Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бог Любов ли е или кръвожаден убиец!? - християнската идея за нужното изкупление

Featured Replies

http://www.dolidoligames.net/Play_Beavis_and_Butt_Head_Bug_Justice_Game.html - такъв е Господ (ако го има)... и всеки е влизал в неговара роля много пъти... особено в началото на съзнателния си живот на дете....
  • Отговори 111
  • Прегледи 10,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

И къде тук Исус нарече себе си Бог?! Той иска Сатана, егото, да се поклони на Истината на Душата и Духа и на Бог, който се проявява чрез тях! Но затова се иска по-дълбоко разбиране от твоето буквоядство.

Забележи, че Тома го нарича според собственото си разбиране - за Тома Исус е Господарят му, така, както за всеки истински духовен търсещ Духовният учител е неговият безпрекусловен господар - Мастер, Гуру, и т.н.

Отново пропускаш най-важното - че Исус е Живото свидетелство за Бог и Неговата слава и всеки, който го види и види неговото чисто и невинно излъчване на човешко същество, пълно с Любов, Благодат и Истина, е грабнат от това излъчване, покорен и завладян е.

Ето защо да си в присъствието на просветлено същество, на истински Духовен учител е било винаги много важно в автентичните духовни традиции на човечеството - хасидизъм, зен будизъм, суфизъм.

Светло същество, познало славата на Всемогъщия Бог като Исус е мостът, по който мнозина могат да минат, стига да са отворени за живото свидетелство на живата истина.

Ето ти едно доказателство, че Исус е Божи син, а не самият Бог - така, както и ти си Божие чедо, и аз, всички други съфорумци! :)

Когато някой не иска да приеме истината, дори тя да му се яви в най-прекрасната премяна, пак няма да я приеме:

Йоан 1:1.В начало беше Словото; и Словото беше у Бога; и Словото беше Бог.

4. В Него беше животът и животът беше светлина на човеците.

Кой дава живот на хората? Бог! Може ли някой друг да дава живот? Не.

Опитай се да отидеш при свътлината, защото си в тъмнина. точно така, както са били евериете по онова време:

Йоан 1:5. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината не я обхвана.

• Автор

Когато някой не иска да приеме истината, дори тя да му се яви в най-прекрасната премяна, пак няма да я приеме:

Йоан 1:1.В начало беше Словото; и Словото беше у Бога; и Словото беше Бог.

4. В Него беше животът и животът беше светлина на човеците.

Кой дава живот на хората? Бог! Може ли някой друг да дава живот? Не.

Разбира се, че Бог дава живот на всичко и всеки, че кой друг - Исус ли, или Кришна, или Мохамед?!

Бог е създател и на Месиите, и на Пророците, и на другите просветлени човешки същества, както и на все още непрогледналите за Божията истина.

Бог е създател и на Божието слово или казано с други думи - на Светия дух, който е Словото на Бога. защото Божието слово не е като човешкото слово - Божието слово е Животворящият Дух.

Разбира се, че Бог дава живот на всичко и всеки, че кой друг - Исус ли, или Кришна, или Мохамед?!

Бог е създател и на Месиите, и на Пророците, и на другите просветлени човешки същества, както и на все още непрогледналите за Божията истина.

Бог е създател и на Божието слово или казано с други думи - на Светия дух, който е Словото на Бога. защото Божието слово не е като човешкото слово - Божието слово е Животворящият Дух.

Товае половината истина. Бог Отец и Бог Син са едно. Исус е от началото и не е сътворен. Обърни внимание какво казва библията: "Той е от началото!!! От вечността". Исус е началото и края.

Мисля, че и трите рода по необходимост, трябва да спазват законите, които са принципи. Ще прозвучи банално, но само една новородена душа е отвъд принципите /заповедите/ на диалектиката, защото тя е невидима за нея. А и нещо друго, самата диалектична природа е подчинена на такива души.

Йехова /Елохимите/ е бог на формата. Хората сме във форма. Ако някой преодолее формата, придобива качество, което чрез алхимията, превръща ниската вибрация /форма/ в по-висша, тоест той я трансформира.

============================

Сега става сложно /имам предвид за шебешкия акъл/

Демиурга има два аспекта /поне/.

Единият се състои от:

- 12 еона /зодиите, примерно казано/ - това са астрални течения, които които ни влияят и управляват на равнище разум и чувства - сиреч на ментално и астрално ниво.

- 7 ректора /олицетворяват се със седемте планети в астрологията, примерно/ - те влияят и управляват физическото ни тяло и етерния /енергийния/ му двойник.

Комбинациите от 12 еона и 7-те ректора определят човешкото разнообразие, ма и сходства.

Другият аспект - 12-те еона отдавна са възседнати от сили, които са подобни на егрегори - сиреч са човешка направа. Затова се изобразяват антропоморфно при ариите, а при други народи - зооморфно, фитоморфно и т.н., както и комбинации разни.

Та затова тези астрални течения са толкова човешки в разните си аспекти и проявяват човешки качества и характер.

::::::::::::::::::::::::

Именно тези различни аспекти на Наместника /домоуправителя/ правят сложно еднозначното определяне - има ли право или не да ни налага Закон.

От гледна точка на исконната си природа - създаден и поставен за началник от Абсолюта - да

От човешкия си аспект, от егрегорната си природа - не, разбира се. :nono:

----------------

Шебешки глупости, не ни се връзвай, Очакване, ние в дълбоката си същност сме си християни, ма обичаме да си фантазираме... :)

Покорно Вам благодаря :wors:

НО - да се поставя духът в някаква обратима зависимост от плътта не е ли неуважение към Бог, Твореца ?

Знаем, че Той е над всичко материално, (а то е присъщо на Йехова, разбира се) Следователно не ли за това написано в едно неканонично Евангелие :

“Исус рече: “Проклета да е плътта, която зависи от душата. Проклета да е душата, която зависи от плътта.”

Публикувано изображение

Покорно Вам благодаря :blink:

НО - да се поставя духът в някаква обратима зависимост от плътта не е ли неуважение към Бог, Твореца ?

Знаем, че Той е над всичко материално, (а то е присъщо на Йехова, разбира се) Следователно не ли за това написано в едно неканонично Евангелие :

“Исус рече: “Проклета да е плътта, която зависи от душата. Проклета да е душата, която зависи от плътта.”

Публикувано изображение

====================

:)

ми да, не е мноо канонично.

Но не взаимодейства ли гравитационно Слънчо с бълхата, увряна в рошавата ми козина?!

Всичко е във взаимовръзка, та и Абсолюта е във взаимовръзка със всеки елемент от творението Си.

Още - повече със своите еманации в Битието - Неговите деца.

И, разбира се, и със своя домоуправител.

-----------

Кък да не слагам главни букви, гато се отнася за Оня, Всевишния? :P

• Автор

Товае половината истина. Бог Отец и Бог Син са едно. Исус е от началото и не е сътворен. Обърни внимание какво казва библията: "Той е от началото!!! От вечността". Исус е началото и края.

Не, Библията не казва такова нещо за Исус, а го каза за Бог - Единствения и Единия, комуто никой не е равен.

Исус сам казва - "Бог Отец е по-голям от мен!" и "Неговата слава съм дошъл да Ви възвестя!"

Не, Библията не казва такова нещо за Исус,, а го каза за Бог - Единствения и Единия, комуто никой не е равен.

Исус сам казва - "Бог Отец е по-голям от мен!" и "Неговата слава съм дошъл да Ви възвестя!"

Това също не е Истината.Публикувано изображение Това си е част от дуалността, от разделението, от индивидуалността.

От една страна имаме индивидуалността на Иисуса, а от друга имаме Бог - две различни неща.

От друга страна имаме това:

Йоан 10:30

Аз и Отец едно сме.

Публикувано изображение

Това е вече Единосъщието, което дава възможност за съществуването на Единението (Един_Е_Ние).

Та Библията казва и това за Иисуса Христа, че е нищо друго освен Бог, каквото всъщност представлява всяка една форма на живот, или на съзнание.

Та Библията описва процесът от "Йод" до "Хе", при това в две посоки.Публикувано изображение

Пътят продължава с т.н. "трета стъпка", или с появата/раждането/оформянето/изграждането на "Меркаба". В Дао се нарича "Да събереш Небето и Земята", а в Християнството е познато като слезането/снизхождението на Небесният Йерусалим/Царството Божие и на земно ниво, дето е описано от Йоана в "Откровение".

Това е изразено с третата буква от Свещенната тетраграма - "Вав", или "аз & не аз".

Чак тогава се оформя т.н. "Златно тяло" ("Сварна дехам") описано от Рамалинга Свамигал.

Но и това не е края на Пътя. Следва още една буква от Свещенната тетраграма, която описва преминаването в света на Безсмъртието, вън от Сансара.

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=161483&view=findpost&p=2016154

Чрез формата Иисус, Бог разкрива Пътя. Именно Бог, чрез формата наречена "Иисус" (יהושוע - Йехошу́а) , което в превод означава "יהוה‎ спасява", разкрива че чрез учението засекретено в Свещенната тетраграма (יהוה) става спасението от страданието.

Именно първите три букви от името Йехошу`а (יהושוע) са "Йод", "Хе" и "Вав" или разсекретено "Аз" (тайната на първата буква), "не Аз" (тайната на втората буква), "Аз & не Аз" (тайната на третата буква).Публикувано изображение

Тези три букви са и три главни степени на съзнанието, на съществуването, на Бога и в Бога.

Първата буква описва степентта, където е в сила дуалността, разделението - "аз" и "ти" - щом има "аз" има и "ти" - различни неща, светът на разделението, където в следствие се оформя т.н. страдание.

Втората буква описва степента на съзнанието, в която няма никакво разделение, т.е. описва се светът, прозрян в Единосъщието. Там вече липсва "аз", затова няма и "ти". Двойствеността е изчезнала. Различията са рухнали. Всичко е Едно и също нещо.

Третата буква описва степентта, в която първите две степени/състояния се обединяват в една/о. Тук вече, с това, е възможно да изгради т.н. "Меркаба", или казано по библейски "Славно Тяло", което чрез формата наречена "Иисус" бе показана в т.н. "Преображение Господне" и чрез която форма (трансформираното и трансмутиралото "парче" плът) става въпросното "Възнесение".Публикувано изображение

В Будизма това тяло се нарича "Тяло на великата трансформация", или по-просто "Тяло на дъгата", въпреки че второто е много общо понятие.

В Дао се говори отново за това - съществуват три вида безсмъртни. Небесните безсмъртни са аналогия на горенаписаното.

Публикувано изображение

Това е описано и в Адвайта Веданта:

Според Веданта Брахман е творецът, но също и творението. Вселената не е сътворена ex nihilo, от нищото, а Брахман посредством своята сила на преображение, Мая, се е превърнал в светът, без това да променя същинската му природа, която е вечна, сатчитананда, съществуване-съзнание-блаженство.

Та и в Будизма, и в Дао, и в Християнството, и в Каббала, и в Исляма за нивото на просветленост се съди и по формата, или както го е казал Тот - "Каквото горе, такова и долу.".

Ето защо на телата на някои светци се казва "мощи", защото в тях този процес е започнал и нетленните им останки са доказателство за него. Костната структура, пък и структурата на другите видове плът, са със съвсем различен строеж на атомна и молекулярна решетка. Те буквално излъчват светлина и тя може да бъде усетена, видяна и приложена.

Публикувано изображение

Малцина светци обаче стигат до последния завършен етап на тъй нареченото "Славно тяло" (Меркаба, Златно тяло, Небесен безсмъртен, Тяло на великата трансформация).

Единствено чрез Любовта това може да бъде постигнато.Публикувано изображение

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Тат: Аз също искам да изпитам потопяването в този съд, о, Отче.

Хермес: Ако ти първо не намразиш своето тяло, сине мой, няма да можеш да обичаш истинското си Себе. Но ако обичаш своето истинско Себе, ще притежаваш Духовната Душа; и когато вече я притежаваш, ти ще имаш участие и в нейното живо познание.

Мъничко отклонение, за цялостност...

Не, Библията не казва такова нещо за Исус, а го каза за Бог - Единствения и Единия, комуто никой не е равен.

Алия, може би всичко си идва на място ако в сърцето си просто кажеш "Да бъде твоята воля, не моята."

Исус дойде за да изяви Божия характер. Той Се отказа от равенство с Отец, за да живее като човек:

Филипяни 2:6. Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога,

7. но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците;

Какво е отказал? Да държи равенството с Бога. Ако е равен, тогава може ли да е по-малък? Исус дойде на земята като човек, защото, ако беше дошъл като Бог, нямаше да може да ни замести в смъртта.

Тат: Аз също искам да изпитам потопяването в този съд, о, Отче.

Хермес: Ако ти първо не намразиш своето тяло, сине мой, няма да можеш да обичаш истинското си Себе. Но ако обичаш своето истинско Себе, ще притежаваш Духовната Душа; и когато вече я притежаваш, ти ще имаш участие и в нейното живо познание.

Мъничко отклонение, за цялостност...

Публикувано изображение

"Бъде чужденци на този свят"...

Под "този свят" се разбира света, който е видим от обусловения ум, от дуалния ум, от заслепения ум, който ум, възгледът му е основан на петте сетива. Да се оттеглиш от този свят е пътят за постигане на втората стъпка, описана чрез втората буква на Свещенната тетраграма - "не аз", т.е. да излезе човекс от този възглед, разбиране, съзнание за двойственост, за дуалност, за полярност, за разделение, за индивидуалност.

Затова се казва, че човек бива да остави всичко по този път, а накрая даже и себе си:

Лука 14:26

Ако иде некой при мене, и не възненавиди баща си, и майка си, и жена си, и чадата си, и братята си, и сестрите си, а още и своя си живот, не може да бъде мой ученик.

Марк 10

29 А Исус отговори и рече: Истина ви казвам: Нема ни един който да е оставил къща, или братя, или сестра, или баща, или майка, или жена, или чада, или нивя, заради мене и за евангелието,

30 и да не вземе стократно сега на това време къщи и братя и сестри и майки и чеда и нивя наедно с гонения, и в идущия век живот вечен.

31 Мнозина обаче първи ще бъдат последни, а последните първи.

Лука 18:29

А той им рече: Истина ви казвам, че нема никой който да е оставил къща, или родители, или братя, или жена, или чада заради царството Божие, 30 и да не получи многократно на това време, и в идущият век живот вечен.

Марк 10:21

А Исус като го погледна, възлюби го, и рече му: Едно ти не достига; иди, продай все що имаш, и раздай го на сиромасите; и ще имаш съкровище на небето; и дигни кръста, и ела та ме последвай.

Тези неща описват онава, което в Ащанга Йога се явява:

- абстрахирането от сетивата, от сетивния свят (Пратяха) - чужденец да бъдеш на света;

- насочеността на мисълта/съзнанието (Дхарана) към Бога/Светлината - "и дигни кръста, и ела та ме последвай"

, която еднонасоченост прераства в Дхяна и Самадхи.

Така се постига онова състояние, което е описано чрез втората буква от Свещенната тетраграма - "не аз".

16. Не сме вече странници и чужденци в тази земя, защото сега тя е станала наша и ние сме наследниците на това Царство.

17. Не сме вече човешки деца, защото сега сме Семейството на Бога.

18. Слънцето на Правдата с изцеление в крилата Си изгрява на хоризонта и никога вече няма да залезе.

19. Благословено да бъде Името Господно и благословено да бъде Неговото Царство довека! Амин, Амин и Амин."

(Съборното Послание на Мелхиседек до Църквите из Цялата Империя, която е

на Звяра, Corpus Melchisedecum)

Йоан 15:19

Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.

Йоан 17:16

Те не са от света както и Аз не съм от света.

1 Петрово 2:11

Възлюбени, умолявам ви, като пришелци и чужденци на света, да се въздържате от плътски страсти, които воюват против душата;

Матей 18:7

Горко на света от съблазните! защото неизбежно съблазните ще дойдат; но горко на оногоз человека, чрез когото съблазънта дохожда.

Йоан 16:33

Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света имате скръб; но дерзайте Аз победих света.

До тук всичко това засяга постигането и установяването на Самадхи, Себепознанието и Себереализацията - описано чрез втората буква от Свещенната тетраграма.

Но остава още Път, който също е описан в Библията.

Говориш на Универсалния език... "Бъди в света но не от света" е максимата на всички, поели по... Ще ми свършат петичките (: Но за да се случи "остава още Път" и Пътят до тук трябва да бъде пуснат. И всичките "трябва" също... Нали...

Исус дойде за да изяви Божия характер.

Именно.

Чрез формата наречена "Иисус" Бог Сам разкрива Себе Си, но се разкрива и част от Пътя за постигане/установяване на това Себе ("... да дойде Твоето Царство, както на Небето, така и на Земята"). Като под "Земя" се разбира физическата материя/форма/тялото.

Той Се отказа от равенство с Отец, за да живее като човек:

Филипяни 2:6. Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога,

7. но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците;

Какво е отказал? Да държи равенството с Бога. Ако е равен, тогава може ли да е по-малък? Исус дойде на земята като човек, защото, ако беше дошъл като Бог, нямаше да може да ни замести в смъртта.

След постигането, следва задължително Смирение (С_Мир_е_ние). Да Пътят не може да продължи, ако липсва завръщание към "аз", но вече от позицията на познал "не аз", т.е. същността на нещата, Истината.

Затова може да се каже, че с такъв възглед онова, което преди е считано за "аз", вече няма тази плътност и изглед, но все пак, заради Замисъла, продължава да съществува, за да може да се появи и Любовта, която биде Спасител.

Затова "аз & не аз" е много важна стъпка.Публикувано изображение

С прости думи казано - не може да изпитваш Любов, ако си се вкопчил в (ако се имаш единствено за) себичната "си" природа (аз; его) и не виждаш нищо друго отвъд нея.

Не може да изпитваш Любов и в Нирбиджа Самадхи (Нирвикалпа Самадхи), защото няма към кого. Има Блаженство, но няма онази любов, която може да съществува едва когато двете степени се слеят. Само Ти (Аз и Ти е едно и също нещо) съществуваш.

Затова съществува явление, което някои наричат:

Сахаджа самадхи е най-високият тип самадхи. В това самадхи човек пребивава в най-високо ниво на съзнание и едновременно с това е способен да работи в грубия физически свят. Той запазва изживяването на нирвикалпа самадхи като едновременно извършва земни дейности. Идентифицирал се е с душата и в същото време използва тялото като съвършен инструмент. В сахаджа самадхи човек извършва обикновените дейности, които правят останалите човешки същества. Но в най-дълбоките глъбини на своето сърце той е изпълнен с божествено просветление. Когато някой постигне сахаджа самадхи, той става Господар и Владетел на Реалността. Той може когато поиска да се изкачи до Най-Висшето, след което да се върне долу в земното съзнание за проява.

Дори след като достигне най-високия тип реализация, в много редки случаи някой бива благословен със сахаджа самадхи. Много малко духовни Учители са постигнали това състояние. За сахаджа самадхи е необходима безкрайната Милост на Всевишния. Сахаджа самадхи идва само когато човек е установил неразделно единство с Всевишния или, в редки случаи, когато някой иска да покаже, че той е Всевишният. Този, който е постигнал сахаджа самадхи и остане в това самадхи, съзнателно и съвършено проявява Бог във всяка секунда и затова е най-голямата гордост на Трансценденталния Всевишен.

Шри Чинмой

В това положение хем си "ти"/"аз", хем не си. Познаваш Лилла и Възлюбването е възможно с пълна Сила.

Чак тогава и Спасението е възможно, и "Грабването" на Небето, сиреч чрез Любовта придобиваш Безсмъртие. За целта обаче цялата ти материална форма бива да бъде изменена (трансформирана), за да може да се осъществи Възнанието.Публикувано изображение

Но разбира се, за да се приеме това, то трябва човек да прочисти добре ушите си...Публикувано изображение

Говориш на Универсалния език... "Бъди в света но не от света" е максимата на всички, поели по...

Ще ми свършат петичките (:

Но за да се случи "остава още Път" и Пътят до тук трябва да бъде пуснат. И всичките "трябва" също...

Нали...

Разбира се. Трябва, без да трябва.Публикувано изображение

Именно.

Чрез формата наречена "Иисус" Бог Сам разкрива Себе Си, но се разкрива и част от Пътя за постигане/установяване на това Себе ("... да дойде Твоето Царство, както на Небето, така и на Земята"). Като под "Земя" се разбира физическата материя/форма/тялото.

След постигането, следва задължително Смирение (С_Мир_е_ние). Да Пътят не може да продължи, ако липсва завръщание към "аз", но вече от позицията на познал "не аз", т.е. същността на нещата, Истината.

Затова може да се каже, че с такъв възглед онова, което преди е считано за "аз", вече няма тази плътност и изглед, но все пак, заради Замисъла, продължава да съществува, за да може да се появи и Любовта, която биде Спасител.

Затова "аз & не аз" е много важна стъпка.Публикувано изображение

С прости думи казано - не може да изпитваш Любов, ако си се вкопчил в (ако се имаш единствено за) себичната "си" природа (аз; его) и не виждаш нищо друго отвъд нея.

Не може да изпитваш Любов и в Нирбиджа Самадхи (Нирвикалпа Самадхи), защото няма към кого. Има Блаженство, но няма онази любов, която може да съществува едва когато двете степени се слеят. Само Ти (Аз и Ти е едно и също нещо) съществуваш.

Затова съществува явление, което някои наричат:

Шри Чинмой

В това положение хем си "ти"/"аз", хем не си. Познаваш Лилла и Възлюбването е възможно с пълна Сила.

Чак тогава и Спасението е възможно, и "Грабването" на Небето, сиреч чрез Любовта придобиваш Безсмъртие. За целта обаче цялата ти материална форма бива да бъде изменена (трансформирана), за да може да се осъществи Възнанието.Публикувано изображение

Но разбира се, за да се приеме това, то трябва човек да прочисти добре ушите си...Публикувано изображение

Разбира се. Трябва, без да трябва.Публикувано изображение

Смесицата между християнство и източни учения не е християнство, а тюрлю-гювеч. Между другото, всички учения, които са вън от Христос, са човешки и поради тази причина водят към този, който ги подбугжда - автора на греха и бунта.

Има Един Път на спасението - Христос.

Има освен това много пътища, които водят там, където едва ли някой желае:

Притчи 14:12. Има път, който се вижда прав на човека,

но краят му е пътища към смърт.

Смесицата между християнство и източни учения не е християнство, а тюрлю-гювеч. Между другото, всички учения, които са вън от Христос, са човешки и поради тази причина водят към този, който ги подбугжда - автора на греха и бунта.

Има Един Път на спасението - Христос.

Има освен това много пътища, които водят там, където едва ли някой желае:

Здравей, Ники!

Публикувано изображение

Що е то "Христос"?

"Христос" е гръцки термин/дума, приет/а още от превода на 70-те (Септуагинта).

В еврейския не се ползва тази дума. Там се говори за יהושוע משׁיח; чете се: Йехошу́а Маши́ах; превежда се: Яхве* Спасява (от първата дума) и Помазаник/Месия (от втората дума, която иносказателно се разбира като "Цар"/"царуване"/"царство").

Цялото може да се преведе, като Йод-Хе-Вав-Хе Спасява и води до Царството, до Царуване/Свобода.

* "Яхве" - това е неправилен прочит на Свещенната тетраграма. "Йехова" също е неправилен прочит. Свещенната тетраграма е забранено да бъде изговаряна. Изказва се (по изключение, което никой не може и да обясни) един път в годината от еврейския първосвещенник (от равина), при това приглушено, тихо, едва доловимо. Едва ли не, никой освен първосвещенника не чува нейното звучене. В Юдаизма това е изопачаване на нещата и неспазване на Закона (Тора), който повелява да не се изрича напразно името на Бога, като в думата "напразно" има дълбок смисъл.Публикувано изображение

Също така не е точно да се каже, че Християнството, такова каквото е познато днес на множествеността, е западно учение. То, гледано от позицията, на която се намираш, е също източно учение.

Турлю-гювече ...

Това прилича на онзи случай, с един български художник, който когато бил все още студент в академията, професора му все го укорявал с думите, че картините му са хаос. Един ден, днес известния художник, взел че отправил реплика към професора:

- Господин професоре, боя се, че хаоса е само във вашите очи. При мен всичко си е подредено.Публикувано изображение

Та тъй и за Турлю-гювеча...

Та Пътят за Спасение наистина е в Йехошу́а Маши́ах. Друг е въпроса кой как разбира тези думи. С разбиранията, които представям, е аналогична връзката (даже единосъщността) с разбиранията, описани, или засекретени в останалите учения, независимо дали са източни, или западни.Публикувано изображение

Има седем нива в тълкуването на Библията, съответно и на други свещенни книги.

Според мен беднаго Серпентария те са:

От първо до четвърто нива - тълкуване чрез физическите сетива, мисълта и логиката. Този вид четене, следва дословно написаното и води само до физически план на разбиране. Това е тълкуване чрез личността и аза. Прилагането на прочетеното чрез аза, егото и личността води до фанатизъм и е сатаниско - луциферическо.

Петият аспект е свързан с петия етер /огнен, Христов/. Това ниво разрушава първите четири основи и разчиства пътя за нов градеж - старият храм е разрушен и се гради нов. Петият етер, прониква през пинеалиса и го задвижва. Само чрез пробудена пинеална жлеза, може да се абсорбират четирите предходни етера, които са характеристиката на Яхве съзнанието. В действителност, този етап е невъзможен без безлична външна подкрепа / може би в повечето случаи/.

Шестото ниво е възможно да се осъществи от човек работещ с третото око, но той принадлежи към шестата раса.

В седмото ниво е Този когото не познаваме :)

За земният човек, който оперира само с физическите сетива, единственото спасение от сатаниското тълкуване е гола вяра в пълният смисъл на думата. :down:

От първо до четвърто нива - тълкуване чрез физическите сетива, мисълта и логиката. Този вид четене, следва дословно написаното и води само до физически план на разбиране. Това е тълкуване чрез личността и аза. Прилагането на прочетеното чрез аза, егото и личността води до фанатизъм и е сатаниско - луциферическо.

Петият аспект е свързан с петия етер /огнен, Христов/. Това ниво разрушава първите четири основи и разчиства пътя за нов градеж - старият храм е разрушен и се гради нов. Петият етер, прониква през пинеалиса и го задвижва. Само чрез пробудена пинеална жлеза, може да се абсорбират четирите предходни етера, които са характеристиката на Яхве съзнанието. В действителност, този етап е невъзможен без безлична външна подкрепа / може би в повечето случаи/.

Шестото ниво е възможно да се осъществи от човек работещ с третото око, но той принадлежи към шестата раса.

За земният човек, който оперира само с физическите сетива, единственото спасение от сатаниското тълкуване е гола вяра в пълният смисъл на думата. :down:

Също твърдя за различни от буквалното виждане разбирания на Писанието. Писанието само разкрива себе си, чрез Духа. Още преди Ориген е съществувал този възглед, тази школа, а ето какво изповядва и самият Ориген:

Ориген вслед за Филоном Александрийским разрабатывал доктрину о трёх смыслах Библии:

* «телесном» (буквальном)

* «душевном» (моральном)

* «духовном» (философски-мистическом), которому отдавалось безусловное предпочтение

тоест - с последното си изречение ти директно казваш : "спасението на всички ви е в сатанизма" ( виж седмото изречение ) Публикувано изображение

тоест - с последното си изречение ти директно казваш : "спасението на всички ви е в сатанизма" ( виж седмото изречение ) Публикувано изображение

Със сигурност е в извъндиалектичното мислене както господата по-горе обясняват. Но ние такова нямаме..

С последното изречение, искам да кажа, как човек може да избегне тълкуване, което води до задънена улица. Дословното тълкуване е материално и външно, а когато се й прилага се стига до фанатизъм. Вярата не е панацея, но все пак е нещо и част от пътя. Тя не е достатъчна.

С последното изречение, искам да кажа, как човек може да избегне тълкуване, което води до задънена улица. Дословното тълкуване е материално и външно, а когато се й прилага се стига до фанатизъм. Вярата не е панацея, но все пак е нещо и част от пътя. Тя не е достатъчна.

:angry22: явно си забравил , че Боговете не предлагат награди за интелекта. Никога не е имало още един, който показа никакъв интерес към него :questions:

Здравей, Ники!

Публикувано изображение

Що е то "Христос"?

"Христос" е гръцки термин/дума, приет/а още от превода на 70-те (Септуагинта).

В еврейския не се ползва тази дума. Там се говори за יהושוע משׁיח; чете се: Йехошу́а Маши́ах; превежда се: Яхве* Спасява (от първата дума) и Помазаник/Месия (от втората дума, която иносказателно се разбира като "Цар"/"царуване"/"царство").

Цялото може да се преведе, като Йод-Хе-Вав-Хе Спасява и води до Царството, до Царуване/Свобода.

* "Яхве" - това е неправилен прочит на Свещенната тетраграма. "Йехова" също е неправилен прочит. Свещенната тетраграма е забранено да бъде изговаряна. Изказва се (по изключение, което никой не може и да обясни) един път в годината от еврейския първосвещенник (от равина), при това приглушено, тихо, едва доловимо. Едва ли не, никой освен първосвещенника не чува нейното звучене. В Юдаизма това е изопачаване на нещата и неспазване на Закона (Тора), който повелява да не се изрича напразно името на Бога, като в думата "напразно" има дълбок смисъл.Публикувано изображение

Също така не е точно да се каже, че Християнството, такова каквото е познато днес на множествеността, е западно учение. То, гледано от позицията, на която се намираш, е също източно учение.

Турлю-гювече ...

Това прилича на онзи случай, с един български художник, който когато бил все още студент в академията, професора му все го укорявал с думите, че картините му са хаос. Един ден, днес известния художник, взел че отправил реплика към професора:

- Господин професоре, боя се, че хаоса е само във вашите очи. При мен всичко си е подредено.Публикувано изображение

Та тъй и за Турлю-гювеча...

Та Пътят за Спасение наистина е в Йехошу́а Маши́ах. Друг е въпроса кой как разбира тези думи. С разбиранията, които представям, е аналогична връзката (даже единосъщността) с разбиранията, описани, или засекретени в останалите учения, независимо дали са източни, или западни.Публикувано изображение

Погледни какво си писал:

Не знаех, че Исус е "форма". А има още някои такива детайли.

Мога да предположа, че изповядваш юдаизъм или пък си от месиянските евреи. Но имай предвид, че в заповедта не пише "Не изговаряй Божието име", а не Го носи напразно. Точно поради многото умуване евреите не познаха своя Спасител.

В седмото ниво е Този когото не познаваме :questions:

За земният човек, който оперира само с физическите сетива, единственото спасение от сатаниското тълкуване е гола вяра в пълният смисъл на думата. :angry22:

Вече наистина съм озадачен! Етер, трето око...

Не знаех, че Исус е "форма". А има още някои такива детайли.

Мога да предположа, че изповядваш юдаизъм или пък си от месиянските евреи. Но имай предвид, че в заповедта не пише "Не изговаряй Божието име", а не Го носи напразно. Точно поради многото умуване евреите не познаха своя Спасител.

Публикувано изображение

Няма нужда от изопачаване на Писанието. Изопачаването се води блудстване. Ето какво точно пише:

Изход 20:7

Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

Знам, че не знаеш, че Иисус е форма, т.е. всичко, което виждаш и което може да пипнеш, бива наречено с някакво име, не рядко според качествата, с които то се охарактеризира.

Ражда се някакво детенце и на него се дава име, например Николай. С това име хората наричат тази форма на съществуване - детенцето, дори и след като детето спре да бъде дете.

Така и с Иисуса - това е форма на Проява на Силата Божия.

Всичко в света е форма на проява на тази Сила, наречена "Живот".

Нима твърдиш, че нещо съществува извън Божията Сила, която го поддържа?

Та Бог, чрез тази Своя форма, наречена от хората Иисус, показва как въпросната форма/материя може да бъде изменена, чрез силата на Любовта, да Възкръсне и да се Възнесе.

С други думи - Сам Бог слезе в плът * и посочи Пътя на Спесението.

Стоене пред Господа

За пазенето на мира в сърцето, свързвайте и стоенето пред Господа. Това значи непрестанно да имаме в ума си, че Господ ни гледа. С Него трябва да ставаме и да си лягаме, да ядем и да ходим. Господ е навсякъде и във всичко....Господ е сила, която движи живота на всяка твар, устройва порядъка във вселената, дава красота на създанието, промишлява във всичко и пребивава в човешкото сърце. Царят на славата пребивава във всяка твар и в Своите синове.

За Богообщението

Човек вътре в себе си ще открие Царството Божие. "Влез в своето сърце и там ще откриеш стълбицата за влизането в Царството Божие.", съветва свети Исаак Сирин. Светото Писание ни учи, че Царството Небесно е "правда, мир и радост в Светия Дух". Първата крачка към Богообщението е да предадем себе си напълно на Бога. Защото Бог е този, Който действа, а не човек.Богообщението означава да се всели в нас Бог, да действа в нас; нашия дух да се облече с Него и да управлява разума, волята и чувствата. Тогава ние ставаме доброволно оръжие в Неговите ръце и сме движени от Бога в мислите и желанията, и чувствата, и в думите, и в делата.

- Как човек, който е достигнал висока степен на духовност, се пази от гордостта?

- Това не е нещо сложно. Богообщението е нормално състояние на душата. Човек е сътворен за такъв живота. Но грехът е отделил човека от него и затова той трябва отново да го придобие. Ние в действителност се трудим да се върнем в нормално, здраво състояние.

Съзерцание

Когато в сърцето на човек се всели Небесното Царство, тогава Бог му открива много тайни. Той заедно с Бога "влиза" в същността на нещата и разбира тяхната тайна. В Бога е цялото знание и когато Господ поиска, по Своята милост го открива на човека. Така и простия, неук монах по Божията милост разбира великите тайни: за живота, за смъртта, за рая, за ада, съзнава и как е устроен този свят. Когато в човешкото сърце се всели Царството Божие, Бог "смъква" като някаква завеса незнанието на ума. Човек започва да разбира не само тайната на творението, но и тайната на самия себе си. В някой момент Бог по неизказаната си милост му открива Себе си и човек съзерцава Царя на славата, както вижда слънцето в бистра вода. Тогава става едно с Бога и Той действа в него.

старецът Тадей Витовнишки

Публикувано изображение

Няма нужда от изопачаване на Писанието. Изопачаването се води блудстване. Ето какво точно пише:

Изход 20:7

Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

Знам, че не знаеш, че Иисус е форма, т.е. всичко, което виждаш и което може да пипнеш, бива наречено с някакво име, не рядко според качествата, с които то се охарактеризира.

Ражда се някакво детенце и на него се дава име, например Николай. С това име хората наричат тази форма на съществуване - детенцето, дори и след като детето спре да бъде дете.

Та Бог, чрез тази Своя форма, наречена от хората Иисус, показва как въпросната форма/материя може да бъде изменена, чрез силата на Любовта, да Възкръсне и да се Възнесе.

старецът Тадей Витовнишки

Значи излиза, че не трябва да изговаряш Божието име, но можеш да да не живееш по Бога. Виждаш ли как от едно неправилно разбиране се стига до неправилен живот?

Точно - Иисус човекът и Христос - Богът. (:

Възкресение = Новораждане.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.