Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хлебопекарна

Featured Replies

Да, Yuva е. Най-вкусното което си правя е чиабатата. Дори само за месене да се използва машината, пак си заслужава. п.п. Май доста хора във форума ще се окажем хлебопекари...

• Отговори 92
  • Прегледи 53,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Преди ползвах на др.Йоткер, но ми предложиха някаква турска мая-pakmaya.Пакетчетата са по 10гр. и от 1 правя 3 хляба по 1 кг.Цената е 20ст. на пакетче.А брашното, което ползвам е на София мел.Пробвал съм и с други брашна, но с това имам най-добри резултати.С жива също става, но трябва веднага да се прави хляба......

Ограничавайте хляба и тестените изделия ей чревоугодници. :clown: Ще се запаля от тази тема и ще си взема и аз една хлебопекарна. Лошото е, че в къщи ако има такъв хубав и пресен хляб сигурно по 2-3 пещи на ден ще палим. После трудно ли се мие това чудо?

Аз мия кофата май веднъж месечно Публикувано изображение само с водица и леко изтъркване с ръка.

С жива също става, но трябва веднага да се прави хляба......

Пускал съм я и с 11 часа отложен старт и хлябът е ставал идеален...

Ограничавайте хляба и тестените изделия ей чревоугодници. :clown:

Ще се запаля от тази тема и ще си взема и аз една хлебопекарна. Лошото е, че в къщи ако има такъв хубав и пресен хляб сигурно по 2-3 пещи на ден ще палим. После трудно ли се мие това чудо?

Поне за моята - не. Отвътре е с тефлоново покритие. Дори да си призная, аз моята изобщо не я мия - ако изобщо има някакви остатъци (по бъркалките), ги оставям да се втвърдят и падат много лесно, а и тесто да съм правил, по същия метод. В началото правих грешка да я мия, което е напълно излишно.

Браво , похвалихте се , а аз пък ще се оплача . Имам я от година че и повече май Мулинекс беше на промоция в Техномаркет със везна за около 150 лева . Няколко пъти 5/6 жената прави хляб по рецептите с нея които дават и хлябът беше леко опечен от страни а от горе почти не опечен . Дотук добре , но като го разчупихме в средата беше станало такова хубаво лепило че можеше плочките в банята да прелепим :eek: . После тя намери някаква функция за допичане и като се допече 30 минути - вече мязаше на нещо :) Дори сега не знам и къде съм я подхвърлил , купувам си нарезан хляб от магазина и не се занимаваме със глупости . Язък за парите :no-no:

Браво , похвалихте се , а аз пък ще се оплача . Имам я от година че и повече май Мулинекс беше на промоция в Техномаркет със везна за около 150 лева . Няколко пъти 5/6 жената прави хляб по рецептите с нея които дават и хлябът беше леко опечен от страни а от горе почти не опечен .

Дотук добре , но като го разчупихме в средата беше станало такова хубаво лепило че можеше плочките в банята да прелепим :) .

После тя намери някаква функция за допичане и като се допече 30 минути - вече мязаше на нещо :)

Дори сега не знам и къде съм я подхвърлил , купувам си нарезан хляб от магазина и не се занимаваме със глупости .

Язък за парите :)

Нещо не сте спазили рецептата, предполагам. Има много фактори, които оказват влияние, дори ако щеш и температурата на помещението. Температурата на водата, маята, качеството на брашното, точното спазване на пропорциите и други... Водата трябва да е стайна температура, сухата мая да не е с изтекъл срок на годност, прясно брашно. Сега всичко правя механично, но в началото и при мен имаше 1-2 фала. Тестото не трябва да е прекалено лепливо, нито прекалено твърдо, затова според нуждата се добавя брашно или вода. В книжката с рецепти която съм дал в горния линк има добри съвети, можеш да им хвърлиш един поглед. Моята машина когато я взимах, затова избрах този модел, май бе най-скъпия тогава, защото е 1650 вата. Обърни внимание освен на програмите и на настройките за тегло и коричка. За да е глетав хляба или водата е в повече или маята се е пресекла, а може и продуктите да не са били качествени.

п.п. Нарязан или готов хляб повече никога не бих взел - гнус ме е... Изключение са едни пакетирани багети, които са много вкусни.

Аз не исках да казвам , но жената работеше преди години в селска хлебопекарница . Тая хлебопекарница и до днес се приготвя хляб Стара планина :) , хляба се приготвя от брашно , мая и сол и абсолютно нищо не се добавя . Да ти кажа , хляба засища , плътен е , но не може да му се яде кората , но все пак има и животни на село кучета , свине и тн. Та по нагоре в постовете чета че с тази машина сте били яли чист хляб - без добавки :) . Аз пък съм работил в мелницата от типа Софийски мелници и знам колко чисто брашно има на пазара , само че нашата е с капацитет 120 тона на 24 часа - по малка но е същата . Знаете ли за да стигне това брашно на пазара какви чували и кофи с подобрители се добавят :idea: Не може да се купува фуражно жито , защото на частника му е по евтино и да има хубаво брашно :) За да се догоди глутена се добавя доста химия :) Та мисълта ми е че няма и не може да има Стара планина колкото и щат да се напъват някой другари политици :) Може , но трябва като едно време , да си закараш житцето в мелничката , чичо да ти го смели и чак тогава имаш чисто брашно . На днешно време , едва дали на пазара има чисто брашно :P

Това за брашната дето казваш, е доста кофти :idea: Има някакви италиански брашна по магазините, ще взема с тях да пробвам... Едва ли ще е фуражно. По скъпо е, ама сигурно и качеството е по-добро, предполагам. То човек нищо българско да не взима вече, или ще се отрови с нещо или някакви отпадъци ще яде. Едно гръцко цедено мляко взимам, нищо общо с нашите като качество - разбира се, гръцкото е в пъти по-добро. Плодове, зеленчуци... за всичко се отнася. Един хубав домат не мога да купя, всичко е с някакви зелени прорастъци вътре...

Това за брашната дето казваш, е доста кофти :(

Има някакви италиански брашна по магазините, ще взема с тях да пробвам... Едва ли ще е фуражно. По скъпо е, ама сигурно и качеството е по-добро, предполагам. То човек нищо българско да не взима вече, или ще се отрови с нещо или някакви отпадъци ще яде. Едно гръцко цедено мляко взимам, нищо общо с нашите като качество - разбира се, гръцкото е в пъти по-добро. Плодове, зеленчуци... за всичко се отнася. Един хубав домат не мога да купя, всичко е с някакви зелени прорастъци вътре...

А , за домат може . Ако на път минаваш покрай някое село , все някой дядо / баба ще продава домат , който гаранция че е СП. :tongue2:

А добавките не са Български , така че сигурно се използват навсякъде :clown:

Може , но трябва като едно време , да си закараш житцето в мелничката , чичо да ти го смели и чак тогава имаш чисто брашно .

Аз точно това и правя от повече от 10 години :tongue2:

• Автор

Здравейте хора, благодаря за многото коментари ;) ! Може ли обаче някой, който има опит и с по-евтина(НЕО напр.), и с по- скъпа(Мулинекс напр.) да даде един коментар, който да не се вляе от цената(защото много не биха си признали, че са изръсили много пари за нещо, което не върши по-различна работа, от друг продукт, многократно по-евтин).

П.П ето няколко моддела на които съм хвърлил око:

- не прочетох никакво мнение за Кенууд... http://www.technomar.../kenwood-bm-210

- ето и една от Топ Шоп, доста добре е описана, но те от Топ Шоп силата им е в това... http://www.topshop.b...ld&ils=17&irp=1

- по-евтиния вариант от Нео http://www.technomar...eo-bm-201-black

- ето и един от не най-скъпите модели на Мулинекс http://www.technomar...oulinex-ow-1101

Редактирано от Nikolay Hristov (преглед на промените)

Нашата си мая беше, а може би си и остава доста по-добра?! Производител. Предполагам, че още се намира по магазините?!

Беше, ама от години не съм мяркал по нашия край :(

За съжаление с всички продукти стои така въпросът, не само с брашното :( но все се надявам брашното да е с по-малко подобрители от хляба. Купешкият на втория ден започва да се лигави, да придобива едни розови отенъци, да лепне...

При домашния не се получава така -издържа доста повече време и накрая си хваща класическия сив мухъл, който познавам от детските си години ;)

Браво , похвалихте се , а аз пък ще се оплача ...

И аз имах фалове в началото и то доста - то не беше забравяне на маята, повече вода от нужното, кофти брашно, грешна пропорция на бялото и пълнозърнестото...

Правил съм хляб, който може да се използва за зидарлък - поздрав от кирпич беше. :D

Ама като уцелих подходящото брашно, мая и съотношението всичко си дойде на мястото - вече и аз като djagi го карам на автопилот - трябват ми максимум 3 минути, за да извадя всички продукти, да ги наглася и да пусна пекарната.

• Автор

Пак благодаря за многото коментари, но темата беше друга :) ! Питам ви за хлебопекарна(не за мая и пр.), коя от изброените бихте ми препоръчали?

ще съм кратък, че пиша от мобилния. Модел с 2 бъркалки и търси повече мощност, от 600 вата нагоре. В голяма можеш да печеш и малки хлябове, обратнотоо - не. Т.е. за мен, 900 гр. е малка, бих търсил нещо по-голямо.

Човек не ,че аз съм с НЕО не си давай парите за двойно по скъпа хлебопекарна ,вземи си по евтината пак е 2г. гаранция и върши същата работа.Жената направи снимки на хляба който го опекохме ,но са в нейният GSM при първа възможност ще ти ги покажа.500гр брашно,300мл вода и захар,сол,мая от тази на кубчета теглих го тежи 900гр.хляба.Ти си решаваш.

Редактирано от mrawkata (преглед на промените)

Не знам дали има евтини с две бъркалки, преди няколко месеца, когато взимах моята, нямаше. Взех си Gorenje за 110 кинта, с една бъркалка, вертикално печене. Ако имах парите, бих си взел с две бъркалки. Верно, със сегашната хлябът става страхотен и се изпича перфектно. Но пък ако е с две бъркалки, т.е. пече се легнал, може да се маже отгоре с жълтък, или да се бодат ядки и т.н. Иначе книжките с рецептите могат да послужат единствено за идеи в съставките. Ако тръгна да спазвам точно мерките, не се получава хляба. Затова свикнах да меря на око и просто гледам консистенцията на тестото. Слагам основно най-евтиното бяло брашно от Фантастико, жива мая, отделно добавям трици, сусам, ленено семе, овесени ядки, или пармезан. Всеки път става супер вкусен :D

• Автор

Ами хора, купих най-накрая, спрях се на модел от Карфурската марка. Не съм държал много на марката, но характеристиките са страхотни: 1350W, с две бъркалки и с максимален капацитет от 1,3 кг. За жалост още не съм я пробвал, но веднага щом изпека първия хляб, ще пиша отзив! ;) П.П Само ако може някой да ми каже всички съставки, дето са в рецептата направо в казанчето ли се изсипват или е по някакъв друг начин, защото в упътването пише състваките да се слагат в точно определения ред и аз някакси не намирам логика, щом всичко отива на едно място и се смесва.Моля за по-бърз отговор, защото смятам да я изпробвам днес!

Първо водата и мазнината, после брашното, правиш кладенче и слагаш маята, солта и захарта.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.