Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Постигане на максимално добър въздушен поток в кутиите ни.

Featured Replies

Смъкни хард диска. Долу в дъното на кутията, какви са тези тръби (фунии) !? Да не имаш във предвид водно охлаждане ?

Не водно.....това е с диаметъра на 80мм перка горе доло и служи да отвежда студен и свеж въздух от вън(понеже е закрепено на страничния капак и краят му е на сигурно 1см от перката на процесора като отвора му е малко по голям от перката на процесора и я...обхваща ако мога така да се изразя.....видях го на един приятел на кутията ама тя неговата така е купи и не знам дали има само такива приспособления да се купуват... ПС. Добре де той харда като е по-надоло как ще го обдухва отдоло.....много по-малко ще "хвърля" там....не знам дали ще е достатъчно...?

Редактирано от icakaaa (преглед на промените)

• Отговори 190
  • Прегледи 66,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не водно.....това е с диаметъра на 80мм перка горе доло и служи да отвежда студен и свеж въздух от вън(понеже е закрепено на страничния капак и краят му е на сигурно 1см от перката на процесора като отвора му е малко по голям от перката на процесора и я...обхваща ако мога така да се изразя.....видях го на един приятел на кутията ама тя неговата така е купи и не знам дали има само такива приспособления да се купуват...

ПС. Добре де той харда като е по-надоло как ще го обдухва отдоло.....много по-малко ще "хвърля" там....не знам дали ще е достатъчно...?

Все още не схващам за какво става въпрос, такова ли имате в предвид:  Corsair Cooling Hydro Series H60 !?

ПС. Добре де той харда като е по-надоло как ще го обдухва отдоло.....много по-малко ще "хвърля" там....не знам дали ще е достатъчно...?

Нали ще слагате допълнителни вентилатори, не се притеснявайте че ще е долу на дъното на кутията ! :)

Редактирано от Masterplay (преглед на промените)

Все още не схващам за какво става въпрос, такова ли имате в предвид:  Corsair Cooling Hydro Series H60 !?

Нали ще слагате допълнителни вентилатори, не се притеснявайте че ще е долу на дъното на кутията ! :)

ето за това говоря: 

post-334166-0-72147200-1359577962_thumb. post-334166-0-30062400-1359577963_thumb. 

това е от вътрешната страна на страничния капак и при затваряне перката на процесора леко влиза в него и може да дърпа директно от вън....

ПС. е ок съгласен съм няма проблем да е на дъното на кутията ама то вентилатор ще има само отпред в случая ми е малко чудно как ще го охлажда като е непосредствено на дъното на кутията....то идеята е да минава въздуха отдоло му :D

ето за това говоря:  това е от вътрешната страна на страничния капак и при затваряне перката на процесора леко влиза в него и може да дърпа директно от вън.... ПС. е ок съгласен съм няма проблем да е на дъното на кутията ама то вентилатор ще има само отпред в случая ми е малко чудно как ще го охлажда като е непосредствено на дъното на кутията....то идеята е да минава въздуха отдоло му :D

Такова нещо за първи път виждам, дали се купува въобще или е мод към кутия !? Ако хард дискът го сложиш по-долу мисля че ще се охлажда задоволително ! :)  

Такова нещо за първи път виждам, дали се купува въобще или е мод към кутия !?  

еми на моят приятел като си е купувал компа му е била с него кутията....и аз не знам дали има ефект от това нещо.....мислих за него защото дори и да сложа вентилатор на страничния капак горе да духа навътре към процесора.....точно над процесора се вижда захранването а то е с вътрешна перка 120мм от долната страна и яко смуче.....така че смисъла от въпросния вентилатор може да е 0-лев :( ....за това се чудя, а ако го има това нещо според мен перката на процесора ще си смуче без да може перката на захранването да дърпа въздуха преди да е охладил процесора

еми на моят приятел като си е купувал компа му е била с него кутията....и аз не знам дали има ефект от това нещо.....мислих за него защото дори и да сложа вентилатор на страничния капак горе да духа навътре към процесора.....точно над процесора се вижда захранването а то е с вътрешна перка 120мм от долната страна и яко смуче.....така че смисъла от въпросния вентилатор може да е 0-лев :( ....за това се чудя, а ако го има това нещо според мен перката на процесора ще си смуче без да може перката на захранването да дърпа въздуха преди да е охладил процесора

Според мен това е излишно, мисля че кутията е крайно тясна. Както казваш ти видео картата и хард дискът разделят кутията ! :) Във кутията е нужно подредба малко на тези кабели който се простират в кутията !

Здравейте, може ли да ми кажете на следната кутия кое ще е най-доброто разположение на вентилатори и какви за максимално добър въздушен поток.....

Кутията като цяло не е особено качествена. В момента се вижда вентилатора на задния панел и по този начин общо взето не правите нищо.

За този въздуховод който говорите да би помогнал към процесора да влиза свеж незатоплен въздух но се съмнявам да имате нужда от това.

Не мога да преценя от снимките какъв вентилатор можете да монтирате на предния панел долу, ако може да се монтира 80мм преместете този който е сложен отзад. Принципа на разполагане на вентилаторите е следната:

При тебе има един изкарващ вентилатор този на захранването. Следващия трябва да е вкарващ и да създава поток от долу на предния панел към захранването като се има в предвид дебита вкарващия да не е по-голям от този на изкарващия вентилатор и се редуват нататък изкарващ вкарващ. 

В момента при тебе има два изкарващи вентилатора а няма вкарващ и в кутията въздух влиза от там където му е най-лесно в случая това е най близкият отвор този над процесора но вероятно по-малко от 1/3 стига до самия процесор останалата част директно излиза през задния панел като така не върши почти никаква работа и през захранването там поне охлажда него.

За да се избегне влизането на въздух оттам няма да е лошо отворите на капака да ги затвориш да речем с тиксо за да може въздух да влиза предимно от вентилатора отпред. направи това и погледни пак температурите. 

В момента диска ти може да е малко по-топъл защото вентилаторите който имаш най трудно им е да вкарват въздух при него имат доста по-близки и лесни отвори.

Кутията като цяло не е особено качествена. В момента се вижда вентилатора на задния панел и по този начин общо взето не правите нищо.

За този въздуховод който говорите да би помогнал към процесора да влиза свеж незатоплен въздух но се съмнявам да имате нужда от това.

Не мога да преценя от снимките какъв вентилатор можете да монтирате на предния панел долу, ако може да се монтира 80мм преместете този който е сложен отзад. Принципа на разполагане на вентилаторите е следната:

При тебе има един изкарващ вентилатор този на захранването. Следващия трябва да е вкарващ и да създава поток от долу на предния панел към захранването като се има в предвид дебита вкарващия да не е по-голям от този на изкарващия вентилатор и се редуват нататък изкарващ вкарващ. 

В момента при тебе има два изкарващи вентилатора а няма вкарващ и в кутията въздух влиза от там където му е най-лесно в случая това е най близкият отвор този над процесора но вероятно по-малко от 1/3 стига до самия процесор останалата част директно излиза през задния панел като така не върши почти никаква работа и през захранването там поне охлажда него.

За да се избегне влизането на въздух оттам няма да е лошо отворите на капака да ги затвориш да речем с тиксо за да може въздух да влиза предимно от вентилатора отпред. направи това и погледни пак температурите. 

В момента диска ти може да е малко по-топъл защото вентилаторите който имаш най трудно им е да вкарват въздух при него имат доста по-близки и лесни отвори.

аз днес ги понаредих малко, защото си купих един 120мм и го сложих на предния панел от долу и този който на снимките е на задния панел(80мм) сега е на страничния капак на горните дупки като вкарващ ииии сега според мен така е по добре макар че смятам на мястото където на снимките е 80мм вентилаторчето (задния панел) да сложа един 120мм изкарващ+ на захранването и тои е 120мм изкарващ......мисля, че стигат, а за вкарване ще сложа освен този долу отпред още един 120мм вкарващ на страничния капан на долните дупки и ще махна този 80мм.....и за процесора един Cooler Master Gemini M4 Lowp Pipe и смятам че всичко ще е топче :D

аз днес ги понаредих малко, защото си купих един 120мм и го сложих на предния панел от долу и този който на снимките е на задния панел(80мм) сега е на страничния капак на горните дупки като вкарващ ииии сега според мен така е по добре макар че смятам на мястото където на снимките е 80мм вентилаторчето (задния панел) да сложа един 120мм изкарващ+ на захранването и тои е 120мм изкарващ......мисля, че стигат, а за вкарване ще сложа освен този долу отпред още един 120мм вкарващ на страничния капан на долните дупки и ще махна този 80мм.....и за процесора един Cooler Master Gemini M4 Lowp Pipe и смятам че всичко ще е топче :D

Излишно набиваш пари във вентилатори и вдигаш нивото на шум в кутията.

В момента това което си направил не е добре имаш два вкарващи и един изкарващ, така потока в кутията се насмита и не върши работата която трябва.

Входящия поток не трябва да е по-голям от изходящия от кутията.

Поставянето на повече от един вкарващ и един изкарващ вентилатор има смисъл единствено при клок на въздух.

Имай в предвид че колкото повече въздух минава през кутията толкова повече прах ще минава през нея и ще се налага по-често чистене.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Излишно набиваш пари във вентилатори и вдигаш нивото на шум в кутията.

В момента това което си направил не е добре имаш два вкарващи и един изкарващ, така потока в кутията се насмита и не върши работата която трябва.

Входящия поток не трябва да е по-голям от изходящия от кутията.

Поставянето на повече от един вкарващ и един изкарващ вентилатор има смисъл единствено при клок на въздух.

Имай в предвид че колкото повече въздух минава през кутията толкова повече прах ще минава през нея и ще се налага по-често чистене.

А относно Akasa Cold Cathode 12 Blue да ми кажете къде мога да намеря ??? защото аз търсих из нета ама навсякъде са изчерпани.......

А относно Akasa Cold Cathode 12 Blue да ми кажете къде мога да намеря ??? защото аз търсих из нета ама навсякъде са изчерпани.......

Това има в момента обади се в Декада те ги внасят и могат да ти кажат кога ще има иначе остава да поръчваш от вън.

• 3 седмици по-късно...

самозванците от цулер мастър си мислят, че много разбират от въздушен поток и за това на големите си кутии правят захранването отдолу, обаче защо ли пък производителите на дънни платки не се събразяват с тях и конектора за процесора и тоя за дънната платка се поставят в горната страна на платката? същото е положението и при сървърните кутии... странното е, че при сървърните кутии на цулер мастър(такива, каквито вече не правят, в момента правят някакви измислени, но на истинските сървърни кутии дисковете могат да се вадят без да се отваря кутията) захранването се монтира пак отгоре?

........понеже CM са "единствените",които слагат захранванията отдолу и понеже ти не ги харесваш дай да заблуждаваме хората,че това е грешно и че те нямат понятие от въздушен поток.И вече във n-теми се прави едно сравнение със сървърни кутии,които виждаш ли са маса и оптимизирани откъм охлаждане и са мерилото за най-най ,по което обикновенния потребител трябва да се съобразява като си купува ДЕСКТОП-компютър.Айде да спрем с този цирк.Сървърния хардуер няма нищо общо с геймърския и затова производителите напасват продуктите си според нуждите на потребителите.Това е все едно да дискутираме защо на спортните коли слагат спойлери а на джиповете не,след като те са по-проходими.......

Във темата със снимките има моята кутия и тя е на онея самозванци.Нещо не мога да схвана какво точно не и е наред.Ползвам я почти 4 години и нямам никакъв проблем нито с прах,нито с място,охлаждане или вибрации,щото видиш ли тя е алуминева и е много лека и това разбираш ли е вредно!И това че си я харесвам не значи че съм някой луд фен,просто за нея мога да говоря от ЛИЧЕН опит а не на теория,има страхотни кутии и на Lian Li,TT,Silverstone ,че ако искате и на Aerocool(дизайн).И сигурно и другите които сложат захранването отдолу нямат хабер от понятие...

За това къде да са конекторите на дъната е виновен стандарта по който се правят за максимална съвместимост а и защото всяко едно модерно захранване има достатъчно дълги кабели,за да ги увиеш 3 пъти около кутията и пак да ти стигнат.Проблем може да стане само когато се прави супер сложна подредба за скриване на всички кабели отзад(както в моя случай),но с един лек удължител който си върви или с кутията или с дъното или със захранването,проблема е решен.

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, може ли да ми кажете на следната кутия кое ще е най-доброто разположение на вентилатори и какви за максимално добър въздушен поток.....ето снимки: 

post-338668-0-27545000-1370062932_thumb.

post-338668-0-14642500-1370062941_thumb.

post-338668-0-05951900-1370063164_thumb.

Редактирано от Валери123 (преглед на промените)

Здравейте, може ли да ми кажете на следната кутия кое ще е най-доброто разположение на вентилатори и какви за максимално добър въздушен поток.....ето снимки: 

Доста трябва да се гадае по тия снимки.

Струва ми се, че кутията ти е доста старичка. 

На първата снимка си снимал мястото където може да се постави вентилатор на предния панел. Самия панел вероятно няма много отвори, но поставянето на вентилатор там все пак ще помогне за оформянето на някакъв поток.

Втората снимка е доста странна. Като начало ако не си обърнал снимката тоя капак трябва да се пада от към дъното и каквото и охлаждане да слагаш на него е безмислено. Ако капака все пак е този от другата страна то тогава тая пластмасова фуния не трябва да е отвън а от вътре и целта и е да помага на вентилатора на процесора да взима свеж въздух извън кутията за да го охлажда по-добре, стига отвора да се пада над процесора а не някъде в страни. Останалите отвори подредени в правоъгълник можеш да ги запушиш с тиксо.

Третата снимка показва мястото за монтаж на вентилатор на задния панел. Ако сложиш един вкарващ на предния панел и фунията за процесора се пада върху него то тогава на това място можеш да сложиш още един изкарващ, ако не по-добре и него го запуши с тиксо. За да накараш вентилатора назахранването да дърпа повече от процесора а да не смуче въздух през тия отвори който са му най близко.

Доста трябва да се гадае по тия снимки.

Струва ми се, че кутията ти е доста старичка. 

На първата снимка си снимал мястото където може да се постави вентилатор на предния панел. Самия панел вероятно няма много отвори, но поставянето на вентилатор там все пак ще помогне за оформянето на някакъв поток.

Втората снимка е доста странна. Като начало ако не си обърнал снимката тоя капак трябва да се пада от към дъното и каквото и охлаждане да слагаш на него е безмислено. Ако капака все пак е този от другата страна то тогава тая пластмасова фуния не трябва да е отвън а от вътре и целта и е да помага на вентилатора на процесора да взима свеж въздух извън кутията за да го охлажда по-добре, стига отвора да се пада над процесора а не някъде в страни. Останалите отвори подредени в правоъгълник можеш да ги запушиш с тиксо.

Третата снимка показва мястото за монтаж на вентилатор на задния панел. Ако сложиш един вкарващ на предния панел и фунията за процесора се пада върху него то тогава на това място можеш да сложиш още един изкарващ, ако не по-добре и него го запуши с тиксо. За да накараш вентилатора назахранването да дърпа повече от процесора а да не смуче въздух през тия отвори който са му най близко.

На Втората снимка е страничния капак на кутията изкам да махна тази фуния дето и викаш така и да сложа вентилатор който да вкарва свеж въздух само че да ли ще навреди на процесора тей като фунията се пада челно с вентилатора на процесора

На Втората снимка е страничния капак на кутията изкам да махна тази фуния дето и викаш така и да сложа вентилатор който да вкарва свеж въздух само че да ли ще навреди на процесора тей като фунията се пада челно с вентилатора на процесора

Няма,слагай смело.

Даже ако има място,сложи вента между кутията и фунията.

Ако фунията се пада точно над процесора е безмислено слагането на вентилатор, защото в този случай вентилатора на процесори си  дърпа достатъчно през нея та и 10 вентилатора да наредиш един след друг дебита ще е равен на този на най-слабия.

Ami taka kato slojih kapaka vidqh prez montiraniq vhod za ventilator  che tochno 4elno e funiqta na procesora Da slagam ili DA ne slagam sorry za latinskoto mi pisane no mi sprq flex type za kirilica pls otgovor

Ami taka kato slojih kapaka vidqh prez montiraniq vhod za ventilator  che tochno 4elno e funiqta na procesora Da slagam ili DA ne slagam sorry za latinskoto mi pisane no mi sprq flex type za kirilica pls otgovor

Между двата варианта/да сложиш и да не сложиш вентилатор/ единствената разлика е в похарчените пари и повечето шум, охлаждането няма да се промени.

• 4 седмици по-късно...

Да попитам защо от никема са ми спестили предния 120мм вентилатор които трябва да е фабрично сложен от производителя на кутията. ??

Да попитам защо от никема са ми спестили предния 120мм вентилатор които трябва да е фабрично сложен от производителя на кутията. ??

Объркал си нещо, тва е форум, никема са на друго място......

Не са ти го икономисали - ясно и точно е написано: Rear fan X 1 - optional, Front fan X 1 - installed. Ако няма нито един от двата,то тогава тук -> mobile: 089 44 8 9987

Редактирано от gyps (преглед на промените)

Не са ти го икономисали - ясно и точно е написано: Rear fan X 1 - optional, Front fan X 1 - installed. Ако няма нито един от двата,то тогава тук -> mobile: 089 44 8 9987

Нито 1 от двата ги няма. Аз прочетох ,че трябва да има отпред 1 за този отзад не сам прочел. Писах им Email, и ще почакам до довечера да ми отговорят, ако не звъня. optional (по избор) така ,че трябва да има само преден 120мм който са ми го спестили

Редактирано от yokohama..yms (преглед на промените)

Предполагаем отговор:"В тази ревизия не се предлага"-може и така да е.Приготви 15-20 лв за два,сложи ги на предния и задния панел.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.