Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо не готова конфигурация

Featured Replies

@FlagOfHate, май тук не ставаше въпрос за покупка компютри накуп. Но дори и да е така, по-добър вариант сякаш е, да си имаш човек, който се занимава с компютрите. Така и така ще ти трябва поддръжка понякога, защото служителите омацват ситуацията :) Защо тоя човек да не подбира и конфигурациите? Значи си готов да дадеш + 200-300 лева на парче, само и само да е марково PC. И защо? Постоянно в сервиз и за най-дребния проблем? Разбира се, ти си знаеш по-добре. Но ако става въпрос за частни клиенти, не всеки може да дава по 1300-1500 лева на 3 години. Ето, сега се налага да ремонтирам един стар комп, а едва убедих собственикът, че е по-добре да се смени дъно, процесор и памет, вместо да се разкарва машината по сервизи. Какво стана обаче? Мнителният човек, понеже е жена, реши да носи старата си щайга в може би най-скъпия сервиз на СТЕМО, които дори не се занимават с продажба на компютърни компоненти. И какво и казаха? Взеха и 23 лева и и написаха - повреда - "други" и смяна на дъно, процесор, РАМ. До тук. Успях да я убедя да не дава PC-то си на тия търгаши, които не се знае какво щяха да и лепнат. В крайна сметка бачо Киро ще оправи нещата, ама де Илия на кирия? Един достатъчно интелигентен човек, ползващ интернет и чичко Гугъл, може сам да реши 90 % от проблемите си, дори бъкел понятие да си няма от нещата. А моите първоначални одисеи с поръчани пт фирма конфигурации, продължиха така - Стара RAM ( на 5 години), професор на по-ниска честота от платения и заявения, стар хард Хитачи ( какво съвпадения с един по-горен пост), който се раздрънка за няколко месеца и вместо да го сменят, ми го изкупиха на 30 %, а аз си доплатих за нов, съвсем различно дъно - естествено с по-малко екстри и по-евтино, макар да платих за по-скъпо, монитор, който изгоря веднага след изтичане на гаранцията, "геймърска" видеокарта GF5200( :) не ми се смейте, форумът го нямаше още тогава, а и аз нямах PC), пиратски уиндоус, който изтрая една седмица, преди да го махна, флопи, което не работеше и за което платих като за ново, но после го смениха със старо, грешно свързани кабели на кутията. И всичко това препоръчано от един приятел, който "уж" ги познава във фирмата, но като отидохме там, работеха някакви нови пишлемета. Втората конфигурация ( която сега ремонтирам) бе по-добра, но пак с компоненти, не каквито искахме. А фирмата, на която са дъното и видеокартата, вече не се занимава с производство на компютърни части. Защо ли? Няма да съм единствения с проблеми. Следващият път се доверих на едно "хакерче". Не от ония кварталните, а истинско. Е, взе ми 50 лева за сглобяването, но човека си разбираше от работата и поръчахме супер конфигурация на супер цена. Тогава си казах - край, пари повече не давам на други. И така, почнах сам да си сглобявам компютрите и частите. Нищо страшно. И един съвет, когато се налага разглобяване на дъното, а нямате упътване, както в моя случай. Вземате една сапунерка на макро режим и правите снимки отвсякъде. Не се скъпете, сапунерката няма лента. С флаш карта е :). Ако имате и друг комп, поразровете се в нета за упътване на дъното.

• Отговори 68
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

bildera_ много правилно каза :) Готова конфигурация е най-лошия избор !!! Стари части,китайско захранване,в някой случаи дори невярна информация и още куп неща :) За това винаги съм със правена конфигурация (най-често вие ми я сглобявате за което съм благодарен).

Чувствам, че моят отговор тепърва се очаква :) И на мен първият ми комп беше готова конфугурация, но дотогава нямах компютър, а интернета беше този по телефона :) Уж един познат бачкаше в някаква си SBS компания, която работела за бизнеса :) ... та верно комта докара доста време без да му изгори нищо ... почти ... :giggle1: след може би 5 години захранването предаде отбора и взе че се пенсионира - но тогава вече бях с моя си конфигурация, която ползвам и до ден днешен - може би Ivy Bridge другата година ще ме изненадат и ще инвестирам ;) Ако бизнесът ти се нуждае от компютри - то най-добре е да се инвестира на сигурно с маркови конфугурации - за дома най-сладко, евтино и практично е да си врътнеш сам една конфигурация и да ти е мирна главата :) В Америка им готови конфигурации, но не като тук нашите - там си правиш твоя си и ти го носят компа в кашонче и всичко е подсигурено, цената да се доплащ за сглобката, но в разумни граници, а тук при нас 200 конта за сглобяване, че и те цакат с топла бира - е няма как да стане :angry: Това е хубавото, че като тръгнеш да си го сглабяш сам ставаш по-внимателен с компа и го обгрижваш като малко дете - сменихме ли памперса, че ще замирише и ще оцапаме дивана :baby: Вече не е оправдание това, че не разбираш от компютри :down:

Много грешиш.

Това не аргумент а твоето субективно мнение!

Явно ти не разбнираш този концепт, което те прави просто поредната овца в стадото.

Точно и ясно казано. Само че, тук в този форум се опитваме да бъдем обективни и никак, ама никак не ни харесва, някой в три поредни поста да прави реклама(а е реклама, защото не Сте представил обективни факти, всъщност - никакви факти) на точно определен производител. Това навява разни мисли...

Гледам че се хвалят марковите конфигурации. Съгласен съм че не е като да си купиш такава от Техномаркет. Но наскоро едно момче разпитваше за такава и се уплаших от цените. $ 3,500 (не ми се смята колко лв. прави) и на сокет 1366. И доставката била безплатна. Явно със самолет в първа класа...

Гледам че се хвалят марковите конфигурации. Съгласен съм че не е като да си купиш такава от Техномаркет.

Но наскоро едно момче разпитваше за такава и се уплаших от цените. $ 3,500 (не ми се смята колко лв. прави) и на сокет 1366.

И доставката била безплатна. Явно със самолет в първа класа...

Разгледай сайта на DELL цените са приемливи, но не знам - все пак 500-600 долара не е нищо ако искаш надеждност и подръжка за малкия бизнас. Не бива да се рискува защото ще се усети поговорката - евтиното излиза скъпо. Машинките са тествани и е заложено името на DELL - не на някой друг!

Разгледай сайта на DELL цените са приемливи, но не знам - все пак 500-600 долара не е нищо ако искаш надеждност и подръжка за малкия бизнас. Не бива да се рискува защото ще се усети поговорката - евтиното излиза скъпо. Машинките са тествани и е заложено името на DELL - не на някой друг!

И един хубаво сглобен компютър е също толкова надежден, ако не и повече. Пък и качествените компоненти не са никак евтини. :rolleyes:

DELL OptiPlex 990 SFF i3-2100 500GB 2.0G - 1047.03 лв.

Хъмм... За 1050 лв мога да взема:

Core i5 Sandy Bridge

4-ка РАМ

видео GTX460

1 TB хард

Хубава кутия

Хубаво захранване

Мисля, че ако си я сглобя сам ще е много по-добра от тази там! Съжалявам, Dell може и да са марка, може и да са качество, но на ЦЕНА! Е аз нямам намерение да плащам само заради името... Същото качество и стабилност мога да го постигна на по-ниска цена!

Редактирано от quickJO (преглед на промените)

Що не погледнеш тази горе??? Free DOS! И нищо друго... Ще не дадеш линк към тоя Vostro да го видим иние...

FlagOfHate съгласен съм с теб. Да ако не те интересува нищо друго и можеш да си вземеш нова конфигурация когато и да е, и тя да е просто "инструмент" да изкарваш пари всичко е ок. Но колко хора могат да си позволят такова обслужване в България, поразрови се из форума и прегледай в какъв ценови диапазон варират конфигурациите сглобени тук. А имай и на предвид, че средната заплата е 500 лева (ако те не са много даже). Мога само да кажа че има колеги доста по начетени от компетентните монтьори в сервизите. И те без да искат нищо в замяна отделят време за всеки който се нуждае от помощ.

Сега се сетих за едно примерче, макар да не е свързано с настолни компютри, а с лаптопи. Та става въпрос за вездесъщата фирма СТЕМО, която взема 23 лева за анализ на повреда и дава заключение за смяна на дъно, процесор и РАМ. Това и най-начинаещият в тая област може да го каже, без да ти вземе и лев. Та става въпрос за Лаптоп HP, закупен за около 2000 лева от същата фирма. Говорил съм на маса с един от шефовете на тая фирма, та ето какво ми каза той. Ние продаваме по-скъпо, но имаме гаранция в цяла Европа и си спазваме обещанията. Тоест, както казва колегата @FlagOfHate, че има сигурност. Но дали е така? Цената е по-висока от тази в други фирми. Да кажем, че това е заради гаранцията. Но какво се получи с тоя лаптоп, закупен преди около 2 години? Изгорял хард, сменен монитор, а напоследък и неработещо DVD. Толкова с надеждността на марковите стоки. Да, гаранция имаше, но тя бе 2 години - нищо повече от това, което дават другите продавачи. Иначе, тая фирма се занимава главно с други фирми, а не с частни лица. Ами намерили са си хората балъци, които да им се доверяват и ги скубят яко. Но ето и още един риск при покупка на марков компютър, който не се отчита от почти никой. Това е залежала стока, внесена на висока цена и непродадена. Няма как тук да смъкнат цената много така, че човек вижда марков геймърски компютър на промоция от 1500 на 1300 лв и решава, че това е неговата станция за игри. Да, ама дали е така? Специално в тоя бизнес, техниката напредва ужасно бързо. Който пропусне като мен дори месец да не следи хардуерните сайтове, изостава доста назад и се налага дълго време да чете, за да навакса пропуснатото. Това е основният проблем - залежаване на стоката. Това важи и за хардуерни компоненти, които са с нереални цени за качествата си, понеже след тях вече има едно или две поколения продукти. Непросветеният човек обаче няма как да знае това и следва английската максима - не съм толкова богат, за да купувам евтини неща. Това важи в повечето сфери от живота ни, но не и в компютърния бизнес. Там максимата е - купувай не толкова скъпо, но за сметка на това последно поколение. Обикновеният купувач няма как да знае това и фирми като Dell просперират. Намерили са си необятен американски пазар, където никой не се интересува от нищо и където купувачите все още карат колите си изцяло облицовани в пластмаса, а за тях 20 000 долара са много за автомобил. Те затова и карат боклуци и ще продължават да карат още дълго време, докато не разберат, че корпорациите ги владеят...

DELL OptiPlex 990 SFF i3-2100 500GB 2.0G - 1047.03 лв.

Хъмм... За 1050 лв мога да взема:

Core i5 Sandy Bridge

4-ка РАМ

видео GTX460

1 TB хард

Хубава кутия

Хубаво захранване

Мисля, че ако си я сглобя сам ще е много по-добра от тази там! Съжалявам, Dell може и да са марка, може и да са качество, но на ЦЕНА! Е аз нямам намерение да плащам само заради името... Същото качество и стабилност мога да го постигна на по-ниска цена!

Напълно подкрепям!

Точно за 1043лв се взима:

ASRock H67M, H67

Core i5-2400 3.10GHz, 6MB Sandy Bridge

2x2GB Kingston DDR3 1333

ASUS ENGTX460 768MB,GDDR5 DirectCU Top Edition

1TB WD Blue

CM Elite 430

520W Seasonic S12 II Bronze

Преди две години, когато си сглобявах сегашната машина можех да си взема и Dell и каквато и да е друга маркова машина, примерно Alienware, които също са на Dell. Парите не са били проблем. Въпреки това, предпочетох да дам около 3000 лева (без монитор и периферия) и да си го сглобя сам. Защото мога! Направих си почти напълно безшумна машина с качествени компоненти, от дъното и рам паметта, та до кутията и радиатора на процесора. Сглобих я за по-малко от час, но покупката на компонентите ми отне около три дена. Оттогава нито съм я почиствал, нито отварял, просто няма нужда. И аз си тествам компютъра и компонентите - ето, вече две години го тествам... За разлика от FlagOfHate, който си сменя компютрите на две години (сигурно защото се повреждат :rolleyes:), аз за сега не съм видял нужда да правя дори ъпгрейд на нещо, камо ли да сменям. Поостаря компютъра, но още е достатъчно мощен и предполагам, поне още година няма да ми се наложи да купувам нов. Убеден съм, че преди две години за тези пари, Dell нямаше да ми предложат нито по-мощен, нито с по-качествени компоненти компютър. Има го и това, че ми е кеф, че сам съм си го сглобил, знам какви части съм вложил и т.н. Работил съм (и съм разглабял) на марков компютър, точно Dell. Вярно, малко старичък беше, но не съм никак очарован... Да почна от кутията ли?... Ами обикновена ламаринена кутия на Foxconn. Аз когато сглабям, слагам кутия на Lian Li... И така, за мен избора е ясен. Кой каквото иска да купува, маркови или още по-маркови машини, аз предпочитам да си купя частите и да си го сглобя.

Ако нещо не работи и на следващият работен ден иде маймунка с отверка и поправя всичко.

А, не, мерси. Да ми влиза чужд човек в къщата, защото не мога да се справя сам... А е толкова елементарно, поне за компютъра, нито някога съм ползвал чужди услуги, нито пък ще ползвам. Контакт не мога да сменя и викам техник, но компютъра е толкова просто нещо, все едно да викам човек да ми смени изгорялата крушка...

Аз бих помолил FlagOfHate, който пише похвални слова за готовите конфигурации, да обясни с какво компонентите, от които са направени, са по-добри от тези, които могат да се закупят от магазините и да се сглоби една машина с тях. :rolleyes:

Явно не сте разбрали какво се опитваме да изтъкнем :eek: Не е важно какво ще вземете за 1000 лв., а какво ще ви донесе тези пари :eek: Бил съм на стаж в една банка и всичко беше с марка DELL имаха си IT отдел и нямам на представа с какво се занимават, но важното е системите да не се бъгват защото се работи с важна онлайн информация - за у дома син - черен екран, рестарт, прегряване боли те фара,...... но като се намесят парите - вече е друга песен :eek: Ако имаш баничарница не те притеснява много, но за среден и голям бизнес е смешно да си правиш сам ей така машините :rolleyes:

Много и интересни мнения :eek: Като човек работил в магазин-сервиз мога да кажа , че в големите вериги готовите конфигурации са правене единствено само да се евтини за този който ги сглабя и да се продадат евтино ! В малките магазинчета е по-различно и зависи от самият човек ! В магазина който аз работех търсихме компромис между цена § производителност и качество на елементите и никога не съм си позволявал да подменян компоненти на клиент. Относно марковите машини мога да кажа , че си струват парите или поне така беше преди няколко години ! В тях всичко беше тествано и след това пуснато на пазара и ако сглобиш абсолютно същата конфигурация и ги тестваш - като произодителността тези на HP & DELL беше много по-голяма от това което може да сглобиш сам ! За сега не мога да кажа дали е така :rolleyes:

Аз бих помолил FlagOfHate, който пише похвални слова за готовите конфигурации, да обясни с какво компонентите, от които са направени, са по-добри от тези, които могат да се закупят от магазините и да се сглоби една машина с тях. :rolleyes:

Присъединявам се! Горе е дадена примерна конфигурация за 1043 лв, даден е и Dell за 1047 лв. Нека ми ги сравни и да ми каже с какво Dell е по-добър, че да го предпочета него?

Присъединявам се! Горе е дадена примерна конфигурация за 1043 лв, даден е и Dell за 1047 лв. Нека ми ги сравни и да ми каже с какво Dell е по-добър, че да го предпочета него?

Ми отпреде на кутията пише DELL пък това е мнооо фешън.

Дано не ви се налага да опирате до гаранцията на DELL, пригответе си здрави нерви и минимум 2-3 часа за телефонни разговори поне преди около 2 години беше така. А да и задължително си пазете опаковките щото иначе няма гаранция.

Това с техника дето ще дойде у вас го забравете, в америка може и да идва ама в българия нееее.

Явно не сте разбрали какво се опитваме да изтъкнем :eek: Не е важно какво ще вземете за 1000 лв., а какво ще ви донесе тези пари :eek:

Бил съм на стаж в една банка и всичко беше с марка DELL имаха си IT отдел и нямам на представа с какво се занимават, но важното е системите да не се бъгват защото се работи с важна онлайн информация - за у дома син - черен екран, рестарт, прегряване боли те фара,...... но като се намесят парите - вече е друга песен :eek: Ако имаш баничарница не те притеснява много, но за среден и голям бизнес е смешно да си правиш сам ей така машините :rolleyes:

Ние за банки и големи фирми ли говорим?... За тях важат други правила, за мен - други. Едва ли защото са възможно най-добрите компютри купуват Dell, но със сигурност са достатъчно надеждни. Много ясно, че няма чичо Пешо да дойде да им сглобява компютрите. Нещо обаче и вие не разбирате - моя компютър също няма да го дам да ми го сглобява чичо Пешо... Поради същата причина, поради която и в банката не си сглабят компютрите сами - нямам му доверие!

Аз също съм за сглобените в къщи конфигурации, но защо тогава периферията която се внася в България не е Brand А?

Много грешиш.

Това не аргумент а твоето субективно мнение!

Явно ти не разбнираш този концепт, което те прави просто поредната овца в стадото.

Ако отново срещна такова изказване...."което те прави просто поредната овца в стадото." знай си сам, че си АУТ в хардуерните раздели. Разбирачи като теб, тук не ни трябват!

Темите и въпросите свързани с готови конфигурации винаги са вълнували питащите и постоянно има въпроси около тях.Често често се пита тази добра ли е и се дават линкове към разни знайни и незнайни магазинчета и фирми.Ако модераторите имат желание нека се създаде една тема с примерно заглавие "За и против готовите конфигурации" и вътре всеки изкаже свойте доводи, изброят се минусите и въбоще , ако има някакви плюсове.Тази тема да бъде важна, за да може лесно да се вижда и дано да се чете де!Мисля по този начин доста въпроси ще се спестят, а на доста отговори ще се отговори.Просто като идея :)

Лол, новият дизайн на форума е невероятно красив! Щях да пиша нещо по темата, но се шашнах и си забравих мисълта.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.