Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Постигане на максимално добър въздушен поток в кутиите ни.

Featured Replies

Не знам каква мода е това да се смазват вентилаторите.... :D Вярно е, че е криза, но чак пък толкова?! Щом един вентилатор започва да шуми или си променя звука, то е ясно, че трябва да се вземат мерки за неговата смяна. ОПРЕДЕЛЕНО нито един вентилатор на компютрите не е проектиран, нито е предвидено да се обслужва, като му се подменя/добавя смазка/грес. Всичко това, което коментираме е просто едно "българско" модване, или иначе казано побългаряване. Защо? Ами защото, когато има промяна в звука на вентилатора, то това показва, че има изменение в лагеруването. т.е. или лагера е отишъл/разбит с увеличен луфт и т.н/ или липства смазка, което вече е повредило вентилатора. Изводът е - Има ли шум във вентилаторите - събирай пари за нови, защото играчката с подмяната на маслото, може да ти излезе скъпа. Или бъди готов да си купиш антифони. :D Друг е въпросът, ако искате да си играете с тях... Но винаги имайте едно на ум с тези "обслужени" вентилатори!

• Отговори 190
  • Прегледи 66,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Най-добрият вариант, разбира се е замяната на вентилатора с нов. Но примерно аз имам 4х120мм , 2х92мм(Air flow: 52 CFM) и 1х140мм ~ 120лв.

Разбира се ще искам да "изстискам" максимално от частите. Само за сравнение - цената на техническия вазелин е 1лв. за 5гр.

Аз с приблизително 1,5гр. смазах всички вентилатори.

• 3 седмици по-късно...

Имам кутия CM elite 430 black, нали се продава с един вентилатор от пред, можете ли да ми кажете какъв модел е, защото искам да си взема, още един за отзад ? Мерси. Упсс. В първия пост на темата, видях, че предия е 200мм, а задния 120мм, но предполагам, че един модел се предлага в няколко размера ?

Аз бих сложил този отзад да изкарва, а отпред може да се монтира 140 мм перка и бих взел някаква такава. Нещо такова AEROCOOL Fan 140mm Shark Black -Air Flow : 96.5 CMF Air Flow : 50 CMF, Noise : 29.6dBA Noise : 14.5 dBA освен ако не искаш да ти свети. Тогава ще с епогледнат други варианти.

Мерси, за предложението ще пробвам. Да попитам, но незнам как да се изразя точно, нали този вентилатор е от по тихите ? :D Защото, на стария компютър имах един 80мм, който бучеше много яко.. :D

• 3 седмици по-късно...

Как мога да управлявам вентилатора на процесора?Например да го спирам или да го наглася да се включва примерно на 40 градуса и да не се включва преди тези 40*?

Intel CORE I5-2400

Scythe Ninja plus rev.B

Asrock Z68M\USB3

Corsair Vengeance 1x 4GB DDR3 1600MHz CMZ4GX3M1A1600C9B

Seagate 1TB ST31000524AS,7200 RPM,32MB,SATA-III

DVD/RW TSSTcorp CD DVDW SH S223C

FSP group FSP 550-80GLC

NZXT lexa s

Windows 7x64 Ultimate SP1

Редактирано от gibson58 (преглед на промените)

Ето два примера как ИБМ решават въпроса с охлаждането:

Четох някъде че така като се прилепът два вентилатора един в друг работили по - добре. Това вярно ли е?

Как мога да управлявам вентилатора на процесора?Например да го спирам или да го наглася да се включва примерно на 40 градуса и да не се включва преди тези 40*?

Мисля че не можеш да го накараш напълно да спре но от биоса можеш да го настроиш на каква температура с колко оборота да ти върти. Например

30С - 500 оборота

40С - 1000 оборота

40+С - 1500 оборота.

Редактирано от amd World (преглед на промените)

То май и това няма да стане,защото освен ,че е с 3 кабела а не с 4,и на сайта пише ,че фана е 1200 оборота.Явно не се менят...

То май и това няма да стане,защото освен ,че е с 3 кабела а не с 4,и на сайта пише ,че фана е 1200 оборота.Явно не се менят

Щом е с 3 пина няма да можеш да го контролираш.

Четох някъде че така като се прилепът два вентилатора един в друг работили по - добре. Това вярно ли е?

Мисля че не можеш да го накараш напълно да спре но от биоса можеш да го настроиш на каква температура с колко оборота да ти върти. Например

30С - 500 оборота

40С - 1000 оборота

40+С - 1500 оборота.

Може би, не и два пъти по-добра ефективност, вероятно на практика че е 1.5, но ще има консумация на два. А големите компании предпочитат скъпи вентилатори. И ги правят така че да се сменят в движение :) (докато работи машината)

Аз имам няколко въпросчета дето се се чудя къде да ги задам. За улеснение съм ги номерирал всичките.

А)Обем въздух. Видях, че всеки вентилатор може да вкарва/изкарва някакъв обем въздух за единица време.

(1)Тук към какво се стремим? (2)По-голям обем въздух да влиза и съответно да излиза от кутията така ли?

(3)Или с други думи, 2х80мм отпред + 2х80мм отзад е по-добре от 1х80мм отпред + 1х80мм отзад така ли?

Б)Скорост на въздуха. (4)Има ли значение скоростта на въздуха в кутията? (5)Ако сложа 1вент оотпред и 1 идентичен вент. отзад скоростта на възд. поток ще бъде ли същата каквато ще е, ако сложа 2 вент. отпред и 2вент. отзад? (6)Също за намаляване на температурата на елемнтите стремим ли се към ураган в кутията?

В)Температура. Това може да ви се стори тъпо, но все пак ще питам.

(7)Ако температурата на въздуха е 20гр.Ц и с него духам в радиатора на процесора с примерно 20m/s, на радиатора граничната минимална възможна температура 20гр.Ц ли ще е или в зависимост от скоростта на духане може да се намали още примерно, ако скоростта нарастне на 40m/s, а температурата на въздуха е същата, може ли темп на радиатора да се намали под 20гр.Ц?

Г)Налягане. Ясно ми е, че ако имам 2 входни 80мм и 1х80мм изходно ще се получи някакво повишено налягане в кутията и обратно, ако имам 1 отпред и 2 отзад ще се получи по-ниско налягане на въздуха в кутията. (8)Въпросът ми е на какво и как влияе това?

Д)Решетки. (9)Защо ми се струва, че махането на решетките намалява, на тези места където ги има, въздушното съпротивление идващо от решетките и така възд. поток става де да знам по-бърз ли, по-голям като количество ли, по тихо ли става? (10)Има ли смисъл да ги няма тези решетки?

Е)(11)Какво става когато се закачат два вентилатора един след друг? (12)Обемът, скоростта или някакво налягане се увеличават след 2тория вент. или си остават същите каквито са били след първия вент. ,демек нищо?

Ж)Шум. (13)Как за бога се редуцира?

ще ти отговоря малко разбъркано

значи скоростта на въздуха има значение - чисто физично при по голяма скорост повече въздушни молекули минават през ребрата и отнемат топлина. налягането - от него също зависи олаждането - при подналягане (повече изкарващи вентилатори) има по малко молекули на въздуха в единица обем, а при вискоко налягане - повече и отиваш пак чисто физично на горния отговор... друг страничен ефект е натрупването на прах - повече молекули в единица обем - повече прах в кутията. при охлаждане с надналягане със прах се задръства всичко през което излиза въздуха - страничен ефект е задръстването на cd-та и флопитата... през които излиза прах, понеже вкарващите вентилатори се слагат на ниско е нормално да се засмуква повече прах, при подналягане се засмуква въздух от всякъде - през флопито и цд-то, но тоя въздух влиза от доста по високо и естествено в него има по малко прах. така че в краткосрочен план по добро е охлаждането с надналягане (вкарващи вентилатори), в дългосрочен - охлаждането с изкарващи... лично аз предпочитам втория вариант. законите на термодинамиката важат с пълна сила особено важен е тоя за топлия вуздух, който се издига нагоре, така че ако за да се изпозва и той трябва вкарващите вентилатори да са ниско долу а изкарващите високо горе (нещо, от което "инджИнерите" на цулер мастър хабер си нямат...) за да има въздушен поток трябва да има затворено пространство в което той да се движи, за това и "цедките" цулермастър разчитат на вентилатори да го правят, щото ако тях ги няма "цедката" на цулермастър както е цялата като швейцарско сирене ще държи по висока температура от колкото затворена с капаци кутия, от която само захранването изкарва въздух.. шума се редуцира с редуциране на перките и техните обороти, така че за да има малко шум трябва добър въздушен поток, който е подпомогнат от естествената циркулация на топлия въздух... шумът се създава от сблъскването на струя въздух с преграда (витло/ребро/лопатка/решетка) тоест за да се намали шума трябва да се намали скоростта на струята, да се намали броя на отворите за сметка на техния диаметър (преграда от много фини дупчици (цедка) прави много по голям шум от решетка тоято е с големи отвори (които имат същата площ като площта на отворите в цедката) ако решетката/преградата е на по голямо разстояние от вентилатора също се намаля шума. 2 вентилатора един след друг - втория е почти безполезен (вентилаторът върши работа ако ускори въздуха до ня1каква скорост, втория вентилатор взема тоя въздух с тая скорост и за да го ускори още трябва да върти още по бързо, ако се върти със същата скорост нищо не прави, а ако се върти по бързо, тогава пък първия вентилато нищо не прави...), освен ако не е с обратен наклон на лопатките и да се върти в срещуположна посока -така е при хеликоптерите с 2 перки една над друга, но при тях се гони друг ефект - при движение в определена посока когато лопатката отива напред, тя е рещу въздушния поток (повдигащата сила е голяма), когато мине на 180 градуса тя отива назад и се движи по посока на въздушния поток - така избутва по малко въздух и повдигащата сила е по малка - така хеликоптера с 1 перка при движние с голяма скорост ще се накланя, втората перка дава допълнителна повдигаща сила и компенсира накланянето... с духане не може да свалиш температурата под тази на въздуха - пак термодинамика - енергията се движи от високо към ниско (от топло към студено) няма как да духаш с въздух дето е 30 градуса и да свалиш температурата под 30, освен това въпреки че молекулите на въздуха отнемат топлина от радиаторите, при сблъсъка им с ребрата и сблъскване по между им се получава триене, което също генерира топлина, но при малки скорости и налягания, каквито правят вентилаторите тая топлина е пренебрежима, при турбините не е така... колкото повече се вдига налягането се увеличва възможността да се сблъскат молекулите - при дизелите горивната смест се възпламенява без искра - от самото налягане...

99% от хората не знаят как работи един вентилатор - пример прахосмукачка (там е турбинен центробежен вентилатор, но е същото - точно като при лаптопите) като се запуши тръбата какво става? почва да бучи и тия 99% дето не знаят си казват "ще се претовари моторът", напротив - той се разтоварва, щото не прекрва въздух, тоест работи на празен ход (върти си количеството въздух дето е си е около турбината) и си дига оборотите, за това и бучи, друг е въпроса, че така може да изгори от прегряване поради липсата на въздуха, който охлажда двигателя при преминаването си..

Редактирано от the professor (преглед на промените)

... работи на празен ход (върти си количеството въздух дето е си е около турбината) и си дига оборотите, за това и бучи...

А няма ли опасност да стане кавитация (е не хирургическата де :D)? Или ще използваме Сигма методa, за да оценим вентилатора на прахосмукачката?

Редактирано от Lokoto (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Днес нямаше, какво да правя и малко си поиграх.....

Сложих едно малко вентилаторче...... Наистина има ефект :) Мисля да сложа хубави вентилатори и точно по мярка.....

Публикувано изображение

http://prikachi.com/...70/4469570q.jpg

Като цяло температурите спаднаха с 2-3 градуса.... Температурите са засечени в равен интервал от време (да речем 20 минути) :)

Преди | Сега

CPU: 20-30°С CPU: 13-27°C

Motherboard: 38°C Motherboard: 36°C

Aux: 40°C Aux: 36°C

GPU: 55°C GPU: 51°C

HDD: 33°C HDD: 29°C

Редактирано от zander75 (преглед на промените)

Преди | Сега

CPU: 20-30°С CPU: 13-27°C

Ъъъ, колко градуса е в стаята ти - около 5 до 7?!?

Публикувано изображение

Но все пак е даунклокнат от Cool`n`Quiet технологията. Температура в стаята около 20-тина градуса. Имам 3 вентилатора на кутията 120 мм (2 вкарват, 1 изкарва), бокс охлаждане :P

AMD Athlon II X4 640 3.0 GHz

Поредния невярно мерещ датчик - не е възможно по абсолютно никакъв начин температурата на процесора да е под тази на околната среда, дори и с водно охлаждане. Учил си физика - отговори си на въпроса защо? ;)

Вероятно. Ма няма програма, която да не дава този резултат и мн ми се иска да вярвам, че е така :D

Дайте идея за направа на филтри за HAF 922 които да стоят на страничния панел и да са лесни за премахване и почистване. А ако имате идея от къде могат да се намерят магнитни филтри за тази кутия - още по добре.

Ъъъ, колко градуса е в стаята ти - около 5 до 7?!?

В стаята температурата е около 20-21 градуса....
  • Автор

Като цяло температурите спаднаха с 2-3 градуса.... Температурите са засечени в равен интервал от време (да речем 20 минути) :)

Вземи си един 120мм (ако не може 80мм) вентилатор.Със сигурност ще бъде по-безшумен от този с който си и ще прави по-голям дебит на въздуха, който изкарва, тоест и по-ниски температури.Може и светещ да сложиш, гледам че имаш разни диоди по кутията.

В стаята температурата е около 20-21 градуса....

И сега с друг цитат отговорът:

Поредния невярно мерещ датчик - не е възможно по абсолютно никакъв начин температурата на процесора да е под тази на околната среда

Дайте идея за направа на филтри за HAF 922 които да стоят на страничния панел и да са лесни за премахване и почистване.

А ако имате идея от къде могат да се намерят магнитни филтри за тази кутия - още по добре.

Магнитни филтри бях мернал в декадата преди време, но цената им не бе никак приятна.Мисля, че 120мм бяха към 17-18лв, а иначе по евтини решения http://www.dekada.com/catalog/fan-filters-c-64.html.Аз съм с червен 120мм отдолу, бива върши си работата.За страничния капак не съм мислил, ще трябва нещо хоум меид :)

Но все пак е даунклокнат от Cool`n`Quiet технологията. Температура в стаята около 20-тина градуса. Имам 3 вентилатора на кутията 120 мм (2 вкарват, 1 изкарва), бокс охлаждане :P

AMD Athlon II X4 640 3.0 GHz

Има просто и логично обяснение,пробвал съм.При мен темометъра който мери температурата в стаята виси на стената над парното.При показание 18 градуса,като го сваля на земята до компютъра(в другия ъгъл на стаята) показва 12-13 градуса.Пак физика ,топлото нагоре ,студеното долу ;) .Това не пречи естествено температурите ми да са:

Публикувано изображение Само че,от 5 вентилатора в момента вървят само 2 и то на 500-600 оборота...

Така че,при него от 30 на 27 съм съгласен ,както и при теб,но тези 13 градуса малко ме съмняват и бих заложил също на отклонение в датчик.

Edit.Показанията на вентилаторите на графичната карта не са верни,програмката нещо не се оправя с 2 чипови карти,вентилаторите вървят на 27%.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Значи... температурите са от 13 до 27.... смисъл, когато не го ръчкам и съм пуснал само Everest-a, тогава темп. е 13 градуса (така показва), а когато отворя разни неща темп. скача нагоре.... =] А и съм с бокс охлаждане :)

Редактирано от zander75 (преглед на промените)

Значи... температурите са от 13 до 27.... смисъл, когато не го ръчкам и съм пуснал само Everest-a, тогава темп. е 13 градуса (така показва), а когато отворя разни неща темп. скача нагоре.... =] А и съм с бокс охлаждане :)

На терасата ли ти стои компютъра? Тези 13 градуса дето ги споменаваш са направо не сериозни.

Редактирано от monolito (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.