Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

animalprograms

Истината за кучешките и котешките храни (видео на английски)

Препоръчан отговор


От около година постоянното пазаруване и готвене за домашната сган взе да ми дотяга. Започнах отвреме-навреме да "разнообразявам" менюто им със суха храна и консерви. Отскоро изключих консервите заради неизяснените или откровено нискокачествени съставки. Напоследък проверявах съставките в сухите храни, предлагани у нас като "висок" клас. В уебсайтовете на производителите намерих мъгляви понятия като "животински протеин", "животинска мазнина", "животински серум" и "хемоглобин" (може и от умрели коне, или от кучета и котки); също и "глутен" или "растителен белтък" (както казваме, "куче боб яде ли"). След като елиминирах около 3/4 от внасяните марки, тия дни открих и специализиран уебсайт (линкът долу). Разгледани са само кучешки храни, но и за котешките може да бъдат правени заключения, даже малко по-оптимистични. Анализатори използват прости критерии за текущата оценка на няколко хиляди продукта, вкл. и консерви, налични на американския пазар. Например: Колко е месото, т. е. дали делът на месото в изсушен вид достига поне около една трета (и аз довчера се лъжех от състав, който на първо място посочва "прясно пилешко" или "прясна сьомга" - без водата месото от 30% става около 6%). Дали преобладаващият растителен компонент е що-годе приемлив - картофи, ориз, овес, ечемик; или неприемлив - царевица, пшеница. Какъв консервант е използван? Напр., обичайно използваният за рибното брашно е Ethoxyquin, който е канцерогенен. Анализаторите поставят в категория "премиум сухи храни" продуктите, събрали 6, 5 или 4 звезди. От тази категория у нас познати са само Orijen, Acana + три продукта на Arden Grange. Доста от скъпопродаваните у нас продукти са скромно подредени в категорията "сухи храни" - с 3, 2 или 1 звезди. Дано повече любители на кучета и котки се поинтересуват, вместо да вярват на хвалбите на тукашни търгаши или на колегите си - разбирачи. http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/index.php/cat/1

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тия ние не ги знаем-най-големите боклуци са Дарлинг,сори за "рекламата"

:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В тази книга авторката пише,че дори Педигри въобще не съдържа продуктите,описани на етикета.Най-добри били финландските храни,но не знам дали въобще се внасят в България.

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В посочения сайт има непознати храни. Интересува ме класация на тези храни който се предлагат у нас, за да можем да направим все пак някакъв избор. А именно храните, които се сещам сега са - Педигри, Пурина ( Дарлинг, Фрискис, Про план), Еукануба, и др. които не се сещам сега. Целта е да се направи избор от наи-достъпните, не може всеки месец да се поръчва по интернет.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Pro Plan на Purina са страхотни,малко скъпички,ама си заслужават цената.

Винаги,когато имам възможност,купувам за ангорката-обожава ги.

Публикувано изображение

Иначе е на Уискас и Фрискис

:rolleyes:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Sunshain написа:

В посочения сайт има непознати храни. Интересува ме класация на тези храни който се предлагат у нас, за да можем да направим все пак някакъв избор...

Анализаторите поставят в категория "премиум сухи храни" продуктите, събрали 6, 5 или 4 звезди. От тази категория у нас познати са само Orijen, Acana + три продукта на Arden Grange.

Доста от скъпопродаваните у нас продукти са скромно подредени в категорията "сухи храни" - с 3, 2 или 1 звезди...

Ето цяла директория към 15 специализирани уебсайта: http://www.consumersearch.com/dog-food/reviews

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@animalprograms Много благодаря за полезната информация. До сега и аз се лъжех по рекламите и хранех котарака си с Hill's и Royal Canin, като си мислех, че това е качествена храна. Все пак, токсични боклуци като Whiskas, Friskies и Purina, натъпкани с атрактанти от типа на валериана, които подлъгват котето да ги яде лакомо, никога и през ум не ми е минавало да купувам. След като прочетох данните от независими анализи в този сайт, косата ми се изправи! Намерих наш on-line търговец, който продава храните на Orijen (няма да споменавам кой, за да не изглежда написаното от мен като реклама) и си поръчах Orijen Cat 6 fish. Мога само да спомена, че човекът беше изключително точен, донесе ми чувалче от 7 кг до входната врата на цена 80 лв без никакви допълнителни такси за доставката. Което е близо два пъти по-евтино от боклуците на Hill's, които се продават по 8 лв за 400 гр, т.е. 7 кг излизат 140 лв. Единственият недостатък е, че не се внасят малките разфасовки, а котака ми ще я яде поне 4-5 месеца и има опасност до тогава храната да се развали. За това днес я разпределих в найлонови торбички, вакуумирах ги колкото можах с помощта на прахосмукачка, завързах ги и ги наредих във фризера. Като външен вид гранулите нямат нищо общо с Hill's-а. Стоят доста по-мазни и си миришат на риба. А котака я яде с голямо удоволствие, независимо че продавачът ме предупреди, че в тази храна няма атрактанти и ако животното е свикнало с тях, може да не я приема в началото. Така че за в бъдеще нямам никакво намерение да го храня с друго. Евентуално ако намеря малки разфасовки на Acana, може да му разнообразявам менюто от време на време... И още веднъж - благодаря, animalprograms !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...Евентуално ако намеря малки разфасовки на Acana, може да му разнообразявам менюто от време на време...

В дългосрочен план животинчето ще бъде отегчено от всяка питателна, но еднообразна храна. 7-килограмовите торби са идеални за домакинства с повече котки, или за комбина от няколко собственика. Може би ако с Вас дерзаем да популяризираме здравословната храна, дистрибуторът ще започне да внася и по-малките разфасовки. ACANA също е била по 7 кг., но засега е спряна от внос именно заради липсата на търсене.

Напоследък аз открих две качествени модификации на друга марка - ARDEN GRANGE. Едната е SENSITIVE (GRAIN FREE, бяла риба и картофи). Има я по 2.5 кг/ок. 30 лв. Другата е SALMON & RICE (с незначително количество царевица, сметнах я между 5 и 8 %). От нея има 0.5 кг/7.50 лв.

Хората практикуват и "овкусяване". Аз съм с много животни и го правя специално за тях, като сварявам пил. фенери или риба и ги смесвам с гранулите. При 1-2 животни, най-лесно е малко гранули (за да не престояват после дълго) да бъдат накиснати за 20-30 мин. в топъл бульон от храната за хора, но преди да е било добавяно люто или запържено. Може и в малко мляко.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@animalprograms

Много благодаря за полезната информация. До сега и аз се лъжех по рекламите и хранех котарака си с Hill's и Royal Canin, като си мислех, че това е качествена храна. Все пак, токсични боклуци като Whiskas, Friskies и Purina, натъпкани с атрактанти от типа на валериана, които подлъгват котето да ги яде лакомо, никога и през ум не ми е минавало да купувам. След като прочетох данните от независими анализи в този сайт, косата ми се изправи! Намерих наш on-line търговец, който продава храните на Orijen (няма да споменавам кой, за да не изглежда написаното от мен като реклама) и си поръчах Orijen Cat 6 fish. Мога само да спомена, че човекът беше изключително точен, донесе ми чувалче от 7 кг до входната врата на цена 80 лв без никакви допълнителни такси за доставката. Което е близо два пъти по-евтино от боклуците на Hill's, които се продават по 8 лв за 400 гр, т.е. 7 кг излизат 140 лв. Единственият недостатък е, че не се внасят малките разфасовки, а котака ми ще я яде поне 4-5 месеца и има опасност до тогава храната да се развали. За това днес я разпределих в найлонови торбички, вакуумирах ги колкото можах с помощта на прахосмукачка, завързах ги и ги наредих във фризера.

Като външен вид гранулите нямат нищо общо с Hill's-а. Стоят доста по-мазни и си миришат на риба. А котака я яде с голямо удоволствие, независимо че продавачът ме предупреди, че в тази храна няма атрактанти и ако животното е свикнало с тях, може да не я приема в началото. Така че за в бъдеще нямам никакво намерение да го храня с друго. Евентуално ако намеря малки разфасовки на Acana, може да му разнообразявам менюто от време на време... И още веднъж - благодаря, animalprograms !

Би ли ми драснал едно ЛС с координатите на този човек?

Моят котак е на Роял Канин, откакто го гледаме, но бих пробвала и нещо по-различно.

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

КАЧЕСТВЕНА СУХА ХРАНА ЗА КУЧЕТА

Отново започнаха да внасят марката NUTRA GOLD (САЩ), която напоследък повиши качеството. Най-питателни от предлаганите у нас модификации са ADULT и SALMON & POTATO ADULT (двете са светлосини). Внасят я само в 15-кг. чували, но може да я предлагат в някой зоомагазин и насипно за около 7 лв/кг.

Засега не внасят котешка.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

animalprograms, благодаря за информацията. Ще потърся и "ARDEN GRANGE - SALMON & RICE" в малките разфасовки за разнообразие. Иначе аз купувам периодично на котака сьомга и акула, а понякога и живи сомове. Но се притеснявам леко за сомовете, дали не им слагат във водата антибиотици като на пъстървата от развъдници и по този начин месото им да е токсично? А котарака ми е много капризен, мляко и сметана не близва... За сметка на това обича да ближе лютеница и истинска боза (не оня канцерогенен коктейл от аспартам, цикламат и захарин, който се продава за боза по магазините) :D

dindi, като се замисля - защо пък да е реклама? Човекът, респ, фирмата му, са посочени с всичките си данни на официалната страница на "Orijen" като единствени дистрибутори за България. И не виждам нищо лошо да споделя, че съм доволен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=JkkjsQN42wc&feature=player_embedded#!

Човекът започва с категорията продукти в състава на масовите храни, известна като "5 D" - Died, Diseased, Dying, Disabled, Drugged.

По-нататък засяга потенциалните вреди от включването на жито, глутен, царевица и соя... "субпродуктите" - вътрешности, крака... "месното брашно" от нещо, т. е. от неидентифицираните месни източници като евтаназирани или загинали на пътя домашни любимци... канцерогенните консерванти Етоксиквин, BHA, BHT...

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съжалявам,но аз английски не знам.

Какво ще рече това-че ангорката ми яде умрели котета и кучета ли-

в Уискас и Фрискас и Китекат???

:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като за начало, прегледай съдържанието им. Ясно е, че в тях житото, царевицата и глутена са бол, но хранителната част остава загадка. Човекът от видеото в самия край пояснява какво трябва да съдържа храната за котки и кучета: пилешко брашно, рибено брашно, ориз, моркови, ябълки, спанак, целина, люцерна, ленено семе... забравил е само да включи яйца и картофи.

Комерсиалните марки включват цитираните от теб плюс Cat/Dog Chow, Chappie, Darling, Deli Cat/Dog, Eukanuba, Hill's, IAMS, Pedigree, Pro Plan, Royal Canin. Те са собственост на четири мултинационални корпорации, които държат около 80% от световния пазар на тези продукти и се поддържат взаимно. Това са Colgate-Palmolive, Masterfoods, Nestlè и Procter & Gamble.

Руснаците са далече по-отворени от нас. Ако разбираш руски, ще потърся техни критични коментари за храните.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като за начало, прегледай съдържанието им. Ясно е, че в тях житото, царевицата и глутена са бол, но хранителната част остава загадка. Човекът от видеото в самия край пояснява какво трябва да съдържа храната за котки и кучета: пилешко брашно, рибено брашно, ориз, моркови, ябълки, спанак, целина, люцерна, ленено семе... забравил е само да включи яйца и картофи.

Комерсиалните марки включват цитираните от теб плюс Cat/Dog Chow, Chappie, Darling, Deli Cat/Dog, Eukanuba, Hill's, IAMS, Pedigree, Pro Plan, Royal Canin. Те са собственост на четири мултинационални корпорации, които държат около 80% от световния пазар на тези продукти и се поддържат взаимно. Това са Colgate-Palmolive, Masterfoods, Nestlè и Procter & Gamble.

Руснаците са далече по-отворени от нас. Ако разбираш руски, ще потърся техни критични коментари за храните.

Благодаря ти много,дай нещо на руски-руски знам перфектно.

Ангорката ми не яде какво да е между другото-но ти съвсем ме отчая-

то да беше улична поне хляб да яде надробен...

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моят ангорец яде само консерви Дарлинг и суха храна Фрискис.Не ще да погледне риба,месце и др. натурални храни.Но за сметка на това обича шоколад! :rolleyes: Може би причината за тези странности е,че когато го купихме не беше бебе и беше живял в магазина доста време?

Редактирано от Moira (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвайте го с естествена храна - накълцано прясно месо, кашкавал, сварено пиле или риба (непресолена). При мен има пришълци от всевъзможен произход и с всевъзможно минало, но всички налитат на сварени пилешки фенери или кълки. Преди ядяха и извара с дробчета, когато истинската беше около 2 лева/кг. Напоследък налитат и на Orijen и Arden Grange.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво ли не съм пробвала,не ще този калпазанин! И другите котки които съм гледала са имали предпочитания,но този котак ще ме довърши! :blink:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво ли не съм пробвала,не ще този калпазанин!

И другите котки които съм гледала са имали предпочитания,но този котак ще ме довърши! :blink:

Не си само ти-

и аз съм пробвала какво ли не-рибка сварена или консерва,пиленце-

не не и неееее,от глад ще умре иска си паучите или гранулите тая мойта ангорка

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И нашия котак е така.Свикнал е на Whiskas и друго не яде. По-два три дена е седял гладен но нищо друго не хапва. Насила съм му тъпкал в устата месо и какви ли не вкусотии но не иска да преглътне.Единствено от време навреме се излъгва да изяде една две маслини и това е. А майка му ядеше абсолютно всичко, почина от старост преди няколко години. Гледахме си ги заедно но котарака от съвсем малък отказваше да яде друго и така и до днес.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом са такива сухоядци, поне им давайте Arden Grange. Тя е с идентифицирани съставки като Orijen и Acana, и я внасят и в малки разфасовки.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом са такива сухоядци, поне им давайте Arden Grange. Тя е с идентифицирани съставки като Orijen и Acana, и я внасят и в малки разфасовки.

Е моята не е сухоядка,иска и манджичка-

препоръчваните от теб имат ли паучи?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чувал съм, че имало кучешка храна/беше някаква известна марка/, от която при дълготрайна употреба кучетата се разболявали, дори козината им започвала да изпадва. Когато употребата й се спре, кучето се оправяло. С един наш познат се беше случило такова нещо, убийте ме марката не я помня просто. Ако се сетя ще я допиша. Та идеята ми е, че предпочитам да дам на кучето/ако е по-малко/ или котката някоя попарка със супичка и хляб или с някоя манджика и хляб, отколкото да му давам крайно съмнителни храни. А и кучето/котката ще са доволни... Ако си мислите, че сухата храна им е любима... :)

Редактирано от jjjjjk (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е моята не е сухоядка,иска и манджичка-

препоръчваните от теб имат ли паучи?

Току що, една колежка от друг форум насочи вниманието ми към паучовете и консервите на Animonda. Проверих на сайта им и установих, че някои модификации от серията Carny наистина съдържат само месо от изцяло идентифицирани животински видове. Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...