Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Постигане на максимално добър въздушен поток в кутиите ни.

Featured Replies

Това и ще направя защото преди малко пуснах стрес тест с аидата и след 6 мин компа ми угасна. температурите ги следях до 5-та минута после пипах с ръце из дъното, видеото и рамта. и само чух как угасна

• Отговори 190
  • Прегледи 66,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сдобих се с нова придобивка, и резултатите са спиращи дъха. Вентилатора е поставен отзад и смъкна температурата на дъното с 5 градуса при нормална работа и на процесора с 3-4, преди на процесора беше 40-41 сега 36-37, на дъното 37 сега 32 :O Значително се е подобрил въздушния поток. Очкавам с нетърпение да зема и един такъв за отпред. Харда от 39 на 32 също.

Температури сега

Публикувано изображение

Редактирано от yokohama..yms (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Бихте ли си казали мнението,дали правилно съм разположил вентилаторите в кутията?Всичките са 80мм ,като сините са вкарващи въздух ,а червеният е изкарващ.Ако не са правилно сложени дайте препоръка.(кабелите са прибрани за да не пречат на потока)Публикувано изображение

Бихте ли си казали мнението,дали правилно съм разположил вентилаторите в кутията?Всичките са 80мм ,като сините са вкарващи въздух ,а червеният е изкарващ.Ако не са правилно сложени дайте препоръка.

(кабелите са прибрани за да не пречат на потока)

Публикувано изображение

Много вкарващи и един изкарващ при еднакъв дебит пак не е добре.Ако нямаш перфорация на горния капак-обърни захранването,че така му е запушен фана и ще имаш дертове.

Много вкарващи и един изкарващ при еднакъв дебит пак не е добре.Ако нямаш перфорация на горния капак-обърни захранването,че така му е запушен фана и ще имаш дертове.

Фана на захранването е на задния панел на кутията точно над изкарващия.Не бих го монтирал запушен ;) . Как предлагаш да преподредя фановете?

Фана на захранването е на задния панел на кутията точно над изкарващия.Не бих го монтирал запушен ;) . Как предлагаш да преподредя фановете?

Ако фана на захранването е към задния панел,то срещу него (до снопа кабели) ще имаш перфорация на кутията,което не виждам да е така.

Махни долния от страничния капак(да остане един),а за изкарващ на задния,сложи с по-голям дебит;нямаш кой знае какви възможности на тая кутия.

пп Като гледам кутията и този отпред ще отпадне,май няма да може да се сложи...

Редактирано от johny01 (преглед на промените)

Ако фана на захранването е към задния панел,то срещу него (до снопа кабели) ще имаш перфорация на кутията,което не виждам да е така. Махни долния от страничния капак(да остане един),а за изкарващ на задния,сложи с по-голям дебит;нямаш кой знае какви възможности на тая кутия.

Има си перфорация,но не се вижда на снимката.Там от където излизат кабелите е. 1.До колкото разбирам трябва да е еднакъв потока на вкарване и на изкарване ли?За да зна как да си сметна перките. 2.Не знам дали е истина,но някъде бях чел че най-добре било в кутията да има отрицателно налягане.Лошото е че така много се пълни с прах...В момента ми е с положително и то доста. 3.Като се смята потока,трябва ли да се вземе в предвид и перката на захранването? П.С. Предният фан вече съм го сложил,снимката е стара.

Редактирано от stradlin (преглед на промените)

Има си перфорация,но не се вижда на снимката.Там от където излизат кабелите е.

1.До колкото разбирам трябва да е еднакъв потока на вкарване и на изкарване ли?За да зна как да си сметна перките.

2.Не знам дали е истина,но някъде бях чел че най-добре било в кутията да има отрицателно налягане.Лошото е че така много се пълни с прах...В момента ми е с положително и то доста.

3.Като се смята потока,трябва ли да се вземе в предвид и перката на захранването?

П.С. Предният фан вече съм го сложил,снимката е стара. 

Този пост е редактиран от stradlin: Днес, 01:51

Така като гледам имаш 3 вкарващи и един изкарващ което не е добре. най - добрият вариант е колкото вентилатора вкарват толкова и да изкарват. можеш да помислиш за пробиване на горният капак на кутията и там можеш да поставиш един вентилатор, който да изкарва

Така като гледам имаш 3 вкарващи и един изкарващ което не е добре. най - добрият вариант е колкото вентилатора вкарват толкова и да изкарват. можеш да помислиш за пробиване на горният капак на кутията и там можеш да поставиш един вентилатор, който да изкарва

A не се ли гледа и количеството въздушен поток? За да се види кои фанове да вкартат и кои да изкарват за да е еднакъв потока. И пак да попоитам дали се прибавя и този на захранването?

A не се ли гледа и количеството въздушен поток? За да се види кои фанове да вкартат и кои да изкарват за да е еднакъв потока. И пак да попоитам дали се прибавя и този на захранването?

Гледа се но трябва да знаеш спецификациите на вентилаторите. Затова се взимат еднакви. Захранването нали ти взима въздух отгоре в случая отпада. Ако го обърнеш на обратно, ще изкарва но ще загрява повече тъй като засмуква топъл въздух. Добре, ще е да му сложиш един филтър, че бързо, ще се задръсти както е в момента. Общо взето пробваш различни комбинации и избираш най-добрата.

Гледа се но трябва да знаеш спецификациите на вентилаторите. Затова се взимат еднакви. Захранването нали ти взима въздух отгоре в случая отпада. Ако го обърнеш на обратно, ще изкарва но ще загрява повече тъй като засмуква топъл въздух. Добре, ще е да му сложиш един филтър, че бързо, ще се задръсти както е в момента. Общо взето пробваш различни комбинации и избираш най-добрата.

То си им ги пише спецификациите.Подариха ми ги и за това не са еднакви.Захранванеро засмуква въздух от кутията.Отворите не са му отгоре а отзад,където излизат кабелите му.Занчи и то влиза в сметките?

Захранванеро засмуква въздух от кутията.Отворите не са му отгоре а отзад,където излизат кабелите му.Занчи и то влиза в сметките?

Еми то влиза в сметките но с един голям минус, че вкарва топъл въздух вътре вместо да го изкарва.

Еми то влиза в сметките но с един голям минус, че вкарва топъл въздух вътре вместо да го изкарва.

Еми то това е ясно и неизбежно ,но така или иначе трябва и неговият поток да прибавя към изкарващия.Мерси за съветите.Утре мисля да ги сметна и попренаредя малко.Пък дали ще има ефект един господ знае ;)

Топлият въздух е по-лек от студения и се издига нагоре. Смисъла от този допълнителен вентилатор долу е нулев. Моят съвет е - не се занимавай с глупости, а събери пари и си купи една добра кутия с долно разположение на захранването и няколко 120(140) мм. вентилатора. С тези мижави 80 мм. духалки, чак те съжалявам.

• 2 седмици по-късно...

Какъв би бил най добрия въздушен поток за   Cooler Master Ellite 431? Какви перки биха били подходящи.

• 1 месец по-късно...

Зависи за какво ти трябва компа , колко време стои пуснат на ден . За хора които имат Въздушни охладители е важно статичното налягане от вентилаторчето , най добрите фирми за вентилатори са: Corsair - SP120 silent/performance  и AF120/140 (тези са за въздушен поток например да са насочени към вентилаторите на видеокартата, и другата фирма е Noctua те имат най добрите вентилаторчета на пазара но са малко по скъпи но си струват :) аз имам 4 такива и съм много доволен компът ми почти не се чува :)

В общи линии четири 120 мм 1000-1300 оборота са достатъчни-един отпред,един долу пред захранванто-да вкарват,един на задния панел и един горе-да изкарват.

• 8 месеца по-късно...

два-три скриншота с температурите на моя вече старичък компютър.

Публикувано изображение

Макар че имам фан контролер съм закачил вентилаторите към дъното. При 58 градуса завъртат с максимални обороти и свалят температурата до около 50-51градуса целзии.

Процесора е с лек овърклок и отключени ядра. Компютъра последно е почистван преди около година.

Преди два три дена сменях видео картата и малко изтръсках филтрите.

Публикувано изображение

Втория хард е външен в кутия без активно охлаждане и затова е с около 10градуса по топъл.

температурата на ядрата не се отчита защото са отключени и програмите за мониторинг се шашкат.

Кутията е xigmatek utgard а охладителя на процесора ac freezer 64 pro

QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition B55, 3440 MHz (16 x 215)

ASRock 870 Extreme3  (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

ATI Radeon HD 5770 (Juniper)

Мисля че въздушния поток го докарах долу горе:

Кутията е CM 690 (убий ме не мога да намеря коя версия точно на 690)

имам 120мм fan пред хард дисковете вкарващ въздух,

120мм на страничния капак пак вкарващ,

120мм отзад да отвежда,

120мм+80мм на горния капак пак отвеждащи въздуха.

Ползвам fan controller  Lian-Li TR-5 Има си термодатчици така че що годе контролира оборотите, а където трябва аз си го нагласям.

Проблема ми е, че не мога да измисля как да наредя кабелите... Тая версия на кутията е с някакви измислени щипки за кабелите

post-229456-0-43194300-1402400736_thumb.

и най-доброто което съм успял да постигна е това, ако някой вижда начин за по-добра подредба, моля ви помагайте че ме дразни как стоят кабелите...

post-229456-0-28578900-1401904066_thumb.

Днес се хванах да си играя. Разглобих всичко.Преди около месец правих почистване, но не изчистих кутията като хората понеже не се чисти особено лесно, а и нямах време. Съответно видеото се беше напълнило пак със прах(освен това и пуша :D). Когато оставих гола кутия беше ужасяващо... Нямам компресор за въздух, така че я хвърлих под душа. Изчистих видеото. Снимки на картата и кутията. Както pconline каза никотиновия дим прави прахоляка страшно лепкав и се наложи бая четкане на вентилаторите на видеото.

След това започнах да мъдря как да оправя cable management-a. 2 часа мъки в жегата и стигнах до този резултат.

post-229456-0-34899600-1402950346_thumb.

Яд ме е че не можах да намеря начин да сложа термо датчика на южния, но тоя вентилатор мога и ръчно да го регулирам :)

Редактирано от Traytor (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Коя от двете кутии да избера? Какво използвате вие? 

1. CM ELITE 335U - Тази ми изглежда по-красива, но незнам дали е добра за "cable management"

2. CM N300  - Има 2 включени вентилатора.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте.Предстой ми да си правя конфигурация,та кутията ще е CM N200.Някой слагал ли е вентилатори на нея и ако да,то как сте ги разположили? Ако може и някой да ми каже дали имам място къде да включа допълнителни.Дъното ще е GB B85M-D2V.Благодаря на всички изявили се,предварително.

N200 е с включени в цената два 120 мм. Един от пред да вкарва студен въздух и един отзад да изкарва горещия.
Това ти е стандартно разположение и не е необходимо да слагаш допълнителни поне с това което ще купуваш.
Иначе може да сложиш още един отстрани да вкарва и отгоре да изкарва ако държиш да дигнеш шума.  ;)

Редактирано от naruto (преглед на промените)

А няма ли и да е по-добре да се сложат?И конфигурацията която ще взема нали ще може да се клокне процесора?

И така ще е в нормата но ако шума и допълнителните разходи не ти пречат си купи още два вента.

Все пак първо си я купи пусни я да поработи и виж температурите пък ако не си доволен купувай. 

Ако процесора е с буквичката К накрая може независимо от дъното (има известни ограничения).

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.