Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Две операционни системи на един хард диск

Featured Replies

Защото,ако не е разбрал обяснението ти,тъй като не всички са на ти с операционните системи като теб,дървен професоре,може да оплеска нещата.

• Отговори 138
  • Прегледи 21,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
Моля помогнете ! ( мисля,че няма подобна тема, ако има се извинявам )
С  лаптоп ''compaqnx9020 , Hp'' . 
бях на ''xp''  и много исках да си сложа '7цата' , и тръгнах да го инсталирам и го сложих в (д) диска и се оказа че в диск (ц) имам ''xp''  а в (д) 7цата.Въпроса ми е как да махна 7цата? Разбрах,че моят лаптоп е стар и ми товари системата  взе ми  много памет! Ако може да се оправи моля кажете? Ако го нося на поправка за преинсталация дали ще ми махнат 7цата и оставят ''xp''?  Мерси предварително.

Редактирано от Justt Danny (преглед на промените)

Намираш тази програма - EasyBCD 1.7.2, може и някоя следваща версия. Инсталираш я и избираш да зарежда само ХР като изтриваш опцията да зарежда 7. После рестартираш и трябва да ти зареди директно ХР. Ако нямаш някаква друга информация на Д:, то просто го форматираш...

EasyBCD 2.2. Влизаш в едит буут меню,маркираш Уин 7 и го триеш. Чекваш "скип буут меню" под основния екран и сейфваш.Но първо погледни коя ОС ти зарежда по дефолт - тя е чекната - да не затриеш нея.След това в "Д" триеш инсталационната папка на Уин 7 с програма Ънлокер. 

Редактирано от geneviev (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Да попитам, ще имам ли някакъв проблем, ако на един лаптоп имам две операционни системи, питам защото бях чул, че като имаш две операционни системи на един лаптоп, може да ти се прецака хард диска, как да го направя, че при включване на лаптопа да си избирам, с коя да влизам. И още един въпрос ще ми се виждат ли файловете от Windows в Linux и обратно, и ако реша да uninstall-на Linux-a да речем и да си ми остане само Windows, как става? А х-ките на лаптопа са ми: Intel ® Pentium ® Dual CPU 3400 @ 2.16 GHz 2.17 GHz, 2GB RAM.

Да попитам, ще имам ли някакъв проблем, ако на един лаптоп имам две операционни системи, питам защото бях чул, че като имаш две операционни системи на един лаптоп, може да ти се прецака хард диска, как да го направя, че при включване на лаптопа да си избирам, с коя да влизам. И още един въпрос ще ми се виждат ли файловете от Windows в Linux и обратно, и ако реша да uninstall-на Linux-a да речем и да си ми остане само Windows, как става? А х-ките на лаптопа са ми: Intel ® Pentium ® Dual CPU 3400 @ 2.16 GHz 2.17 GHz, 2GB RAM.

Да може, няма никакъв проблем

ntfs драйвер

fixmfr

Може. Не е опасно. Зависи как ги сложиш. Като гледам и като искаш и да деинсталираш после, използваш WuBi.

Никакъв проблем няма да имаш.

Единственото условие за да имаш две операционни системи е да са инсталирани на различни дялове на диска.

Файловете ще бъдат видими и при двете ОС-и, но ще има разлика при файловите системи.

Здравей,

Няма никакви проблеми да инсталираш 2 или повече ОС на един компютър. Ако си решил да инсталираш някаква Linux дистрибуция заедно с Windows, то самият Linux инсталира boot loader, от който може да избереш коя ОС да стартираш. Под Линукс лесно може да виждаш файловете си в Windows, докато при обратното е необходимо да инсталираш някаква подходяща програма. ;)

Под Линукс лесно може да виждаш файловете си в Windows, докато при обратното е необходимо да инсталираш някаква подходяща програма. ;)

И в двата случая е лесно, инсталират се драйвери

Да може, няма никакъв проблем

ntfs драйвер

fixmfr

Може ли малко по-подробен отговор.. какво е fixmfr, и тоя NTFS драйвър от къде го изтегля?

Може ли малко по-подробен отговор.. какво е fixmfr, и тоя NTFS драйвър от къде го изтегля?

fixmbr е програма, която се намира на инсталационния диск на Windows. NTFS драйвер има във всяка сериозна дистрибуция

Еми не знам, аз, за да си достъпвам файловете от Linux в Windows, ползвам DiskInternals Linux Reader -> http://www.diskinternals.com/linux-reader/

Доста полезна и лесна програмка според мен. ;)

Това също не е за пренебрегване: http://www.paragon-software.com/home/extbrowser/

...

Препоръчвам първо да се инсталира Windows и после Линукс. Обратното винаги води яко омазване на Джама, защото не 'аресва GRUB, та си слага свое подобие на boot loader, което не 'аресва пък Линукс и само джамове разпознава. Следва оправяне на mbr, а именно там да се инсталира grub.

За другото ти се отговори.

поздрави

Добре де, защо да не ползва WuBi. Хем ще разучи Linux, хем инсталацията и после деинсталацията е по-лесна. Няма риск за Windows-a. И всичко е Next-Next-Finish... До колкото разбирам иска да пробва...

Добре де, защо да не ползва WuBi. Хем ще разучи Linux, хем инсталацията и после деинсталацията е по-лесна. Няма риск за Windows-a. И всичко е Next-Next-Finish... До колкото разбирам иска да пробва...

Това също е вариант, както и пускане във виртуална машина

Доколкото ми е известно, WuBi става само при Ubuntu, човекът може да иска да пробва някоя друга дистрибуция. А и самото инсталиране на днешните Linux дистрибуции е опростено максимално, така че да е по силите и възможностите на всеки. ;)

Това също е вариант, както и пускане във виртуална машина

При виртуаната няма да има Dual-Boot. А WuBi е идеален за обучение и запознаване с Linux, не за постоянна употреба.

WuBi се тегли от сайта на Ubuntu заедно със актуалната версия на смият Ubuntu. WuBi се стартира както всяка програма под Windows и се следват стъпките за завършване на инсталацията.

Ubuntu се премахва пак по същият начин, както и всяка друга програма под Windows от Add/Remove.

Доколкото ми е известно, WuBi става само при Ubuntu, човекът може да иска да пробва някоя друга дистрибуция. А и самото инсталиране на днешните Linux дистрибуции е опростено максимално, така че да е по силите и възможностите на всеки. ;)

Не. Има и за Mint и още всички (ако не ме лъже паметта) Debian базирани дистрибуции. Но може и да се бъркам за кое направление говорим!

Пример: линк

Linux Mint 13 MATE 64 bit edition has a Windows installer (clone of Wubi), as you can see on the downloads page: http://www.linuxmint.com/download.php

При виртуаната няма да има Dual-Boot. А WuBi е идеален за обучение и запознаване с Linux, не за постоянна употреба.

WuBi се тегли от сайта на Ubuntu заедно със актуалната версия на смият Ubuntu. WuBi се стартира както всяка програма под Windows и се следват стъпките за завършване на инсталацията.

Ubuntu се премахва пак по същият начин, както и всяка друга програма под Windows от Add/Remove.

ВИртуалните машини дават много по-голяма свобода на опериране и грешкии възможност да се върнеш в предишен момент. Ако е инсталирано с WuBi има преимуществото да работи директно с хардуера, а с виртуалка изолацията е по-голяма

Та значи... пооправих си дяловете, но ми остана незаделено дисково пространство. http://prikachi.com/images/83/5807083U.png

Някой може ли ми каже как да го прибавя към дял Е?

Редактирано от smehurko1 (преглед на промените)

Аз ползвам EASEUS Partition Master Home Edition 9.2.1, безплатен за домашна употреба.

Аз ползвам EASEUS Partition Master Home Edition 9.2.1, безплатен за домашна употреба.

Мерси ;), а тва зеленото, дето остава за какво е, знаеш ли? И примерно, ако сложа Линукса на D, както е 30 ГБ, тва ли ще ми е цялото налично пространство, което ще мога да използвам под Линукс?

Редактирано от smehurko1 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.