачност http://s19.postimage.org/86irojusx/2012_09_28_221623_1024x768_scrot.png , но това не е ефект, а просто такава картинка е зададена в темата. Инсталирането на композитен мениджър с който да ползвам истински ефекти би натоварил прекалено много слабият лаптоп, с който съм в момента.

Mисля, че не се разбрахме или това, което ти даваш не отговаря на това, което аз се чудя как да открадна. Ето точно този изглед, както го виждаш в картинката по-долу искам да го открадна, като модифицирам настройките на LXDE-то с дистрибуцията PCLinuxOS.

Публикувано изображение

п.п Слаб, слаб.. Колко да е слаб тоя лаптоп? Мини на XP :D Шегувам се...

Ти не ме разбираш. Изгледът на панела е съвкупност от :

1. Тема на бутона - картинка. Мога да ти я изтегля от някое lIve CD, въпреки, че имам доста по - хубави бутони.

2. Фон на панела /изображение, което се задава от настройките на панела.

Ето ти самият фон на панела http://dox.bg/files/dw?a=a36bfb0c84

3.LXDE темата /lubuntu-default/, която определя как ще излеждат лентите и областите,

4. Темата за иконите.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

...

Всъщност...нещо съм се завял на някъде...трябва да го пробвам да видя как аджеба ще седят нещата... Когато ми се прави гимнастика с Линукс-че, понеже сега заради определени програми съм на Свин ще го пробвам най-подробно...

С каква програма да гледам HD клипове в Linux ? Говоря мощни HD клипове - по 6 по 9 gb на телевизора, който е с голяма резолюция (не знам каква). В windows го правя с km player и vlc. Да мога и да си зареждам субтитри на български език, не йероглифи. Мога ли да се доверя на VLC или някой друг плеър и да го махна тоя ш*бан Windows ? Видеото ще се гледа през hdmi изход или през vga, в Windows HD клиповете не загряват много компютъра, ако може и на linux да е така ще е супер. :)

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Оправих се, преди малко гледах Full HD филм с VLC без да цепи. Колко се радвам, че вече не цепи и си гледам HD клипове само аз си знам след месеци прекарани с цепене. :)

Какво да направя да ми държи повече батерията ? В windows държи 3 часа а в линукс има няма 1 час на намалена яркост докрай, няма нищо включено като мишки, външни хард дискове и други, които хабят батерията, компютъра не е натоварен много, даже по малко и от windows, абе всичко е на минимум. Какво да правя ? :mad::(

Какво да направя да ми държи повече батерията ? В windows държи 3 часа а в линукс има няма 1 час на намалена яркост докрай, няма нищо включено като мишки, външни хард дискове и други, които хабят батерията, компютъра не е натоварен много, даже по малко и от windows, абе всичко е на минимум. Какво да правя ? :mad::(

Ако си под убунту, можеш да пробваш indicator-cpufreq и подобни, с които да регулираш честотата на процесора, яркостта на екрана...и всичко това, с цел да се пощади животеца на батерията.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Ако си под убунту, можеш да пробваш indicator-cpufreq и подобни, с които да регулираш честотата на процесора, яркостта на процесора...и всичко това, с цел да се пощади животеца на батерията.

Пробвах, пробвах и jupiter, пробвах и много други дистрибуции, не само убунту с unity... Същата работа... :(

Имам още един проблем, яркостта. :D свикнал съм вече с проблемите де* :D или е на минимум или е на максимум. Обикновенно се пуска на минимум а за да включа на максимална трябва да рестартирам компютъра и още в самия CMOS да помпам бързия клавиш за яркост (fn+f6) и така си остава, нито бутоните, нито настройките, нищо не действа след като вече съм пуснал линукса, на всички дистрибуции.

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Gentoo. Кой има опит повече опит с тази дистрибуция? Има ли драстична разлика в производителността, при всичко компилирано за моята машинка? Има ли твърде много клизми от факта, че не е фиксиран релийз, а rolling?

За Росен съм сигурен. На останалите "Gentoo" експерти много не хващам вяра. Предполагам, че ще има подобрение в производителността, но имай в предвид, че основният фактор за работата е графичната среда. Няма как да ти харчи 100 MB RAM с KDE 4.8, колкото и да компилираш. Работил съм преди години със Sabayon и още го инсталирам периодично да видя докъде са стигнали. Наблюденията ми относно стабилността му са, че е сравнително стабилен и не съм попадал на някакви драстични бъгове.

Това, което последно четох по въпроса в едно изследване беше че няма никаква промяна в производителността. Сравнението беше с RHEL и при някои тестове Генту имаше малко предимство , при други RHEL. ДОколкото знам RHEL също ползва в 6 подобна философия на ъпдейти и до сега не съм срещал проблем на прадъкшън машини

Значи има голяма доза хиперболизация?

Значи има голяма доза хиперболизация?

Аз го приемам по-скоро като оправдание за наличието на дистрибуцията :) Освен това от екологична гледна точка Генту е лоша дистрибуция, защото "консуммира" много енергия :)

Аз го приемам по-скоро като оправдание за наличието на дистрибуцията :) Освен това от екологична гледна точка Генту е лоша дистрибуция, защото "консуммира" много енергия :)

Това, което на мен ми харесва в Gentoo e, че няма нищо default-но. Всичко ти си решаваш как да е. На повечето други дистрибуции, маса неща са по подразбиране и за да ги промениш трябва да го махаш. На Gentoo, нищо не е там ако не го сложиш. Инсталацията те оставя с един кернел и компилатор и първото нещо, което правиш е да си ги промениш и прекомпилираш и тях.

А оптимизацията на производителността е крива работа. Зависи от толкова много неща. На някои програми със сигурност върши работа на други не.

Това, което на мен ми харесва в Gentoo e, че няма нищо default-но. Всичко ти си решаваш как да е. На повечето други дистрибуции, маса неща са по подразбиране и за да ги промениш трябва да го махаш. На Gentoo, нищо не е там ако не го сложиш. Инсталацията те оставя с един кернел и компилатор и първото нещо, което правиш е да си ги промениш и прекомпилираш и тях.

А оптимизацията на производителността е крива работа. Зависи от толкова много неща. На някои програми със сигурност върши работа на други не.

Това, което на мен не ми харесва в Gentoo e, че няма нищо default-но.... От мен се очаква да направя една система за девелоперите например и нямам време да си играя със 100 неща за да направя една проста платформа :) Освен това времето за компилиране мога да оползотворя по по-добър начин. Въпрос на гледна точка

Това, което на мен не ми харесва в Gentoo e, че няма нищо default-но.... От мен се очаква да направя една система за девелоперите например и нямам време да си играя със 100 неща за да направя една проста платформа :) Освен това времето за компилиране мога да оползотворя по по-добър начин. Въпрос на гледна точка

Абе аз не съм много съгласен с benchmark спациално що се отнася до Gentoo ... Просто там имаш възможност да сетваш use флагове за цялата система и за отделните приложения и да компилираш нещата по твой избор, също можеш да хакнеш и оптимизации на компилатора ( без да имаш гаранция кое ще работи след това и кое не :) ), та за това аз не виждам как ще се направи читав benchmark на нещо подобно ... при мен резултатите може да се едни, при някой друг-други. Ама личното ми мнение е, че има маса по-приятни неща които може да се правят, отколкото да се занимавам да си прекомпилирам пакети ( та дори и за 10% по-голяма производителност примерно ). Другото негативно нещо е ,че няма осигурена поддръжка от страна на разработчиците ...

Може би ще е подходящо за някой сървър ( на sysadmin на когото му се занимава да оптимизира ръчно компилацията ), ама специално за desktop или dev машина, не виждам защо да се ползва.

.....

Може би ще е подходящо за някой сървър ( на sysadmin на когото му се занимава да оптимизира ръчно компилацията ), ама специално за desktop или dev машина, не виждам защо да се ползва.

Даже и за такава машина не съм сигурен че си заслужава. Особено ако имаш 100 машини на главата надали ще ти е до това да се занимаваш с оптимизации. А и 10% (примерно) не съм сигурен че си заслужава усилията

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.