Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Здравейте! Току що се регистрирах и още не съм се ориентирал :) Това, че хората грешат е банално и общоизвестно. Как бихте доказали, че Коранът съдържа някаква окончателна истина, имайки предвид, че последователите на всяка религия твърдят същото?

Аз знам,че Корана съдържа истина,но това,което Aliah е написала е смешно.Скъпа ми,Aliah,ако Аллах беше пожелал ти и аз нямаше да имаме нужда от интелект.А хората са лесно манипулируеми,точно,понеже отказват да използват това,което им е дал Създателят и понеже не знаят в какво вярват,и защо.Един човек убеден ли е във вярата си и това,което знае-доста трудничко ще го манипулира,който и да е.А междодругото най-често тези,които мислят,че са далеч от манипулиране и са свободни-те са най-добрите роби.

ivan7788,хвани почни да мислиш,а после ми казвай кое и как.Арабски знаеш ли или някакъв друг език?Една арабска дума доста често има повече от едно значение и трябва да си израсъл там,или да си учил доста този език,за да разбереш смисъла.Най-забележителното е,че понякога и две-три значения си пасват при превод,но пак не е 1 към 1 с оригинала.Инак за хората,които са си направили труда да преведат Корана-евалата.

Това пък последния коментар-думи нямам.Естествено,че някои "учени" и открития ще потвърдят написаното в Корана-нали Мирозданието си следва начертан план и е логично да се случи това,което трябва да се случи.Но да умаловажаваме работата на някой,понеже той/тя е получил награда,за някое откритие,което е било написало в Корана.Би трябвало да се радваме,че някой е доказал някой неща,а не да му се надсмиваме.Но да-винаги е по-лесно човек да отказва да поеме отговорност,нали?!Да,ама само така си мислим.Ами защо тогава друг не го е открил?Защо чак след като нещо стане факт се разбира какво са имали предвид в Корана?Айде,де.

Почнете да мислите,бре,хора!!!Понеже Аллах,освен интелект ни е дал и нещо друго,което се нарича свобода воля и избор.А който не може,дори себе си да убеди в нещо-малко вероятно е да убеди,който и да е в това нещо.

П.С.:И не,молитвата,освен това значение,което Aliah е обяснила има и още.Но аз ще си мълча,че нямам право да пиша някои неща,понеже,които търси и иска-ще намери,и ще му се даде.Въпрос на избор.Всеки според разбиранията си.Намасте. ;)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Aliah ще опитам да ти помогна да докажеш тезата си. Ако се опитаме да докажем Бог чрез чисто научен и строго емпиричен подход, ще претърпим неуспех. От друга страна, доказателствата за това, че Бог съществува, както и опроверженията им не доказват нищо. Защо? Защото един доказан Бог не е Бог, а е само феномен/предмет в света. Това е от гл. т. на юдейо-християнско-мюсюлманската традиция, която твърди, че Бог е твори, но е извън сътвореното. Разбрали ме?

Aliah ще опитам да ти помогна да докажеш тезата си. Ако се опитаме да докажем Бог чрез чисто научен и строго емпиричен подход, ще претърпим неуспех. От друга страна, доказателствата за това, че Бог съществува, както и опроверженията им не доказват нищо. Защо? Защото един доказан Бог не е Бог, а е само феномен/предмет в света. Това е от гл. т. на юдейо-християнско-мюсюлманската традиция, която твърди, че Бог е твори, но е извън сътвореното. Разбрали ме?

scepsis,вярваш ли в Бог-нямаш нужда от доказателства!Точно затова ми е странно,че някои хора "доказват" Корана.Корана и нищо низпослано от Бог няма нужда да се доказва.Това,че хората са открили това,което Е-нищо лошо,напротив.Аз се опитвам да кажа,че дори никъде да не бяха написани някои неща-те пак биха се случили,просто всичко е планирано още преди да е било.Има го и това в Корана,но как тъй избирателно хората четат.Наистина интересно.

А и scepsis дали само Бог твори?Това може и да предизвика някои хора да ми скочат-но нека,колкото повече противоречия се появат и неразбиране-по-добре,понеже така може някои да разберат,че нищо не е "замръзнало" и точка,и че всичко се променя,дори това,че си мислим,че знаем нещо-в доста случаи доказва точно обратното.Поздрави!Намасте.

Аз знам,че Корана съдържа истина,но това,което Aliah е написала е смешно.Скъпа ми,Aliah,ако Аллах беше пожелал ти и аз нямаше да имаме нужда от интелект.А хората са лесно манипулируеми,точно,понеже отказват да използват това,което им е дал Създателят и понеже не знаят в какво вярват,и защо.Един човек убеден ли е във вярата си и това,което знае-доста трудничко ще го манипулира,който и да е.А междодругото най-често тези,които мислят,че са далеч от манипулиране и са свободни-те са най-добрите роби.

ivan7788,хвани почни да мислиш,а после ми казвай кое и как.Арабски знаеш ли или някакъв друг език?Една арабска дума доста често има повече от едно значение и трябва да си израсъл там,или да си учил доста този език,за да разбереш смисъла.Най-забележителното е,че понякога и две-три значения си пасват при превод,но пак не е 1 към 1 с оригинала.Инак за хората,които са си направили труда да преведат Корана-евалата.

Това пък последния коментар-думи нямам.Естествено,че някои "учени" и открития ще потвърдят написаното в Корана-нали Мирозданието си следва начертан план и е логично да се случи това,което трябва да се случи.Но да умаловажаваме работата на някой,понеже той/тя е получил награда,за някое откритие,което е било написало в Корана.Би трябвало да се радваме,че някой е доказал някой неща,а не да му се надсмиваме.Но да-винаги е по-лесно човек да отказва да поеме отговорност,нали?!Да,ама само така си мислим.Ами защо тогава друг не го е открил?Защо чак след като нещо стане факт се разбира какво са имали предвид в Корана?Айде,де.

Почнете да мислите,бре,хора!!!Понеже Аллах,освен интелект ни е дал и нещо друго,което се нарича свобода воля и избор.А който не може,дори себе си да убеди в нещо-малко вероятно е да убеди,който и да е в това нещо.

П.С.:И не,молитвата,освен това значение,което Aliah е обяснила има и още.Но аз ще си мълча,че нямам право да пиша някои неща,понеже,които търси и иска-ще намери,и ще му се даде.Въпрос на избор.Всеки според разбиранията си.Намасте. :)

Blue_Star _каза > Но да умаловажаваме работата на някой,понеже той/тя е получил награда,за някое откритие,което е било написало в Корана.Ами защо тогава друг не го е открил?Защо чак след като нещо стане факт се разбира какво са имали предвид в Корана?Айде,де. :rolleyes:

Отговор >> научни чудеса в корана, ДОКАЗАНИ ЕДВА, ЧРЕЗ МОДЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ( Blue_Star_ kaза > Ами защо тогава друг не го е открил?-Отговор> -ДОКАЗНИ, ЕДВА ЧРЕЗ МОДЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ) phones.gif

източник > http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/WTA_Koran_miracles.pdf ;)

Psihara92,аз точно това се опитвам да обясня-че някои неща просто е трябвало да се случат.Корана е книга,която се отнася за това,което е било,Е и ще бъде,а не просто книга,следователно да каже някой,че еди-кое си откритие е доказателство за нещо от Корана е малко странно.Корана е книга,която е низпослана от Аллах,следователно всичко,което се случва и ще се случи Бог го знае преди то да се случи,преди,дори някой да си го помисли.Тези хора,които са направили някои открития-тях кой ги е създал и с каква цел,понеже аз съм привърженик на теорията,че всеки един човек има някаква мисия,за да се роди на тази планета,наречена земя.Да,може мисията на някой да е нещо на пръв поглед маловажно,но това какво въздействие оказва в действителност-няма откъде ние да знаем,а само Един. ;)

Тъй че дали научните чудеса са от Корана или от Аллах,и в Корана просто се споменават?Ей това се опитвам да попитам и обясня,но понеже някои хора са толкова заслепени да ме убедят,че всяко чудо е от Корана,забравят Корана от Кого е?!Намасте.

Не може да се твърди, че написаното в Корана се потвърждава от съвременната наука и едновременно с това да се отрича естествения подбор, който е основата на всички антропологични дисциплини. Или сме креационисти или сме еволюционисти. Tertium non datur.

Чудото на опашната кост е гвоздея :D

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не може да се твърди, че написаното в Корана се потвърждава от съвременната наука и едновременно с това да се отрича естествения подбор, който е основата на всички антропологични дисциплини. Или сме креационисти или сме еволюционисти.

Или сме ислямо-креационисти.:wors:

Исляма не отрича естествения подбор,

просто не вярваме,че природата има способноста да селектира,

а,че Господ го прави.

Ние не казваме естествен подбор,а подбор на Господ.

.. доказателствата за това, че Бог съществува, както и опроверженията им не доказват нищо. Защо? Защото един доказан Бог не е Бог, а е само феномен/предмет в света. Това е от гл. т. на юдейо-християнско-мюсюлманската традиция, която твърди, че Бог е твори, но е извън сътвореното. Разбрали ме?

Не знам дали те разбрах.Хаотично ми звучи.

Ние вярваме,виждайки явните знаци за съществуването на Бог,т.е.вярата в Исляма не е сляпа и не се гради върху теории,а върху доказателства,които са достъпни за всички и са около нас.

Атеистите не вярват в Бог,а в случайноста,което е лесно,освобождава от отговорност,

но не отговаря на прекалено многото случайности в нашия свят.

Скъпа ми,Aliah,ако Аллах беше пожелал ти и аз нямаше да имаме нужда от интелект.

Обаче е пожелал и ни е дал инструкции как да го използваме.

Един човек винаги може да бъде манипулиран.Всеки има чувства,нали?

Няма човек,който да се осланя единствено на логиката или силната вяра,без да се влияе от чувствата си.

Колкото и да сме интелигентни,ние сме подвластни,за това имаме нужда от независим източник,който ни казва как

да се борим със слабостите,без интелекта да ни мами.

Какво е молитвата за тебе,Блу Стар?Намасте!

Предговор към Корана от проф. д-р Цветан Теофанов

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

СВЕЩЕНИЯТ КОРАН

И НЕГОВАТА МЪДРОСТ

ИЗТОЧНИК - http://www.islamforbulgaria.com/koran/uvod.html

Моля не пишете коментари!Всичко което Ви интересува го има в посочения линк адрес - http://www.islamforbulgaria.com/koran/uvod.html

Мир вам !

Aliah,разликата между чувства и емоции е огромна.С емоциите човек може да бъде шантажиран,с чувствата манипулиран,но,когато чувството на вяра и знание за това,в какво вярваш,и защо са най-силни-доста трудно се манипулира такъв човек.Замисли се,че в Корана и Библията е имало хора,които са били готови да умрат,но да не се откажат от Аллах.Дали според теб тези хора не са чувствали,не са имали емоции?Дали не им е било тежко да губят близките си?Но са имали интелекта и са го използвали,както трябва.Те са знаели,че всичко тук е един миг,в материалния свят и са се отдали на Бог.Дали са съжалявали?Дали са имали трудни моменти?Предполагам.В крайна сметка всички Пророци са били просто хора-като мен и теб,и всички останали.Макар че явно нещо ги е отличавало от всички останали.Какво ли интересно?!

Те са слагали Аллах на първо място и след това себе си,и свойте нужди,чувства,емоции...Дали такъв човек е лесен за манипулация?Да,понякога,когато няма достатъчно знание,но има силна вяра.Тогава тези,които могат и знаят как да манипулират използват силната вяра на дадения човек,за да направи това,което те искат.Но дали,ако този човек имаше достатъчно развито съзнание,съчетано с интелект и непоклатима вяра-щеше да се подведе толкова лесно и бързо?!

За мен молитвата е осъществяване на директна връзка със Духа на човек.А Духът ни е част от Кого?!Ей затова молитвата е толкова важна,но малко хора го разбират.Защото човек осъществи ли директна връзка със самия себе си,защото ние сме преди всичко Дух,а едва после материя-всичко друго минава на второ място,а Егото трудно ще каже и гък.А доста хора се ръководят от Егото-войни,лични нападки,различия-(религия,цвят на кожата,пол и прочие)-всичко това е част от Егото,но има начин да се подчини.Aliah,мисля,че бъркаш интелекта с Егото и Ума,а последните две са,за да ни служат,а не да им служим-тук съм съгласна с теб.Най-лесно е да подведеш човек чрез Ума и Егото,но интелекта е латинска дума(intellectus),която означава познание,разбиране.А нима човек,които отказва да разсъждава може да разбере някои неща?!Виж мисленето е друга работа.За атеистите-те са хора,които толкова силно искат да повярват и да намерят за себе си доказателства в Аллах,че го отричат.Но честно казано аз ги предпочитам пред лицемерните "вярващи".Имам предвид,че по-лесно може да убедиш един човек,който отрича Аллах в съществуването Му,отколкото такъв,който само си мисли,че вярва в Бог,и подведжа другите.Макар че има и неверници,които доста добре играят ролята на добри вярващи.Но,когато човек намери себе си и подчини Егото,и Ума-той почва да вижда света по различен начин.Тогава различията спират да ни объркват,а ние дори ги харесваме.Да,молитвата е и молба към Аллах,и всичко,което беше написала,но не само.Ако приемем струнната теория и че всяко едно нещо има определени вибрации,молитвите са най-близки до Създателя.Да,но,ако се моли човек,на които вибрациите са супер отдалечени от Аллах-дали този човек ще направи нещо,макар че пак би си помогнал,но бавно,лека-полека,а повечето хора сме нетърпеливи(в това число и аз:eek:)?Ето защо после на някои не им се изпълнява това,което искат-те просто искат неща,които си противоречат с Мирозданието.Всеки един човек е и творец,макар да е и творение.Човекът е съвършено създание,въпреки всичките си придобити несървенства.Защо трябва да го принизяваме?!

scepsis,Дарвин е вярвал в Бог.Природата притежава естествения подбод,но кой е създал природата?!И какво е естествения подбор?Нима при вярващите го няма същото,но по-малко по различен начин?!И креационистите,и еволюционистите гледат една и съща монета,но от две различни страни,и се убеждават едни другиму в различията,дори ги задълбочават,вместо да видят,че нещата са едно.Една картина има милиони цветови точки,но пак си е една картина.Намасте! :)

Или сме ислямо-креационисти.:)

Исляма не отрича естествения подбор,

просто не вярваме,че природата има способноста да селектира,

а,че Господ го прави.

Ние не казваме естествен подбор,а подбор на Господ.

Значи приемате хипотезата за интелигентия дизайн, която се опитва да съгласува дарвинизма с креационизма. Една от основните слабости на този възглед е, че не е съобразен с изискването на Окам за икономичност в обясненията. Но за това друг път.

Не знам дали те разбрах.Хаотично ми звучи.

Ние вярваме,виждайки явните знаци за съществуването на Бог,т.е.вярата в Исляма не е сляпа и не се гради върху теории,а върху доказателства,които са достъпни за всички и са около нас.

Атеистите не вярват в Бог,а в случайноста,което е лесно,освобождава от отговорност,

но не отговаря на прекалено многото случайности в нашия свят.

Толкова ли некадърно обяснявам или не четеш внимателно? Хрумването да се доказва божието битие по научен път е не просто обречено, а напълно порочно, защото противоречи на дефиницията за Бог в юдейската, христянската и мюсюлманската традиция, според която Бог е трансцендентен спрямо творението. Бог е творец, който е извън феноменалния свят и не може да бъде опредметяван. Научното дирене има за предмет феоменалния свят и всеки опит съществуването на Бог да бъде установено по научен път го принизява до подлежащ на емпирично изследване обект. Научните хипотези се верифицират (проверяват) посредством наблюдения и експерименти, докато религиозната вяра е ирационална (Credo, quia absurdum est) и догматична. Ако доведем докрай тези разсъждения трябва да заключим, че неспособността ни да потвърдим съществуването на Бог по научен път е доказателство за неговото съществуване :)

Човек може да е атеист и да вярва в причинността, както будистите например.

Дарвин е вярвал в Бог.

;) Дарвин не е вярвал в Бог.

Намасте ;)

Толкова ли некадърно обяснявам или не четеш внимателно? Хрумването да се доказва божието битие по научен път е не просто обречено, а напълно порочно, защото противоречи на дефиницията за Бог в юдейската, христянската и мюсюлманската традиция, според която Бог е трансцендентен спрямо творението. Бог е творец, който е извън феноменалния свят и не може да бъде опредметяван. Научното дирене има за предмет феоменалния свят и всеки опит съществуването на Бог да бъде установено по научен път го принизява до подлежащ на емпирично изследване обект. Научните хипотези се верифицират (проверяват) посредством наблюдения и експерименти, докато религиозната вяра е ирационална (Credo, quia absurdum est) и догматична. Ако доведем докрай тези разсъждения трябва да заключим, че неспособността ни да потвърдим съществуването на Бог по научен път е доказателство за неговото съществуване ;)

Отговора на Въпроса ти!Доста учени(познати,бивши атеисти) са го гледали, и разбраха някои неща! ;)

http://vbox7.com/play:70143df9 :)

Отговора на Въпроса ти!Доста учени(познати,бивши атеисти) са го гледали, и разбраха някои неща! :newspaper:

http://vbox7.com/play:70143df9 :conversation:

Въпрос не съм задавал. Това първо. Второ, като цитираш мнението ми направили си труда да го прочетеш и разбереш? Трето, стига с тези манипулативни филмчета за лапни-шарани.

Въпрос не съм задавал. Това първо. Второ, като цитираш мнението ми направили си труда да го прочетеш и разбереш? Трето, стига с тези манипулативни филмчета за лапни-шарани.

Фактите и доказателствата във филмчето....... не са никаква манипулация :eek: !Въобще гледа ли за какво говорят ? :newspaper:

http://www.vbox7.com/play:70143df9 :conversation:

Фактите и доказателствата във филмчето....... не са никаква манипулация :newspaper:

Изгубих половин час от краткия си живот, за да изгледам това псевдонаучно филмче. Но пък беше забавно, тъй че благодаря :conversation:

Четецът срича, но това е обяснимо като се има предвид, че Пророкът е бил неграмотен.

Най-забавното е, че макар да съм агностик мога да докажа божието битие по-аргументирано от повечето вярващи.

scepsis,разрови се и намери повечко информация за господин Дарвин,и ще се увериш в какво е вярвал,и в какво не.Но определено вярванията малко му се различават от общоприетите.

И споко,живота ни само от материална гледна точка е кратък. :whist:Макар че сигурно за мухите еднодневки сме направо "вековни" същества,хах.Намасте.

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

scepsis,разрови се и намери повечко информация за господин Дарвин,и ще се увериш в какво е вярвал,и в какво не.Но определено вярванията малко му се различават от общоприетите.

И споко,живота ни само от материална гледна точка е кратък. ;)Макар че сигурно за мухите еднодневки сме направо "вековни" същества,хах.Намасте.

Направете Нова Тема В раздел - Религия, Мистика, Езотерика, и там си обсъждайте мненията, защото има книги с факти и доказателства за тази тема, обаче вие вместо да ги прачетете, да ги прегледате, да ги видите фактите, само си чешите езика, тука! :)

мир вам ! селям алейкум! :)

Редактирано от ivan_7788 (преглед на промените)

http://vbox7.com/play:babf46c4 1ва част http://vbox7.com/play:79f2a65d 2ра част

http://vbox7.com/play:a8219ffa 3та част http://vbox7.com/play:a29d95d0 4та част

http://vbox7.com/play:51df980c 5та част http://vbox7.com/play:512ce798 6та част

http://vbox7.com/play:a7d09c4b 7ма част http://vbox7.com/play:4f9a775a 8ма част

http://vbox7.com/play:e8779fff 9та част

Важно е да се гледат от 1ва до 9та част :lighter: Тука в България, може да са малко известни, обаче в youtube ...... на няколко пъти им свалиха канала! :lol6:

Мирът да е с Вас! :rolleyes:

Знае ли се колко човека е убил Мохамед и колко горе-долу са умрели по негова заповед?

Знае ли се колко човека е убил Мохамед и колко горе-долу са умрели по негова заповед?

Всички битки по време на Мухаммед с.а.с са били отбранителни и защитни !

И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас,

и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.

http://www.islamforbulgaria.com/koran/uvod.html

Книгите, низпослани от Всевишния Аллах чрез откровение (вахий), се наричат Свещени книги. На някои пророци не са били низпослани цели книги, а само отделни страници (сухуф). Така например Адем (а.с.) получил десет, Шит (а.с.) – петдесет, Идриз (а.с.) – тридесет, Ибрахим (а.с.) – десет. В Корана се съобщава, че при необходимост на всеки народ е изпращан пророк с книги или със страници, наречени още малки книги. В настоящия момент са известни четири небесни книги. Това са Теврат – изпратен на Муса (а.с.); Зебур – на Давуд (а.с.); Инджил – на Иса (а.с.); Коранът – на Мухаммед (с.а.с.). Днес, човечеството не разполага с нито една от така наречените сухуф (страници). Всички други небесни книги, с изключение на Корана, са претърпели промени. От друга страна, Коранът отменя валидността на останалите страници и книги.

Нека сега се запознаем с тези четири небесни книги:

1. Теврат – това е името на книгата на Муса (а.с.). Основно “свещено писание” на юдеите е Танах (тъждествен на християнския Стар завет). Той се състои от три книги: Петокнижие (Тора), Книга на Пророците и Писания. Голямо значение се придава също така на съставения в III–V в. Талмуд, който е тълкуване на религиозно-етическите правни и битови писания, които се съдържат в Танаха. Думата Теврат означава закон и шериат. На староеврейски език тя се нарича Тора. Днес вече са изгубени първите екземпляри от Теврат. Най-старите запазени на иврит преписи от Теврат датират от VII в. сл. Хр. Съществуващите от екземплярите на Теврат са на староеврейски и гръцки. Те не се препокриват един с друг, дори в една и съща книга съществуват противоречия и несъвършенства.

2. Зебур – на арабски означава книга, писмо – на иврит. Това е книгата, низпослана на Давуд (а.с.) (псалмите на Давид). Днес Зебур заема място в Танах, под наименованието Мезмури. Зебур се състои от 150 глави (псалми). Като съдържание представлява предимно нравствени препоръки, някои молитви и теми, проповядващи доброто и справедливостта.

3. Евангелие – (Инджил) означава добра вест, това е книгата, низпослана на Иса (а.с.). Основните положения на християнството са изложени в светото писание – Библията. Тя се дели на две части: Стар завет и Нов завет. Стария завет е взет от юдаизма и е тъждествен с Танах. Втората част – Новия завет, е специфична за християнството, тя се състои от двайсет и седем книги. Днес съществуват 4 вида евангелия: на Матея, на Марка, на Лука и на Йоана. Известно е, че са били написани 100 различни евангелия, измежду които тези 4 се смятат за най-близки и сродни помежду си.

4. Коран

Думата Коран не е нарицателно име, а съществително сосбствено име. Коран е име на самата Книга, наречена Келямуллах (Слово на Аллах).

Думата Коран произлиза от глагола карана, което означава, че събира последователно в едно цяло сурите и айетите. Това становище защитава Ебул Хасан ел-Ешари.

Думата Коран произлиза от думата караа (четене). С това се намеква за необходимостта от четене на айетите. Това мнение се поддържа от Ебул Хасан Али б. Хазъм ел-Лихстани.

б) Определение на Корана:

Коранът е последната небесна книга, чиито думи се опират на Откровението, Вахий, низпослани на Мухаммед (с.а.с.) посредством Джебраил (а.с.), достигнала до наши дни чрез предаване от поколение на поколение (Теветтюр) със свойствени само за него качества. Започва със сура “Фатиха” и завършва със сура “Нас”.

в) Наименования на Корана:

Ел-Китаб – споменава се 230 пъти в Корана. Наименованието Китаб се употребява и в значение на страница.

Уммул Китаб – “Главна книга”. Това значение в някои айети е като Левхи-л-Махфуз.

Ез-Зикр – споменаване.

Освен гореспоменатите наименования на Корана се използват и следните имена: Тензил, Хак, Бурхан, Бесаир, Азиз, Шифа, Хидмед, Мухеймин, Хаблуллах, Фасъл и др

Низпославане на Корана и форма за получаване и записване на откровения

Коранът е низпослан айет по айет на Мухаммед (с.а.с.) посредством ангела Джебраил (а.с.). Свещената книга на мюсюлманите не е разказ за Аллах (дж.дж.), а негова пряка реч, която е обърната към Мухаммед (с.а.с.) или към всички хора. Коранът е свещено слово, идващо пряко от Аллах (дж.дж.), който е избрал за общуване с хората арабския език. Вахий има значение на “говоря”, “повелявам”, “вдъхновявам”, “показвам”, “избързвам”, “извиквам”, “нашепвам”.

Като термин означава начин за предаване (съобщаване) на айетите на Всевишния Аллах към Неговите пророци.

Форми и начини за получаване на откровение (вахий)

Формите на получаване на вахий се наричат степени на вахий. Нашият Пророк (с.а.с.) възприемал и схващал вахийните познания и информация понякога по време на сън, понякога при бодърстване, понякога му се явявал Джебраил (а.с.), а някой път и без да го съзре. Общо взето айетите му били низпослани главно в два вида: или Пратеникът на Аллах възприемал айетите от Джебраил (а.с.), който идвал като ангел, което било най-трудното възприемане, или пък Джебраил (а.с.) се явявал в човешки образ и оповестявал айетите.

● При истински сън: Сънищата на нашия Пророк (с.а.с.) са били реалност, близки до бодърстване. Той заявил:

“На нас, пророците, очите ни спят, но сърцата ни – не”.

Писарите на вахий

В първите дни на исляма Мухаммед (с.а.с.) научавал наизуст откровенията от Джебраил (а.с.), но след приемането на исляма от сподвижниците на Мухаммед (с.а.с.), той назначил писари да записват низпосланите айети. Първият писар на вахий в Мекка бил Абдуллах бин Саад Ебусарх, а в Медина Убей бин Кааб. Броят на писарите достига 40.

Имена на писари на вахий са: Зейд бин Сабит, Али бин Еби Талиб, Осман бин Аффан, Амр бин Ас, Муавие бин Суфиан, Муаз бин Джебел, Ханзала бин Ребиа, Хз. Ебу Бекр, Хз. Омер, Зубеир бин Аввам, Абдуллах бин Еркан, Сабит бин Кайс, Абдуллах бин Зейд, Халид бин Велид, Абдуллах бин Ревваха, Хузейфе бин Йеман (р. анхум).

Пророкът (с.а.с.) диктувал на писарите низпосланите откровения, като им посочвал към коя сура да ги прибавят. Освен това всяка година през месец Рамазан прочитал низпосланите айети на Джебраил (а.с.) (айетите от цялата година). Това се нарича арз (представяне). В едно предание се казва: “Пратеникът на Аллах представяше, т.е. прочиташе Корана пред Джебраил (а.с.). А през последната година от живота на Мухаммед (с.а.с.) такова представяне имало два пъти.”

Материали, на които са написани айетите

Айетите са били записвани от специални писари – кятиби.

Айетите са записани върху различни, подходящи за тази цел материали. Тогава вместо хартия са ползвали следните материали:

● Обработена тънка кожа;

● Обелени кори от финикови палми;

● Тънки бели къмъни;

● Кости, лопатки.

Айетите се заучавали наизуст и се записвали. По този начин не се оставяла никаква възможност за тяхната промяна или забрава.

източник: http://www.muslims.hit.bg/

..трябва да заключим, че неспособността ни да потвърдим съществуването на Бог по научен път е доказателство за неговото съществуване :cooking1:

Човек може да е атеист и да вярва в причинността, както будистите например.

Ти си установил възгледите си върху теории,които не ти дават задоволителни отговори.

Те са хитри,промиващи мозъка също както е и теорията на Дарвин за обикновените хора,които приемат логично

звучащите ,,доказателства,,.

Причинността на будистите за мен е сляпа вяра в случайността.А великата наука:математиката оборва

още в зародиш тази ,,случайност,,.

Не разбрах връзката Бог-отделен от създанията си и Бог-съдържащ се в създаданията си,какъв е проблема тук?

Съществува ли Бог провери на практика:

въпреки,че може да Го отричаш,Той е този,който те прави болен,после те излекува.

Този,който те прави безпомощен когато спиш и те събужда.

на всички се е случвало да си помислят или пожелаят нещо и то да се сбъдне,това е от Бог.

На земята не се ли чувстваш удобно,плодовете не са ли ти вкусни,

водата не ти ли утолява жаждата?

Дребни неща,които ни се струват толкова нормални и естествено случващи се.Чак когато се лишим от някое се появяват класическите агностични въпроси:

защо,как така,кой,прминавайки към:вярата,наука,доказателства?А отговорите са пред теб и в самия теб.

Човека е неблагодарно същество.

И споко,живота ни само от материална гледна точка е кратък.

Това е безспорно,Блу стар

всеки атеист се надява,че след това ще му се случи нещо хубаво

и то съвсем случайно,от само себе си това му принадлежи по право,колко наивно..

Причинността на будистите за мен е сляпа вяра в случайността.А великата наука:математиката оборва

още в зародиш тази ,,случайност,,.

Причинността не е сляпа вяра в случайността.

Причинност и случайност не са едно и също нещо.

Причинност означава, че всичко се случва благодарение на причини и води до определени следствия.

Нито едно нещо не се случва без причина.

Всяко нещо което се случва води до следствия.

Ако засеем пшеница - расте пшеница, ако засеем плевели - растат плевели.

Ако налеем бензин в резервоара на колата си - можем да се разходим, ако налеем вода - ще имаме повреден двигател.

Когато се съберат причини като слънце, капки дъжд във въздуха и определено място на наблюдателя - резултатът е красиво явление - дъга. Дъгата може да създаде радост, да вдъхнови някого и той/тя да напише красив стих който да подари на любим човек или на всички.

Ако позволим на емоции като гордостта, гнева, завистта, ревността, алчността и глупостта да управляват мислите, думите и делата ни - резултатът е страдание - за другите и за нас.

Всяка мисъл, дума и действие създава причини за определени следствия.

Всяко нещо, което се случва в живота ни е резултат от причините, които сами сме създали в миналото.

С всяка мисъл, дума или действие ние променяме света в който живеем.

Нищо не се случва случайно.

Мерси за обяснението,а кой движи тези процеси?

кой ти сбъдва пожеланията?

Всяка мисъл, дума и действие създава причини за определени следствия.

и след въпроса:А преди мислите,думите и действията,кой е породил причините?-и разбираш,че целият свят е плод на случайност

и,че нямаш право да питаш ,,защото: Вселената просто Е''.

Кой каза,е в Будизма няма догми?! :cooking1:

...

и след въпроса:А преди мислите,думите и действията,кой е породил причините?-

Този въпрос предполага начало.

От будистка гледна точка – няма начало.

Не е възможно да бъде доказано, че всичко има начало. Това е хипотеза. Друга хипотеза е че няма начало. Това е будистка хипотеза.

Липсата на начало не е догма. Човек трябва да се съмнява, да проверява и да изследва това което научава. Безначалността, причинността и това как стоят нещата е нещо, което всеки който пожелае може лично да провери и да преживее. Това не е нещо в което трябва да се вярва. Не е догма. Това е проверима информация. Има знание и методи, които помагат за тази проверка.

Не пиша за да споря, само изяснявам понятията. В някое учение причинността и случайността може да са едно и също нещо, но не и в будизма.

В будизма няма сляпа вяра и причинността не е случайност.

Аз нямам нищо против някои да мисли, че има първопричина и това е Бог.

Надявам се това да прави хората щастливи и да им помага да правят и всички останали щастливи.

Aliah,без значение или атеист,или вярващ-всеки ще получи според това,което е заслужил,поне аз вярвам в това,може,и да бъркам-не знам.Примерно може някой да е атеист,но да е направил много добро,а някой да се представя за "вярващ" и да е направил много неща,за които да има да плаща доста дълго време.Затова си мисля,че Аллах знае най-добре.А и нещата,които ние приемаме за лоши/добри понякога са различни от това,което изглеждат.

За сбъдването на желанията и прочие-човек,докато има желания-има страдание.Това,което ни помага да се осъществи това,което искаме мисля,че е намерението.В Библията,както и в Корана се говори за Светия Дух.Дълго време ми беше препъни камък,аджеба как хем е част от Бог,хем не е Аллах.Но по логичен пък се замислих как моята душа да речем е хем част от мен,хем мен.Намасте. :)

Вало,а какво е Бог от будистка гледна точка.Ок-щом няма първопричиност,не би следвало да има и следствие,нали?!А и Бог не е ли някой,който няма нужда от нищо и никой?!За съмнението-то е най-силно,когато човек отчаяно иска да повярва истински.Човек,който рядко задава въпроси или никакви,и не се съмнява-той в изключително редки случай наистина вярва,в повечето само така си мисли.Виж,ако след като си питал и разбрал-спреш да задаваш същите въпроси или въобще въпроси,може би тогава си се избавил от онова кръгче на живота,и смъртта.Може би тогава човек постига "безмълвното познание".Намасте.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.