Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да възпитаваме децата си?

Featured Replies

Щастливи са тези родители, които ( мислят, че ) знаят как!

А, и тези, които са удовлетворени от "постигнатото".

Аз се чувствам виновна (най-саморазяждащото чувство, а и безмислено).

Поправителен няма.

Сега знам - децата просто се обичат.

• Отговори 230
  • Прегледи 47,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Щастливи са тези родители, които ( мислят, че ) знаят как!

А, и тези, които са удовлетворени от "постигнатото".

Аз се чувствам виновна (най-саморазяждащото чувство, а и безмислено).

Поправителен няма.

Сега знам - децата просто се обичат.

Да, в училището за родители няма поправителен, за съжаление... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

EFFE, едва ли има родител, който да не изпитва поне мъничко вина, за това, което не е успял да даде на детето си. И аз се чувствам виновна, защото можех да и осигуря по-спокойна семейна среда, а не се реших.

Нужен е цял един живот, за да разберем, какви родители сме били и правилно ли сме възпитали децата си.

• 1 месец по-късно...

С ЛЮБОВ! С отделено време, с демократични методи( според психологическата, а не политическата лексика) и най-важното с ОБЩАТА ВОЛЯ на всички родители да ИЗГРАДИМ ЦЕННОСТНА система НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО, защото наложената през последните десетилетия псевдоценностна система прави децата ни несигурни, а това е една от причините за агресия. Да, всеки родител е отговорен и трябва да служи за модел на поведение, но я да се замислим, ако само една клетка в организма ни е здрава, а другите са болни, тогава какво става със здравата клетка?Ето защо, за да са здрави, щастливи и отговорни нашите деца, не са достътъчни само грижите на родители и/или учители!Трябва да изградим за децата ни един по-духовен, по-справедлив, по-законен свят, в който знанията, уменията, трудолюбието и талантът да са мерило за успех, а не чалга-културата, псевдо-хайлайфът и надзаконието! Как да се случи това?Нека научим с любов децата си ДА МИСЛЯТ.....може пък те да съградят един по-красив свят.... :biggrin:

• Автор

Трябва да изградим за децата ни един по-духовен, по-справедлив, по-законен свят, в който знанията, уменията, трудолюбието и талантът да са мерило за успех, а не чалга-културата, псевдо-хайлайфът и надзаконието!

Дано успеем да го изградим час по-скоро!

Универсален начин на възпитание и едно добро такова според мен няма.Някакви общочовешки ценности всички знаем,че има,но просто няма как да си научиш някакъв начин и да го прилагаш неотклонно...а и винаги да върши работа. Аз нямам дете,честно казано се надявам още няколко годинки да нямам...но без излишна скромност-хич не ме е страх дали ще бъда добър родител.Мисля,че ще съм страхотна майка :biggrin: Мен ме е страх от това детето ми да се роди болно или да се разболее...от друго не.А и уча Педагогика все пак...имам малко научни знания..ще добия и практически :shy11: Та съм почти сигурна,че ще ги съчетая и ще постигна успешен резултат. И да-възпитанието вкъщи би могло да спре агресията...или по-скоро тя въобще да не се заражда.Ако вкъщи го възпитаваш то ще взима най-доброто от училищното обучение и възпитание,най-доброто от приятелите си и като цяло от заобикалящата го среда.И много рядко вината е в учителите(споко..аз не съм учителка и не съм пристрастна,педагог ще бъда)...в 90%(да не кажа по-малко) от случаите вината е в семейството и от там вече се получават гафове и в училище и извън него.

• Автор

Децата се възпитават най-добре с личен пример, но това никак не е лесно във времето, в което живеем. Колко родители могат да бъдат постоянно спокойни, усмихнати, положително настроени? Колко родители могат да сдържат гнева си от някоя неприятна постъпка на детето си? Колко родители могат да отделят достатъчно време, за да обогатят познанията на своето дете и да му помогнат да сформира ценностната си система? Трудно е да си добър родител и добър възпитател!

Редактирано от Moira (преглед на промените)

Трудно е да си добър родител и добър възпитател!

В днешна България

Като родители ли се изказвате или просто предполагате ?

А защо трябва да съм родител-

нали виждам как е

• Автор

Като родители ли се изказвате или просто предполагате ?

Аз съм родител.

И аз мисля,че универсален начин няма.Ако се държите с тях като равни,говорите с тях на всякакви теми (както говорите с вашите приятели),обсъждате всичко,коментирате и пропуските и грешките и постиженията и успехите - това е едно добро начало.Добре е също така,всеки да си спомни на техните години какви ги е вършил и какво го е дразнило - ще се учудите как нещата се повтарят.

• Автор

Наистина е много важно, още от ранна възраст с децата да се разговаря като с равни, давайки им възможност да почувстват личности, а не домашни любимци. Даването на команди и наказанията за тяхното неизпълнение никога не дават добър резултат. Към децата трябва да се подхожда с добро, но към тях трябва да се проявява и строгост, когато е нужно.

• 2 седмици по-късно...

Мисля че, възпитаваме децата си според ценностната си система. Няма как да е по друг начин. Не можем да надхвърлим себе си.

• Автор

Изключително трудно се възпитава дете, когато двамата родители са с коренно различни ценностни системи. И за детето е много трудно. Аз бях изправена пред това изпитание...

В днешна България

Не само в България! Уверявам те!

Повечето родители не се интересуват от децата си и не отделят време да ги възпитават, а и се съмнявам да знаят какво е "добрина".

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Повечето родители не се интересуват от децата си и не отделят време да ги възпитават, а и се съмнявам да знаят какво е "добрина".

Не съм съгласна! Със сигурност има и такива родители, но чак пък "повечето"... не!

Повечето родители не се интересуват от децата си и не отделят време да ги възпитават

Повечето родители нямат достатъчно време да ги възпитават. :)

Повечето родители нямат достатъчно време да ги възпитават. :)

Може и да имат, но да не искат.

Може и да имат, но да не искат.

А може и двамата да работят от сутрин до вечер и да не им остава достатъчно време. :)

Може всичко може.

Не може, не може! :)

Човек, за да бъде добър родител, освен желание и способност, трябва да има и необходимите условия за това.

А може и двамата да работят от сутрин до вечер и да не им остава достатъчно време. ;)

А не, че не се интересуват от децата си и не знаят какво е "добрина" :) Иначе за какво ще правят деца?

И какво е добрина???

• 3 месеца по-късно...

Има един много препоръчван метод на възпитание, който колкото и да се опитвам, не мога да приема за правилен. Ако едно дете не желае да изпълни някакво родителско желание, родителят трябва да му отвърне по същия начин на негово желание. Например: "Щом ти не изхвърли боклука, аз няма да ти позволя да излезеш." Според мен този метод действа в две посоки, в зависимост от характера на детето - едните деца стават абсолютно покорни на родителската воля, другите стават отмъстителни. Познавам възрастни хора, възпитавани по този метод - покорните са добри за другите, лоши за себе си; отмъстителните са лоши и за другите и за себе си. Не съм прилагала метода и се чудя дали не греша в преценката си за него?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.