Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ГДБОП атакува сървърите на Читанка (Chitanka.info)

Featured Replies

България: 451 по Фаренхайт

...

Варварите трябва да понесат своята отговорност за това, че посегнаха на Словото...

Това неминуемо ще се случи.

Всяка проява на фашизъм трябва да бъде наказана.

• Отговори 228
  • Прегледи 61,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Добре, нека всички които пишат, че това не нанася щети да се поставят на мястото на издателствата. Нека си представят, че са инвестирали, купили са авторските права, платили са на преводач, на печатни

• Владимир Василев
    Владимир Василев

Г-н Колев в едно интервю преди време май беше обещал, че ще види сметката на виртуалните библиотеки. А тази библиотека, за разлика от тракерите, беше без никакви реклами, без комерсиални цели, всички

• Виждаш ли, че сам си противоречиш. Понеже авторите били милионери - дайте да крадем. Колко % от заглавията в читанка са преведени, а не са сканирани. Като вземеш книгата от съседа, все пак съседа поне

Сега се сетих за DownloadBG, PCWorld и други списания. Защо те не се съдят за това, че продават към списанията си дискове със безплатен софтуер? Защо DownloadBG не е спрян затова, че за да се изтегли нещо от сайта, трябва да се плаща за премиум акаунт? Дори да става въпрос за shareware или free версии. Не вярвам тези да дават дори и стотинка на авторите на приложенията.

Сега се сетих за DownloadBG, PCWorld и други списания. Защо те не се съдят за това, че продават към списанията си дискове със безплатен софтуер? Защо DownloadBG не е спрян затова, че за да се изтегли нещо от сайта, трябва да се плаща за премиум акаунт? Дори да става въпрос за shareware или free версии. Не вярвам тези да дават дори и стотинка на авторите на приложенията.

marto008, за това не се бях сетил!

Цял ден съм бесен заради спирането на Читанката. Първо съм ядосан, защо лъжат по новините, че били спряли някаква търговия. На сайта нищо не е комерсиално (в превод на български език: не плащаш нищо, за това, което получаваш.) Аз лично в това не виждам никаква търговия, като въобще никъде не става дума за пари.

Второ. Не е ли малко смешно, че сървърът се помещавал в печатница?

Ще спра за момента, че ще взема да започна с някои цензурни думи...

Ами човек, едни искат да вземат (печелят) от другите, други искат да дават. DownloadBG иска да купуваме списанията му, за да имаме достъп до каталога от програми. В тоя сайт, също е така - плащаш и имаш разширен достъп. Логично е, някой да иска заплащане за труда си. Тия в читанката явно са имали други идеи. Незнам какви са, защото никога не съм ползвал тоя сайт. Бих ги оправдал, ако всичко са правили без комерсиална цел. Но ако и те са искали да печелят по някакъв начин, не ги оправдавам! Макар, че и сканирането е труд, за който е логично да се заплати! Незнам, какви книги са предлагани там, но за мен е глупост, да се предлагат сканирани книги. Друго си е, да се оформят подобаващо, а това изисква доста труд! Ето, тоя труд трябва да се заплати. Но се питам, защо издателствата не са успели да се споразумеят за онлайн разпространение? За една символична цена много потребители биха свалили дадена книга. Но ако за тая книга трябва да се заплатят десетки левове, едва ли много хора биха си я купили.

А сега истината - Преди управляваха комунисти, сега управляват техни противници. И преди имаше доста пререкания. Тия от герб бяха потъпквани. Сега е обратното. Жалко. Това е един реваншизъм. Не,че не трябва да има справедливост, но както има една приказка "Крадецът вика - дръжте ккрадеца".

Редактирано от ImpossibleMan (преглед на промените)

А сега истината - Преди управляваха комунисти, сега управляват техни противници.

Не. Едни и същи ни управляваха и преди, и сега. Червени, сини, жълти и т.н. се правеха за пред обществото, за да има илюзия за "демокрация". "Преходът" беше внимателно подготвен от ядрото на ДС и все още се изпълнява от него и подлогите му. Една голяма мафия... Това е.

...

Тия в читанката явно са имали други идеи. Незнам какви са, защото никога не съм ползвал тоя сайт. Бих ги оправдал, ако всичко са правили без комерсиална цел. Но ако и те са искали да печелят по някакъв начин, не ги оправдавам! Макар, че и сканирането е труд, за който е логично да се заплати! Незнам, какви книги са предлагани там, но за мен е глупост, да се предлагат сканирани книги. Друго си е, да се оформят подобаващо, а това изисква доста труд! Ето, тоя труд трябва да се заплати.

...

В отговор на това, мога да кажа следното: Читанката никога и по никакъв начин не е искала каквото и да е заплащане на книгите, които предлага.

Освен това Читанката не предлага сканирани книги, а само книги в текстови формат, обработени и оформени по такъв начин, че да могат да се четат безпроблемно винаги и навсякъде - било онлайн или офлайн - книгите могат да се теглят дори без да се регистрираш в сайта.

И последно: Читанката е може би единствената онлайн-библиотека, която дори не пуска реклами на сайта си от какъвто и да било род и вид, което само по себе си говори много!

Виждаш ли, че сам си противоречиш. Понеже авторите били милионери - дайте да крадем. Колко % от заглавията в читанка са преведени, а не са сканирани. Като вземеш книгата от съседа, все пак съседа поне я е платил и я вземаш само ти, а не хиляда човека наведнъж. За цената на книгите, които били завишени, ами че като са им скъпи правата, ще са скъпи и книгите. Посочи ми една книга която в България е по скъпа от тези в чужбина?

Предполагам, че това е писано за мен. Не ме цитираш, но се сещам.

1. Не казвам, че трябва да крадем. Казвам, че имам нещо против дирекция, която е създадена да се бори с организирана престъпност и на която плащам аз с данъците си да ми спира он-лайн библиотека и да защитава правата на чужди автори, на които вече е платено. Чети по-внимателно. Просто от сега предвкусвам какъв майтап ще е това дело. НАдявам се да мога да отида да го гледам на живо. Организирана престъпна група... от доброволци... И кой ще е поръчителя? Жал ли е за 6-мата задържани, но повече ми е жал за явор колевите хора. Щото задържаните ще ги пуснат утре, но... Нали го знаеш вица :biggrin:

2. За %-тите на сканирани/преведени книги - свали си торента и си ги преброй. Не си малък. Бих ти ги казал, но не е зле да провериш сам. Развива ума и способностите да намираш сам информация. В резултат на това си сигурен, че никой не те лъже.

3. За книгата на съседа - взимам я аз, но утре могат да я вземат още 100. В закона няма изискване съседа ми да си дава книгите само на един човек. Същото е и в читанката. Ключа е "некомерсиално". Поне трима души са го обяснили вече.

4. Като са им скъпи правата, не сме длъжни да ги плащаме. Да си коригират цените на правата според пазара. Примери за това бол.

5. Достатъчно книги са ти показали с цени които са по-ниски отколкото в БГ. Най-сериозния пример са луксозните книги и компютърната литература. Виж т. 2.

6. Аз продължавам да чакам политическа сила да се намеси, за да знам за кого ще гласувам на следващите избори. И съвсем определено няма да си купя нито една книга повече от член на АБК. Разпечатал съм си ги и ще ходя със списъка по славайков от утре!

7. Нова читанка ще има. Просто няма да е в БГ. Завчера Исландия гласува закон за защита на сайтовете. Link към новината. Лично ще дам пари за хостване на сайта там!

Със здраве от мен! И успех на новата читанка!

П.П. Малко след като написах "успех на новата читанка" попаднах на chitanka.ebni.me. Сърце не ми даде да не го постна за радост на всички. А колкото до читанката - не я ползвам чак толкова много. И без това съм пред компютъра по цял ден. По-скоро ме дразни факта, че атакуват библиотека. Все някой някога трябва да каже стига! Не ми харесва. Е - аз го правя сега. Това което прави ГДБОП не ми харесва!

Редактирано от greenclear (преглед на промените)

ImpossibleMan, аз съм посещавал сайта и твърдя, че на него не се предлагат сканирани JPG, BMP или подобни картинки, на които можеш, коя страница е била мачкана, коя дъвкана от кучето и подобни. Това, което се качва на сайта, първо се сканира, после се разпознава и после минава поне няколко корекции преди да се появи на сайта. Който не го е правил поне веднъж, не знае точно, за какво става дума. Колко усилия, време и кървясали очи са нужни са една книга. Хайде сега да го умножи тези усилия по броя на всички книги, които ги имаше на сайта. При това безплатно т.е. без комерсиална цел. Като стана дума за реклами. Аз на сайта такова нещо не съм забелязвал. Което според мен говори доста, понеже има адски много сайтове, на които от рекламите не можеш да се ориентираш, кое къде е на сайта.

......

7. Нова читанка ще има. Просто няма да е в БГ. Завчера Исландия гласува закон за защита на сайтовете. Link към новината. Лично ще дам пари за хостване на сайта там!

Със здраве от мен! И успех на новата читанка!

Аз това се чудех и преди - защо сайтът се е хоствал в България ?

Ами човек, едни искат да вземат (печелят) от другите, други искат да дават. DownloadBG иска да купуваме списанията му, за да имаме достъп до каталога от програми. В тоя сайт, също е така - плащаш и имаш разширен достъп. Логично е, някой да иска заплащане за труда си. Тия в читанката явно са имали други идеи. Незнам какви са, защото никога не съм ползвал тоя сайт. Бих ги оправдал, ако всичко са правили без комерсиална цел. Но ако и те са искали да печелят по някакъв начин, не ги оправдавам! Макар, че и сканирането е труд, за който е логично да се заплати! Незнам, какви книги са предлагани там, но за мен е глупост, да се предлагат сканирани книги. Друго си е, да се оформят подобаващо, а това изисква доста труд! Ето, тоя труд трябва да се заплати. Но се питам, защо издателствата не са успели да се споразумеят за онлайн разпространение? За една символична цена много потребители биха свалили дадена книга. Но ако за тая книга трябва да се заплатят десетки левове, едва ли много хора биха си я купили.

Ама изобщо не си прав, но се изказваш, а дори не знаеш за какъв сайт става дума. Правиш неуместни сравнения и ... абе Xesi ти ги е обяснила донякъде, но да си ги кажа и аз. А и не си чел е-книги иначе нямаше да ги пишеш такива... от сорта да се оформят подобаващо и т.н. глупости. Ето ти един пример, как изглежда една е-книга пусната през подходящ софтуер:

Публикувано изображение

Аз това се чудех и преди - защо сайтът се е хоствал в България ?

Ами както разбрах не се е хоствал в България изобщо. Това, което са иззели, е комп-а на който е форума и един доста свеж синонимен речник. Халал да им е.

Ами както разбрах не се е хоствал в България изобщо. Това, което са иззели, е комп-а на който е форума и един доста свеж синонимен речник. Халал да им е.

В такъв случай делото ще бъде доста интересно :wors:

И да - да видим коя партия ще се застъпи

Тогава, защо сайта препраща към piratebay?

Тогава, защо сайта препраща към piratebay?

Не разбираш от ирония, явно.. :wors:

Какво стана... 1. Вместо да прекратят тегленето на книги, накараха 700 човека само до този момент да си свалят пълния архив на "Моята библиотека". Предполагам, че до ден-два този торент има шанс да е един от най-теглените; 2. До такава степен популяризираха сайта, че посещенията му ще се увеличат многократно, щом бъде пуснат; 3. Според мен, ще има значителен прилив на свежи сили за сканиране, разпознаване и редакция на сканираните книги. 4. Много отрицателен PR си направиха и господин Колев и тези над него.

Каква ирония? Чисто физически не е възможно. :wors:

Кое не е възможно, да се качи в този сайт статична версия на Читанката ли? :(

Какво стана... 1. Вместо да прекратят тегленето на книги, накараха 700 човека само до този момент да си свалят пълния архив на "Моята библиотека". Предполагам, че до ден-два този торент има шанс да е един от най-теглените; 2. До такава степен популяризираха сайта, че посещенията му ще се увеличат многократно, щом бъде пуснат; 3. Според мен, ще има значителен прилив на свежи сили за сканиране, разпознаване и редакция на сканираните книги. 4. Много отрицателен PR си направиха и господин Колев и тези над него.

Ами в крайна сметка накараха доста хора да търсят сайта и когато отново се пусне, да станат евентуално негови постоянни посетители..

Е, няма лошо.. :)

Аз съм прирстрастен, аз съм наркоман. Пристрастен съм към четенето на книги независимо от това, дaли са на хартия или са в дигитален формат, според моите наблюдения съм един от малкото. Някога, преди много, много години можех да задоволя своят глад за четене,но дойде момент, в който просто нямаше начин да задоволя гладът си(150-300 страници на ден), тогава ме спаси ЧИТАНКАТА. От близо една година съм безработен и ако не беше този сайт щях наистина да се побъркам. БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО :wors:. А КОЛКОТО ДО ГДБОП, с риск да бъда ужасно, отвратително, голям простак"Публикувано изображение"

Редактирано от Trichocephalus
без подобни изрази, моля ! (преглед на промените)

Има вече по-прясно :wors:

chitanka.gdbop.com.

Явно ГДБОП.цом са пичове. Ако някой още не се е запознал със съдържанието на читанката може да го направи сега. Така поне няма да се спекулира какво е имало на читанката и какво не.

Сигурно търсят помагалото "Как да преборим престъпността в България".Няма да го открият там за съжаление.

Има вече по-прясно :magnifier:

chitanka.gdbop.com.

Явно ГДБОП.цом са пичове. Ако някой още не се е запознал със съдържанието на читанката може да го направи сега. Така поне няма да се спекулира какво е имало на читанката и какво не.

Тъкмо мислех да вдигам Mirror, базиращ се на предоставената ни вече статична версия на сайта.

Браво! :magnifier:

Trichocephalus не знам кой манипулират и мамят, но много здраве ще имат да вземат от мислещите хора, като нас. Наясно съм кой е изедникът и кой иска да направи нещо, да помогне.

Промиването на мозъци е възможно само ако първо повярваш.

Ако някой повярва, без да разсъди и мисли, то отдавна не е мислещ и отговорен човек, а просто овца!

(да не използвам по-обидни епитети)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.