Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Intel GM HD 4500 :)

https://01.org/linuxgraphics/downloads/2013/intel-linux-graphics-installer

Така ли си инсталира Driverите?

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Днес излезе поредната версия на Linux Mint Debian с MATE и Cinnemon http://blog.linuxmint.com/?p=2346

Това е най- лесният за момента да се сдобиеш с конфигуриран Debian Testing.

МАТЕ е вече леко остарялата 1.4, което не може да учуди никой, запознат с философията на Debian. Там, за тестови се считат версии, които се ползват от половин година в останалите дистрибуции.

Интересно наистина. Синамон като цяло доколкото знам е Гном2 и е приятна и лека за работа графична среда но и при мен със нея след като я инсталирах се случи следното което се случило на потребителя във горния линк. - http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=208&t=102249&p=580420...

И ако се реша да работя със Синамон вместо със КДЕ на какъв драйвер трябва да се спра за Ати HD  6та серия?

Cinnemon е Gnome-3.

Не виждам, защо трябва да сменяваш драйвърите за видеокартата, заедно с графичната среда. Най- добре е да не пипаш и да не оправяш нещо, което работи. Ако след инсталацията имаш нормална резолюция и разделителна способност - не пипай нищо по модулите за хардуера.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Да бе каква е тая мания за драйвери Линукс не е Уин и свободния драйвер даже в повече случаи работи по добре

Cinnemon е Gnome-3.

Не виждам, защо трябва да сменяваш драйвърите за видеокартата, заедно с графичната среда. Най- добре е да не пипаш и да не оправяш нещо, което работи. Ако след инсталацията имаш нормална резолюция и разделителна способност - не пипай нищо по модулите за хардуера.

Ясно - да разбирам ли че FullHd видеата и всичко останало ще работят нормално. Под КДЕ всичко работи но КДЕ ми се стори тромаво.  Синамон като графична среда ми се стори доста по бързо работеща от КДЕ. Въпроса си  как да ускоря кде съм го задал в темата за Минт. Има друго което трябва да попитам. Доколко е безопасно да с пише върху ntfs през линукс по настоящем?

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Здравейте! :) Прочетох някъде из коментари във Facebook на някакво събитие на Fedora, че търсачката в Gnome и dash-a на Unity изпращали информация за търсенето на потребителите към външни сървъри (доколкото разбрах, на компании, имащи отношение към рекламата - Amazon например). Вярно ли е това и по-конкретно - каква функция е това - само на определена графична среда или на дистрибуцията изобщо?

Да бе каква е тая мания за драйвери Линукс не е Уин и свободния драйвер даже в повече случаи работи по добре

Но затворените често предоставят допълнителни функционалности...

Прочетох някъде из коментари във Facebook на някакво събитие на Fedora, че търсачката в Gnome и dash-a на Unity изпращали информация за търсенето на потребителите към външни сървъри (доколкото разбрах, на компании, имащи отношение към рекламата - Amazon например). Вярно ли е това и по-конкретно - каква функция е това - само на определена графична среда или на дистрибуцията изобщо?

Вярно е, поне съм го срещал в Ubuntu. Има опция в настройките, за да се спре същото.

Но затворените често предоставят допълнителни функционалности...Вярно е, поне съм го срещал в Ubuntu. Има опция в настройките, за да се спре същото.

ОК, а това само до графичната среда Gnome (и нейните fork-ове) ли се отнася или е функция, вградена в дистрибуциите изобщо?

https://01.org/linuxgraphics/downloads/2013/intel-linux-graphics-installer

Така ли си инсталира Driverите?

Не, нямам и намерение - след като ги инсталирам така не ми работи тъчпада, слота за сд картата и caps lock-а, налага се преинсталиране ако го инсталирам...

ОК, а това само до графичната среда Gnome (и нейните fork-ове) ли се отнася или е функция, вградена в дистрибуциите изобщо?

Търсачката може да се настрои как да се ползва . За Федора не знам , за Убунту - да , и е само за него , не и за базираните на него .

При вече инсталирано Убунту 12.04 ,може ли да се смени езика на операционната система? И има ли възможност да се настрои избор на език при влизане в сесия, например единия потребител указва да му излизат менютата на бг, а втория на испански?

Разбира се. Стига да са зададените два потребителя. Програмата, с която се сменява локализацията се нарича Language-selector /разработка на ubuntu/ и е включена в ubuntu-standard.

http://s19.postimg.org/xqpe59qur/2013_03_24_112438_1024x768_scrot.png

Освен смяната на локализацията, тя сваля и необходимите пакети, ако не са налични.

Благодарности, стана перфектно и си имаме двама нови зарибени по Линукс :)

Добър вечер на всички .

Имам едно конкретно питане и то е : Някой намери ли начин  да се гледа с Ace stream  в KDE ? Рових се  няколко дена и не открих  решение на проблема. Плъгина не работи на тази графична среда . 

Моля за малко помощ. Значи свързах си външен монитор с убунту-то (12.04) и сега нормалната резолюция вместо да е 1366х768 тя е 1024х768... При други дистрибуции е 1366х768... Таа, как да я направя такава ? Имам всички (поне така мисля ) драйвери за видеото...

xrandr :)

Ясно - да разбирам ли че FullHd видеата и всичко останало ще работят нормално. Под КДЕ всичко работи но КДЕ ми се стори тромаво.  Синамон като графична среда ми се стори доста по бързо работеща от КДЕ. Въпроса си  как да ускоря кде съм го задал в темата за Минт. Има друго което трябва да попитам. Доколко е безопасно да с пише върху ntfs през линукс по настоящем?

Ей сега ще ти кажа :) Спираш ефектите във менюто с ефекти избираш opengl и  raster и си ти

Добър вечер на всички .

Имам едно конкретно питане и то е : Някой намери ли начин  да се гледа с Ace stream  в KDE ? Рових се  няколко дена и не открих  решение на проблема. Плъгина не работи на тази графична среда . 

А ти с кой от 2-та плъгина пробваш с новия или стария защото няма причина да не работи в КДЕ

Аз гледам със този кофти че са само за убунту http://dox.bg/files/dw?a=684b850164

Отнякъде мога ли да си дръпна Skype 2.2 за Минт, че надградих до 4.1 и сега ми крашва като се опитам да изпратя файл или да си сложа снимка.

Отнякъде мога ли да си дръпна Skype 2.2 за Минт, че надградих до 4.1 и сега ми крашва като се опитам да изпратя файл или да си сложа снимка.

32 бита http://dox.bg/files/dw?a=5d1baf9f17  64 бита http://dox.bg/files/dw?a=9ea72dcd5d

Пакетите са съвместими, както за Ubuntu, така и за Debian.

Е как каква?Като си нахлузиш Дебилиан да не би да имаш примерно фърмуерите ?"Отворените" драйвери специално за видеото ама въобще не струват осбено 3Д-то.Да вярно е че поизостават "затворените" драйвери със постоянното  обновление на ядрото и неможе да си инсталираш драйвера като хората,но това си е проблем на rolling release дистротата.

Трябва да гледаш реално на нещата.Примерно не можеш да ме убедиш че свободния видео драйвер за Линукс е по-добър от този на Уиндоус.Сега малко ще се поразчупят нещата със Velve и игрите.

Много хубава игра на Opengl е примерно Quake Wars Enemy teritori - върви с 5-10 фрейма по-добре от колкото порта за Уиндоус :)

Не, нямам и намерение - след като ги инсталирам така не ми работи тъчпада, слота за сд картата и caps lock-а, налага се преинсталиране ако го инсталирам...

Казах ти най-лесно става със xrandr да си настроиш резолюцията.

Научиш ли се да работиш с/под  команден ред всеки линукс ще ти е лесен.

Редактирано от tux (преглед на промените)

здравейте!! момчета изтеглих си wine 1.5.27.tar.bz2.  Та вапросат ми е следният незнам как дая инсталирам?  ако някои може дами помогне благодаря предварително.

А ти с кой от 2-та плъгина пробваш с новия или стария защото няма причина да не работи в КДЕ

Аз гледам със този кофти че са само за убунту http://dox.bg/files/dw?a=684b850164

Пробвах  и на 32 и на 64 битово Кубунту,Минт и не сработи  плъгина. Под Юнити,Цинамон,Мейт  работи коректно но в КДЕ не пожела. Дръпмах си и плъгините за браузерите без файда.

Попаднах на тази статия Три полезни програми за информация на хардуера под Линукс§Гну http://www.upubuntu.com/2012/12/three-useful-software-to-get-hardware.html

В Уин има много разнообразни програми , за да изведете инфо за хардуера на Вашия Комп { ЦПУ,дъно,памет ,графични карти и т.н}.Под Линукс§ГНУ има също няколко инструмента за извеждане на инфо за хардуера на Вaшият комп.

1. i-Nex Подобна на CPU-Z

sudo add-apt-repository ppa:i-nex-development-team/dailysudo add-apt-repository ppa:nemh/gambas3sudo apt-get updatesudo apt-get install i-nex

2. CPU-G подобна на CPU-Z

sudo add-apt-repository ppa:cpug-devs/ppasudo apt-get updatesudo apt-get install cpu-g

3. lshw

sudo apt-get install lshw lshw-gtksudo lshwДа стартирате с графична средаlshw -X

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Ето няколко още

lspcihdparm -i /dev/sdXdmidecodelscpucat /proc/cpuinfodffree -m 

@Tux: Знаеш ли, как се сменя името на хоста, че ми се налага да прекръстя един компютър под Debian ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.