Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво стана с цифровата ефирна ТВ.?

Featured Replies

Нека и аз се опитам да изясня малко темата.Ще дам пример с Испания,за да стане ясно,какво ще стане с прословутата цифрова телевизия.Преди три години,аналоговата телевизия я спряха в цялата страна.Беше определена датата предварително.Изведнъж се оказа че всички ,които са със стари модели телевизори,са прецакани.Първият вариант им беше, да си останат със стария телевизор,като за да може да се гледа на него,трябваше да се закупи декодер за дигиталната ТВ.Цената му беше 40 евро(в последствие падна под 20).Самият декодер има HDMI изход,за телевизори,които са без вграден дигитален тунер,а за по старите,отделно си има изход СКАРТ или жакове.Т.е. старите пак си гледаха аналогов сигнал(същото качество като преди)защото нямат друг вход!Другото неудобство беше,че този декодер сменява,каналите с дистанционно(т.е.още едно в повече).Вторият вариант,по добрият,беше да се купи телевизор,направо с вграден дигитален тунер,с който вече може да се гледа HD  телевизия.Дойде моментът, да се пускат дигитални телевизии в България,те ще имат покритие в различни райони,така че дори да има този,дигиталният декодер,ще се хващат само тези програми,дето са в обхвата...няколко родни телевизии,които ще се броят на пръсти!Затова най-добрият вариант в момента е сателитка,но с дигитален приемник!Ще се обоснова,защо!За цена 40лв.,съм си купил сателитния приемник,в комплект с чиния-80 см,от Б.....ком.Гледам около 50 програми-Български и чуждестранни(с превод на БГ),сред тях има  HD ,които са с качество 720Р 60хц!Кога да чакам времето да пуснат толкова програми по ефир,може би след 10-тина години...а до тогава да гледам няколко ефирни канала ли!

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

• Отговори 503
  • Прегледи 135,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе хора, на коя телевизия й пука колко хора я гледат, и по какъв начин (цифров или аналогов) я приемат, или изобщо дали приемат ли сигнала на своите телевизори? Изобщо, съобразяват ли се някоя телевизия с мнението на зрителя? Ако пишем на bTV(примерно) две-три хиляди човека, че не искаме реклами в новогодишната нощ - дали ще се съобразят с нашето искане?Със сигурност- Няма, нали. За тях е важно колко рекламодатели ще "издоят", и колко реклами да пуснат, че да задоволят алчността си.Кой го интересува бай Иван от село Горно Нанадолнище дали хваща канал1; bTV; новаТВ ......

Абе хора, на коя телевизия й пука колко хора я гледат, и по какъв начин (цифров или аналогов) я приемат, или изобщо дали приемат ли сигнала на своите телевизори? 

Как да не им пука!Нали,когато дерат кожите,на рекламодателите,се тупат по гърдите и казват,Нас ни гледат толкова потребители и също HD излъчваме и т.н.!

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

Как да не им пука!Нали,когато дерат кожите,на рекламодателите,се тупат по гърдите и казват,Нас ни гледат толкова потребители и също HD излъчваме и т.н.!
Няколко селца с под 1000 зрителя на куп са нещо, което могат да прежалят, нали знаеш?

Абе тези реклами кой ги плаща ,че от сега вървят още с тази цифровизация.Къде е 01.09.2013г.Надуха ми главата вече ,а колко време има.От нашият джоб ли са или частна фирма го рекламира.Голямо крадене ще падне пак.

Абе тези реклами кой ги плаща ,че от сега вървят още с тази цифровизация.Къде е 01.09.2013г.Надуха ми главата вече ,а колко време има.От нашият джоб ли са или частна фирма го рекламира.Голямо крадене ще падне пак.

Веднага ти отговарям - Министерството, което отговаря за цифровизацията. :)

... Ако пишем на bTV(примерно) две-три хиляди човека, че не искаме реклами в новогодишната нощ - дали ще се съобразят с нашето искане?Със сигурност- Няма, нали. За тях е важно колко рекламодатели ще "издоят", и колко реклами да пуснат, че да задоволят алчността си...

Според теб, хората които работим в ТВ не получаваме ли заплати и ако да, с какви пари ни ги плащат? :)

Според теб, хората които работим в ТВ не получаваме ли заплати и ако да, с какви пари ни ги плащат? :)

Ами ние които си плащаме такса за да гледаме телевизия, за какво плащаме - да гледаме реклами, или да гледаме нормална телевизия?Половината телевизионно време минава в реклами - значи половината такса плащам рекламата.

Ами ние които си плащаме такса за да гледаме телевизия, за какво плащаме - да гледаме реклами, или да гледаме нормална телевизия?Половината телевизионно време минава в реклами - значи половината такса плащам рекламата.

Нормално е , те се издържат от реклами но не мога и аз да ги търпя особено последните са толкова противни :) че са като анти реклама , тая със Жорж :no-no:

Остави другото но за да предизвикат интерес е завишен и звука :( но мисля че и на това ще му дойде времето - бях го чел някъде - умни телевизори които понижават звука при реклама :D

С нетърпение очаквам да излезе Adblock Plus за телевизора  ;) .

Нормално е , те се издържат от реклами но не мога и аз да ги търпя особено последните са толкова противни :) че са като анти реклама , тая със Жорж :no-no:

Остави другото но за да предизвикат интерес е завишен и звука :( но мисля че и на това ще му дойде времето - бях го чел някъде - умни телевизори които понижават звука при реклама :D

Ами рекламите се правят от рекламни агенции, а не от самите телевизии. И си идват с по-високо ниво на звука :D Иначе филми, предавания са с лимит -6дБ, а рекламите.... (тук се съгласявам, че е адски дразнещо и се надявам скоро да прияемат предложението за еднакво ниво на рекламните клипове с това на другите предавания).

ПС: На мен ми е "любима" пък рекламата на Деликатес Булка :mad:  Ама я се сети каква й е таргет-групата и няма ли голям % такива по нашите земи (и кръчми) ;)

12 минути на час е позволената реклама... :)

Ясно ми е че рекламите ви ги дават за да ги излъчвате , не ги правят телевизиите че дори някой са чужди и просто е сменен етикета на бирата да кажем , но и предполагам че ви задължават да са със по високо ниво на звука :) нима не може да се коригират ако не е така :)

Това мисля че е различно и в зависимост от самата програма какви такси плаща - следи се от КРС

Какви 12 минути на час бе човек, то една реклама трае 5-7 минути?!? Сметни през 20 минути пускат реклама... 

По празниците имах доста свободно време, та от няма и къде, се задържах по-дълго време пред телевизора.Много отдавна така не бях се застоявал пред ТВ-то, и разбрах, че сегашната телевизия е изцяло на принципа "който дава парите, той поръчва музиката", никой не иб..а обикновения зрител.

П.П

Сега като се позагледах в рекламите, то настина може да излезе  12 минути. 3-4 минути дават там разните прахове шампоани, и още 3-4 минути дават "премиери" по другите им сродни телевизии(както bTV и неговите отрочета).

П.П

Сега като се позагледах в рекламите, то настина може да излезе  12 минути. 3-4 минути дават там разните прахове шампоани, и още 3-4 минути дават "премиери" по другите им сродни телевизии(както bTV и неговите отрочета).

:) По закон рекламата е 12 минути. Всяка просрочена секунда отгоре подлежи на санкция от СЕМ. А другите клипове са т.нар. "промо-та" (или автореклама) и те не не се водат за реклама.

М/у другото, може би не знаеш, но сериалите напрмер са винаги дълги по 40-45 минути. Това е измислено за да има прекъсвания за реклама и така да става с нея по час. В САЩ не знам как е, но в Европа тя е 12 мин (и добре, че сме приели евро-подхода, че май другаде е и повече).

Някои сериали няма как да го изгледаш целия епизод без прекъсване, защото на места има по 3-6 секунди черен екран (бланк), оставен за да бъде направено там прекъсване за реклама. НА други сериали това го няма..

По PPV (pay-per-view) каналите няма прекъсвания за реклама ;)

Ясно ми е че рекламите ви ги дават за да ги излъчвате , не ги правят телевизиите че дори някой са чужди и просто е сменен етикета на бирата да кажем , но и предполагам че ви задължават да са със по високо ниво на звука :) нима не може да се коригират ако не е така :)

Това мисля че е различно и в зависимост от самата програма какви такси плаща - следи се от КРС

Ние изходното ниво не пипаме. ПРосто излъчваме преданията на -6дБ. Рекламните клипове си идват с по-високо ниво. Ако го  намалим - ревват рекламните агенции, т.е. рекламодателите. Не си мисли, че на нас ни е приятно. Ама докато не приемат в закона за едно ниво на предаванията и рекламните блокове, ще е така....

Само информационно, защо на TV1000 не прекъсват филма за реклама? По СКАТ ТВ гледах предаването на Проф. Мермерски, и там час и половина не прекъснаха за реклама? Защо не може (както е в  БНТ 1) рекламите да бъдат събрани (показвани) в "телепазарен прозорец" без прекъсване на предаванията?

Не се заяждам, само ме интересува  :) .

Всяка реклама струва различно по кое време точно ще я излъчат и затова според проучвания се определя да кажем най гледаното време - да кажем - преди новините . ТВ100 , ХБО и други такива са платени канали - те се издържат от броя абонати платили да ги гледат - не може да са база  за сравнение .

Едно време когато ползвах сателитна чиния за да гледам РТЛ , ПРО7 и други такива от Астра , ми се струваше че рекламите бяха доста повече време :) но не и толкова противни :no-no:

ПП. Ама май много кривнахме от темата :D

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Само информационно, защо на TV1000 не прекъсват филма за реклама? По СКАТ ТВ гледах предаването на Проф. Мермерски, и там час и половина не прекъснаха за реклама? Защо не може (както е в  БНТ 1) рекламите да бъдат събрани (показвани) в "телепазарен прозорец" без прекъсване на предаванията?

Не се заяждам, само ме интересува  :) .

"krali"! Само за информация - TV1000 е платена телевизия и при нея като свърши филма, чак тогава може да има реклама, която не е и много голяма.Това е бил и ще бъде винаги много добър филмов канал.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

... По СКАТ ТВ гледах предаването на Проф. Мермерски, и там час и половина не прекъснаха за реклама?...

Рекламите са с различна цена в зависимост от часовия пояс, в който се излъчват. От особено значение е и гледаемостта на съответната телевизия. Нямам нищо против посочената телевизия и напълно непознатия за мен професор, но нали се сещаш, че аудиторията му едва ли е повече от тая на мач от ШЛ, да речем. Затова са и различията в броя на рекламите - никой не би платил за реклама, която ще бъде видяна от един автобус зрители.

Имаше едно проучване преди 2-3 години за европейските телевизии, в което се установи, че 1 секунда рекламно време е най-скъпа по RTL по време на излъчване на етапите от F1 - ако си спомням точно, ставаше дума за 15000 евро/сек. Но става дума за телевизия, която се гледа от десетки милиони зрители. А Скат (моите уважения) е обикновена кабеларка.

По темата - споделям, че вероятно ще луднем от тия "образователни" клипчета, с които вече ни заляха, но остават "само" 8 месеца до края им. Снощи комшията ме пита защо да си купува приемник (за телевизор на вилата), не можело ли да се пригоди нещо с тел, та да е безплатно. И каква била разликата всъщност.

Казах му, че не всичко на тоя свят може да се оправи с тел, а от 1 септември 2013 г част в ефира ще има по-малко вълни и повече цифри...

А Скат (моите уважения) е обикновена кабеларка.

Дори и кабеларка е много по-стойностна от Босфор ТВ, Нова ТВ или пък правителствената телевизия. И мисля, че зрителите изобщо не ги интересува колко струва рекламното време по горните телевизии, при положение че самите реклами там са обидни, глупави или ако се храниш отвращаващи. 

ПП. Ама май много кривнахме от темата :D

Така е.  Нека си пожелаем весело посрещане на новата 2013 година, а пък телевизията е такава и такава ще си остане.

Може ли да попитам ако имам теревизор от старите т.е 1998 -2000 ще можели да ползвам av/tv sender и как става :)

Може ли да попитам ако имам теревизор от старите т.е 1998 -2000 ще можели да ползвам av/tv sender и как става :)

Подавате на сендера аудио и видео сигнал, има жакове и след това трябва да намерите с помощта на телевизора на кой каннал излъчва сендера. Има сендери на дециметровия , но има и такива в първи телевизионен обхват. Между другото, вие не се изразявате и не питате точно.Сендера разбира се, че трябва да има адаптер, чрез който да се захранва.Ако има въпроси, моля!

Подавате на сендера аудио и видео сигнал, има жакове и след това трябва да намерите с помощта на телевизора на кой каннал излъчва сендера. Има сендери на дециметровия , но има и такива в първи телевизионен обхват. Между другото, вие не се изразявате и не питате точно.Сендера разбира се, че трябва да има адаптер, чрез който да се захранва.Ако има въпроси, моля!

Благодаря за отговора ,но бихте ли ми пояснили по-конкретно от какво значение е това в какъв спектър ще излъчва,и какво общо има с това както и ще има ли значение ако пусна твто на втори канал и му дам видео плюс това знам че трябва да е на видео канал ще ичали значение ако сменяканала това ще повлияели на декодера и той да я смени?

Нека в тази тема поговорим и кажем мненията си за "цифровизацията" ,както и положителните и отрицателните страни.

Аз ще започна така:

Положителните страни са нарастващите канали с течението на времето, и малко по-добрата картина.

Отрицателните страни, според мен няма особен смисъл да се напъват да цифровизират и най-скапаните мънички кинескопни телевизорчета, струващи не повече от 80-100 лв. Нека те да си карат със аналогова, а по-новите телевизори да са си с цифрова. А и така според мен липсва практичността. В доброто старо време, можеше просто да си туриш една антена и да си гледаш първа и втора телевизия спокойно, а сега за да гледаш просто някаква си телевизия, трябва да се занимаваш със антени със усилвател, декодери и простотии... На най-евтините кинескопни телевизори няма да се усеща значителна разлика (да не кажа въобще).

А и като погледнах отзаде как, булсатком са свързали нашия телевизор, това просто ме разби. Телевизорът ни има Антенен, VGA, композитен, компонентен и скарт вход. Приемникът/декодерът им може да се свързва чрез антенен, композитен, компонентен и скарт вход. Спокойно можеха да ни пъхнат телевизора със компонентен вход, а те - от приемника/декодера са включили композитният кабел и вместо да го пъхнат във композитният вход на телевизора, те го пъхнали във преходник Composite to SCART, което значи, че са ни го сложили във скарт - най-старият, най-скапаният, най-масовият, най-некачественият начин за свързване и картината беше отвратителна. След като видях тези тяхни бакалии, си купихме компонентен кабел и сами си свързахме телевизора към приемника и сега картината е страхотна. Добре де, ЗАЩО? ЗАЩО? Защо решихте да прокарате сигнала през масовият композитен вход и след това, със преходник, който допълнително сговнява сигнала и накрая за завършек- SCART, където има още повече загуби.....Защо? За да може вашата "цифрова" телевизия да изглежда по-зле и от аналоговата ?

Благодаря за отговора ,но бихте ли ми пояснили по-конкретно от какво значение е това в какъв спектър ще излъчва,и какво общо има с това както и ще има ли значение ако пусна твто на втори канал и му дам видео плюс това знам че трябва да е на видео канал ще ичали значение ако сменяканала това ще повлияели на декодера и той да я смени?

Хайде да помислите какво искате да ме попитате и пак да го напишете. Но моля ви - не може да кажете всичко в едно изречение състоящо се от 5 машинни реда. Аз не разбрах нищо от въпроса.Ей богу шест пъти прочетох въпросът Ви и нищо не разбрах.Тук, в този подфорум говориме и обсъждаме цифровата ефирна телевизия. Вие ме попитахте в предния пост за съвсем друго нещо, а сега за съвсем, съвсем друго.Трудно е така приятелю. Иска ми се да ви отговоря, но явно не ви разбирам какво конкретно ви интересува!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Хайде да помислите какво искате да ме попитате и пак да го напишете. Но моля ви - не може да кажете всичко в едно изречение състоящо се от 5 машинни реда. Аз не разбрах нищо от въпроса.Ей богу шест пъти прочетох въпросът Ви и нищо не разбрах.Тук, в този подфорум говориме и обсъждаме цифровата ефирна телевизия. Вие ме попитахте в предния пост за съвсем друго нещо, а сега за съвсем, съвсем друго.Трудно е така приятелю. Иска ми се да ви отговоря, но явно не ви разбирам какво конкретно ви интересува!

Искам да разбера какво общо има спектъра на излъчване?

И какво ще стане ако сменя канала на телевизора със тв сендера,т.е ще се сменили и канала който в момента гледам на декодера ?И как да разбера дали излъчва на 1 или на 2 видео канал?

П.С.Рутерът за нета ми излъчва в wi-fi диапазон 2.4-2.4835GHz в какъв диапазон трябва да е AV/sendera

за да не пречи на втория настолен компютър и един лаптоп :)

Редактирано от Magas (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.