Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за кучешките и котешките храни (видео на английски)

Featured Replies

Чувал съм, че имало кучешка храна/беше някаква известна марка/, от която при дълготрайна употреба кучетата се разболявали, дори козината им започвала да изпадва.

Когато употребата й се спре, кучето се оправяло.

С един наш познат се беше случило такова нещо, убийте ме марката не я помня просто.

Ако се сетя ще я допиша.

Та идеята ми е, че предпочитам да дам на кучето/ако е по-малко/ или котката някоя попарка със супичка и хляб или с някоя манджика и хляб, отколкото да му давам крайно съмнителни храни.

А и кучето/котката ще са доволни... Ако си мислите, че сухата храна им е любима... :top secret2:

Незнам какво слагат в нея но животните направо се пристрастяват.

Личното ми мнение е че скъпите храни се отразяват добре на външния вид, козината става мека и лъскава.

Имах куче почина от старост на 14г. хапваше си маджички и всичко каквото ядем и ние вкъщи включително плодове че и компот даже.

Имах и котка и тя почина от старост на 13г. и тя както кучето ядеше абсолютно всичко без плодове.

Обаче и двете полудяваха от радост като чуят че шумоля с торбичката да им дам суха храна.

В началото един пакет 1кг. стигаше за няколко месеца, но постепенно почнаха да отказват другата храна и да ядат повече от сухата.Но все пак ядяха и друго.

Котарака е на 6 г. и през живота си не е ял нищо друго освен котешка храна.

Като прояде почнахме да го храним с консерви за малки котета

(котката роди 5котета, котарака си го оставихме точно защото беше много страхлив и особен. На останалите намерихме добри стопани)

Постепенно спря да яде консерви и мина изцяло на суха храна и така и до днес. От време навреме само сменяме марката.

Имам и морски свинчета и те като чуят че отворям пакета със суха храна полудяват, но поне ядат и прясна храна.

• Отговори 131
  • Прегледи 84,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Същата е и моята Хари Мата Хари-

знае къде й стоят кутиите,паучите-отива там и застава да чака-

гледа ме жално и си чака.

А като се прибера първата й работа да провери торбите-

дали има нещо и за нея,все едно ще я забравя

:top secret2:

• Автор

...Личното ми мнение е че скъпите храни се отразяват добре на външния вид, козината става мека и лъскава...

Точно за това е темата - че цената е подвеждащ критерий за качество. Проверявайки съдържанието им, повечето от най-скъпите храни по 9-11 лв./кг. (в чувал) се оказват с ниско или съмнително качество. И далече по-добри се оказват храни около 8 лв./кг. Излиза, че 3 и повече лева отгоре отиват само за рекламата на марката, не за влагането на достатъчно качествени суровини в самата храна.

Котките са странни същества.Преди години имах една полуангорка,която ядеше само сурови яйца,пиеше мляко вместо вода и мнооого обичаше топъл хляб. :) Изглеждаше перфектно и беше здрава.

Точно за това е темата - че цената е подвеждащ критерий за качество. Проверявайки съдържанието им, повечето от най-скъпите храни по 9-11 лв./кг. (в чувал) се оказват с ниско или съмнително качество. И далече по-добри се оказват храни около 8 лв./кг. Излиза, че 3 и повече лева отгоре отиват само за рекламата на марката, не за влагането на достатъчно качествени суровини в самата храна.

Не знам,питай ангорката ми-колко много обича скъпата Пурина,и как не близва българските на Любимец за 3 лева килото

Има и едни френски гранули,от Фантастико ги купувам,и те са скъпи-е защо не винаги ги яде а?

И стана на въпрос с продавачката в зоомагазина за това-ами усещат че е старо и няма и да го близнат,всъщност разбрах че точно пък тия пакетираните били събирани от боклука им.

Не знам доколко е вярно-ама щом не го поглежда дори,па камо ли да го яде-ясно че не е у ред нещо.

Аз по ангорката си познавам и качествените колбаси-та каквото обича това купувам и аз.

Тя ми е критерия за качество.

Ако нещо не близне-я кренвирш,я колбас-повече и аз не купувам същото гадно.

Тя такава й е и физиономията де-гаднооооо,след което бяга в самота потънала явно от ужас

:)

Моят котарак не кусва (почти) сухи храни. Мярнах темата оня ден и потърсих из наше село (Сливен) двете предложени марки храни но уви - нема а и не са чували за тях. Все пак им поръчах да доставят няколко пакета Orijen за проба. Оставих им уеб адреса на дистрибутора, малко разпечатани листа на принтер с инфо... За да ме разберат по-добре, ужким... Снощи му взех някаква холандска - нещо като кис-кис сякаш беше. Хапна две-три гранули, погледна ме укорително и до там. Яде мечета - сирене намачкано с хляб... Докато печах чушки на чушкопека изяде една печена чушка... Усеща изкуствените буклуци и не ги ще и за майтап дори...

• Автор

Не знам,питай ангорката ми-колко много обича скъпата Пурина...

Това, че те приемат дадена храна, също не е сигурен критерий. Те не могат да четат, но ние можем и сме разумни същества. И моите ядяха френските гранули, яли са и Чикопи, и Профилум, и консерви от Карфур и Кауфланд. Сега избирам да им давам Ориджен и Арден Грандж, те ядат това, и аз съм спокоен, че не ги превръщам в канибали, мършояди или вегетарианци.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Още малко полезна информация за храната за котки. Скоро на едно парти се заговорих с професионален готвач на суши и той ми обясни някои неща за сьомгата. Истинската, уловена в свободни води сьомга е с почти бяло, съвсем леко жълто-оранжево месо. Розовата сьомга, която изглежда като в списание, е изкуствено развъдена и няколко дни преди да я уловят и добавят в храната изкуствени оцветители. Да не говорим, че през цялото време я тъпчат а промишлени количества антибиотици, за да не се разболее. Така че, ако купувате сьомга на котката си, избирайте само диво уловена. Има я на рибния щанд в Метро и се познава по цвета на месото.

• 2 седмици по-късно...

Това, че те приемат дадена храна, също не е сигурен критерий. Те не могат да четат, но ние можем и сме разумни същества. И моите ядяха френските гранули, яли са и Чикопи, и Профилум, и консерви от Карфур и Кауфланд. Сега избирам да им давам Ориджен и Арден Грандж, те ядат това, и аз съм спокоен, че не ги превръщам в канибали, мършояди или вегетарианци.

Е,съжалявам,ако я открия някъде Ориджен ще й взема непременно.

Тука в двата зоомагазина в квартала пък не са я и чували даже-

какъв ти продавач си а-

Дарлинг имаме... бе тоя Дарлинг не ще да го погледне изобщо...

ангорка,капризна-ок-ама аз 14 години съм имала обикновена и тя не го близваше та...

:(

Моят котарак... Яде мечета - сирене намачкано с хляб... Докато печах чушки на чушкопека, изяде една печена чушка...

Знам със сигурност, че кучетата не произвеждат инсулин и затова те не трябва да получават въглехидратни храни. Потърси в Мрежата как стои този въпрос при котките, за да не се окаже, че вредиш по някакъв начин на любимеца си. :)

...те ядат това, и аз съм спокоен, че не ги превръщам в канибали, мършояди или вегетарианци.

Можеш да си спокоен, само ако лично приготвяш храната от основните продукти. В храните на хората е пълно с боклуци и отрови, въпреки че те се контролират много по-сериозно от храните за домашни любимци. Така че излиза, че не се знае знае ли се... :wors:

Още малко полезна информация за храната за котки. Скоро на едно парти се заговорих с професионален готвач на суши и той ми обясни някои неща за сьомгата. Истинската, уловена в свободни води сьомга е с почти бяло, съвсем леко жълто-оранжево месо. Розовата сьомга, която изглежда като в списание, е изкуствено развъдена и няколко дни преди да я уловят и добавят в храната изкуствени оцветители. Да не говорим, че през цялото време я тъпчат а промишлени количества антибиотици, за да не се разболее. Така че, ако купувате сьомга на котката си, избирайте само диво уловена. Има я на рибния щанд в Метро и се познава по цвета на месото.

Изводът е: Не вярвай на професионални готвачи на суши! Те разказват градски легенди. :)

Ето ти линк към българска страница в Уикипедия. Там има кратка информация за видовете сьомга. Ако прегледаш страниците на английски за сьомгата, ще се убедиш, че различните видове сьомга имат различен цвят на месото, въпреки че не са изкуствено отглеждани и тъпкани с оцветители.

Допълнителен извод: Внимавай, когато се храниш при високообразовани професионални готвачи на суши! Има и силноотровни риби... :wors:

И друго: Цветът не е определящ фактор за качеството на рибата. Е, ако е посиняла или позеленяла и вони - друга работа... :wors:

• Автор

Е,съжалявам,ако я открия някъде Ориджен ще й взема непременно.

Тука в двата зоомагазина в квартала пък не са я и чували даже...

Чували са, но се правят на ударени. Аз купувах Профилум (пълен със заместители) от една кака. Като чух за Ориджен, я попитах няма ли да започне да го предлага. Тя само рече "боклуци не продавам".

Имай предвид, че Ориджен влиза у нас само на 7-килограмови чувалчета. В София го предлагат май само така чрез два-три интернет магазина; и директно от вносителя - "ЗООМАРКЕТ".

Ако такава разфасовка не те устройва, единственият друг добър вариант е Арден Грандж по 0.5 или 2.5 кг.: ADULT, SALMON или SENSITIVE. Този зоомагазин дава добри отстъпки, но вносителят не е точен. Трябва да сме нащрек за срока на годност. Например, аз получих чувал с индикация "BB 24.10.2010".

Да,разбрах,проблема е в малката разфасовка.

Поне да е 15 килограма-ще вземем-ама те Ориджен нямат големи-

това ми отговориха от последния зоомагазин,където питах.

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

Нещо не сте се разбрали. Внасят 13.5 кг. кучешка и 7 кг. котешка. Ако това те устройва, търси Зоомаркет (вносителя). Дребните търговци само ще ти начислят процент печалба. Ориджен имат и дребни гранули за кученца (жълта торба), които са еднакви по състав с жълтата котешка. Разликите са в по-дребните гранули и 2-та процента допълнително месо при котешката; и цената - 8 лв./кг. за кучешка и 10 лв./кг. за котешка. Аз най-често редувам суха Арден Грандж и бебешки Ориджен, смесен с топъл бульон (ок. 30 мин. по-рано). Най-евтиният Арден Грандж (лилавият) е малко над 7 лв./кг. в 15-кг. чувал, но в него има доста царевично брашно. Пиле-ориз-сьомга (розовият) излиза 8.70 лв./кг.

Нещо не сте се разбрали. Внасят 13.5 кг. кучешка и 7 кг. котешка. Ако това те устройва, търси Зоомаркет (вносителя). Дребните търговци само ще ти начислят процент печалба.

Ориджен имат и дребни гранули за кученца (жълта торба), които са еднакви по състав с жълтата котешка. Разликите са в по-дребните гранули и 2-та процента допълнително месо при котешката; и цената - 8 лв./кг. за кучешка и 10 лв./кг. за котешка. Аз най-често редувам суха Арден Грандж и бебешки Ориджен, смесен с топъл бульон (ок. 30 мин. по-рано).

Най-евтиният Арден Грандж (лилавият) е малко над 7 лв./кг. в 15-кг. чувал, но в него има доста царевично брашно. Пиле-ориз-сьомга (розовият) излиза 8.70 лв./кг.

Разбрахме се-не вземат под 15 килограма котешка,защото не им е изгодно,

питах и за 500 грама разфасовки - ми мнеее,то никой не купува такива.

И аз не купувам,да.

То да имаш много котки-става-

ама за една котка цял чувал...

• Автор

Май разбрах. Ако си в София, ZOOMAGAZIN.EU могат да ти доставят по-малки разфасовки на Арден Грандж.

От тези два зоомагазина можеш да вземеш пробно 100-200 гр. насипен Ориджен за кученца (дребни породи!): ZOOMAGAZINI.COM или ZOOZONA.NET.

Moят яде гранули, консерва и остатъци от домашната храна. Пращи от здраве и сила, ака повече от човек, направо е машина.

• Автор

Мащабното акане може да е следствие от преобладаващото количество пълнители и заместители в храната като смлени кости, глутен, пшеница, царевица и нискокачествени мазнини. В такива случаи на животините сякаш им се налага да се борят с предлаганата им храна.

Ето малко по този въпрос: LOW RESIDUE FOOD, демек колко по-добре е храната да е по-високоусвояема. Противоположната тенденция трябвяа да е HIGH RESIDUE PET FOOD. Препоръчваната дневна дажба при кофти храните е доста по-голяма от тази при качествените.

С тези кучешки храни е мазало голямо. Според много хора щом килограм за кило е под 8 лева храната едва ли не ще убие кучето ти. При по старателно заглеждане в храните се устаноява, че дори и тези определени като най - висок клас също са с много съмнително съдържание. И то на човек му идва направо да се откаже и да си храни кучето с домашна храна. Така бих направил и аз, но за съжаление нашата кучка претърпя парвовироза преди 2 месеца и оттогава трябва да я тъпча само с гранули. Обаче дойде и кризата при нас и вместо арден грендж почнахме за известно време да и даваме гранули за по 3 лева килограма. Честно казано много ме е гнус да и го давами с удоволстив бих и напълнил купичката с една попарка ма кво да се прай.. Вече 1 месец се храни с това лайно но честно да в икажа промяна с храната от преди и тази няма никаква. Акито нормално, характера луда както винаги, изяжда го за секунди кожата и лъска .... та мисълта ми е, че човек никога не може да е сигурен какво точно се крие под гранулата за 3 лева и тази за 14 лева... но не мисля, че е чак толкова фатално ако се дава по - нисък клас храна както много хора го изкараха,

Аз вчера на мойта кучка и сварих пилешко месце със зеленчуци.Консерви и давам,но тя е любителка на домашно приготвената храна за разлика от котарака. :biggrin:

• Автор

... почнахме за известно време да и даваме гранули за по 3 лева килограма. Честно казано много ме е гнус да и го давам... Вече 1 месец се храни с това лайно... не мисля, че е чак толкова фатално ако се дава по - нисък клас храна както много хора го изкараха,

Като по-евтина и качествена алтернатива за кучета остава Nutra Gold Adult - в момента на чувал излиза по 5.60/кг, и аз съм ги дегустирал. Все пак, ако се надяваме кило гранули да съдържа около 300 гр. брашно от идентифицирано месо, това би означавало 1.5 кг сурово месо + качествени мазнини, ориз, зеленчуци.

И аз се затруднявам с пазаруването, готвенето и скъпите гранули. Навремето изварата беше компромис. Напоследък бях взимал от Фантастико наистина хубава от Хаджийски. Оня ден един приятел ми каза, че намерил някаква "много хубава" по 2.80/кг и предложи да ми вземе 5 кг. Тя се оказа Родопея "от оная работа" (не мирише на мляко). Аз дори не я опитах, но котки и кучета я харесаха и за два дни почти я ометоха с малко олио.

Мога ли да те попитам какво ти е мнението за френските гранули,то консерви не съм виждала де-

PET CAT MENU,производител SOPRAL-Франция

:P

• Автор

Допреди половин година аз им бях почитател. Сега намирам, че описания като "животинска мазнина" и "белтъчини от животински произход" говорят за крайно неетичен подход. Пазя един празен плик от Сопрал и ще цитирам съдържанието: (1) Царевица (по правило, съставките са класирани според дела си) (2) Пшеница (3) Дехидратирано месо - пилешко, патешко и пуешко (4) Патешка мас (5) Царевичен клей (май става въпрос за обичайния глутен) (6) Дехидратирана риба 5 % (7) Други (с по-малък дял). Можем да анализираме количествата на съставките отзад напред. - Влагата обикновено е 8 % - Малките компоненти (7) вероятно са общо около 10-12 % - 4, 5 и 6 вероятно са общо около 20 % Дотук изваждаме около 40 %. Така за 1, 2 и 3 остават общо около 60 % от храната. Царевицата е ок. 25 %, пшеницата - 20 %, и сухото месо - 15 %. За суха храна с приемливо качество считат такава, в която месото е на първо място, т. е. над 30 %. А тук получаваме цели 45 % зърно и едва 20 % месо и риба. Голяма част от обявеният протеин е растителен, т. е. трудноусвояем. Цената им от над 7 лв./кг. е твърде висока за предлаганото качество. Още повече, че самият производител посочва около 70 гр. дневна дажба за средно едра котка (срещу 45-50 гр. за Ориджен или Арден Грандж). По-добър е и "3-Микс" на Карокат, като 2 кг. торба с отстъпките е 15 лв.

Допреди половин година аз им бях почитател. Сега намирам, че описания като "животинска мазнина" и "белтъчини от животински произход" говорят за крайно неетичен подход. Пазя един празен плик от Сопрал и ще цитирам съдържанието:

(1) Царевица (по правило, съставките са класирани според дела си)

(2) Пшеница

(3) Дехидратирано месо - пилешко, патешко и пуешко

(4) Патешка мас

(5) Царевичен клей (май става въпрос за обичайния глутен)

(6) Дехидратирана риба 5 %

(7) Други (с по-малък дял).

Можем да анализираме количествата на съставките отзад напред.

- Влагата обикновено е 8 %

- Малките компоненти (7) вероятно са общо около 10-12 %

- 4, 5 и 6 вероятно са общо около 20 %

Дотук изваждаме около 40 %. Така за 1, 2 и 3 остават общо около 60 % от храната. Царевицата е ок. 25 %, пшеницата - 20 %, и сухото месо - 15 %.

За суха храна с приемливо качество считат такава, в която месото е на първо място, т. е. над 30 %. А тук получаваме цели 45 % зърно и едва 20 % месо и риба. Голяма част от обявеният протеин е растителен, т. е. трудноусвояем.

Цената им от над 7 лв./кг. е твърде висока за предлаганото качество. Още повече, че самият производител посочва около 70 гр. дневна дажба за средно едра котка (срещу 45-50 гр. за Ориджен или Арден Грандж). По-добър е и "3-Микс" на Карокат, като 2 кг. торба с отстъпките е 15 лв.

Благодаря ти

:cool:

Странно защо нямат инфо,може би аз не го открих.

Намерих за кучешки само и това.

Не съм ги намирала никъде насипно.

1.29 за 180 грама във Фантастико-там са само тези.

Не пише белтъчини от животински произход - на пликчето й,

но да-животинска мазнина съдържа.

• Автор

Да, тя има 3-4 модификации, като всички имат съдържание на етикета, написано ситно. Аз цитирах лилавата, с котка и коте. Другите са с жълт и четен етикет.

• 3 месеца по-късно...

Arden Grange Имам възмовност да набавям тези разфасовки: Kitten - Разфасовки 10кг - 80лв ADULT сьомга и ориз - 7.5 кг - 65 лв ADULT пиле и ориз - 7.5кг - 65лв Само да отбележа, че по зоомагазините храната е с цена от 10лв на килограм дори и по котешките борси. post-294811-0-18154200-1298545108_thumb. post-294811-0-65910700-1298545115_thumb. post-294811-0-20551100-1298545121_thumb.

Редактирано от roler1 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.