Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Tова означава,че не мога да я ползвам за записване на файлове върху нея.А това не ми харесва.Ще е преформатирам под Уиндоус.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Tова означава,че не мога да я ползвам за записване на файлове върху нея.А това не ми харесва.Ще е преформатирам под Уиндоус.

Не можеш да ползваш само тази папка!Цялата ти флашка е свободна.Ама както искаш.

Успех.

Какво означава root?

Какво означава root?

Означава да почнеш да четеш малко.Преведи си думата,и ще разбереш защо така се казва и "кой" е той.Всъщност "той" си ти :).

Той е суперпотребителя,администратор ако искаш.С него можеш да си счупиш всичко по Линукса.

Как мога да премествам файлове?Например в друга папка или на флашката.Сега трябва да ги копирам и да ги поставям където искам,Не може ли направо да задавам-преместване.

Кликвам с десен бутон върху файла,като искам да го копирам върху флашката,но няма такава опция.?!

Най вероятно,няма други опции.Копирам и след това поставям.Ясно.

Отвори в нея папка един терминал и дай изхода от

ls -l

Извинявам се на всички,които са се изнервили от моите въпроси.Но Линукс за мен е нова и непозната територия.

На вас ви е лесно и сигурно ме мислите за глупак и неандерталец,но я се поставете на мое място.Няма как да знам тези неща.Тези команди за терминала са като вещерски заклинания за мен.Просто се чудя откъде сте ги научили.Казвате-чети.Дайте линк за командите и ще чета.

Въпроса по скоро е, защо не ползваш Гугъл? На повечето ти въпроси, отговорите са вече написани някъде в мрежата.

Извинявам се на всички,които са се изнервили от моите въпроси.Но Линукс за мен е нова и непозната територия.

На вас ви е лесно и сигурно ме мислите за глупак и неандерталец,но я се поставете на мое място.Няма как да знам тези неща.Тези команди за терминала са като вещерски заклинания за мен.Просто се чудя откъде сте ги научили.Казвате-чети.Дайте линк за командите и ще чета.

А ти върна ли изхода от командата горе ?

Като отвориш терминала и се логнеш като root натиснеш таба два пъти излизат всички команди.А сега върни изхода от

ls -l #Това като си във флашката

Сигурно е така,но във форума,ако нещо не ми е ясно,може да ми се обясни как става.

Всички са били начинаещи някога и едва ли някой Линукс потребител се впечатлява от това, че не знаеш много. Обикновено първо се търси в Гугъл, ако не се намери решение, после се пита вече по форумите.

пример ти давам само с това - https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=%D1%83%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%D1%83+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%89%D0%B8&ie=utf-8&oe=utf-8

Редактирано от Mon Don (преглед на промените)

А ти върна ли изхода от командата горе ?

Като отвориш терминала и се логнеш като root натиснеш таба два пъти излизат всички команди.А сега върни изхода от

ls -l #Това като си във флашката

Показва ми всички папки,които съм свалил на диска.

Всички са били начинаещи някога и едва ли някой Линукс потребител се впечатлява от това, че не знаеш много. Обикновено първо се търси в Гугъл, ако не се намери решение, после се пита вече по форумите.

пример ти давам само с това - https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=%D1%83%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%D1%83+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%89%D0%B8&ie=utf-8&oe=utf-8

:handshake:

Mon Don

За да питаш чичо Гугъл трябва да знаеш какво да го попиташ !!! Когато си нямаш идея какво се случва то и въпросите които ще зададеш са грешни.

Mon Don

За да питаш чичо Гугъл трябва да знаеш какво да го попиташ !!! Когато си нямаш идея какво се случва то и въпросите които ще зададеш са грешни.

Това предполагам е в моя защита.Абсолютно си прав.

Показва ми всички папки,които съм свалил на диска.

:handshake:

Ясно но покажи ми изхода от командата.Явно нямаш права за писане в/у флашката.

пп

Също изхода от командата

id #Но със твоя потребител

Редактирано от tux (преглед на промените)

georgi@georgi-HP-Compaq-dc7600-Ultra-slim-Desktop ~ $ ls -l общо 72 drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 мар 22 00:11 Видео drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 мар 22 00:20 Документи drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 апр 14 21:40 Изображения drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 мар 28 23:54 Микроснимки drwxr-xr-x  3 georgi georgi  4096 мар 22 00:15 Музика drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 апр 14 13:37 Плот drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 мар 23 19:58 Публични drwxr-xr-x  3 georgi georgi  4096 апр  3 21:30 Риана drwxr-xr-x 12 georgi georgi  4096 апр 13 21:14 Свалени drwxr-xr-x  2 georgi georgi 12288 апр 13 00:09 Снимки drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 мар 23 19:58 Шаблони drwxr-xr-x  3 georgi georgi  4096 апр 12 22:57 Azureus Downloads drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 апр 12 21:08 desktop drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 мар 21 23:16 dwhelper drwxr-xr-x  2 georgi georgi  4096 апр 13 00:42 PP drwxrwxr-x  2 georgi georgi  4096 апр 10 00:27 Ubuntu One

Исках от флашката.Но стана късно.Утре ще продължим.

Като напишеш

mount 

Виждаш къде е монтирана.

Някой има ли впечатления от Sabayon 11 Mate  ?

Това е може би най- лесната за ползване и настройка дистрибуция.

su

equo update

equo upgrade

и си готов за работа.

С командите

equo install "име на програма"

equo remove

Инсталираш и премахваш пакетите почти със скороста, която го прави yum с rpm. пакети.

Да дистрото много добро единственото което не ми харесва в него е че хранилищата не са кой знае колко богати но това което го няма се компилира. С КДЕ версията изкарах няколко месеца и за това време не видях и един бъг :)

Друго, което не ми харесва е липсвата на възможност да правиш потребителска инсталация на някой програми. Примерно Libreoffice се инсталира целият, без възможност за изключване на calc, impress и т.н. Също, заедно с vlc и smplayer ти набутва и инструменти за разработка, свързани с qt. Но, това не е болка за умиране. Пакетите са балансирани - не са прекалено нови, но не са и остарели. A пакетният браузър, който са измислили е доста добър. В началните версии на Sabayon това им беше слабост. Първите пакетни мениджъри /мисля, че ги смениха поне два пъти/ бяха доста проблемни. Инсталацията на пакети беше доста бавна - човек брадясваше, докато си инсталира офис или vlc. Сега вече, както казах, инсталацията става със скороста, която го прави yum във Федора.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Каква е разликата между  

if

и 

else

?

Например това:

echo "What would you like to do today? "echo "1. Have a beer"echo "2. Go to work"read Ideaechoif [[ $Idea == 1 ]]; then  echo "Excellent choice"elif [[ $Idea == 2 ]]; then  echo "Boring"else  echo "Eh what now?"fi

Защо и на трите не е if, а е if, elif и else ?

Ето го целия скрипт - 

if [ 1 -eq 2 ]; then  # 1 равно на 2 и ако е равно направи това  echo "Равно е"        #Равно еelse                    #А ако не е равно то тогава  echo "Не е равно"     # Направи товаfi

Редактирано от tux (преглед на промените)

if [ 1 -eq 2 ]; then  echo "equal"else  echo "not equal"fi

Този въпрос  ми е по-интересен:

Защо и на трите не е if, а е if, elif и else ?

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.