Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

....

Атрибутите съответно биват r ( read ) - четене, w ( write ) - писане, x (executable ) - изпълним. Теб те интересува x флага. Атрибутите се променят с командата chmod. Общо взето ако файла е бинарен и има x флаг става изпълним, ако е някакъв скрип ( PHP/Perl/Python ) на първия ред се задава път до интерпретатора с който да бъде изпълнен ( примерно #!/bin/bash за изпълнение на bash скрипт).

1. шибанг-а не е задължителен ако интерпретатора е шел или се укаже експлицитно

2. за да бъдат изпълнени скриптове са нужни и права за четене, само за изпълнение не вършат работа

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

1. шибанг-а не е задължителен ако интерпретатора е шел или се укаже експлицитно

2. за да бъдат изпълнени скриптове са нужни и права за четене, само за изпълнение не вършат работа

Абсолютно съм съгласен с критиката. :)

Здравейте! :) Имам един съвсем теоретичен въпрос:има ли Linux възможност да се създаде file с определена команда / команден ред ,който да се изпълнява в терминала,аналогично на .bat и .cmd файловете при Windows?

Здравейте! :) Имам един съвсем теоретичен въпрос:има ли Linux възможност да се създаде file с определена команда / команден ред ,който да се изпълнява в терминала,аналогично на .bat и .cmd файловете при Windows?

Да, като този файл може да се интерпретира от различни шелове: bash, csh, tcl, python, perl, ruby

Искам да попитам по-знаещите от мен дали този компютър (hp d530c) ще се поддържа добре от линукс? Един приятел го има и казва, че ХР не вървяло добре, искам да му сложа едно убунту 10.04 или 10.10... Вие какво ще кажете?

http://www.ehow.com/...ifications.html

Редактирано от TheGeek (преглед на промените)

Искам да попитам по-знаещите от мен дали този компютър (hp d530c) ще се поддържа добре от линукс? Един приятел го има и казва, че ХР не вървяло добре, искам да му сложа едно убунту 10.04 или 10.10... Вие какво ще кажете?

http://www.ehow.com/...ifications.html

Не мисля, че ще имаш особени проблеми, но пиши каква по-точно е видео картата. Гледам, че по принцип върви с модел на nvidia. Затворения драйвер на nvidia до колкото помня беше от 6100 нагоре и може да се наложи да ползваш nouveau ( мисля, че се държи добре при старите карти, но нямам реални скорошни наблюдения ). Иначе ако е базовия модел като гледам е с 512 РАМ, мисля ,че ще е добре да му вземеш една плочка.

Не мисля, че ще имаш особени проблеми, но пиши каква по-точно е видео картата. Гледам, че по принцип върви с модел на nvidia. Затворения драйвер на nvidia до колкото помня беше от 6100 нагоре и може да се наложи да ползваш nouveau ( мисля, че се държи добре при старите карти, но нямам реални скорошни наблюдения ). Иначе ако е базовия модел като гледам е с 512 РАМ, мисля ,че ще е добре да му вземеш една плочка.

Приятелят ми каза, че ще ъпгрейдне със още 2х256 мб, рама вече май не е проблем, а видеото е това което е на базовия модел... Intel Extreme Grafics май... http://www.subincho....e=pc&id=hp_d530

Цитат:

The D530 series used integrated graphics provided by an Intel Extreme Graphics 2 chip that was part of the machines' Intel 865G chipset. The audio was also integrated using SoundMax Digital AC97, and an internal speaker formed part of all three models.

Редактирано от TheGeek (преглед на промените)

Приятелят ми каза, че ще ъпгрейдне със още 2х256 мб, рама вече май не е проблем, а видеото е това което е на базовия модел... Intel Extreme Grafics май... http://www.subincho....e=pc&id=hp_d530

Цитат:

The D530 series used integrated graphics provided by an Intel Extreme Graphics 2 chip that was part of the machines' Intel 865G chipset. The audio was also integrated using SoundMax Digital AC97, and an internal speaker formed part of all three models.

Ахам, ами щом е Интелско видеото, няма да имаш никакви проблеми. Свободните драйвери за видеата на Интел си се подкрепят от компанията и основните разработчици са си инженери там. Така, че слагай смело.

Здравейте! :) Някой от вас случайно да е слагал/ъпгрейдвал openSUSE (до) 12.2? Имах страхотни проблеми след инсталацията...

Аз правих чиста инсталация на версията с KDE. Имах проблеми само с аплета на network-manager в областа за уведомяване. След изтриване на потребителската конфигурация на KDE се оправи. Иначе системата си работеше нормално.

Аз ползвам GNOME-ската,също чиста инсталация направих,половината неща не работеха,при опит за update/инсталация на програми даваше грешки,бутона за изключване го нямаше (О.о);реших,че DVD-то е боклук,записах ново-същата работа;изтеглих си само GNOME версията и пробвах с нея-пак;накрая сложих и KDE-няма оправяне и сега пак съм с 12.1...

Аз с KDE нямах други проблеми, освен този с мениджъра. Инсталирах, добавих community repositories и ъпдейтвах. С това поне нямах проблеми. Ако имаш проблеми с мениджъра си карай със zypper update в конзолата.

Здравейте! :) Някой от вас случайно да е слагал/ъпгрейдвал openSUSE (до) 12.2? Имах страхотни проблеми след инсталацията...

Ами ти сам си си го докарал, тази версия излезе преди точно два дни, дай й време да улегне, да се стабилизира. Защо ремонтирате неща, които работят?

Ами ти сам си си го докарал, тази версия излезе преди точно два дни, дай й време да улегне, да се стабилизира. Защо ремонтирате неща, които работят?

Стара българска традиция :D :D :D А иначе,аз винаги съм бил бързак с новите версии :) т.е. те след време ще качат нови images с оправени (евентуално) проблеми?

По принцип ще са същите изображения, а проблемите ще ги оправят с ъпдейтите. Но, както вече ти казах, при мен нямаше почти никакви проблеми. Може би нещо този софтуер не се разбира с хардуера ти. Аз я сложих само за тестване. Не бих заменил Mageia за SUSE, колкото и пари да изливат Novell в нея. Когато излезе Mageia 3 мисля да си купя нов лаптоп, за да се насладя пълноценно на KDE-5. Иначе предубеждения от типа rpm. срещу deb. нямам. Ползвам си успешно и двете пакетни системи.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

... Иначе предубеждения от типа rpm. срещу deb. нямам. Ползвам си успешно и двете пакетни системи.

За един проект се наложи (заради по-висока версия на посгрес) да ползвам Убунту (сървър) и учудващо за мен нямах проблеми с конфигурирането на системата. За кой ли път да го кажа: професионалиста няма любими ОС :)

Аз съм любител и затова имам, но не съм си сложил капаци на очите и да гледам само в една посока. Не харесвам Unity, но това е една от многото графични среди, а с Ubuntu мога да правя каквото си поискам. При теб, за сървър, проблемът с графичните среди изобщо не съществува.

Аз съм любител и затова имам, но не съм си сложил капаци на очите и да гледам само в една посока. Не харесвам Unity, но това е една от многото графични среди, а с Ubuntu мога да правя каквото си поискам. При теб, за сървър, проблемът с графичните среди изобщо не съществува.

О, има го :D Едни немци искаха графична среда за да можели да си пускат една програма. То не че не може да си я пусне и под Windows, тя е написана на джава, ама били чули че под линукс работела :)

sudo apt-get install lxde-core и имаш графична среда срещу няколко мегабайта повече разход на RAM. Ако държиш и да я настройваш, добаваш lxappearance, obconf и си готов. Докато немците ти обясняват какво искат, графичната среда ще е готова. Инсталацията не продължава повече от 30 секунди.

По принцип ще са същите изображения, а проблемите ще ги оправят с ъпдейтите. Но, както вече ти казах, при мен нямаше почти никакви проблеми. Може би нещо този софтуер не се разбира с хардуера ти. Аз я сложих само за тестване. Не бих заменил Mageia за SUSE, колкото и пари да изливат Novell в нея. Когато излезе Mageia 3 мисля да си купя нов лаптоп, за да се насладя пълноценно на KDE-5. Иначе предубеждения от типа rpm. срещу deb. нямам. Ползвам си успешно и двете пакетни системи.

Аз също нямам предубеждения за .rpm vs. .deb , не знам и защо трябва да има такива изобщо...като начинаещ user за мен имат абсолютно еднаква функция :) Иначе,SUSE много си ми допадна още в началото (не разбирам и защо е някак недолюбвана),след като пробвах и Ubuntu,но-въпрос на гледна точка ...това не означава,че не бих я сменил,ако има нещо по-добро :)

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Аз също нямам предубеждения за .rpm vs. .deb , не знам и защо трябва да има такива изобщо...като начинаещ user за мен имат абсолютно еднаква функция :) Иначе,SUSE много си ми допадна още в началото (не разбирам и защо е някак недолюбвана),след като пробвах и Ubuntu,но-въпрос на гледна точка ...това не означава,че не бих я сменил,ако има нещо по-добро :)

СуСЕ има едно голямо преимущество и пред Убунту и пред RHEL, има софтуер с който да си настоиш системата (графичен и текстови). Аз преди време имах подарък лиценз за СуСЕ и много му се радвах :)

Гледам , че днес всички са настроени за дискусия ( обща) и имам един такъв ( стар) въпрос: когато си оставите системите ( не говоря за тези със сървърите) включени за няколко дена/седмици има ли го при вас ( с другите дистра) тоя момент с X-са, който след няколко дена започва да яде 1 процесор БЕЗ натоварване ? Става дума за дебиан ... вече не помня коя му беше началната версия, ама сега е squeeze+ backports.... карам така от години вече и все ми се струва че не трябва да е така, но не знам кой е виновен - nvidia, xorg, kde или самият дебиан... имам го това на 2 машини и винаги след седмица рестартирам Х-са че ми надува вентилаторите щото много работи ....

Редактирано от juve (преглед на промените)

Аз си направих чиста инсталация на 12.2 и нямах абсолютно никакви проблеми след това. Дори според мен върви доста по-добре от 12.1 (там имах някакви странни крашвания на КДЕ).

Аз я качих на 2 септемви още, единствено някои от Community repositories не бяха активни, другите ги изнамерих с малко хитрост. Това е първото Сусе, което качвам точно след излизането му (в случая тояно преди излизането), при което всичко ми тръгна като хората без да крашва... :)

...

Аз я качих на 2 септемви още, единствено някои от Community repositories не бяха активни, другите ги изнамерих с малко хитрост. Това е първото Сусе, което качвам точно след излизането му (в случая тояно преди излизането), при което всичко ми тръгна като хората без да крашва... :)

Това е неразумно, даже и да не е крашвало по-добре да изчакате няколко месеца да се стабилизира

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.