Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Две операционни системи на един хард диск

Featured Replies

Въпроса е че за да избера трябва да пробвам и двете а аз още не съм пробвал 7-ца.А и не смятам да преинсталирам ХР само за да сложа седмица,затова ми трябват и двете едновременно! Ако може без такива коментари(расистки относно win xp vs win7).Аз ще си избера,просто искам някои да ми помогне. -.- P.S. Намерих някакво упътване от официалният саит на маикрософт> http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/Install-more-than-one-operating-system-multiboot <дали това е всичко което ми трябва?След като инсталирам 7-цата при буутване ще ми се появява меню където ще избера коя ОС да зареди така ли?

Редактирано от bo4y- (преглед на промените)

• Отговори 138
  • Прегледи 21,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Въпроса е че за да избера трябва да пробвам и двете а аз още не съм пробвал 7-ца.А и не смятам да преинсталирам ХР само за да сложа седмица,затова ми трябват и двете едновременно!

Ако може без такива коментари(расистки относно win xp vs win7).Аз ще си избера,просто искам някои да ми помогне.

-.-

P.S. Намерих някакво упътване от официалният саит на маикрософт> http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/Install-more-than-one-operating-system-multiboot <дали това е всичко което ми трябва?След като инсталирам 7-цата при буутване ще ми се появява меню където ще избера коя ОС да зареди така ли?

инсталацията ще протече нормално,ще те пита на кой дял да я сложиш.избираш празният и готов дял.после ще ти върви само седмицата,защото ще е повредена първата ос.ще трябва да буутнеш хр-то и да му направиш поправка.

после при всяко пускане ще те пита коя ос да се зареди.

Въпроса е че за да избера трябва да пробвам и двете а аз още не съм пробвал 7-ца.А и не смятам да преинсталирам ХР само за да сложа седмица,затова ми трябват и двете едновременно!

Ако може без такива коментари(расистки относно win xp vs win7).Аз ще си избера,просто искам някои да ми помогне.

-.-

P.S. Намерих някакво упътване от официалният саит на маикрософт> http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/Install-more-than-one-operating-system-multiboot <дали това е всичко което ми трябва?След като инсталирам 7-цата при буутване ще ми се появява меню където ще избера коя ОС да зареди така ли?

Коментарите не са расистки.Не съм ви обидил нито вас,нито продукта на Майкрософт.7 е по-добра и хубава,но дали покривате изискванията откъм хардуер за нея.Тя изисква по-мощен хардуер.Можеш да си я пробваш и виртуално.

VMware Workstation е мощна програма за виртуализация и емулиране на множество операционни среди (Windows, Linux, NetWare, Solaris x86, MacOSX и др.) без да е нужно рестартиране, форматиране или допълнително разцепване на твърдия диск. Казано иначе: VMware Workstation създава виртуален компютър на истинския ви такъв, с който можете да работите все едно е реален и да го използвате за тестове на най-различни операционни системи и програми, без да се притеснявате, че можете да загубите ценна информация на истинския компютър. Ценен инструмент за софтуерни тестери и интересно занимание за ентусиасти. VMware Workstation ви позволява да пускате виртуални машини на вашия компютър, въпреки това не е емулатор. Осигурява виртуален компютър, на който можете да пусне каквато система решите и я има на вашия хард диск.

И как така ще буутна ХР то като ще ми върви само седмицата?И каква поправка ще трябва да му правя? Знам за VMWARE но не си падам по виртуални машини...НЕ искам да я пробвам виртуално а реално щом съм си изчистил дяла и всичко е готово(имам уиндоус дискове,акронис диск мениджър буутъбъл,хирен СД) Просто искам разяснения относно инсталацията и начина на избор на 1 от 2-те ОС!!!

Редактирано от bo4y- (преглед на промените)

виртуален компютър нестава за тестване на ос. ще буутнеш хр-то както си буутнал и седмицата,през биос. няма да преинсталираш а от менюто ще избереш поправка. така ще те пита-нова инсталация или поправка. на теб ти трябва поправка. ако избереш нова инсталация ще върви хр-то и ще трябва да правиш поправка на 7-ца та.

виртуален компютър нестава за тестване на ос.

ще буутнеш хр-то както си буутнал и седмицата,през биос.

няма да преинсталираш а от менюто ще избереш поправка.

така ще те пита-нова инсталация или поправка.

на теб ти трябва поправка.

ако избереш нова инсталация ще върви хр-то и ще трябва да правиш поправка на 7-ца та.

А драйверите?Няма ли да стане боза.

Значи: 1.Инсталирам 7-цата 2.Отивам в биоса и нагласям да буутва от С:rolleyes:където е ХР) 3.При буутване ще се появи някакво съобщение и избирам поправка Правилно ли съм разбрал?

Значи:

1.Инсталирам 7-цата

2.Отивам в биоса и нагласям да буутва от С:rolleyes:където е ХР)

3.При буутване ще се появи някакво съобщение и избирам поправка

Правилно ли съм разбрал?

Не точно.

1. Слагаш boot диск с Windows 7.

2. Инсталираш 7-цата и вадиш диска.

3. Слагаш boot диск с Windows XP.

4. Вместо инсталиране избираш поправка (Repair).

5. Вадиш диска и рестартирваш компютъра и си готов.

и 6.Пускам компа и ми се появява меню от което да избера коя ОС да буутна така ли?

:rolleyes: Благодаря,ако някои има да допълва нещо нека го направи утре сутринта смятам да започна инсталацията на 7-цата Лека нощ ^^

Да. :rolleyes:

съвсем точно,няма да има мазало със драйвърите защото са на отделни ос.

когато едната работи другата не очаства.

:cool: Благодаря,ако някои има да допълва нещо нека го направи утре сутринта смятам да започна инсталацията на 7-цата

Лека нощ ^^

имаме си упътване в темата за windows 7 (пост № 2)

прегледайте го

Явно не искаш да разбереш какво ти писаха хората в началото ! Сега ще ти обясня с пример ! Дават ти два БМВ-та 5 серия - едното е модел от 1990г , а другото 2010г и ти решаваш да пробваш и двете ! Няма смисъл да се пробва то , е ясно за новото има всичко и с него ще се чустваш много по-добре ! Старото просто му е минало времето ! Така и с WinXP - той беше актуален преди 10г сега е на доизживяване , а Win7 - това е актуланият Windows в който има и режим на WinXP , ако все пак имаш някое приложение което не иска да работи по Win7 което е много рядко срещано явление !

Сега нека аз да ти го обясня.Имам 2гб рам и смятам скоро да си ъпгреидна компа с още рам затова ми трябва 7-ца и ХР заедно,за да мога да се "запозная" със 7-цата докато си ъпгреидна рам-та и тогава ще мина на 7-ца.Няма смиъл сега да трия ХР то и да качвам 7-ца,като съм със 2гб рам,защото не е удачно. Comprende?

Здравейте :) ! Прегледах темите за два Уиндоуса преди да пиша :ph34r:.Компютъра ми е с инсталиран уиндоус 7.Имам три локални диска C;D;E и мисля на Е да инсталирам XP,но не съм си инсталирал седмицата сам.Затова имам въпрос относно boot DVD-то.Има ли значение коя версия на уиндоус 7 е (тоест дали ще е различна от моята настояща)и ако има значение как да проверя и къде да търся същата.Ако може също и да ми препоръчате версия на Xp,тъй като не съм много вещ в тази област :yanim:.Xp-то ми е нужно главно за игри,тъй като някои от любимите ми заглавия не тръгват на 7,също така XP е нужен на моето семейство,защото са свикнали да работят на него,а те са доста консервативни :whist:

Редактирано от Alexxander (преглед на промените)

1. не стана ясно какво има като ОС на компютъра? 2. коя ОС ще се инсталира? и 3. кои аджеба са тия игри дето не тръгват на 7? аз лично знам за мах 4, от тях ако играете и 1 добре ще е

В момента е инсталирана Windows 7.Искам да инсталирам допълнително XP.Склонен съм да го направя дори и единствено заради единия S.T.A.L.K.E.R.,а можеби и заради Rayman(също така едно любимо заглавие,което прави проблем при Windows 7 )

stalker още от първите издания на играта не прави проблеми под win 7, едва ли последващите 2 експанжъна ще имат проблеми, но тва е друг въпрос най-сигурно е изданието с допълнение MSDN към него (само едно е за хр) - след което следваме упътването от темата за windows 7, за да можем да избираме коя от двете ОС да заредим

stalker още от първите издания на играта не прави проблеми под win 7, едва ли последващите 2 експанжъна ще имат проблеми, но тва е друг въпрос

най-сигурно е изданието с допълнение MSDN към него (само едно е за хр) - след което следваме упътването от темата за windows 7, за да можем да избираме коя от двете ОС да заредим

Значи да разбирам,че няма значение,че bootDvD-то за седмицата ще носи различна версия от в момента действащия Windows на компютъра ми .

да, инсталирате си windows xp pro sp3 а откъде се пръкна тая седмица сега? нали имате 7 и искате хр? организирайте си малко желаниета, за да ви се съдейства адекватно

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

По-елементарният вариан е бил,първо да се инсталира ХР,а след него 7-цата.Сега ще ти се наложи да правиш доста "специални" неща,за да си направиш двойното зареждане... http://forums.data.bg/index.php?showtopic=1720008&hl=dual+boot http://apcmag.com/how_to_dual_boot_vista_and_xp_with_vista_installed_first__the_stepbystep_guide.htm http://www.pcw.bg/main/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=26 Аз лично предпочитам варианта от втория линк.

Редактирано от galin59 (преглед на промените)

Ако автора си няма представа какво прави, по-добре е да последва горния съвет - инасталация на XP и след това на Windows 7, като инсталацията се стартира при зареден XP. Windows 7 си създава boot меню и се стартира по подразбиране. Лично аз на 2-3 пъти си изпатих със загуба на Операционна система (Vista и Windows 7) при опит за инсталация на XP при инсталирани по-нови ОС.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте :-))) За да не отварям нова тема реших да ви питам от таззи. Имам харддиск 320 ГБ и искам да инсталирам и windowa XP SP2 и Linux ubunto. Информация нямам (прехвърлих я на сигурно място)и започвам преинсталацията. Нов потребител съм на linuh i може би за това имам проблеми ... до колкото знам трябва да имам три дяла за линукас - един за root-към 20GB, един за swap - 2GB и един за home - и него към 20GB mislq da e.Разделям дяла на 5 части (3 за линукса е за уин-към 30GB и един за свободно място), но каквато и програма да използвам последния дял си остава неизползван ... та може ли да ме ориентирате дали добре като място съм ги разпределил и как да използвам този последния дял? Като инсталирам едната операцинна система тя ми затрива другата и обратно....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.