Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Другата възможна причина е вече да си скапал нещо по драйвърите за видеото. Пусни едно Live DVD на Linux Mint с МАТЕ и тествай от диска видеото и звука.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Другата възможна причина е вече да си скапал нещо по драйвърите за видеото. Пусни едно Live DVD на Linux Mint с МАТЕ и тествай от диска видеото и звука.

Драйвъри,драйвъри...обичам ги! :) А по моят въпрос малко по-горе нещо? :) Ако не-здраве да е :)

@PhX ,аз също съм отскорошен потребител на Линукс и също не разбирам много-много , но си мисля , дали това с йероглифите да е заради нещо липсващо/неинсталирано,което (евентуално) да се добави чрез Synaptik Package Manager?

Някакви идеи защо не мога да си снимам екрана ? Пробвах с prt scr (fn+prt scr, после го нагласих само на Print {Insert})... Пак не става... :eek: Pinguy OS 12.04

Някакви идеи защо не мога да си снимам екрана ? Пробвах с prt scr (fn+prt scr, после го нагласих само на Print {Insert})... Пак не става... :eek:

Pinguy OS 12.04

Незнам може нещо да си барал при мен си работеше без грешка с Prt Scr виж да не би да има още някоя опция която да се изпълнява със същия бутон и да си пречат взаимно.

Незнам може нещо да си барал при мен си работеше без грешка с Prt Scr виж да не би да има още някоя опция която да се изпълнява със същия бутон и да си пречат взаимно.

Оправих се. :)

Драйвъри,драйвъри...обичам ги! :) А по моят въпрос малко по-горе нещо? :) Ако не-здраве да е :)

@PhX ,аз също съм отскорошен потребител на Линукс и също не разбирам много-много , но си мисля , дали това с йероглифите да е заради нещо липсващо/неинсталирано,което (евентуално) да се добави чрез Synaptik Package Manager?

И да е липсващо, добавих не един пакет (защото нямаше промяна) а 2 3 даже от Synaptic-a свързани с кирилицата и не се е променило.

@cybercop преди да добавя драйвърите беше така и след като ги добавих пак си беше така, интересното е че в опциите избрах да намери липсващи драйвъри и ми изписа за ATI че трябват да се инсталират 2 драйвъра, единият стана успешно другият не искаше (бяха кажи речи еднакви по заглавие само на този които не можеше да го инсталира пишеше нещо в скоби, но както и да е) и ги инсталирах от терминала като намерих подходяща тема. Иначе това дето го предложи е добро като идея, и тези седмици може да си поиграя.

Не знам точно какъв му беше проблема, но след 2 дена тормоз се върнах на седмицата не защото не съм издържал психически ами защото ми трябва компютъра за Сърбия (а там нямам интернет) и тези 2-3 седмици сега като замина, ще съм с Уиндоуса и най-вероятно ще сложа отново Линукс колкото се може по-бързо, просто искам да го отнеса читав и работещ безпроблемно и там да започна като имам време да си играя пак с преинсталации.

Иначе на версия 10.10 нямах проблеми, но пише че вече не се поддържа тази версия, това сериозен проблем ли е? Защото бих се върнал и на по-старата, все пак е Линукс. Аз за всеки случай ще взема и двете версии :)

Оправих се. :)

А кой е конфиг фаила за prtscreen че и на мен не ми работи. Със Zorin Linux съм с MacLook.

Между другото много ми харесва тази дистрибуция, преди бях с Xubuntu XFCE а този е доста по лъскав и работи по бързо.

Здравейте.Да питам на Убунту най-новата версия е 12.04.01 нали или е няква бета версия?

Здравейте.Да питам на Убунту най-новата версия е 12.04.01 нали или е няква бета версия?

Не е бета, свършиха бета версиите за 12.04

Не е бета, свършиха бета версиите за 12.04

Значи е официална версия?

След като е на официалния сайт каква е според теб ? Това е последната стабилна версия към момента до излизането на 12.10 . Тегли и инсталирай без да се притесняваш.

12.04 LTS Precise Pangolin

Излезнал Потдръжка

26 April 2012 April 2017

12.10 Quantal Quetzal

Излезнал Потдръжка

18 October 2012 April 2014

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Да. Вече официално може да се премине към тази версия на Убунту. Следващите подверсии трябва да излязат поетапно някъде до 2014 година. 12.04.2, 12.04.3 и 12.04.4

Да. Вече официално може да се премине към тази версия на Убунту.

Следващите подверсии трябва да излязат поетапно някъде до

2014 година. 12.04.2, 12.04.3 и 12.04.4

Благодаря ти

Да. Вече официално може да се премине към тази версия на Убунту.

Следващите подверсии трябва да излязат поетапно някъде до 2014 година. 12.04.2, 12.04.3 и 12.04.4

Вече я инстанлирвам 32 битова версия със 4 гб рам

Благодаря ти

Инсталирай 64 битовата щом имаш 4 гб рам.

Благодаря ти

Само не знам дали ще ти разпознае толкова РАМ. Ако не разпознае 4ГБ, а 3 ГБ след инсталацията, ще трябва да сложиш 64-битовата версия.

Инсталирай 64 битовата щом имаш 4 гб рам.

Тя разпознава до 64 гб рам .И пише ,че нея се препоръчва и нея слагам

TheGeek

За разлика от windows 32бит в Linux се ползват ядра с PAE и проблем с ползването над 3 гб памет няма.

Много неща има изписани по темата PAE kernel, в общи линии що се отнася до такава разлика която е на границата ( в случая 4 ГБ РАМ), не би било особен проблем. @AlkatrazBG, в linux-bg има тема специално по върпоса за 64 vs 32 и в частност PAE. В общи линии дори да имаш PAE ядро даден проес не може да заема повече от 3 гб РАМ. Най-добре е според мен да се ползват 64 битови дистрибуции, особено ако машината е нова, това премахва доста проблеми. А ако трябва нещо 32 битово (skype примерно), си качваш необходимите 32 битови библиотеки.

Лаптопа ми ,който има 4 гб рам си ги разпознава без проблем,но 100 мб се губят ,защото са ми шернати за видеокартата Той е на 3 месеца и с 32 битова .Дори и да му сложа 8 гб пак ще си ги разпознава Той е на 3 месеца и с 32 битова .Дори и да му сложа 8 гб пак ще си ги разпознава От windows 32 бит разпознава до 3 гб рам

Лаптопа ми ,който има 4 гб рам си ги разпознава без проблем,но 100 мб се губят ,защото са ми шернати за видеокартата

Той е на 3 месеца и с 32 битова .Дори и да му сложа 8 гб пак ще си ги разпознава

Той е на 3 месеца и с 32 битова .Дори и да му сложа 8 гб пак ще си ги разпознава

От windows 32 бит разпознава до 3 гб рам

Нали точно това обясних. Разпознава ги, защото си с PAЕ ядро, но дори и с PAE ядрото има ограничение от 3 гб на процес. При windows също имаш възможност за активиране на PAE, но не е активирано по default, защото самото PAE си е един вид просототия. Не учаквам да си мислиш, че аз съм компетентен по темата ( ,защото реално не съм много), но можеш да видиш мнение по темата на Linus Torvalds: http://www.realworldtech.com/forum/?threadid=76912&curpostid=76973 , на казаното от него аз поне имам доверие :)

И отново да си кажа мнението, че за потребителкси нужди PAE-то си върши работа, ама не виждам след като мога да сложа amd64, защо да не го направя :)

Тук има напътствия. В общи линии трябва да зададеш права за стартиране на файла като изпълним, ако вече няма такива зададени и да го стартираш с командата "./example.run"

С какво и как да отворя .run файл или поне да стигна с него от терминала на убунту-то 12.04.1 ?

Отговорили са ти вече на въпроса, но ще разясня малко.

По принцип в Linux и свички други UNIX подобни, файловете притежават флагове r w x отделени са в 3 групи ( в смисъл имаш 3 2ки от правила към всеки файл или папка ), можеш да ги видиш като пуснеш ls -l. Структурата е организирана така, имаш потребители, имаш и групи, потребителите принадлежат към определени групи. По този начин можеш администрираш достъпа което става по следния начин:

Първата двойка rwx задава атрибутите към потребителя към който принадлежи файла, втората двойка за групата ( по този начин може само потребители принадлежащи към определена група да имат достъп ) и 3тата се отнася за всички останали. Общо взето това е стандарта в UNIX ( е има и други дивотии като acl които променят малко нещата, ама в случая няма да се спирам на тях )

Атрибутите съответно биват r ( read ) - четене, w ( write ) - писане, x (executable ) - изпълним. Теб те интересува x флага. Атрибутите се променят с командата chmod. Общо взето ако файла е бинарен и има x флаг става изпълним, ако е някакъв скрип ( PHP/Perl/Python ) на първия ред се задава път до интерпретатора с който да бъде изпълнен ( примерно #!/bin/bash за изпълнение на bash скрипт).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.