Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за кучешките и котешките храни (видео на английски)

Featured Replies

Ако питате мен, най-добре е котката да се храни с варено без сол месо от пиле, яйца, мляко и риба.

Не бива да се пренебрегват сметаната и кравето масло, защото за здравето на котките е много важна мазнината.

Де да бях на този акъл преди около 9 години! :(

ние с яйцата и млякото сме малко скарани, ама иначе много обича печена рибка и пиленце, варя й и пилешки дробчета също така, без сол за нея задължително

:)

• Отговори 131
  • Прегледи 84,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

От прочетеното тук, а и на други места, стигам до извода, че масовите боклуци, заливащи пазара, явно са вредни. До тук си набелязах Orijen като евентуална храна за котето, а дали някой има впечатления от Leonardo, четох също добри отзиви за нея...

Leonardo и Happy Cat са наистина натурални. От ноември насам те ни станаха редовно меню, като досега сме дегустирали повечето им варианти и вече започваме да ги повтаряме. Одеве донесох на моите Happy Cat Lachs (сьомга) и те я нападнаха, след като на обяд бяха яли кашкавал. Утре ще им доставя Leonardo Fish (херинга) и Леонардо Патица.
  • 2 седмици по-късно...

при цена на храна над 8лв за кило. по добре сварено пилешко филе тип пеперуда + моркови + ориз... поне ще сте сигурни, че храната няма глутен, от който да се подува коремчето на животното... колкото до млякото - прясното е вредно за възрастни животни (в това число и отбитите малки). липсата на ензим който да разгражда казеина в млякото разстройва стомахчето... киселото мляко няма нищо общо с прясното и даже е полезно...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Нещо да кажете за Gourmet а

Ангорката ми получава разстройство от техните храни, повече няма да го купувам тоя боклук баси

само цените им са мамата си трака, поредните мошеници с отврат

:tease2:

• Автор

Нещо да кажете за Gourmet а

Ангорката ми получава разстройство от техните храни, повече няма да го купувам тоя боклук баси

само цените им са мамата си трака, поредните мошеници с отврат

:tease2:

Продукт от супермаркетно качество, т.е. сурогат. У нас най-хубавите консерви за котки са Аплауз 70 гр. и Леонардо 100 гр., но те са също скъпи.

Ето състава на Леонардо на български >>

Който търси качествено, но на поносима цена, би могъл да дава от паучовете 300 гр. и консервите 400 гр. на Белкандо. Това е сестринската марка на Леонардо за кучета, което разделение при мокрите храни не е от значение.

Ето инфо за Белкандо на български >>

• 4 седмици по-късно...

Храня кучето ми (немска овчарка) с гранули само когато сме на почивка. Взимам от най-близкия магазин, в който, обаче, има само trener и del. Любопитно ми е, качествена храна ли е това, независимо, че Зара се храни с нея около 1,2 месеца годишно?

Според мен си причинявате излишен стрес като ровичкате и търсите, коя храна е "здравословна" за вашето домашно другарче. Между другото аз си имам две другарчета: една луда кокерка и едно лудо коте. На първо място се поставете на мястото на собствениците и производителите на тези храни. Представете си, че това е вашия бизнес и от това зависи прехраната на семейството ви. Това, за което ще ви пука е как вашата храна да допингира домашния любимец и да го направи по-лъскав и лицеприятен за собственика. Смятате ли, че ще ви вълнуват такива "незначителни" въпроси като здравето и дълголетието на кучето? Ще ви вълнува единствено продажбите и печалбата. Хора, само си направете сметка НИЕ човеците какво ядем в магазина и дали на производителите на човежки хранителни продукти им пука за нашето здраве. За мен нито една храна /независимо човежка или животинска/ произведена в условията и с технологиите на съвременната цивилизация НЕ Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО. Изборът е ваш: 1. Бавно и сигурно полудяване в търсене на илюзорни полезни храни; 2. Живеем си живота и приемаме нещата такива каквито са; 3. Ескейпизъм, сиреч отиваме да живеем на село и да се изхранваме със собствено производство био храни /което пак няма да е особено био, поради замърсяването на почвата, въздуха, и т.н/.

Според мен си причинявате излишен стрес като ровичкате и търсите, коя храна е "здравословна" за вашето домашно другарче. ... ... Хора, само си направете сметка НИЕ човеците какво ядем в магазина и дали на производителите на човежки хранителни продукти им пука за нашето здраве. За мен нито една храна /независимо човежка или животинска/ произведена в условията и с технологиите на съвременната цивилизация НЕ Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО. Изборът е ваш: 1. Бавно и сигурно полудяване в търсене на илюзорни полезни храни; 2. Живеем си живота и приемаме нещата такива каквито са;

Нито се стрессирам, нито ровичкам, имам избор и искам по-малката злина!

Ние човеците какво ядем е друга тема.

Странно ми е, във всички теми за животни не се коментира по темата, а започват сравнения с хората. :ohmy:

• Автор

Според мен си причинявате излишен стрес като ровичкате и търсите, коя храна е "здравословна" за вашето домашно другарче... Изборът е ваш: 1. Бавно и сигурно полудяване в търсене на илюзорни полезни храни; 2. Живеем си живота и приемаме нещата такива каквито са; 3. Ескейпизъм, сиреч отиваме да живеем на село и да се изхранваме със собствено производство био храни /което пак няма да е особено био, поради замърсяването на почвата, въздуха, и т.н/.

Първо, подобно придиряване може да е по-скоро гимнастика за ума, която не би трябвало да причинява дистрес.

Второ, темата е по-скоро за избора между качествени и некачествени гранули, когато даваме такива, не за замяната на прясната храна със "здравословни" гранули.

Трето, приемаме кои гранули стават и кои не, т.е. нещата на българския пазар такива, каквито са, и си живеем живота.

Храня кучето ми (немска овчарка) с гранули само когато сме на почивка. Взимам от най-близкия магазин, в който, обаче, има само trener и del. Любопитно ми е, качествена храна ли е това, независимо, че Зара се храни с нея около 1,2 месеца годишно?

"del" не ми говори нещо. Ако "trener" има общо с италианската Trainer Natural, тя е приемлива за изкарване на ваканцията. Тези ли са (без първите три): http://www.shop.zoom...24/trainer.html

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Да, trainer, :mark: , само че са чували от около 50 кг и повече, може би. Защо без първите три?

• Автор

Да, trainer, :mark: , само че са чували от около 50 кг и повече, може би.

Защо без първите три?

Трейнер Натурал са по 12.5 кг.

Споменатите три са по 15 кг., но изглежда именно те да са някаква спряна версия, вървяща у нас - http://www.novafoods.it/index.php/prodotti/cane

Благодаря. Ще търся друг магазин. :dog61:

Някой има ли впечатления от котешките храни Defu - днес купих на котака пакет от нея, да го пробвам. Била натурална храна, с контролирано био производство, немска. На фона на най-известните натурални храни не е изобщо скъпа, въпросът е дали наистина е качествена...

Публикувано изображение

• Автор

Единственото предимство на Дефу спрямо супер премиум класа е, че това е органична храна, т.е. без следи от хербециди и пр.

Недостатък е, че месните съставки (пилешко брашно и мазнина) са под 40%, докато царевицата и оризът са вповече (Defu.de).

Цената при Балев за 400 гр. е 7.29, докато Ориджен може да бъде намерен около 8 лв., Леонардо - под 6 лв., и Happy Cat 1kg - около 12 лв.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте,бих искала да ви попитам какво вие мнението за храната Вирбак.У дома двете кастрирани моми са на нея,общо взето е с най -висока цена от всичко което се предлага на пазара.Освен нея също бих помолила да коментирате храните на Вобра-керокет,керокрок-съжалявам но не ми се изписват и на латиница ,та затова така ги пиша.И още едно питане,Флатазор храните действително ли са качествени.

• Автор

...какво вие мнението за храната Вирбак...общо взето е с най -висока цена...

...Вобра...

Флатазор...

Случаят с Вирбак ми изглежда като "котка в чувал", но с най-висока цена. Сякаш само производителят знае какво съдържа тази храна. Едва ли някой от нас би купил за детето си пюре, за което е известно единствено, че е на цена 8 лв. за бурканче от 200 гр. и е предназначено за деца над 6-месечна възраст.

Хранителните съставки на Вобра Карокат и Карокрок изглеждат добри, но храните от тази марка сякаш са също богати на химикали (антиоксиданти/консерванти).

При Флатазор, единствено Сензитив за котки е с ясно посочени наименования на съставките (напр. "патешка мазнина"). Миналия месец изядохме един чувал.

Случаят с Вирбак ми изглежда като "котка в чувал", но с най-висока цена. Сякаш само производителят знае какво съдържа тази храна. Едва ли някой от нас би купил за детето си пюре, за което е известно единствено, че е на цена 8 лв. за бурканче от 200 гр. и е предназначено за деца над 6-месечна възраст.

Хранителните съставки на Вобра Карокат и Карокрок изглеждат добри, но храните от тази марка сякаш са също богати на химикали (антиоксиданти/консерванти).

При Флатазор, единствено Сензитив за котки е с ясно посочени наименования на съставките (напр. "патешка мазнина"). Миналия месец изядохме един чувал.

Ами не зная, Вирбак ми е препоръчана от вета на котките-но не я купувам от него.Много се чудя с какво да храня всичките котки които са ми на главата,имам четири в апартамент и пет на къщата.Чудя се дали за апартаментните дали да не взема от Оржин,но тази масова истерия и факта, че поне така разбирам аз по това ,което чета в онлайн магазините не пише ,дали е за кастрирани или не.А й много универсална хем за всички породи,хем за всички възрасти.А и едната котка,имаше данни за бъбречен проблем,с лечебна и ипакетин се оправи,притеснявам се дали ще е подходяща за нея.
  • Автор

Храните на Чампион Петфудс са направени от месо и са универсални така, както месото е универсална храна. "За кастрирани", "за некастрирани" - това все са маркетингови ниши, и в супер-премиум класа такива понятия са рядкост (там обичайно срещаме "агне", "пуйка", "сьомга"). Сред моите котки има кастрирани и не, и всички са на обща диета. Положението при кучетата ми е същото. У нас отскоро внасят американска супер премиум храна - Артемис (bestpetfoods.eu). Leonardo също е сред най-добрите, на конкурентна цена е, и е с три варианта - патица, агне, и херинга.

• 1 месец по-късно...

Здравейте , имам чау-чау на 4 години и до сега съм го хранил с royala canin(предимно) . След прочитането на тази тема , а и на още няколко , ще сменя храната ! Искам да попитам animalprograms коя храна би ми препоръчал ? По принцип ползвам услугите на zoomagazin.eu .

При бърз преглед във въпросния онлайн магазин се спрях на продуктите на Orijen и Acana . animalprograms , какво е мнението ти за Acana Classic Adult и конкретно по ниското съдържание на суров протеин (28%) в сравнение с Orijen Adult dog (42%) и останалите видове на Acana Grain (33%) Благодаря предварително ! ;)

Поздрави !

Редактирано от Chow-chow (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Искам да споделя нещо относно храната Леонардо.Подведох се по прехвалените мнения за нея и я купих за малките,преминахме към нея като по учебник.Резултат и двамата се посраха,повръщаха и т.н.Сега са на Вирбак и са си много добре.Леонардо реших да дам на бездомните,и двете котки дето я ядаха я повърнаха.

Здравейте, чета ви от известно време, но сега се включвам с въпрос: какво смятате за Роял Канин за кучета специално? Доколко е полезна?

Искам да споделя своя дългогодишен опит от гледане на домашни любимци - кучета и котки(с кучета имам и професионален опит, преди повече от 25 години съм бил "инструктор на служебно куче" - следово - бях граничар в школата в гр.Берковица) Така на времето кучетата се хранеха с прясно приготвена храна - ден за ден от технологичен отпадък от птицекланицата в Монтана за по евтино защото бяха към хиляда, с добавка на овесени ядки и добавяха и зеленчуци обикновено от коснерва най често цели домати и др. Това се вареше в големи казани през нощта за да се хранят животните сутринта. Хранехме два пъти сутрин и вечер(за възрастните) - това са работни кучета - тренирахме ги като изминаваха на ден по 10-15 километра по следа, развеждане и др. тренировки. Подрастващите се хранеха три пъти. За завършило телесното си развитие куче, което не се ползва за работа е достатъчно един път на ден. Вече в "цивилизацията" от 20 години съм имал 2 домашни любимеца Немско овчарско куче (първото умря преди 5 г. от старост) сегашния е на 5 години.Първия никога не съм го хранил с гранули а втория го храних като малък с гранули не си спомням марката но беше около 50лв. за 10кг. за около месеци половина и той оказа да я яде, сменях марките и видовете и пак същото - не яде и постоянно имаше разтройство лекувах го ефект никакъв докато не започнах купувам пилешки кости(гръдни или бедрени по първите има повече месо,патешки фенери и др.) и да варя всеки ден по 1кг от тях плюс една чаена чаша ориз - около 250гр. от начупения който е по 99ст килограма. от хипермаркетите като добавям в зависимост от сезона и наличието им зеленчуци домати,моркови и др - т.е. каквото има а някой път и без тях по някой път и слагам сол 2-3гр. това е сегашната дажба той е около 45кг. Когато беше малък за два дни като остатъка при топло време в хладилника. Гледам го в двора - тези кучета (едрите породи е по хубаво на вън). Това го слагам всичко заедно в тенджера под налягане и щом започне да "съска" намалявам котлона и варя 20-25 м. може и по малко но зависи от ориза - харесва го разварен - по гъст бульон. Цялата процедура по варенето е около 45м. като костите са от фризера(замразени). От както започнах да храня с пилешки кости т.н. нямам проблем неизяждане на храна, редки изпражнения и последствието от тях възпаление на около аналните жлези. Любимеца е в прекрасна кондиция нито дебел нито кльощав един вид "кон бегач". За гранулите давам по някой път когато нямам кости или не съм му "готвил" и то най много ден-два. От същата храна давам и на котките 3бр. но те са "външни" добавям и по някога кот. гранула или консерва. Така на кратко за мен най доброто за домашния любимец и домашно приготвена храна плюс когато ги има остатъци от нас кокалчета, храна да не люта и мн.солена (всъщност това е само добавка по някога) и гранула за разнообразие 1-2 пъти месеца и чиста вода на воля. Вместо "пилешки кости" може и редовно месо - пилета, свинско и др. зависи от финансовите възможности, но кости са задължителни. С това си мнение не агитирам никой просто казвам, какво правя аз от години.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте , имам чау-чау на 4 години и до сега съм го хранил с royala canin(предимно)... ползвам услугите на zoomagazin.eu .

При бърз преглед във въпросния онлайн магазин се спрях на продуктите на Orijen и Acana . animalprograms , какво е мнението ти за Acana Classic Adult и конкретно по ниското съдържание на суров протеин (28%) в сравнение с Orijen Adult dog (42%) и останалите видове на Acana Grain (33%)...

Acana Adult е спряна от производство и заменена с Acana Chicken with Burbank Potato. Килограм гранула от първата обаче е направен с около 1.2 кг. месо, което е около 20% повече отколкото при втората и докато е налична, аз ти я препоръчвам с чиста съвест.

Мненията по въпроса колко повече трябва да бъде месото са субективни. Аз ще спомена само, че килограм Ориджен Адулт е направен от около 1.6 кг месо. При Acana Grain Free месото е средно около 1.4 кг. Тази серия обаче също е спряна от производство и вече заменена от Acana Regionals, където месото и картофите са намалени и бобовите култури са увеличени. Грах, бакла и леща е последната мода в Северна Америка.

Здравейте, чета ви от известно време, но сега се включвам с въпрос: какво смятате за Роял Канин за кучета специално? Доколко е полезна?

"Ingredients: Corn, poultry protein (dried), corn bran, wheat middlings, meat dried (beef, pork)*, animal fats, wheat, animal protein (hydrolysed),... preservatives, antioxidants."

Това качество приляга по-скоро на супермаркетна храна, отколкото на суперпремиум. Тук няма месо като основен източник на протеин и вместо това виждаме т.нар. "птичи протеин" - вероятно, хидролизирани крака и перушина. Следват камари от зърно. И нещо, наречено "животинска мазнина". Ако тя е говежда/овча лой, това означава липса на есенциални мастни киселини и изобилие на наситени мазнини и трансмазнини. Накрая виждаме неизвестни консерванти и антиоксиданти, което означава, че гранулата е обработена срещу разваляне с евтини химикали. И доколкото знам, това е Made in Ukraine.

"Ingredients: Corn, poultry protein (dried), corn bran, wheat middlings, meat dried (beef, pork)*, animal fats, wheat, animal protein (hydrolysed),... preservatives, antioxidants."

Това качество приляга по-скоро на супермаркетна храна, отколкото на суперпремиум. Тук няма месо като основен източник на протеин и вместо това виждаме т.нар. "птичи протеин" - вероятно, хидролизирани крака и перушина. Следват камари от зърно. И нещо, наречено "животинска мазнина". Ако тя е говежда/овча лой, това означава липса на есенциални мастни киселини и изобилие на наситени мазнини и трансмазнини. Накрая виждаме неизвестни консерванти и антиоксиданти, което означава, че гранулата е обработена срещу разваляне с евтини химикали. И доколкото знам, това е Made in Ukraine.

Аз също чувам доста негативни отзиви за тях напоследък..Храня моя кучо с Роял Канин от няколко години. Не ми е правил никакви проблеми, а е капризен по принцип... Май ще се поразтърся за някоя по- добра марка храна... голямо четене ме чака... Но ще бъда благодарна, ако все пак доволните от някоя марка храна споделят опита си :)
  • Автор

Аз също чувам доста негативни отзиви за тях напоследък..Храня моя кучо с Роял Канин от няколко години. Не ми е правил никакви проблеми, а е капризен по принцип... Май ще се поразтърся за някоя по- добра марка храна... голямо четене ме чака... Но ще бъда благодарна, ако все пак доволните от някоя марка храна споделят опита си :)

Най-отблъскващото при тези е, че формулите им за Европа са едни, докато тези за Сев. Америка имат видимо по-добър състав (там са повечето водещи световни производители, и търговците и потребителите бяха доста ограмотени през годините).

Извън капризите и отсъствието на краткосрочни проблеми, добре е да се огледаме за по-качествените продукти, особено когато те са предлагани на близка цена. Това е както когато децата ни ядат с апетит вафли, снаксове и сладоледи и ние сме загрижени заради изобилието на маргарин, захар, сол и консерванти при подобно "меню".

Аз препоръчам най-първо оригинални продукти като Ориджен и Акана, и тепърва навлизащата у нас Артемис. Taste of the Wild е още една качествена марка. Напоследък обаче определени партиди от последната бяха изтеглени в Сев. Америка заради връзка с поредица случаи на салмонела, докато у нас такива все още вървят безпрепятствено.

Когато проучвате, можете да обръщате повече внимание на съдържанието на отделната гранула и не толкова на възторжените коментари от сорта на "много хубава гранула!" и "толкова сме доволни от нея!". Ето ИЗТОЧНИК на най-подробна информация за Ориджен и Акана; и резюмирана информация на български ТУК и ТУК.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.