Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Пробвай така

apt-get build-dep intel-vaapi-driver

Мисля, че става, сега тегли нещо.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мисля, че става, сега тегли нещо.

Трябва да тегли зависимостите на този пакет за да можеш да си го компилираш

Някой конвертирал ли е пакети от сорс в rpm. или deb. ?

src2pkg мисля че я има и за дебилиан

Искам да пакетирам simple burn в deb. и rpm. пакети. Програмката е доста перспективна.

Пишеш един spec файл, инсталираш rpmbuild и си в бизнеса (за rpm). Но да предупредя че нещата не са съвсем прости и праволинейни

Пишеш един spec файл, инсталираш rpmbuild и си в бизнеса (за rpm). Но да предупредя че нещата не са съвсем прости и праволинейни

Аз бих си ги компилирал.И после конвертирал (или там както е думата)Само че дебиан пакетите са малко странни data.gz control.gz бла бла.За rpm незнам как са нещата.

Аз бих си ги компилирал.И после конвертирал (или там както е думата)Само че дебиан пакетите са малко странни data.gz control.gz бла бла.За rpm незнам как са нещата.

Това е възможен, но лошия начин :)

Това е възможен, но лошия начин :)

Оти ?

Помисли :)

А не искам ;) Аз разбрах че има deb платформа и rpm платформа затова предложих да си ги компилира от сорс.

А не искам ;) Аз разбрах че има deb платформа и rpm платформа затова предложих да си ги компилира от сорс.

И какво спорд теб прави програмата rpmbuild?

И какво спорд теб прави програмата rpmbuild?

Е билдва от сорс и пакетира в rpm.

Здравейте от мен. С Убунту 12.04 ЛТС 64 бита изтеглена от сайта на убунту.  От доста време я ползвам и  имам 2 ужасни проблема  ( като изкючим поддръжката на АТИ видео карти ) Първият е доста дразнещ. При всяко стартиране на системата след зареждането на началният екран Убунту екрана ми заспива по точно изгасва и трябва да го изсветлявам с клавишните комбинации на лаптопа ( HP Pavilion g6 ) което е доста дразнещо. И понякога след рестарт евентуално или след като го пусна забива на черен екран и трябва да го пусна на ново. Вторият ми проблем е намирането на стабилен Скайп. Изтеглих от сайта на скайп версия 4 и нещо си която е последната за линукс но крашва забива и когато говоря с някого не мога да ползвам други приложения с звуков фон. Ако може да ми кажете също и как най чисто да деинсталирвам пакетите на чисто без да остават каквито и да е било остатачни архиви файлове и прочие след това. Като цяло много ми харесва убунту и ако оправят и видео драйверите на АТИ и Инвидиа картите ще стане перфектна : ) Надявам се ако някой има нещо на ум за гореспоменатите проблеми да сподели. Благодаря предварително : )))

Хайде и аз, "барабар Петко с мъжете" . Линукс та Линукс. Преди няколко месеца си инсталирах Линукс Минт Cinnamon,като водеща OC ми беше Уиндоус. Но с течение на времето Уиндоус-а ставаше по бавен,може би вируси,докато накрая направо си спря.Така ли,айде тогава пълна инсталация на Минт-а върху хард диска и естественно премахване на Уиндоус.И вече месец така.Докато преди няколко дни не реших да експерименрирам и да видя какво ще стане ако инсталирам доста пакети на КДЕ от мениджър пакети (synaptic). Стана това,че системата,външният и вид се смени и стана KDE.Но работи много бавно.Отново смяна,като премахнах KDE пакетите,пак от synaptic.Само,че сега се озовах в нова работна среда,не беше cinnamon.Kакто и да е.Пак правих някакви неща из мениджър пакети.Рестарт и сега съм на Мате. Когато стартирам компютъра ми иска паролата и едновременно с това мога да избирам под каква среда да работи комп. - KDE , Cinnamon , Mate .Aз си избрах Мате. Леко работи и има лесно меню. И сега въпроса ми - останалите KDE и Cinnamon да ги оставя ли като избор или да ги премахна(ако мога),не товарят ли компютъра?

Хайде и аз, "барабар Петко с мъжете" . Линукс та Линукс. Преди няколко месеца си инсталирах Линукс Минт Cinnamon,като водеща OC ми беше Уиндоус. Но с течение на времето Уиндоус-а ставаше по бавен,може би вируси,докато накрая направо си спря.Така ли,айде тогава пълна инсталация на Минт-а върху хард диска и естественно премахване на Уиндоус.И вече месец така.Докато преди няколко дни не реших да експерименрирам и да видя какво ще стане ако инсталирам доста пакети на КДЕ от мениджър пакети (synaptic). Стана това,че системата,външният и вид се смени и стана KDE.Но работи много бавно.Отново смяна,като премахнах KDE пакетите,пак от synaptic.Само,че сега се озовах в нова работна среда,не беше cinnamon.Kакто и да е.Пак правих някакви неща из мениджър пакети.Рестарт и сега съм на Мате. Когато стартирам компютъра ми иска паролата и едновременно с това мога да избирам под каква среда да работи комп. - KDE , Cinnamon , Mate .Aз си избрах Мате. Леко работи и има лесно меню. И сега въпроса ми - останалите KDE и Cinnamon да ги оставя ли като избор или да ги премахна(ако мога),не товарят ли компютъра?

Не не товарят компютъра ти.

Както беше казал един от култовите фолософи на 19в. - "Количествените натрупвания преминават в качествени изменения". Моят съвет е на системата ти да има само това, което ползваш. . Натрупването на приложения няма как да не се отрази на работата на системата ти. Някой ще каже, че като не са стартирани, не консумират ресурс, но не е точно така.  Реши, коя графична среда ще ползваш и остави само нея + една алтернативна, като резерва. lxde-core е подходяща за тази цел, защото е напълно функционална, а се състои само от около 20-тина пакета.

ОК,реших.Остават Мате и lxde.Но втората мисля,че я нямам инсталирана.Как да премахна останалите?

Редактирано от nordland22 (преглед на промените)

Премахваш файловият браузър /примерно dolphin, nautilus и т.н./ с което ти осиротява цялата графична среда. След това пускаш в терминала :

sudo apt-get update

sudo apt-get autoremove

и всичко свързано с kde или gnome се премахва. 

Извинявам се,ако задавам неуместни и не съвсем точни въпроси,но по времето когато бях ученик изучавахме информатика 2 часа в седмицата,на компютри правец и на някаква програма бейсик.Отделен въпрос е какво съм научил в тези часове.Руски и фенски,това бяха чуждите езици.Руския мога да кажа,че го владея 4,5 от 6.Френския 0 от 6.Английския 3 от 6. Такива бяха времената,преддемаократични 1987-90 г.

Минт остава,нали? А другото lxde,с него какво правя?

А си зависи и от човека.Ако има "акъл"...

А самите графични среди имат ли връзка помежду си?Общи програми?Зависими ли са една от друга? Или всяка са себе си? Примерно ако премахна всички инсталирани програми на GNOME или КДЕ,това не засяга Мате и обратното?

Каква връзка има програмите за Правец и владеенето на езици с въпроса ти ? 

Linux Mint e дистрибуция, Бейсик е програмен език, а lxde е графична среда. Каква връзка се опитваш да прокараш между тях ?

Няма никаква връзка,това го казах за мое оправдание,ако въпросите ми звучат някак си аматьорски.Все пак трябват някакви умения,а и английският е голям плюс. Извинявам се,ако съм нарушил някакви правила!

Айде,кажи нещо по въпроса-

А самите графични среди имат ли връзка помежду си?Общи програми?Зависими ли са една от друга? Или всяка са себе си? Примерно ако премахна всички инсталирани програми на GNOME или КДЕ,това не засяга Мате и обратното?

Натрупването на приложения няма как да не се отрази на работата на системата ти. Някой ще каже, че като не са стартирани, не консумират ресурс, но не е точно така.  

Докажи го :) Как примерно mysql и апаче като не са стартирани ще ми дърпат ресурс примерно като ги имам инсталирани ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.