Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Две операционни системи на един хард диск

Featured Replies

Имам харддиск 320 ГБ и искам да инсталирам и windowa XP SP2 и Linux ubunto

Препоръчително е да инсталирате Windows XP SP3, (вместо SP2), за да нямате проблеми с вируси, съвместимост с някой програми и т.н.
  • Отговори 138
  • Прегледи 21,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Препоръчително е да инсталирате Windows XP SP3, (вместо SP2), за да нямате проблеми с вируси, съвместимост с някой програми и т.н.

Благодаря за съвета, но в момента имам проблем със самата инсталация ... ако може да ми помогнеш - ще ти бъда благодарен, но нека не отклоняваме темата ... А, и весело изкарване на празника на вси :0)))

Редактирано от Momo_ (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Значи, един път по магия си инсталирах 2 ОС: Win 7, Win XP. Обаче едната се повреди и инсталирах нова на мястото на другата. Въпросът ми е: Как отново да си сложи още една ОС? :lick lips:

да започнем отначало и по-подробно ако е възможно: 1 каква/и ОС има в момента 2 каква/и ОС искате да има

1. Windows 7 (и двете)

2. Мисля да сложа Убунту.

ПП: Когато се пробвам да стартирам повредената http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif 7-ца, тръгва само със Safe Mod и не ми позволява да инсталирам операционна система :P:speak:

1. Windows 7 (и двете)

2. Мисля да сложа Убунту.

ПП: Когато се пробвам да стартирам повредената http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif 7-ца, тръгва само със Safe Mod и не ми позволява да инсталирам операционна система :P:speak:

Приятел, инсталирането на нова ОС става след зареждане от инсталационен диск, а не от вече инсталирана операционна система.

Той сигурно си е инсталирвал Windows със Power Iso или Daemon tools :yanim: :yanim: ;):wors: По темата - Искай на някой да ти запише Ubuntu на флашка (или диск) Инсталирай си го, след това си инсталирай Windows 7 Ето и ръководство - как - http://www.s-solutions.org/polezni_materiali/preinstalirane-windows-7.php

Редактирано от Putka ebana (преглед на промените)

По принцип не е проблем да инсталираш едната ОС и след това другата, просто в самото начало ще те пита с коя искаш да стартира компютъра. Инсталирай всичко от диск(като луйндолса да ти е записан на буутващ диск, което става като се копира от друго СД. Копираш от демон туулса в записвачката) Съветвам те само да си запишеш ОС-ми в различни дялове от харда.

все се колебая дали да пиша в тая тема, но и на мен ша ми трябва магия като гледам да си подкарам убунтуто така както я карате

• 7 месеца по-късно...

Здравейте, колеги! Искам да ви попитам мога ли да използвам едновременно Windows 7 и Ubuntu 11 ? Ще съм благодарен ако ми кажете това дали крие някакви рискове за компютъра ми. П.с. Мога ли също и на лаптоп-а да направя така че и две системи да имам? P.s. Ubuntu 11 как е по-хубаво да се инсталира на нов диск (дял) или във диска на Windows?

Редактирано от techmasteerr3 (преглед на промените)

Да може и е по-хубаво всяка на отделен дял! За системата може би леко забавяне което няма да усетиш! Иначе при стартиране на PC-то си избираш ОС-то и свиркаш с уста!

Ми компютъра ми е с 2 ГБ рам а лаптоп-а е със 6 ГБ рам. Значи при компютъра ще товари...

Здравей вчера пробвах варианта който не си споменал от жив диск (лайв сд) пробвах убунту но не можах да инсталирам флаш плеър и скайп и нищо не ти дава да инсталираш все пак е жив диск

Да може и е по-хубаво всяка на отделен дял! За системата може би леко забавяне което няма да усетиш! Иначе при стартиране на PC-то си избираш ОС-то и свиркаш с уста!

и освен отделни дялове е добре това да става в последователността:

1. Windows OS

2. Linux/UNIX

поради по-интелигентното и по-лесно за потребителя поведение на Linux при първоначалните настройки на dual boot

Ако ще инсталираш Ubuntu през Wubi няма да имаш проблем, но така няма да усетиш пълноценната работа на Linux.

Можеш да си инсталираш и 100 операционни системи на компютъра, стига да виждаш смисъл в това. В никакъв случай Уби - получават се проблеми. Едновременно няма как да работят две операционни системи, инсталирани на харда. И 100 системи да са, избираш си една и тя се стартира. Другите остават като мъртви файлове на харда, така че никакво забавяне не може да има, или каквото и да е взаимодействие. Има вариант да се използва виртуална машина и тогава ще имаш едновременно работещи две или повече операционни системи, споделящи памет и процесорно време. Но в този случай е стартирана операционна система - домакин, а втората система е гост и работи във програмата, осигуряваща виртуализацията.

Можеш да си инсталираш и 100 операционни системи на компютъра, стига да виждаш смисъл в това.

В никакъв случай Уби - получават се проблеми.

Едновременно няма как да работят две операционни системи, инсталирани на харда. И 100 системи да са, избираш си една и тя се стартира. Другите остават като мъртви файлове на харда, така че никакво забавяне не може да има, или каквото и да е взаимодействие.

Има вариант да се използва виртуална машина и тогава ще имаш едновременно работещи две или повече операционни системи, споделящи памет и процесорно време. Но в този случай е стартирана операционна система - домакин, а втората система е гост и работи във програмата, осигуряваща виртуализацията.

Виртуализацията е великолепно решение, особено за начинаещо. Малкия проблем е в това, че повечето хора искат шарании на екрана, анимации и т.н. а това изисква видеоускорение, което не винаги е налично във софтуера за виртуализация. Но виртуалните машни са безопасния начин човек да пробва нещо, Аз имам в момента 20-тина виртуални машини, от които 2-3 работят постоянно и нямам проблем
  • 2 седмици по-късно...

Благодаря на всички за помоща.

От две години съм с две системи на лаптопа си / Win7 и Mandriva / и съм много доволна. Горещо ги препоръчвам на всеки , но на обикновените потребители не им се занимава и не им се усъвършенства. Аз също съм обикновен потребител и се насочих към този вариант, защото ми писна да се занимавам с антивирус и подобни простотии. Вече съм загубила тренинг за уиндоус.

Почти 95 % от времето си прекарвам на линукса, като сърфирането ми в интернет е песен. Когато вляза за нещо в уина и видя, че Avira ми блокира достъпът до сайтове поради ненадеждност и ме хващат нервите.

На Линукса всичко върви, и филми и музика и има инсталирани една камара програми, които въобще не вдявам за какво са, като са абсолютно безплатни. Дори онази лисица, която замества фотошоп ми върши перфектна работа при обработка на снимки.

А това, че си сканирам уина през линукса е голяма екстра. Скоро нещо ми се беше намъкнало там и ми правеше поразии , но антивирусната нищо не хващаше, през Mandriva с ClamAV хванах към 30 парчета в двата дяла.

Отделно си държа информацията на уина и през линукс влизам там и си ползвам каквото ми трябва - снимки, филми , файлове ...

Когато инсталираш , задължително първо слагаш уина и тогава линукса, на отделно заделен дял за него.

Нямам идея как са другите дистрибуции, но аз от Mandriva съм супер доволна. От самото начало започнах с нея и няма да я зарежа. Не съм компютърен специалист. Абсолютен ламер съм и се оправям. :)

• 11 месеца по-късно...

Можели някои дами помогне исталирахси Assassin's Creed 2008 апак имал някакав проблем  етото това ми пише  Assasin s cred game has encountered a problem and needs to close we are sorry for the inconvenience  ?????

Можели някои дами помогне исталирахси Assassin's Creed 2008 апак имал някакав проблем  етото това ми пише  Assasin s cred game has encountered a problem and needs to close we are sorry for the inconvenience  ?????

Не можем!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте при мен проблема е същия почти де .. имах win xp , но реших да инсталирам 7 инсталирах всичко точно , но като включвам лаптопа и ме пита коя ОC  да стартира имам Windows 7 и Old Version на Windows... Ще съм благодарен ако ми помогнете :) 

в cmd като администратор

bcdedit

ще изкара списък с операционните системи

намираш ID-то на previous operating system {1f20452f-f2af-11db-9299-adf714858873} това {ID} е примерно, за това пускаш bcdedit без параметри

и после

bcdedit /delete {1f20452f-f2af-11db-9299-adf714858873}

Редактирано от the professor (преглед на промените)

А за по-лесно използвай програма EasyBCD.Влизаш в едит буут меню и триеш излишната ОС.Преди това може да си направиш бекъп на bootloader и при евентуален проблем да възстановиш системата.

Редактирано от geneviev (преглед на промените)

А за по-лесно използвай програма EasyBCD.Влизаш в едит буут меню и триеш излишната ОС.Преди това може да си направиш бекъп на bootloader и при евентуален проблем да възстановиш системата.

и за какво да инсталира програма за 2 команди ? а тоя бекъп му е безполезен ако не тръгне операционната система щото няма как да го върне...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.