Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Стана, благодаря на киберченгето!

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 144,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Инсталирай си ubuntu-restricted-extras Много полезен мета-пакет в който са включени декодери, unrar, flash-player, шрифтовете на MS и други полезни нещица. Но първо трябва да отвориш synaptic>>настройки>>хранилища и да поставиш отметки на всички източници на софтуер, без CD http://img29.imageshack.us/img29/9894/201204082139041024x768s.png След това затваряш настройките презареждаш хранилищата и тогава инсталираш.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Предварително се извинявам за малко тъпия си въпрос, но имам следния проблем. С Убубту 11.10 съм. Не мога да си изведа икона на кошчето на работния плот. Пробвах се в root-а с командата sudo nautilus. Отваря ми се прозорец trash и като стъпя на него ми дава съобщение, че папката не е намерена. Пробвах и с командата cntr i del да изтрия файловете, но де факто не се получава. И имам над 15-20 GB за изтриване, освен вече премахнатите, който също нямам идея как да изтрия.

Редактирано от ros_s (преглед на промените)

С Unity съм много зле. Нека се включи някой колега, който го ползва. Виж в лентата вдясно - ако няма пряк път до кошчето, би трябвало да може да се добави. А, можеш да изчистиш всичкият буклук, включително този от кошчето, като инсталираш програмата bleachbit. Лека, безопасна и много полезна програма за почистване на системата. Като отвориш файловият браузър, вляво няма ли икона за кошчето. Дори и да няма, трябва просто да напишеш trash:/// в лентата на браузъра и ще ти се отвори съдържанието на кошчето.

Първо с това се пробвах, не става. Сега си намерих тази програма, благодаря за което, дано само да не изтрия нещо, което не трябва, но все пак мисля първо добре да я разуча. С по-старите версии на Убунту не съм имала такъв проблем. Ps: Не ми се инсталира и програмата. Директно й зададох да се изтегли през софтуерния център, но ми дава, че не може да се свали.

Редактирано от ros_s (преглед на промените)

Първо с това се пробвах, не става. Сега си намерих тази програма, благодаря за което, дано само да не изтрия нещо, което не трябва, но все пак мисля първо добре да я разуча. С по-старите версии на Убунту не съм имала такъв проблем.

Ps: Не ми се инсталира и програмата. Директно й зададох да се изтегли през софтуерния център, но ми дава, че не може да се свали.

май е време да научите нещо за командния ред и да се научите да правите нещата по простия начин :)

Или по скоро да се научи да разрешава хранилища, като прочете поста над нейният. @Ros_s : Инсталирай synaptic, като напишеш в терминала sudo apt-get update sudo apt-get install synaptic след което прочети поста над твоя, където пише как се разрешават хранилищата.

Имам въпрос за графичната среда KDE.До сега(изненадващо) не съм ползвал нито една дистрибуция с KDE,но съм чувал и знам,че товари повече от GNOME.Видях,че бая,бая си ги покривам минималните системни изисквания,но все пак...как се справя KDE 4.7?Имам 2GB RAM,процесора ми е на 2 GHz резолюциите там също ги покривам...та как ще се справи на моята конфигурация?

Както ти върви Windows 7 така ще ти върви и Линукса . Излезе версия 4.8 на KDE която по мои субективни наблюдения е по бързичка.

Всяка нова версия на KDE-4 е обявявана за по- бърза от предшественицата си. Резултатът е почти трикратно увеличаване на разхода на RAM, само от версия 4.4 до 4.7. Версия 4.1 стартираше на старият ми лаптоп. При 4.4 изобщо не можеше да зареди графичната среда. Колкото за въпросният хардуер - KDE 4.7/4.8 ще вървят, но не трябва да се очакват чудеса. Видеокартата също е от значение. Моята интелска не се държи добре при новите версии на KDE дори с изключени ефекти. Калкото и ресурси да консумира, не може да и се отрече, че поне има приемственост между отделните версии на KDE и е доста удобна за работа на десктоп машини.

С thinkpad t61 ( nvidia 140m nvs quadro ) KDE-то въобще не вървеше добре при която и да е дистрибуция. Аз бях заклет фен на KDE дистрибуциите (особено PCLinuxOS), но след като сложих Ubuntu 11.10 направо се родих - гнома просто хвърчи! Иначе съм съгласен, труден е прехода от KDE към GNOME, особено с промените в gnome 3.. но пък си има опция за gnome classic desktop :)

С thinkpad t61 ( nvidia 140m nvs quadro ) KDE-то въобще не вървеше добре при която и да е дистрибуция. Аз бях заклет фен на KDE дистрибуциите (особено PCLinuxOS), но след като сложих Ubuntu 11.10 направо се родих - гнома просто хвърчи! Иначе съм съгласен, труден е прехода от KDE към GNOME, особено с промените в gnome 3.. но пък си има опция за gnome classic desktop :)

Ами аз вече преминах към KDE.Сега съм с Kubuntu 11.10.И на моята конфигурация върви много по-бързо и е много по-стабилно от Ubuntu 12.04 LTS Beta 2!

Хораа малко помощ. Понеже ми крашва убунту и вече искам малко смяна ще мина към opensuse. Но проблемът е в графичната среда. Мога ли да превключвам между КДЕ и ГНОМ както в Убунту да речем 11.10 между няколко сесийки? Понеже сега го изпълнявам във виртуална кутия не виждам такава опция :(

Винаги можеш да превключиш между графичните среди. Но, инсталираш ли две големи графични среди на една система, с различни библиотеки, неминуемо ще почне да ти "крашва" и SUSE - то. На една система можеш да си позволиш графични среди, ползващи общи библиотеки Gnome + XFCE, Gnome + LXDE но и там не трябва да прекаляваш. Най- добре е да вземеш решение, коя среда ще ползваш и да инсталираш само нея. Евентуално и една fluxbox да имаш резервна сесия.

Ясно. Еми ще си поиграя още малко вероятно и с 2те във виртуалната машина и ще реша за да е 1.

• 3 седмици по-късно...

Пак проблем. Ъпрейтвах си от 11.10 до 12.04 понеже не е удобен момент за пълен преинстал както и да е.... в сесията ГНОМ класик нямам граници на прозорците и бутоните затваряне и т.н...просто самото приложение без нищо друго.. :Х

Пак проблем. Ъпгрейдвах си от 11.10 до 12.04 понеже не е удобен момент за пълен преинстал...

И кой те би по главата да го правиш? Вярно е, че от каноникъл са го така замислили, но винаги е правело проблем!

За това не се препоръчва ъпгрейд, а чиста инсталация!

Правил съм десетки пъти надграждане на Ubunu без проблем. Но нещо става с това Unity при надграждане и Pishin не е единственият изгорял в случая. Преди малко видях, че вече има хранилища на MATE за 12.04. Утре ще я тествам за първи път как се държи в тази версия на Ubuntu.

• 3 седмици по-късно...

Здравейте. Значи почти нов съм в Ubuntu и ми излезна следното съобщение - "Restricted Drivers Available", та въпроса ми е това драйвърите от "Additional Drivers" от System меню-то ли са? Там имам 2 драйвъра за видеокартата, горните не можах да ги инсталирам, инсталирах само долните, трябва ли и 2-та драйвъра да бачкат и защо ми излиза това съобщение?

Публикувано изображение

Не може и двата да бачкат, както и не може да лепнеш два едновременно в Windows :shock11: . Съобщението излиза за да не си напълно на тъмно какво ползваш. Информацията може да ти потрябва. Освен това ти се казва, че има по-нова версия, на въпросния AMD драйвър . Не знам какво в кое меню има. Можеш да пренебрегнеш съобщението.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.