Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виваком АДСЛ неволи

Featured Replies

Здравейте, ще ви разкажа за моят проблем с услугата на Вивател АДСЛ интернет. Имах договор за адлс нет безсрочен за 2 месеца и си плащах по 25 лв на месец (за 20 mbps) и скоростта ми беше 1 mbps (128 k/s) понеже тук толкова достига. След това подписах за 1 година договор пак за същия пакет и цената разбира се е 20 лв на месец, но скоростта ми падна на 512 kbps (64 k/s) с новият договор. Проблемът е че съм далече от централата им около 7 км,но по принцип върви и на 1 mbps (128 k/s) тук ако го пуснат, ама проблема е че немога да ги накарам да ми сложат скоростта на 1 mbps (128 k/s) отново както си беше в първият ми договор. Обаждах се на оператор-а 10 пъти и те уж гледаха, първо ми твърдяха че модема ми засича на 1,5 mbps (което е така) и че толкова трябва са ми е скоростта в момента, но реално винаги е била 512 kbps (64 k/s) откакто съм на срочен договор. След това писах мейл до съпорта, обясних им подробно как стоят нещата, те ми отговориха че ще проверят, след това ми се обади сътрудник и ми предложи да плащам по 15 лв на месец и аз приех, но разбира се скоростта си остана 512 kbps (64 k/s), аз им пратих 2-ри е-мейл може да видите тук: До съпорта: "Здравейте, аз пак искам да ви напомня че, при първият ми договор, скороста ми беше 1 MBPS (128 k/s), на същото разстояние, от същата къща и със същият модем и конфигурация, неразбирам сега какъв е проблема и защо твърдите че максимално мога да получавам 512 kbps (64 k/s), съседът ми който е на 10 метра разстояние от тук също е на 1 MBPS (128 k/s), така че аз настоявам скороста ми да е ограничена на 1 MBPS (128 k/s), мисля че трябва да проверите в централата в В. Търново и да я нагласят от там. Модема ми засича на 1,2-1,5 MBPS така че невиждам проблем. Иначе сътрудник ми се обади вече и ме прехвърлиха на договор Сити" Те ми се обадиха и казаха че ще проверят дали могат да я увеличат или ще ми изпратят техници. И така вчера дойдоха техници и ме питаха каква е повредата, аз им казах нета работи няма повреда, а става въпрос за увеличение на скоростта на 1 мбпс, и онез викат - Ние не отговаряме за скоростта и станаха и си заминаха. И това е.. Ето снимка и от модема ми: http://img6.imageshack.us/img6/2104/asdlg.jpg Вече незнам на кой да са обаждам, пробвах всичко, ам тази фирма са просто прехварляне на топката, а това е работа за 1 минута да бутнат от централата ограничението до 1 мбпс, пф. И кофтито е че тук няма никаква алтернатива за нет, и затова с тях.

Редактирано от Freeloader (преглед на промените)

• Отговори 54
  • Прегледи 8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Надявам се правиш разлика м/у 20 Mbps и 20 MBps? Защото ако ти 1 Mbps определено няма да можеш дори да влезнеш в нета, камо ли да гледаш и едно клипче или пък дори да си провериш пощата... Поне без изключително здрави нерви и тн. И действително техниците не отговарят за скоростта. Тя се задава според плана от оператора и не може да се човърка туку така. Системата е много проста, от 1 падащо меню се избира съответният план и настройките за скорост се прилагат автоматично. Това какво си подписвал и за какви скорости си е твой проблем и очевидно бъркаш мерните единици и от там идва объркването и нежеланието да ти обяснят как стоят нещата. 20 mbps са ти 2,5 MB/s, което е максимално гарантирана скорост. Въпроса е в договора колко е минимално гарантираната скорост, ако така не е упомената и само скайпа да работи се счита, че имаш интенет и те са си изпълнили договора... Това образно казано. Реално скоростта ти трябва да е 1,5-2 и щом те твърдят че модема отчита толко, значи нещата са така. Скоростта да си я отчете потребителя е много относително и реално няма надежден метод за това...

Когато теглиш нещо от нета, с каква скорост го сваля? Питам, защото ми се струва, че нещо бъркаш мерните единици. :yanim:

• Автор

Надявам се правиш разлика м/у 20 Mbps и 20 MBps? Защото ако ти 1 Mbps определено няма да можеш дори да влезнеш в нета, камо ли да гледаш и едно клипче или пък дори да си провериш пощата... Поне без изключително здрави нерви и тн. И действително техниците не отговарят за скоростта. Тя се задава според плана от оператора и не може да се човърка туку така. Системата е много проста, от 1 падащо меню се избира съответният план и настройките за скорост се прилагат автоматично. Това какво си подписвал и за какви скорости си е твой проблем и очевидно бъркаш мерните единици и от там идва объркването и нежеланието да ти обяснят как стоят нещата. 20 mbps са ти 2,5 MB/s, което е максимално гарантирана скорост. Въпроса е в договора колко е минимално гарантираната скорост, ако така не е упомената и само скайпа да работи се счита, че имаш интенет и те са си изпълнили договора... Това образно казано. Реално скоростта ти трябва да е 1,5-2 и щом те твърдят че модема отчита толко, значи нещата са така. Скоростта да си я отчете потребителя е много относително и реално няма надежден метод за това...

Да правя разлика, значи скоростта в момента ми е 512 kbps (64 k/s) аз искам да е 1 mbps (128 k/s)

A 20 mbps са 2,5 МБ/с.

Реално скоростта ми не е каквото показва в модема, защото е ограничена от централа, ако я освободят, модема никога няма да хване нет, тука така се получава, затова те я ограничават под максималната която засича в модема, но в модема е 1,3-1,5 mbps, затова аз искам да е 1 mbps ограничена.

Тогава поискай диагностика на проблема с техници. Не да им кажеш отново :Няма проблем, искам по-висока скорост", щот пак ще си заминат, ами им покажи на място за какви скорости става дума и искай обяснение защо.

Да правя разлика, значи скоростта в момента ми е 512 kbps (64 k/s) аз искам да е 1 mbps (128 k/s)

A 20 mbps са 2,5 МБ/с

Ясно. :yanim:

А интернетът с кабел ли ти е вързан за компютъра или безжично? Ако е безжично, може да имаш лоша връзка с рутера. Иначе най-вероятно има проблеми с трафика.

• Автор

Ясно. :yanim:

А интернетът с кабел ли ти е вързан за компютъра или безжично? Ако е безжично, може да имаш лоша връзка с рутера. Иначе най-вероятно има проблеми с трафика.

Безжично съм, но и преди бях свързан по същия начин, не мисля че проблема ми е от конфигурацията, аз имам инсталирани на различни дялове XP SP3 Pro и Win 7 SP1 на друг дял, и на двата е еднакво. На съседа модема е ограничен на 1 mbps и винаги е точно толкова, независимо че понякога в модема му показва дори 1,8 mpbs, просто това го ограничават от някаква централа, за да е стабилен нета, понеже сме далече от централата.

Безжично съм, но и преди бях свързан по същия начин, не мисля че проблема ми е от конфигурацията, аз имам инсталирани на различни дялове XP SP3 Pro и Win 7 SP1 на друг дял, и на двата е еднакво. На съседа модема е ограничен на 1 mbps и винаги е точно толкова, независимо че понякога в модема му показва дори 1,8 mpbs, просто това го ограничават от някаква централа, за да е стабилен нета, понеже сме далече от централата.

Все пак пробвай да го вържеш директно с кабел, защото ако ти е слаб рутерът и/или е далеч и сигналът минава през бетонни плочи или носещи колони, може да имаш лоша връзка.

Иначе, ако ти ограничават трафика на 1 mbps, а имаш договор за 20 mbps, просто не са коректни с теб.

Малко off-topic - Постарай се поне да пишеш грамотни писма до съпорта защото не си мисли, че това не остава незабелязано. Не казвам, че ще повлияе на обслужването, но просто когато е написано както трябва придава повече тежест. Толкова хаотични запетайки и всичко в едно изречение ?!?! Извинявай, но не се сдържах!

• Автор

Все пак пробвай да го вържеш директно с кабел, защото ако ти е слаб рутерът и/или е далеч и сигналът минава през бетонни плочи или носещи колони, може да имаш лоша връзка.

Иначе, ако ти ограничават трафика на 1 mbps, а имаш договор за 20 mbps, просто не са коректни с теб.

Ще пробвам и с кабел да видим, иначе модема е през 1 етаж и нямам много бетони и т.н., сигнала на win 7 ми е 4 от 5 чертички пълен, демек на 80 %. Аз иначе като си правих договора ми беше ясно че тука достига макс 1 mbps и неможе 20, но те и това не ми предоставят.

Малко off-topic - Постарай се поне да пишеш грамотни писма до съпорта защото не си мисли, че това не остава незабелязано. Не казвам, че ще повлияе на обслужването, но просто когато е написано както трябва придава повече тежест. Толкова хаотични запетайки и всичко в едно изречение ?!?! Извинявай, но не се сдържах!

Добре приемам твоето възмущение, но в крайна сметка и те трябва да си вършат работата, при положение че съм ги уведомявал многократно. Това писмо е последното което съм изпратил и на мен ми беше вече все едно за граматиката. Аз и в момента не твърдя, че всичко ми е граматично вярно.

Тогава поискай диагностика на проблема с техници. Не да им кажеш отново :Няма проблем, искам по-висока скорост", щот пак ще си заминат, ами им покажи на място за какви скорости става дума и искай обяснение защо.

Да ясно, но тези 2-ма техници и друг път са идвали. Те са ми гласили модема преди и са много наясно каква ми е скоростта и какво е положението в района. Просто или не им се занимава да гласят скорости или си мислят, че трябва от централата да го нагласят.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Успях да реша проблема, след като видях че с оператора и мейл съпорта неможем да се разберем и някой явно не си върши работата. Отидох в централният им офис на виваком и на една от служителките и обясних как стоят нещата, при нея всъщност си правих и договара и добре че тя чаткаше добре нещата. Просто тя им звънна в централата във В. Търново, приказваха 5 мин и ми каза че са задействани нещата. След като се прибрах (2-3 часа по-късно) скоростта ми вече е 1 Mbps. Значи можело, ама 2 месеца и повече неможаха оператор-а и съпорта да го нагласят.

• 6 години по-късно...

Стара  тема  но  да  дам  своя  принос  и  аз. На  Виваком  ADSL  съм.  Интернета  спира -  обясняват  ми  от  съпорта  че  е  голяма  авария  за  цялото  село  или  област  и  да  чакам.  Чакам  доста  и  тръгва.  Но  по едно  време  ми  светна  да  звънна  на  телефонния  номер (стационарен  отдавна  изключен  но  на  него  е  закачен  ADSL-а). Звънвам  и  след  секунди  нета  тръгва. После пак  спира. И  така  на  четвъртия  път  закрепи.  Не  знам  през  каква  централа  минава  сигнала, не  съм  компетентен, може  да  е  електромеханична  модел  1939 г.  но  важното  е  че  методът  сработва. Ако  имате  подобен  проблем  пробвайте!

Просто има проблем по линията и трябва да се отстрани. Ако при вдигане на телефонната слушалка ти тръгва интернета трябва да се смени сплитера, който разделя сигнала за телефона и за модема.

Имам следния проблем. Един ми хаква уайърлеса. И въпреки че май не го прави чрез рутера искам да му забраня МАК адреса (нов фърмуер за модема не открих Huawei HG530, срещу сериала пише така. както и y2, може би версия). Та стигнах до МАК адреса, но не мие ясно срещу Active "Yes" или "No" да поставя?

И кой интерфейс се оставя, ЛАН ли?

uGTV7ypglMEZeeMo-Region.png

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

преди 43 минути, karadzha написа:

Имам следния проблем. Един ми хаква уайърлеса. И въпреки че май не го прави чрез рутера искам да му забраня МАК адреса (нов фърмуер за модема не открих Huawei HG530, срещу сериала пише така. както и y2, може би версия). Та стигнах до МАК адреса, но не мие ясно срещу Active "Yes" или "No" да поставя?

9s8oNJdEvvBs4c7j-Region.png

Човече, наспи се добре, избистри си главата! През водомера ли мислиш чв те "хакват"

Спрете дрогата и шпионските филми за малко и прочвтете поне една книжка!

преди 21 минути, street racer написа:

Човече, наспи се добре, избистри си главата! През водомера ли мислиш чв те "хакват"

Спрете дрогата и шпионските филми за малко и прочвтете поне една книжка!

Нали го засичам с две програми, бе. Смених паролата и 2 дни го нямаше. Кат не ги разбираш работите не се мешай тук. Ай всичко най-розово!

Продължавай да си засичаш mac-a на собствения хуйвей, ако искаш с 10 "програми"

Понe погледни OSI model-a!

Но, тя простотията не прощава!

Всичко най-черно!

80:61:8F:00:00:00 - 80:61:8F:FF:FF:FF - това е актуалния рейндж на Shenzhen

А какво разбирам или не разбирам - не разбирам от духова музика, но вадя пари основно от духови оркестри!

преди 2 часа, street racer написа:

Продължавай да си засичаш mac-a на собствения хуйвей, ако искаш с 10 "програми"

Понe погледни OSI model-a!

Но, тя простотията не прощава!

Всичко най-черно!

80:61:8F:00:00:00 - 80:61:8F:FF:FF:FF - това е актуалния рейндж на Shenzhen

А какво разбирам или не разбирам - не разбирам от духова музика, но вадя пари основно от духови оркестри!

Много си прост, Саше:D Само това ще ти кажа.

Ето как се засича друг в мрежата, давам пример с другия си лаптп, щото хакера още не е потретил.

meEe2skfdAG7paUG-Region.png

Образовай се, тъпчо!

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

преди 4 часа, karadzha написа:

И кой интерфейс се оставя, ЛАН ли?

MAC филтъра също може да бъде заобиколен, но  все пак е още една пречка против неоторизиран достъп до мрежата. Мен обаче друго ми е чудно какви са текущите настройки за сигурността на безжичната мрежа и защо толкова лесно бива пробита, ако това е вярно разбира се? Ето съвета ми, за да избегнеш бъдещи пробиви.

1. Задължително изключваш WPS опцията и регистрацията с ПИН, ако има такава

2. Избираш  WPA-PSK/WPA2-PSK с AES encryption и една 10-12 символна парола съставена от комбинацията на малки и големи букви, цифри и няколко специални символа, като точка, запетая, скоба, наклонена черта, тире и т.н.

3. Задължително сменяваш потребителя и паролата, които са по подразбиране за достъп до уеб интерфейс на модема/рутера

4. Проверяваш си машините за вирусляци

5. Активираното UPnP пренасочване в рутера е колкото удобно толкова и не препоръчително. Това ще рече, че всяка програма било то зловредна или легална такава, може сама динамично да си пренасочва портове кога и скимне. За мен лично това е абсолютна глупост, за това ако това нещо е активно по подразбиране също го спираш и си отваряш ръчно портовете ако са ти необходими за торент клиент или друго подобна програма нуждаеща се от портова комуникация навън.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 28 минути, exwol написа:

MAC филтъра също може да бъде заобиколен, но  все пак е още една пречка против неоторизиран достъп до мрежата. Мен обаче друго ми е чудно какви са текущите настройки за сигурността на безжичната мрежа и защо толкова лесно бива пробита, ако това е вярно разбира се? Ето съвета ми, за да избегнеш бъдещи пробиви.

1. Задължително изключваш WPS опцията и регистрацията с ПИН, ако има такава

2. Избираш  WPA-PSK/WPA2-PSK с AES encryption и една 10-12 символна парола съставена от комбинацията на малки и големи букви, цифри и няколко специални символа, като точка, запетая, скоба, наклонена черта, тире и т.н.

3. Задължително сменяваш потребителя и паролата, които са по подразбиране за достъп до уеб интерфейс на модема/рутера

4. Проверяваш си машините за вирусляци

5. Активираното UPnP пренасочване в рутера е колкото удобно толкова и не препоръчително. Това ще рече, че всяка програма било то зловредна или легална такава, може сама динамично да си пренасочва портове кога и скимне. За мен лично това е абсолютна глупост, за това ако това нещо е активно по подразбиране също го спираш и си отваряш ръчно портовете ако са ти необходими за торент клиент или друго подобна програма нуждаеща се от портова комуникация навън.

Първа точка ми е мъгла; по втора точка, WPA2-PSK с AES encryption е с 19 символа; по трета – парола пак с 19 символа. Вируси нямам. По т.5, пак не мо е ясно. Посъветваха ме и да сменя фърмуера на модем, ама няма нов.

Все пак, благодаря за съдействието!

Някой да каже отговори по-конкретно на първия ми пост.

преди 13 минути, karadzha написа:

Първа точка ми е мъгла; по втора точка, WPA2-PSK с AES encryption е с 19 символа; по трета – парола пак с 19 символа. Вируси нямам. По т.5, пак не мо е ясно. Посъветваха ме и да сменя фърмуера на модем, ама няма нов.

Все пак, благодаря за съдействието!

Някой да каже отговори по-конкретно на първия ми пост.

Какво да ти отговаряме конкретно на 1-ви пост. Казах ти, че MAC филтъра се заобикаля. Предложих ти как да постъпиш. По първа точка като ти е мъгла влез в рутера/модема и виж дали има подобна настройка. Ако я има просто я изключи, защото е свързана с висок риск за сигурността на безжичната мрежата. За т.5 е същото положение, влизаш в рутера, намираш настройката и я спираш, след което си отваряш ръчно портове необходими за програми, които има нужда то такива. Какво неясно има до тук не разбирам? Инак ако това, което казваш е вярно по останалите точки и си с WPA2-PSK с AES encryption, 19 символа, а по трета – парола пак с 19 символа, то пробива на такава защита е невъзможен или поне не в стандартни условия.

преди 57 минути, exwol написа:

Какво да ти отговаряме конкретно на 1-ви пост. Казах ти, че MAC филтъра се заобикаля. Предложих ти как да постъпиш. По първа точка като ти е мъгла влез в рутера/модема и виж дали има подобна настройка. Ако я има просто я изключи, защото е свързана с висок риск за сигурността на безжичната мрежата. За т.5 е същото положение, влизаш в рутера, намираш настройката и я спираш, след което си отваряш ръчно портове необходими за програми, които има нужда то такива. Какво неясно има до тук не разбирам? Инак ако това, което казваш е вярно по останалите точки и си с WPA2-PSK с AES encryption, 19 символа, а по трета – парола пак с 19 символа, то пробива на такава защита е невъзможен или поне не в стандартни условия.

Добре, днес (вече) по обяд или следобяд ще действам. Иначе и аз мислех, че 17-знакова парола (на мрежата, не на рутера) не може да се разбие, ама пак ме хакна.

БЛАГОДАРНОСТИ за съветите!

преди 14 минути, karadzha написа:

Иначе и аз мислех, че 17-знакова парола (на мрежата, не на рутера) не може да се разбие, ама пак ме хакна.

Нека пак да го кажа. Пробива с директен brute force (дори и да се ползва алгоритъм) при 17-знакова парола съставена от малки и големи букви, цифри и специални знаци, и при WPA2-PSK с AES encryption е невъзможен към днешна дата при тези "домашни" условия . Ако изобщо е имало пробив, то той е по друг начин. Много вероятно да е или е през WPS-a (ако има такава активна функция) или имаш заразена машина в мрежата, където на теория е възможен сценарии зловредния код да се възползва от "дупки" в сигурността на фърмуера на рутера.

Той е с оператор Виваком. В рутера не може да бърка и да прави каквото си иска. Той може да променя само чрез влизане в   Vivacom home . Там може да променя паролата и името на мрежата . Може и да скрива мрежата си , след като си настрои устройствата ,с които влиза ,така препоръчват.

Снимка на екрана -  4.10.2017 -  6,12,41.png

Редактирано от bigiadri (преглед на промените)

преди 8 минути, bigiadri написа:

Той е с оператор Виваком. В рутера не може да бърка и да прави каквото си иска. Той може да променя само чрез влизане в   Vivacom home . Там може да променя паролата . Може и да скрива мрежата си , след като си настрои устройствата ,с които влиза ,така препоръчват.

Снимка на екрана -  4.10.2017 -  6,12,41.png

Благо, те препоръчват. Ма оттам може да се сменя име и парола на рутера и име и парола на мрежа. Може да се филтрира по TCP/IP и MAC address. За другите настройки, не знам. Та ще видим и тях.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.