Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Постигане на максимално добър въздушен поток в кутиите ни.

Featured Replies

Добре,докажете ,че EVO 212 е по-добър,един познат е с като моя процесор и с този охладител ,нито шуми ,нито загрява.

И един мармот завива шоколади... :lol6:

• Отговори 190
  • Прегледи 66,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Където и да прочетеш ще разбереш че през годините Evo-то е признат за един от най-добрите ( да не кажа най-добър ) охладители в тая цена.

• 3 месеца по-късно...

Преди около мецес успях да се оборудвам с 2 вкарващи и един изкарващ зимата работи само изкарващият а лятото всички таман да нямам проблеми като заменя сегашното дърво с паскалка за 400лв (не знам как ще им се казват новите зелени карти затова така ги наричам) догодина ако излезе..

WP_20151007_19_35_21_Pro[1].jpg

Прочел съм цялата тема подробно, като ми беше и много полезна, но от тестовете които съм провел, ми изникват едни интересни въпроси и разсъждения на които вероятно ще си отговоря с нови тестове. Всеки един производител на процесори е написал в характеристиката на каква температура работи. Каквито и клипове да гледам, все виждам, че температурата на процесора е точно колкото и в характеристиката му.  Когато се добавят вентилатори за създаване на въздушен поток, се оказва, че контролера намалява оборотите на вентилатора на процесора и температурата остава същата.

Пример с този клип.

По характеристика го дават да работи до 72 градуса.

При добавяне на допълнителни вентилатори си остава същата работна температура, като просто контролера намалява оборотите на вентилатора охлаждащ процесора.

Аз, пренебрегнах конролера с помощта на 8 вентилатора.

Изкарващите вентилатори са ясни. Вадят топъл въздух от кутията.

Основният ми въпрос е: Какво всъщност правят вкарващите вентилатори?

Пример! Ако имаме 2 вкарващи от пред и 2 изкарващи от зад. Какво ще стане ако се махнат предните  вкарващи вентилатори? Аз си мисля, че пак ще излезе същият обем топъл въздух от изкарващите вентилатори и без вкарващи.

Вторият ми въпрос е: Дали ще е по добре вместо 2 вкарващи и два изкарващи, да се направят 4 изкарващи? Ще извадят по-вече въздух от кутията в която ще влезе същият обем който е излязъл. Или това е 2 пъти повече въздушен обем. 

На кратко - Имаме ли нужда от вкарващи вентилатори?

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 11 часа, nikolela написа:

Аз, пренебрегнах конролера с помощта на 8 вентилатора.

как така го пренебрегна ?

работеха само допълнителните вентилатори и този с охладитела за процесора спря ? нещо не ми се вярва..

а аз на моя комп съм си сложил 1 вкарващ 120мм отпред, 1х120мм отзад изкарващ , още един 120мм изкарващ отгоре и сега обмислям да сложа и 140мм на страничния капак,но може би няма нужда защото и така при максимално натоварване не забелязвам повишаване на температурите..и вентилаторите си изкарват студен въздуха

а накратко за вкарващите - според мен си трябват,защото ти вкарват студен въздух,иначе само ти се отделя топлината и другите я изкарват навън,а този като вкара може би става по-добре..поне аз така си го обяснявам

Редактирано от onufrii74 (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Имам стар лаптоп ACER ASPIRE 5536G ползвам го от лятото на 2009г тоест 7години и половина.

До преди около час никога не беше почистван и загряваше доста, реших да го почистя и да му направя малък мод.

Може да ви звучи невероятно но почти нямаше какво да се чисти, малко прахоляк само.

Фабрично няма отвори на долния капак, точно под вентилатора има очертана решетка но не е разпробито.

Докато търсех упътване как се разглобява попаднах на тези снимки.

kopia-p1200266-jpg.52383

p1200269-jpg.52382

p1200278-jpg.52381 

С този мод смъкнах 20градуса от температурата на процесора.

Преди мода и почистването при нормално използване стигаше до 80-85 градуса и клиповете насичаха.В момента при нормална работа стига максимум до 50 градуса и до около 70 градуса при пуснат стрес тест, клип във Ютуб и една от тъпите феисбук игри.

Снимките са от нета, но при мен е по същия начин, утре мисля да залепя парче филтър за прах върху отвора.

преди 9 минути, П.е.т.ъ.р написа:

му направя малък мод.

Производителя, вероятно умишлено е оставил затапена решетката. Вероятно този капак се слага на няколко различни модела. Провери температурата на останалите компоненти, като хард, чипсет и видео. Може би преди е минавал въздух през тях, но след отваряне на нова дупка, вече да не минава вятър от там където е предвидено да минава.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Всички температури са в норма тоест около 48-50 градуса.

Фабрично студения въздух влиза през малък отвор под тъч пада.

• 2 седмици по-късно...

Привет. Искам да попитам правилна ли е тази подредба на ветилатори в кутия: вкарващи въздух - отпред 2x120mm + 1x120mm като третия 120мм е вътре в кутията от другата страна на гнездата за хард дискове има дупки за монтиране, отдолу 1x140mm и отстрани на капака 1x200mm, изкарващи въздух - отзад 1x140mm и отгоре 2x140mm, които обаче са на водното охлаждане към радиатора. Знам че има повече вентелатори за вкарване на въздух околкото за изкарване, но нямам повече места за изкарване. Според вас това лошо ли е или добре съм ги подредил? Ако е от полза всички вентелатори са на Corsair само вътрешния е на Cooler Master

според мен няма значение колко вкарват и колко изкарват.. даже мисля,че тези който вкарват са излишни.. 

на 22.12.2015 at 23:49, Юлиян Ганчев написа:

Привет. Искам да попитам правилна ли е тази подредба на ветилатори в кутия: вкарващи въздух - отпред 2x120mm + 1x120mm като третия 120мм е вътре в кутията от другата страна на гнездата за хард дискове има дупки за монтиране, отдолу 1x140mm и отстрани на капака 1x200mm, изкарващи въздух - отзад 1x140mm и отгоре 2x140mm, които обаче са на водното охлаждане към радиатора. Знам че има повече вентелатори за вкарване на въздух околкото за изкарване, но нямам повече места за изкарване. Според вас това лошо ли е или добре съм ги подредил? Ако е от полза всички вентелатори са на Corsair само вътрешния е на Cooler Master

Спокойно можеш да разкараш два от предните 120,и най-вече този вътре. Ако имаш възможност сложи си 200 мм отстрани и остави единия 120 отпред.Ако не премести единия 120 на пода и един отпред.Изкарващите са ти добре.

И аз съм с един вкарващ отпред един вкарващ 200мм отстрани,един изкарващ 120 отзад и 3х120 горе на радиатора и температурите са повече от ок. А аз имам 2 печки в кутията. Страничния е важен дотолкова ,че като нямаш вентилатор на охладителя на процесора да има нещо да вкарва свеж въздух на чипсета и захранващите фази около процесора.

• 7 месеца по-късно...

Като споменах, че си поиграх на инженер с тези вентилатори, с малко помощ от баща ми приключих проекта :D Въпроса е, че вентилаторите са 24 волтови и на 12 волта успоредно не тръгнаха, а само последователно. Тоест сега имам 4 вентилатора в кутията и нещата са доста по-добре, мисля да сложа един долу, но мисля, че няма къде да го свържа. Определено стана доста по-шумен компютъра, но пък не грее :D 

13901941_1054050504680206_874352017_o.jpg

13931556_1054050464680210_1791538735_o.jpg

13932160_1054050558013534_113668209_o.jpg

п.п. В кутията се вижда бая прах, но фактически не е толкова :D

Редактирано от Монката (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Най-накрая имам удоволствието да притежавам що-годе добра кутия FD R5 Titanium . Фабрично са си сметнали че 2 вентилатора по 140 ще свършат работа за движението на по-хладен въздух през системата. Отделно на процесора съм с добър охладител и поддържам доста ниски температури. Като си сложа ръката на кутията си е доста хладна освен че разните му там софтуери показват ниски температури. От Петък до сега не съм изключвал компютъра и постоянно пробвам нови и нови игри с цел да понатоваря системата резултата отново е хладен компютър, естествено при стрес тестове е шумна но при игри не се забелязва и температурите са в норма. Колкото по-големи перки поставени от пред и отзад, толкова по-добър въздушен поток. Всяка една перка допълнително би свалила 1-2 градуса от температурите на системата, но това не означава че кутията като има място за 8 вентилатора вътре ще бъде оптимално охлаждането. 

• 2 седмици по-късно...

Аз съм с два вентилатора с филтри отпред, един с филтър отстрани, два с филтри отдолу (единия е за захранването) - това са за вкарването на студен въздух.

За изкарването имам - един на гърба на кутията и два отгоре, също и много отвори, които са без вентилатори.

Видео картата работи на около 70 градуса при натоварване на 3Dmark, но на по-леките тестове.

• 1 месец по-късно...

Интересна и информативна тема. Браво на този, който си е поиграл да напише всичко това.

Аз нямам допълнителни вентилатори, но не смятам и че ми трябват, съдейки по температурите, които хардуерът ми поддържа в и извън игри. Следя температурите непрекъснато (с AIDA64) и съм много доволен, даже и изумен, от цифрите, които виждам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.