Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво стана с цифровата ефирна ТВ.?

Featured Replies

http://www.strong.tv/en/products/receivers/terrestrial/free-to-air/srt-5303

Това дали ще ми свърши работа? Ако свържа буксата "TO TV" ще мога ли да изкарам ТВ сигнал на някой канал от метровия или дециметровия обхват?

Точно този няма да ти върши работа. Търси с МПЕГ4 декодер и да е комбиниран с ВЧ изход. Не се разбра този стар телевизор с каквъв АВ вход е? Ако е с чинчове - ще ползваш ВЧ изход на декодера и в антената на телевизора. Ако е със скарт букса и ползваш правилно направен скарт кабел (не е нужно да е пълен, а само да е свързан съответният пин) телевизора БИ ТРЯБВАЛО да се превключи автоматично на НЧ си аудио и видео входове. Пиша „би трябвало“, защото има някои стари модели, които не подържат тази функция.

• Отговори 503
  • Прегледи 135,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте от Бургас:

Онзи ден се замислих, че след изключването на аналоговата ефирна телевизия ще трябва да си купувам декодер за вилата на село (на 20км. от Бургас) и да обръщам антената на покрива на 90 градуса (заради вертикалната поляризация) и установих че никой не е уточнил дали предавателите за цифрова телевизия ще бъдат монтирани на същите места като старите аналогови. Т.е. аз няма как да знам към коя телевизионна кула да си насоча антената. В Predavatel открих че цифровите предаватели за Бургас ще бъдат монтирани на РРТС Бургас, а не на РРТС Еделвайс като старите. Въпроса ми е дали тази информация е достоверна (попадъл съм на много невярна информация по всякакви въпроси из интернет, докато в този сайт никога не съм виждал нищо невярно).

В Predavatel открих че цифровите предаватели за Бургас ще бъдат монтирани на РРТС Бургас, а не на РРТС Еделвайс като старите. Въпроса ми е дали тази информация е достоверна (попадъл съм на много невярна информация по всякакви въпроси из интернет, докато в този сайт никога не съм виждал нищо невярно).

Трябва да ги има и на Еделвайс(дано), защото някои селца попадат извън покритието на предавателя в Бургас - попадат в радио-сянка от възвишения.

Някой ако се интересува за Белоградчик район :

Онзи ден се сетих да изпробвам ефира и какво открих Публикувано изображение
За Лом - К1 , БНТ2 , BG on AIR и K1 HD - няма БТВ и НОВА ..... както винаги при северозападналия край очаквайте по късно Публикувано изображение

ПП. Ретранслатора е в Белоградчик , сила и качество МАХ като имам пряка видимост а антената е един кръг от телевизор юност Публикувано изображениезакачена на балкона за простора Публикувано изображение

ПП. Днес се сетих и прегледах поне 5/6 модела приемници - на нито един не видях да има слот за карта :( дали след време , купилите ще трябва да ги сменят :)  Нали никой не вярва че всичко в ефира ще е безплатно :) няма такъв комунизъм :no-no:

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Jonov с нашите темпове на развитие ще имаме платени цифрови канали когато  другите държави  започнат да  отглеждат краставици на Марс . Няма смисъл сега човек да се набутва с повече от 100 лева за комплект антена,приемник и кабел. Ефирните и до сега се ловят с капла от колело ,метални дискове и всевъзможни приспособления за антени .  Който може ще си събере  антенка  да я метне на тавана  а който не може ще си купи там някаква дето му върши работа и толкоз. В началото като имаше само мобифони като тухли еденички  и струваха една торба с пари  и след няколко години вече има телефони колкото дамски часовник . Щом лови сигнал и има цвят на екрана без да  замръзва картината всичко е 6. Всичко друго са  изгъзици и екстри дето я ги ползва някой я не. Те са се изприбили обществените телевизии да пускат хубави продукти :)  ,че да си заслужат скъпите тунери сугурно. Като станат каналите 20 във всяко село  и с качество на сигнала над 65%  може и да се инвестира в друго.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Вече пуснаха още 4 програми ;) БТВ , Нова , ТВ7 и Нюз 7 :D обаче още ръчкат а антената я вкарах дори вътре в панелката , закачих я на прозореца и сигнала си е на мах :D

Преди малко си взех модел scart DVD-t mpeg4 sd ресийвър на not only tv. Локализация- село Самоводене, област Велико Търново. Проблемът е : не открива канали . В мен ли е проблема или няма наистина нищо в ефира ? За Lb6tscart4sd като модел говорим

Писах писмо на NOVA TV, кога ще се очаква HD версията на канала им и мълчат, като пукали... никакъв отговор нямам, поне да се бяха постарали да ми отговорят....

P.S оправих се - сигналът е с интензитет 25 % просто и доста трябваше да си играя с антената ....

Ама то на 25% май няма да работи , значи ти се е качил сигналът след правилното насочване и позициониране на антената.

Ама то на 25% май няма да работи , значи ти се е качил сигналът след правилното насочване и позициониране на антената.

Само звук, а картината - на квадратчета , застинала. След минута - 53%- тръгва и картината . Няколко секунди всичко е наред - после сигналът пак пада. Единствено БНТ1 държи на 91 % и се гледа перфектно. Селска история ....

Ще има цирк след 1-ви Септември...

Само звук, а картината - на квадратчета , застинала. След минута - 53%- тръгва и картината . Няколко секунди всичко е наред - после сигналът пак пада. Единствено БНТ1 държи на 91 % и се гледа перфектно. Селска история ....

Антената каква е ? поляризацията е вертикална :(

Може да стане градска много лесно, по лесно от излекуване от хрема.

Трябва само подходяща антена, правилно поляризирана и ориентирана и позиционирана.

Ни ви познавам раойна, но даже и две антени да трябват, пак си заслужава да се намери решението, което после си остава за постоянно.

Щом като има 53%, може да станат и повече.

Може и отразени сигнали да се ловят и пак да си работи, така че не търси само в посока на кулите на ретланслаторите. Търси на 360° бавно и с търпение, без да ти пука че някой съсед може да те помисли за нищо неразбиращ. 

Съвременните външни антени са със вграден усилвател, но той не е най-доброто. Има и по-мощни усилватели, достатъчно по-добри за да не замръзва образа повече никога ( или поне когато няма буря и не вали като на потоп).

P.S оправих се - сигналът е с интензитет 25 % просто и доста трябваше да си играя с антената ....

Може би не знаеш, че в село Самоводене винаги е имало проблеми с приемането на ефирна телевизия по простата причина , че разположението на селото се пада в котловина. В твоя случай ще ти помогне някаква външна антена, но би било редно да се експериментира, за да не губиш много време с нея.Не зная в коя част на селото ти е къщата!

Може би не знаеш, че в село Самоводене винаги е имало проблеми с приемането на ефирна телевизия по простата причина , че разположението на селото се пада в котловина. В твоя случай ще ти помогне някаква външна антена, но би било редно да се експериментира, за да не губиш много време с нея.Не зная в коя част на селото ти е къщата!

Спокойно :) Не ме мислете - никакви " поляризации" никакви глупости не са били нужни , ами да се кача на покрива , да разкрача кабела , да махна оксидираните краища на кабела , да си поиграя с поялника , след това да оправя и буксата вътре ( и на двете места се оказа , че има проблеми ) и накрая да врътна антената приблизително в посока Арбанаси :) Сега си имам 7 - те цифрови канали с 98% сила на сигнала и перфектно качество :) Тъй че - нека всеки, който имам подобен на моя проблем - първо да си провери кабела, буксата и връзките на външната антена

Спокойно :) Не ме мислете - никакви " поляризации" никакви глупости не са били нужни , ами да се кача на покрива , да разкрача кабела , да махна оксидираните краища на кабела , да си поиграя с поялника , след това да оправя и буксата вътре ( и на двете места се оказа , че има проблеми ) и накрая да врътна антената приблизително в посока Арбанаси :) Сега си имам 7 - те цифрови канали с 98% сила на сигнала и перфектно качество :) Тъй че - нека всеки, който имам подобен на моя проблем - първо да си провери кабела, буксата и връзките на външната антена

Ами те тези работи се започват от там . Това не съм упоменавал, като съм мислил че вече си ги "прегледал" със слушалките. Честито тогава. 

Ами те тези работи се започват от там . Това не съм упоменавал, като съм мислил че вече си ги "прегледал" със слушалките. Честито тогава.

Абе .... Чак ме досрамя , като разбрах какво е станало , но- за първи път се разправям с декодер за цифрова ефирна телевизия.Със същата антена , както си беше с оксидираните краища и без маса на буксата вътре-аналоговата си се виждаше . Е, не с кристален образ , но за село си ставаше. Да, ама при цифровата няма такива положения - лоши ли са връзките - няма ТВ :) ( пък и ме мързеше в началото да се катеря по покрива , нали се сещаш ..... ама се ядосах, като прочетох , че дори Белгиеца почна да ми дава акъл (представяш ли си до къде съм изпаднал ! ) , та извадих стълбата , поялника и запретнах ръкави :) )

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

.... ама се ядосах, като прочетох , че дори Белгиеца почна да ми дава акъл ...

Ааааа, ама то си е баш за ядосване, като почне оня фукливия от Белгия да ти обяснява как се лови цифрова ефирна телевизия с вътрешни малки антени.

Нищо де, следващият път ще ти обясня за ползата да свържеш два приемника вместо само един.

Ама да не изпреварваме събитията, нека първо ти писне от бавното сменяне на каналите. 

Ааааа, ама то си е баш за ядосване, като почне оня фукливия от Белгия да ти обяснява как се лови цифрова ефирна телевизия с вътрешни малки антени. Нищо де, следващият път ще ти обясня за ползата да свържеш два приемника вместо само един. Ама да не изпреварваме събитията, нека първо ти писне от бавното сменяне на каналите.

... На аналоговата бързо й се сменят каналите и няма проблеми с по-калпавите антени! Не виждам защо неща като..Лада, крушката с нажежаема жичка и аналоговата телевизия изкуствено се опитват да ги изместят, като е ясно, че мястото което са заели не е без причина. Ако за крайният потребител имаше каквото и да е било съществено значение, то цифровата технология би навлязла в ефирната телевизия сама и непринудена.

Какво, да не искаш да кажеш, че си против цифровата?

... На аналоговата бързо й се сменят каналите и няма проблеми с по-калпавите антени! Не виждам защо неща като..Лада, крушката с нажежаема жичка и аналоговата телевизия изкуствено се опитват да ги изместят, като е ясно, че мястото което са заели не е без причина. Ако за крайният потребител имаше каквото и да е било съществено значение, то цифровата технология би навлязла в ефирната телевизия сама и непринудена.

simtech

Цифровото предаване е в пъти по удобно и възможностите за  предаване на данни без загуби на качеството предполагам са ти ясни. В  европа имат цифрови телевизии от 15 години сигурно а ние те първа ще откриваме топлата вода и колелото. Гаранция ще има проблеми поне 1 година  след като навлезе  масоово в домовете на хората но трябва да се мине и тоя етап.И да ти харесва и да не ти харесва  ще гледаш цифрова телевизия и това е решено още преди години. 

Проблема изобщо не е в цифровата телевизия, а в едва ли не насилственото налагане на разпореждания от ЕС: спиране на аналоговата телевизия, спиране на лампите с нажежаема жичка, налагането на задължителен процент произведена "зелена енергия" дето сега ни излиза през носа със златните си цени, за "щастливите" кокошки и прасета изобщо да не споменавам както и за още един куп доста спорни разпоредби за които някои еврокомисари здраво се е нагушили клатейки си краката в Европарламента и получавайки големите си заплатки.

Е как насилствено бе хора :) До кога ще си светим с газеника и ще орем с магарето ?

Ами тогава за какво стачкуваха , да премахнем АЕЦ и да оставим слънчевите и вятърните производители на ток , да плащаме по 80/90 ст. за киловат и тогава щем / нещем ще извадим газениците :) Ние не сме достигнали на това ниво :no-no:

Тия боклуци които ги наложи ЕС , мафиотите които ги изградиха с европари /демек - без пари / сега изнудват хората и им бъркат яко в джоба като до колкото знам , техния  дял ще се увеличава за напред :(

За цифровизацията :( също така мисля че са закъснели  :no-no: хубаво е но просто хората свикнаха на много по добра благинка като кабелната  ;) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.