Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Имат. Примерно network-manager-gnome се ползва от всички gtk+ базирани графични среди. Но той няма да се премахне заедно с gnome. Колкото до KDE - едва ли има програма, обвързана с KDE, която да е обвързана и с MATE. МАТЕ е голяма графична среда и си има собствен комплект приложения, свързани с нея. Има доста приложения, които пък не са обвързани с никоя графична среда. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ето какво ще направя.Махам всички инсталирани пакети от KDE.Mахам всичко от GNOME.Инсталирам всичко от Мате.След това - update , след това auoremove.

Абе,сега всичко си върви нормално,най добре да не пипам нищо.Засега.

Кажете някоя игра,от рода на CALL OF DYTI 2 и някои други,които се играят на Линукс.А защо не и WORLD OT TANKS!

A,още нещо.Линукса си го инсталирах от флашка на целия хард диск.Но защо сега без флашката Линукса не тръгва,само когато е поставена в компютъра ОС стартира.Нали съм направил пълна инсталация на харда,защо му е флашката?Интересното е,че след като Линукса тръгне,мога да извадя флашката без да се нарушава работата на линукса.Интересна работа,но така не мога да ползвам флашката за други неща.

Защото може да си инсталирал mbr в/у флашката :)

Mоже ли да се поправи?

Здравейте от мен. С Убунту 12.04 ЛТС 64 бита изтеглена от сайта на убунту.  От доста време я ползвам и  имам 2 ужасни проблема  ( като изкючим поддръжката на АТИ видео карти ) Първият е доста дразнещ. При всяко стартиране на системата след зареждането на началният екран Убунту екрана ми заспива по точно изгасва и трябва да го изсветлявам с клавишните комбинации на лаптопа ( HP Pavilion g6 ) което е доста дразнещо. И понякога след рестарт евентуално или след като го пусна забива на черен екран и трябва да го пусна на ново. Вторият ми проблем е намирането на стабилен Скайп. Изтеглих от сайта на скайп версия 4 и нещо си която е последната за линукс но крашва забива и когато говоря с някого не мога да ползвам други приложения с звуков фон. Ако може да ми кажете също и как най чисто да деинсталирвам пакетите на чисто без да остават каквито и да е било остатачни архиви файлове и прочие след това. Като цяло много ми харесва убунту и ако оправят и видео драйверите на АТИ и Инвидиа картите ще стане перфектна : ) Надявам се ако някой има нещо на ум за гореспоменатите проблеми да сподели. Благодаря предварително : )))

Caffeine върши прекрасна работа в това отношение :) Няма заспиване и черни екрани ;)

Скайпа не ми прави проблеми. Не е от Убунту проблема, нещо друго е прецакано при теб. Пробвай някоя по стара версия, може пък да се оправи :)

Mоже ли да се поправи?

Може, разбира се!  

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repairsudo apt-get updatesudo apt-get install boot-repair boot-sav

и след това като стартираш програмата даваш да ти запише MBR на харда, не на флашката

Редактирано от Mon Don (преглед на промените)

Някой ще каже, че като не са стартирани, не консумират ресурс, но не е точно така.

Искам да ни обясниш как един неработещ процес консумира ресурси.

Caffeine върши прекрасна работа в това отношение :) Няма заспиване и черни екрани ;)

Скайпа не ми прави проблеми. Не е от Убунту проблема, нещо друго е прецакано при теб. Пробвай някоя по стара версия, може пък да се оправи :)

Може, разбира се!  

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repairsudo apt-get updatesudo apt-get install boot-repair boot-sav

и след това като стартираш програмата даваш да ти запише MBR на хард диска

Да видим дали съм разбрал.Първо-Пиша командите в терминала.Изпълнявам ги.След това какво се случва?След тази операция,губят ли се всички настройки.Тоест започвам,все едно е преинсталиране.

Само да напомня,че съм с Линукс Cinnamon,aко има значение при изпълнението на тези команди.

Няма никакво значение дали си с Кде, ЛХДЕ или Синамон, а с каква дистрибуция си и понеже спомена Минт, се предполага, че ползваш и команди подходящи за Убунту. Пишеше ги една по една или ги копираш от тук една по една. На първата натискаш Ентър, да приеме новото хранилище за програми. На втората се ъпдейтва, добавя нова информация за хранилището. На третата се инсталира програма boot-repair, която е графична и няма да ти се налага да пишеш нищо в конзола. Стартираш boot-repair, най вероятно е някъде в системни инструменти или за по-бързо и не да търсиш къде е натискаш - Alt+F2 и в прозорчето което се отваря пишеш boot-repair. То ще ти намери къде е програмата с чиято помощ ще можеш ди си оправиш MBR. Ако не знаеш какво да правиш с тази програма, помоли някой който знае! Или потърси тук на форума инфо! Мисля, че съм виждал подобни теми и маса неща изписани за това.

Alt+F2 не реагира!

Обяснете на човека (nordland22) как да си открие дяла с верния МБР , после как се работи с буут-репаира ( защо си мисля , че трябваше да е от лайв-диск , дано да греша ) .

Да,първо ползвах Линукс Минт-а от Live USB и след това со го инсталирах от юсб-то на хард диска.

Искам да ни обясниш как един неработещ процес консумира ресурси.

Принципно, не би трабвало, но дефакто с натрупването на приложения, системата започва да става по- бавна, а разходът на  RAM се повишава. Това се усеща особено при слаби машини, какъвто е старият ми лаптоп. Приложенията не работят, но въпреки това наличието им оказва влияние върху работата на системата.

Cyber,кажи как да оправя проблема с флашката.Ако не си прочел по горе,ще повторя пак.Инсталирах Минт-а от флашката на целия хард,но без флашката не иска да стартира.Трябва да е включена и тя.Защо,нали съм инсталирал цялата ОС на харда.Интетресното е и това,че след като системата стартира мога да премахна юсб-то.Как да оправя това.Един твой колега ме посъветва как,но не ми стана много ясно.

http://www.noobslab.com/2012/11/install-grub-customizer-302-in-ubuntu.html

Инсталирай програмата, стартирай я и задай GRUB да се инсталира върху MBR /sda/. 

ОК.Ще го направя.След като направя всичко това,ще се запази ли Мате-то с което съм в момента?

Дали ще ползваш boot-repair или grub-customizer не е от голямо значение, от значение е да инсталираш GRUB на правилното място. "Мате" няма никаква връзка с GRUB. Та не се притеснявай за него, пак ще си е там където си е бил :)

Предложих ти boot-repair, понеже има опция като за дъмис при стартирането му. Имаш бутон, който ти предлага опция да оправи най-често срещаните проблеми свързани с GRUB. А твоя случай е един от често срещаните и се предполага, че ще го оправи без да ти се налага да навлизаш много в нещата. И не е задължително да е лайв ЦД, за да ползваш boot-repair.

ГРУБ-а трябва да е в МБР на хард-диска , сега е на флашката . Има вероятност /dev/sda да не е харда .Затова казах да му обясните как да разбере харда му как е означен , още повече , че му трябва флашката , за да си пусне системата . Дали ще я махне след това е вече без значение - възможно е записът в МБР да трябва да е в /dev/sdb ( или както се именува при него) .

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Да видим дали съм разбрал.Първо-Пиша командите в терминала.Изпълнявам ги.След това какво се случва?След тази операция,губят ли се всички настройки.Тоест започвам,все едно е преинсталиране.

Само да напомня,че съм с Линукс Cinnamon,aко има значение при изпълнението на тези команди.

Абсолютно ненуна гимнастика.

sudo fdisk -l
grub-install /dev/sdX
sudo update-grub

Toва го пиша в конзолата,така ли?И ще оправя проблема?

...и така става, но ми е голям хикс, дали ще се усетиш да замениш sdX, с правилната буква*(най вероятно е "а")

на мястото на Х, трябва да поставиш това което ще видиш като информация от първата команда

Инсталирах grub customizer,но не мога да го намеря за да го стартирам!

Alt+F2 не стартира при мен и не знам по какъв начин да стартирам grub customizer.

След командата sudo f disk-l   ми дава това:  

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x0002b220 Device Boot   Start End   Blocks Id  System /dev/sda1   2048 154222591   77110272 83  Linux /dev/sda2 154224638 156301311 1038337   5  Extended /dev/sda5 154224640 156301311 1038336 82  Linux swap / Solaris Disk /dev/sdb: 16.2 GB, 16236150784 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 1973 cylinders, total 31711232 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x04dd5721 Device Boot   Start End   Blocks Id  System /dev/sdb1 *   63   31711231   15855584+ c  W95 FAT32 (LBA) georgi@georgi-HP-Compaq-dc7600-Ultra-slim-Desktop ~ $

Редактирано от nordland22 (преглед на промените)

Отваряш терминал и пишеш sudo grub-customizer . Не затваряй терминала преди да затвориш програмата , иначе ще я убиеш . Варианта на Tux е добър - първата команда ти дава инфо какво е разпределението , и ако дяла ти с Линукс е ( примерно /dev/sda1,2,...5,7 ) - инсталираш с втората команда в /dev/sda ( на вярното място ) . С третата команда - обновяваш програмата за начално зареждане .

След командата sudo f disk-l   ми дава това:  

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x0002b220 Device Boot   Start End   Blocks Id  System /dev/sda1   2048 154222591   77110272 83  Linux /dev/sda2 154224638 156301311 1038337   5  Extended /dev/sda5 154224640 156301311 1038336 82  Linux swap / Solaris Disk /dev/sdb: 16.2 GB, 16236150784 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 1973 cylinders, total 31711232 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x04dd5721 Device Boot   Start End   Blocks Id  System /dev/sdb1 *   63   31711231   15855584+ c  W95 FAT32 (LBA) georgi@georgi-HP-Compaq-dc7600-Ultra-slim-Desktop ~ $

Кой дял ми е нужен за grub install-/dev/sdX

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.