Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лекарите ни бягат в чужбина.Германия изнася коли, а България-–-лекари

Featured Replies

Аз викам да се закрие медицинското образование в БГ, след като "лекарите", на които то е дадено, бягат да си го реализират в чужбина.  Или да се направи изцяло платено, без никакви дотации от държавата, в това число и заплати на професорите и доцентите, които водят обучението, нито сграден фонд и друга материална база. Като искате да сте хвърчиопашки, бъдещите "лекари", първо да си заплатите пълната цена за това от собствените си джобове, или родителите ви да я платят.

• Отговори 106
  • Прегледи 14,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз викам да се закрие медицинското образование в БГ, след като "лекарите", на които то е дадено, бягат да си го реализират в чужбина.  Или да се направи изцяло платено, без никакви дотации от държавата, в това число и заплати на професорите и доцентите, които водят обучението, нито сграден фонд и друга материална база. Като искате да сте хвърчиопашки, бъдещите "лекари", първо да си заплатите пълната цена за това от собствените си джобове, или родителите ви да я платят.

че ти защо си мислиш, че не си плащаме ? :eek:

специализацията ми беше по 3000 лв на семестър.

всичко се плаща мой човек, отдавна няма безплатно.

всеки лекар, за да специализира "държавна поръчка" , трябва да има договор с болница, която да му плаща образованието.

ако напусне мястото си където има договор -запща всичко, което е било платено за обучението му - семестриални такси, отпуски, всичко бе, всичко .

Защо си мислиш, че е безплатно ? 

а колкото до магистратърата медицина  (за да вземеш диплома за лекар)  защо не кажеш на всички инженери, адвокати, икономисти, учители, фармацевти, стоматолози и всички останали, които диплома за висше да не напускат страната , или ако напускат -да си плащат ? 

Защо само лекарите искаш да държиш на мизерни заплати за да седят тук ? 

Замисяш ли се защо например нямаме недостиг на митничари ?

Или полицаи ? 

В пожарната също няма свободни места, в банките няма, свободни щатове в общинските администрации няма.

и той си намира :)

Точно dimadoctor работи в скандинавските страни и въобще не мисли да се връща при хора, които разсъждават както теб и точно заради това .Да, като не ти харесва -отиваш там където ти плащат добре - и това всяка година правят по 600 лекари от странта. 

Знаеш ли, че само след 5-6 години няма да има въобще лекари в "бърза помощ", а цели области ще останат с 0 специалисти ? 

И в момента има области ( например МОнтана) в които има 1 единствен УНГ-лекар.Знаеш ли какво означава това 1 УНГ-специалист в цяла област ? 

В цяла Сверна България - от Видин до Варна има всичко на всичко 4 гръдни хирурзи.

Има градове ( сла Богу -все още в областни градове поне са повече)  в които вече няма педитри, няма инфекционисти, токсиколозите за цялата страна останаха 65 човека. Патоанатомите са под 100 човека и вече няма кой да прави бързите гефрири за съмнение за рак по време на операция, и се налага да се затваря пациента, и да се чака със седмици за хистологията, и след това да се прави нова операция със всички рискове от това.

Анестезиолозите в страната са само 700 и вече няма кой да дава упойки на плановите операции.Трябват ни около 1300 за нормална работа на хирургиите в страната.

Мхм.

След 5 години и да искаш на кого да си даваш пари под масата -няма да има на кого ;)

Евала че се е реализирал в чужбина.

Още един път ще кажа ,че съм напълно съгласен с всичко тук.Само дето не ми е ясно какво са виновни простолюдието да получават такова отношение,че много от лекараите забравят в какво са се кълнали.

След 5 години и да искаш на кого да си даваш пари под масата -няма да има на кого

След 5 години или няма да съм жив ,или ще съм далече в чужбина,но в никакъв случай не мисля да оставам в тоя публичен дом.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

че ти защо си мислиш, че не си плащаме ? :eek:

специализацията ми беше по 3000 лв на семестър.

всичко се плаща мой човек, отдавна няма безплатно.

всеки лекар, за да специализира "държавна поръчка" , трябва да има договор с болница, която да му плаща образованието.

ако напусне мястото си където има договор -запща всичко, което е било платено за обучението му - семестриални такси, отпуски, всичко бе, всичко .

Защо си мислиш, че е безплатно ? 

а колкото до магистратърата медицина  (за да вземеш диплома за лекар)  защо не кажеш на всички инженери, адвокати, икономисти, учители, фармацевти, стоматолози и всички останали, които диплома за висше да не напускат страната , или ако напускат -да си плащат ? 

Защо само лекарите искаш да държиш на мизерни заплати за да седят тук ? 

Замисяш ли се защо например нямаме недостиг на митничари ?

Или полицаи ? 

В пожарната също няма свободни места, в банките няма, свободни щатове в общинските администрации няма.

И двамата когато сте учили, положението не беше такова и съответно колегата едва ли е връщал и стотинка кеш, на държавата или на някоя болница. А и в момента въпросите 3 бона почти нищо не покриват. Виж какви са цените на частните университети в чужбина и ще ти стане ясно.

.....Само дето не ми е ясно какво са виновни простолюдието да получават такова отношение,че много от лекараите забравят в какво са се кълнали.

...

избират такива политици, довели здравеопазването до този хал.

а колкото до клетвите - единственото в което съм се клел Хипократовата клетва.И я спазвам.

не познавам и лекар който да не я спазва -никой от нас не си и помисля да иска пари за лечение на някой свой учител или да оставя свой пациент да умре, ако не е направил всичко възможно да го спаси според знанията и уменията си.

И двамата когато сте учили, положението не беше такова и съответно колегата едва ли е връщал и стотинка кеш, на държавата или на някоя болница. А и в момента въпросите 3 бона почти нищо не покриват. Виж какви са цените на частните университети в чужбина и ще ти стане ясно.

по-ниски от таксите в нашите университети - в Германия наприемр специализациите са безплатни за нашите лекари.

както и езиковите курсове и всичко останало.

Поинтересувай се и ще видиш. 

По-лесно и по-евтино ми е да специализирам в Германия, отколкото тук,

ама пусти криворазбран патриотизъм, не нзма каквот трябва да стане за да изчезна и аз от тук....

избират такива политици, довели здравеопазването до този хал.

а колкото до клетвите - единственото в което съм се клел Хипократовата клетва.И я спазвам.

не познавам и лекар който да не я спазва -никой от нас не си и помисля да иска пари за лечение на някой свой учител или да оставя свой пациент да умре, ако не е направил всичко възможно да го спаси според знанията и уменията си.

по-ниски от таксите в нашите университети - в Германия наприемр специализациите са безплатни за нашите лекари.

както и езиковите курсове и всичко останало.

Поинтересувай се и ще видиш. 

По-лесно и по-евтино ми е да специализирам в Германия, отколкото тук,

ама пусти криворазбран патриотизъм, не нзма каквот трябва да стане за да изчезна и аз от тук....

Ей, все на държавно или на дотирано биеш. Много добре съм определил за какво имам предвид.

Ей, все на държавно или на дотирано биеш. Много добре съм определил за какво имам предвид.

ами разбира се.

Вие  какво очаквате ?  

Че някой ще тръгне да дава 10 000 лв ма година, 10 години за да се обучава, ( 6 за лекар, и още 4 за специалност)  без да получава заплата, на издръжка на родителите си  и след това ще отиде да работи за заплата 600 лв ?!  :no-no:

Кои са тия родители, които ще го издържат ? 

Ами семейство ще има ли този човек ? Жена, деца ? Тях кой ще ги издържа, ако тати учи и не получава заплата, защото специализира ? 

Вие в кой свят живеете ?! 

И най важното, заради което всички напускат България - отношението на институциите и пациентите, което се вижда в твоите постове ;) 

Сам се сети какво имам предвид.

Просто вече никой себеуважаващ се лекар не търпи подобно отношение - живеем в свободен свят и никой вече няма да седи и да се подлага на подобно унижение.

Потърпи още 5-6 години и сам ще изпиташ на гърба си и се сети за думите ми, дано сме живи до тогава :) 

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Вие в кой свят живеете ?! 

Публикувано изображение

В илядо деветстотин осеемсет и трето. Да се свети името на бащицата, че сте доктори.

Евала че се е реализирал в чужбина.

Още един път ще кажа ,че съм напълно съгласен с всичко тук.Само дето не ми е ясно какво са виновни простолюдието да получават такова отношение,че много от лекараите забравят в какво са се кълнали.

След 5 години или няма да съм жив ,или ще съм далече в чужбина,но в никакъв случай не мисля да оставам в тоя публичен дом.

Естествено, че не са виновни "простолюдието", съвсем си прав. Аз лично съм се отвращавал от колеги, чиито първи думи към пациент или към негови близки са били какво точно могат да платят за помощ, която е принципно безплатна. Но повече се отвратих от държавната позициям която като че ли нарочно не прави нищо, за да се промени тази гадост. Защото по този начин лекарите постепенно престават да бъдат състрадателни към хората, а пациентите съвсем естествено се озлобяват и смятат всичко в бяла престилка за нещо мръсно и корумпирано. Накратко, както много често в България дръги плащат за чуждите грешки.

В илядо деветстотин осеемсет и трето. Да се свети името на бащицата, че сте доктори.

съжалявам, но тогава аз съм бил в 3-ти клас.

започнах да уча медицина през 1994 година, завърших - 2000-тата.

последните два курса не ме питай как съм изкарвал хем пари да се издържам, да си плащам таксата на Института,  хем да се уча и да си вземам изпитите, като издръжката от нашите беше 700 лв на месец, а таксата ми стигна по едно време 70 000 лв. за същия този месец....

Тъй че, с бай ти Тошо никога не съм имал нищо общо и на държавата не дължа нито лев.

От както съм се уволнил от казармата все си плащам от джоба за всичко - работя, плащам и пак работя.

Естествено, че не са виновни "простолюдието", съвсем си прав. Аз лично съм се отвращавал от колеги, чиито първи думи към пациент или към негови близки са били какво точно могат да платят за помощ, която е принципно безплатна. Но повече се отвратих от държавната позициям която като че ли нарочно не прави нищо, за да се промени тази гадост. Защото по този начин лекарите постепенно престават да бъдат състрадателни към хората, а пациентите съвсем естествено се озлобяват и смятат всичко в бяла престилка за нещо мръсно и корумпирано. Накратко, както много често в България дръги плащат за чуждите грешки.

точно така.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Тъй наречената държавна позиция да даде възможност да се избира екип, да се купуват хигиенни и други материали от пациента или негови роднини и да се искат "дарения", е вероятно лобирана от БЛС, от мафиотите в НЗОК и фармацевтичните фирми. Случайни неща не стават в политиката.

• 2 седмици по-късно...

Съживиха реаниматор в „Пирогов“
Д-р Иванов работел на три места, за да издържа семейството си

Публикувано изображение

Анестезиолог реаниматор припадна по време на дежурство в „Пирогов“. Сърцето на 33-годишния д-р Лъчезар Иванов излиза от ритъм, докато се опитвал да върне към живот своя пациентка. „Реанимирахме жена с тежка бъбречна недостатъчност, когато изведнъж д-р Иванов пребледня, успя да каже само, че е плувнал в пот и сърцето му бие лудо, след което се строполи на земята“, разказа колегата му д-р Георги Бързаков от Централната реанимация на спешната болница.
Оказва се, че младият лекар е получил пристъп на предсърдно мъждене – състояние, при което можеш да изпаднеш в тежък шок, ако кръвното е под 80/40, или се получава емболия, заради образувал се тромб. След 12 часа на системи в собственото му отделение сърцето на д-р Иванов влязло в ритъм. Лекуващият го кардиолог е категоричен, че до припадъка се е стигнало заради преумора и стрес.

„Не си доспивам, после пък се наливам с кафета, защото се налага да работя на три места, за да издържам себе си и семейството си. Основната заплата на начинаещ анестезиолог е 700 лв.“, разказа пред „Преса“ д-р Иванов.

Въпреки инцидента той твърди, че харесва работата си в Централната реанимация и не възнамерява да сменя най-тежкото отделение в „Пирогов“ с добре платена работа в чужбина.

(блиц)

"Въпреки инцидента той твърди, че харесва работата си в Централната реанимация и не възнамерява да сменя най-тежкото отделение в „Пирогов“ с добре платена работа в чужбина."  Само заради тези думи , затова че остава тук , този лекар заслужава не 700 , а 7000 лева заплата.

"Въпреки инцидента той твърди, че харесва работата си в Централната реанимация и не възнамерява да сменя най-тежкото отделение в „Пирогов“ с добре платена работа в чужбина."  Само заради тези думи , затова че остава тук , този лекар заслужава не 700 , а 7000 лева заплата.

Много повърхностно гледаш на нещата. Истината обаче е много прикрита. Много му се иска вярвай ми но първата крачка е трудна. Сигурно все още заради роднини,родители и семейство се спира но и това ще е до време. Аве кой нормален ще се унижава да стой при тези условия и ще се прави на патриот ? Накрая на месеца като почнат да идват фактурите със сметките и ...

Много ви се иска хората да работят за без пари или за "много благодаря" а пък нашия труд да е много ценен.

Много повърхностно гледаш на нещата. Истината обаче е много прикрита. Много му се иска вярвай ми но първата крачка е трудна. Сигурно все още заради роднини,родители и семейство се спира но и това ще е до време. Аве кой нормален ще се унижава да стой при тези условия и ще се прави на патриот ? Накрая на месеца като почнат да идват фактурите със сметките и ...

Много ви се иска хората да работят за без пари или за "много благодаря" а пък нашия труд да е много ценен.

Никои не иска хората да работят за без пари.В тази държава всички сме унизени и работим за мизерни пари.И въобще не гледам повърхностно на нещата.От мен лошо за лекарите няма да чуеш.Спасиха ми ръката,спасиха ме от туберкулоза ,спасиха ме от измръзване ,спасиха ме от Бюргер на двата крака. спасихаме като погълнах сода каустик.Винаги ще съм и благодарен.Сега един лекар се бори за живота на кучето ми.Гледам инвалидна тъщ  а с изкуствена става , 2000 лева съм броил.Жена ми се бори с щитовидна жлеза.И за да се справя с това трябват пари.Не съм богат , но не съм и останал тук от патриотизъм.И другаде да отида  ,навсякъде има проблеми.Евала на всички доктори.

Редактирано от родина (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

20 000 евро месечна заплата за наши лекари в Лондон или Дубай 20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон или в Дубай. А търсенето на наши медици е много голямо, това стана ясно на провелото се днес медицинско кариерно изложение в София – MedPharm Careers.Тъй като от началото на годината българи и румънци вече могат свободно да работят във Великобритания, сега целта е да се наемат колкото се може повече, обясняват агенции за подбор на персонал от Острова. Само 2 месеца ще са нужни, за да може лекарят да защити специалността и след това да започне работа.„Единственото, което създава проблем е изискването да се знае много добре английски. Стартовата заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно, само след няколко години тя може да достигне 100 000.“, обяснява  г-н Бертоло, мениджър на агенция за подбор на медицински специалисти във Великобритания.Парадоксалното е, че български болници никога не са организирали борси за наемане на лекари. Медицинските заведения в Северозапада отдавна имат недостиг на лекари. Заради това много от тях решават проблема, като затварят цели отделения.На изложението присъстваха и много новозавършили лекари, които коментираха, че виждат бъдещето си в Германия, понеже там заплащането е 10 пъти по-високо от това в България и има по-добри условия за специализация.В Швеция и Дания пък осигуряват безплатни езикови курсове за лекарите и за техните семейства, а стартовате заплата е 6000 евро на месец. В Обединените арабски емирства предлагат заплати от 10 000 евро за лекари и 4 000 евро за медицински сестри, изискванията са много добър английски и 2-3 години опит по съответната специалност. Предлагат се и безплатни застраховки, самолетни билети и образование за децата.Д-р Теменугова, споделя пред камерата на Нова телевизия, че иска да замине за чужбина, за да подсигури старините си.Според здравния министър, д-р Таня Андреева, ако проблемите в сектора не са били загърбвани през последните години, лекарите в страната са щели да получават два пъти повече в момента. Според нея българските болници ще могат да организират подобни изложения след 10-15 години.По мнението на повечето лекари, присъствали на изложението, са нужни много инвестиции в сектора, за да бъдат задържани медицинските кадри в страната. Източници: MedPharm Jobs.com и Нова телевизия

Още ли се триумиш или патриотизма ще надделее отново ?

Който иска в чужбина - айдеее, прав му път, може и да не се връща!!!! Аман от тоя шантаж (отиваме в чужбина и оставате без доктори така, че 40 000лв заплата)

Който иска в чужбина - айдеее, прав му път, може и да не се връща!!!! Аман от тоя шантаж (отиваме в чужбина и оставате без доктори така, че 40 000лв заплата)

Аз не съм чул някой да се връща от там. Просто вече не сме в социализма и хората в тоя бранш имат избор къде да работят. А за нас е най добре да не се разболяваме че е без значение в Лондон или къде ще да е да се лекуваш. Стигне ли се до там .. пази Боже.

...

Айде, докторе, излезе ти късмета. И от там може да модерираш.

Иначе тая статия ми се струва кьорфишек. Ако бе така, щяхме да останем без доктори. Ама не. Всъщност, кандидати за доктори много. Предполагам и половината да заминат на Запад, с просто вдигане бройката на приетите студенти, ще се запълни празнотата.  Но ако бе толкова просто...

Те и инженерите вземат по над 100 бона на година, но в България младия инженер, че и по-стария като мен, работят дори и като общи работници :) Мисля, че тук неизвестността от бъдещето отказва много хора. Къде къде по-лесно е да си имаме една сигурна, нископлатена работа, отколкото да вземаме заеми, да даваме на съмнителни фирми да ни оправят на Запад и накрая както повечето ни сънародници да се окажем отново в България без пари и с дългове. 

Айде, докторе, излезе ти късмета. И от там може да модерираш. Иначе тая статия ми се струва кьорфишек. Ако бе така, щяхме да останем без доктори. Ама не. Всъщност, кандидати за доктори много. Предполагам и половината да заминат на Запад, с просто вдигане бройката на приетите студенти, ще се запълни празнотата.  Но ако бе толкова просто.......

тц.не позна, въпреки, че сериозно се замислям.Това, което ме спира е чувството ми за дълг към родителите ми, родителите на жена ми, както и ...колкото и странно да звучи - обичам си България.Въпреки циганите, въпреки продажните политици, въпреки всичко. А статията не е кьорфишек.Няма лекари - няма нито един млад лекар вече - цели курсове заминават в чужбина директно, още от 5-ти курс сключват договори.Цели болници вече се крепят само на дипломите на пенсионери, които дори не стъпват в отделенията, само се водят, че са на работа.Със сестрите е още по-зле положението - няма кой да погледне болните дали са се напикали и осрали, няма кой да им даде лекарствата. Само София и още два-три големи града са крепят на лекари от моето поколение .След 5-6 години ще започнат да се пенсионират и основната част от GP-тата, а нови няма - представи си само от сега какво те чака тъкмо като станеш  на годините, когато ще се обаждат болестите.Сега си здрав, но това няма да е завинаги ;) А кандидати-българи няма вече за лекари.Кой е луд да учи 10 години за да получава заплата по-ниска от сервитьорка ?А ?

Няма кандидати за лекари ли?  Защо ми се струва, че това не е точно така? Казваш, кой е луд да работи за еди какви си пари. Ами то според едно проучване миналия месец, лекарите са най-добре платени в България. Ако за лекари няма кандидати, какво остава за другите професии? И ако това е така, значи проблема не е в заплащането, а в матр'яла, както казва един наш известен лидер от близкото минало. Тогва трябва да се замислим, защо материала е такъв. 

Значи, ако аз съм инженер ( какъвто и съм), никой няма да ми донесе яйчица, кокошчица или коняче.  Тогава защо да ставам инженер, след като да си инженер не означава непременно, че ще работиш това, което си учил. Напротив. Може би 80% от завършилите не работят точно това, което са учили. За лекарите така ли е? има ли завършил лекар, който да не работи като лекар, а като общ работник примерно? Вярно, в близкото минало трудно се намираше работа за лекари, сещам се как бе в края на девветдесетте. Ама гледайки моите близки, лекари...не че са я прокопсали, но имат пари за обиколчица на света, за апартаменти и тем подобни нещица. Друг е въпроса, че заплащането тук е доста по-зле и че трябва да се работи и нещо допълнително. Но пък аз, инженера, какво допълнително да работя, като цял ден превивам гръб и още до почивката нямам желание за нищо след работа, освен да се прибера у дома?

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела

Неонатолози има само в пет града

dnes.bg

0000269104-article2.jpg

Снимка: Булфото, архив

Цели области на страната са останали без медици от възлови направления, може да се говори за тотален дефицит на лекари във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор".  

Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.

При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници.

Именнно заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти.

Детските хирурзи също са кът, в цялата страна те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници.

Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.

В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред изданието.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев.
Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите.

По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.

По публикацията работи: Александър Попов

Беше време, когато в големите села имаше болници, а в по-малките - лекар, аптека...

Силен недостиг на лекари и мед. сестри в детското отделение на НКБ

in Здравеопазване, medicalnews.com

Детското отделение към Националната кардиологична болница в София има спешна нужда от четирима лекари и над 10 медицински сестри, съобщи във вторник началникът му доц. Анна Кънева.

Тя каза, че за да бъде компенсирана липсата на персонал в момента студенти работят като медицински сестри.

Според доц. Кънева проблемът с липсата на медицински персонал съществува в повечето държавни и специализирани болници за активно лечение.

„Масово напускат специалистите, търсят професионална реализация в частните здравни заведения или в чужбина. Много малко млади лекари постъпват на работа в болницата. От месеци текат обяви за работа на лекари, за асистентско място и практически няма кандидати. На хората не им се работи с тежко болни деца, с деца, които най-често се излекуват, но някои от тях си отиват. Критичен е проблемът с обгрижването на тези пациенти“, заяви тя, цитирана от БНР.

Във вторник клиниката по педиатрия и детска кардиология към Националната кардиологична болница получи нова апаратура за 100 хил. лв. Средствата за закупуването на техниката са осигурени от частния дарител Иван Анев, чрез Българския червен кръст.

Анев съобщи, че причината за неговото дарение е волята на покойната му съпруга. „Тя получи наследство от Германия и пожела да се подари на детски отделения към българските болници. Тя почина, аз свърших тази работа в нейна памет и с нейните пари“, посочи дарителят.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.