Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула 1 - дискусия, новини, резултати

Featured Replies

Знаете, че съм фен на Renault, но ако има нещо дето да мразя в отбора, това е тоя тъпанар Фисикела. Шампион? Да, да, при положение, че почти постоянно завършваше 2-3 места зад Алонсо...

Ама пък ако успее нямам против де! :clap:

Във отбора на Renault винаги Алонсо ще е фаворит.!
  • Отговори 3k
  • Прегледи 343,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Днес се навършват 20 години от смъртта на Айртон Сена! Това бе последната му обиколка.   http://vbox7.com/play:6f0544a0bd Поклон пред паметта на шампиона!

• Поклон пред паметта на шампиона !   А само един ден по-рано на същата писта намери смъртта си и австрийският пилот Роланд Раценбергер .   Черният уикенд на Имола през 1994 г. завърши със смъртта

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Странно състезание в Монако, а?  Чак и аз не можах да повярвам каква глупост направиха Мерцедес.  А Диема спорт трябва да си върнат лиценза за излъчване, защото не спазват най-важното условие - да пок

Публикувани изображения

PoliceMan, Алонсо догодина, няма да е в Рено.

PoliceMan, Алонсо догодина, няма да е в Рено.

Говоря докато Алонсо е в Рено той ще е фаворита,ако се махне-махне,но докато е там няма друг като него.... Публикувано изображение

Редактирано от PoliceMan (преглед на промените)

Само дето , за да станеш шампион се иска къде-къде повече от бърза кола. До някъде разбирам Фиси - докато Алонсо беше в Рено той все беше така да се каже на заден план. Същото както при Рубенс и Михаел. Просто отбора си има титуляр и това е нормално , но нормално е също втория пилот да не се чувства добре в сянката на титуляра. И все пак , доста самонадеяно ми звучи изказването му.

• Автор

Алонсо и Райконен щели да разменят отборите си през лятото

Отборите от Формула 1 Макларън и Рено почти са били договорили за размяна на топ пилотите си през лятото, разкри списание „Аутоспорт". На състезанието за Голямата награда на Германия на 30 юли Фернандо Алонсо трябвало вече да кара за „сребърните стрели", а Кими Райконен да седне в кокпита на болида на френския тим.

Испанецът, който вече е състезател на Макларън поискал да се махне още лятото. Отборът от Уокинг изпратил запитване дали Алонсо може да се включи по-рано и да кара в последните 7 старта от сезона. В „Сребърните стрели" били разочаровани от слабото представяне на Райконен. От Рено обаче заявили, че гонят и титлата при конструкторите, а финландецът щял да дойде със „зестра" от едва 43 точки - срещу 96 на Фернандо. Това провалило размяната в последните дни на трансферния период във Формула 1, който приключи на 31 юли 2006 година.

Според списанието, ако сделката се била осъществила, със сигурност Михаел Шумахер щял да вземе осма световна титла.

Източник: Topsport.bg

Публикувано изображение

От МакЛарън са отказали на Алонсо смяна с Райконен

Лондон. Испанецът Фернандо Алонсо, който на 22 октомври стана двукратен световен шампион на Формула 1 в средата на сезона е поискал да премине в МакЛарън, а Кими Райконен да заеме неговото място във Ферари, съобщава autosport

Оказва се, че испанецът преди Гран-при на Германия (30 юли 2006) се е обърнал към МакЛарън с молба да се разгледа възможността да се замени с Райконен. Алонсо е мотивирал молбата си с лоши отношения с ръководителя на отбора на Рено Флавио Бриаторе.

източник: focus-sport.net

Публикувано изображение

От МакЛарън са отказали на Алонсо смяна с Райконен

Лондон. Испанецът Фернандо Алонсо, който на 22 октомври стана двукратен световен шампион на Формула 1 в средата на сезона е поискал да премине в МакЛарън, а Кими Райконен да заеме неговото място във Ферари, съобщава autosport

Оказва се, че испанецът преди Гран-при на Германия (30 юли 2006) се е обърнал към МакЛарън с молба да се разгледа възможността да се замени с Райконен. Алонсо е мотивирал молбата си с лоши отношения с ръководителя на отбора на Рено Флавио Бриаторе.

източник: focus-sport.net

Райконен е добър пилот,но аз смятам,че Алонсо може да се замени със много по добри пилоти от Райконен!

То май по-добри няма. За мен лично, Кими е по-добър от Алонсо. Няма прошка при него, само къде колите не могат да му устискат.

То май по-добри няма. За мен лично, Кими е по-добър от Алонсо. Няма прошка при него, само къде колите не могат да му устискат.

Ами все пак всеки си има фен :nono: ,а според мен колите не са от толкова гоямо значние от колкото доброто пилотиране ;)

Не знам защо го постваш тоя тъпизъм, след като от topsport.bg вече се опитаха да преведат коректно същата тази статия на autosport.com, статия, обявена от самите autosport.com, като лъжлив слух и спекулация?!? Виж поста ми по-горе, има линк към оригиналната статия в сайта на autosport.com, преведи си я и обърни внимание като каква е категоризирана!

Прочетох ти поста и прегледах линковете преди да постна новината (в кавички :help: )

На мен ми се вижда абсурдна и ми стана смешно как българските сайтове за спортни новини я разтръбяват както се казва чули-недочули - затова я постнах. Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Президентът на Ферари обеща шампионски титли

Президентът на Ферари Лука Кордеро ди Монтедземоло обеща на привържениците тифозите на тима шампионските титли през 2007 година. Както е известно, легендата на тима Михаел Шумахер се отказа от Формула 1 и ще бъде заменен в екипа от Маранело от Кими Райконен.

Това обаче изобщо не притеснява италианеца и той вярва, че тимът ще триумфира с трофея догодина. "Обещавам на всички, че ще спечелим титлите догодина. Ще гоня тази цел на всяка цена и съм готов да работя денонощно, за да я постигна. Кими ще замести достойно Михаел", коментира Монтедземоло.

Източник: БГНЕС

Ех, от къде толкова увереност наистина? :) Дано Кими развие таланта и потенциала си в отбора на Ферари.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Хакинен се връща утре във Ф1 с тест в Макларън

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен ще седне отново зад волана на любимия си Макларън.

Засега плановете са това да стане на тестове в Барселона утре. 38-годишният финландец не е излизал да кара на писта за Формула 1 от 2001 г. "Тимът ще даде на Мика възможност да усети новите подобрения в технологиите от времето, когато напусна Ф1", заявиха от Макларън. Последният старт на Мика бе Гран при на Япония през 2001 г. "Пилот от калибъра на Мика винаги е ценност за отбора да изпробва подобренията в тестовата ни програма за сезон 2007", каза пък босът на тима Рон Денис. Хакинен е с 4 месеца по-възрастен от напусналия преди броени дни Ф1 седемкратен носител на титлата Михаел Шумахер (Германия). Финландецът се върна към автомобилизма през 2005 г., като се качи на Мерцедес в германските DTM-серии. Той вече отхвърли една оферта на Уилямс за завръщане във Ф1 през 2004 г. Миналата седмица той прие предложението на спонсора на Макларън "Джони Уокър" за представител в промоцията за отговорност при акуратно използване на алкохол и шофиране. "Доволен съм и развълнтуван, че пак ще карам за Макларън, каза световният шампион за 1998 и 1999 г. "Този тест е шанс за мен да видя колко се е променила Формула 1 и дали мога да се завърна в този спорт, разчитайки на предишните си постижения и реноме", сподели Хакинен. Макларън вече подписа договор с шампиона за последните 2 години Фернандо Алонсо (Испания). Негов партньор ще е британецът Люис Хамилтън - първият тъмнокож пилот във Ф1.

Източник: БГНЕС

Доколкото знам, Хакинен и до ден днешен спира с левия крак. :down: Нека силата бъде с него. Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Хакинен в Торо Росо догодина?

Публикувано изображение

След направените тестове с болид на Макларън миналата седмица в Барселона, спекулациите относно бъдещето на световния шампион от 1998 и 1999 г. Мика Хакинен продължават с пълна сила. В днешния си брой финландският вестник "Тurun Sanomat" твърди, че догодина отказалия се от Гран при преди пет години Хакинен, ще бъде пилот на Торо Росо. Шефът на втория екип на Ред Бул Герхард Бергер бил изключително недоволен от представянето на пилотите си от миналия сезон – Витантонио Луици и Скот Спийд. Бергер вече бил провел разговори с Хакинен и се опитал да го убеди да се пробва отново във Формула 1. За целта Мика помолил бившия си шеф в Макларън Рон Денис за тест на "Каталуния", а британецът му обещал още няколко изпитания до началото на новия сезон.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Публикувано изображение

• Автор

Дават последен шанс на Фисикела в Рено

В интервю за лондонския "Таймс" техническият директор на Рено Боб Бел заяви, че 2007 година ще бъде решаваща за Джанкарло Фисикела.

"Ако Джанкарло не увеличи оборотите през 2007 година, явно това никога няма да се случи. Тимът ще му осигури максимална техиническа и морална подкрепа, но разчитаме на достойно представяне. Надяваме се, че Джанкарло ще може да се бори за титлата. През 2005 и 2006 Фисикела спечели само две състезания, за разлика от Фернандо Алонсо, който има четиринайсет победи. Но Флавио Бриаторе е сигурен, че пилотът ще подобри постиженията си, въпреки натиска от страна на пресата и феновете, който ще бъде доста сериозен", добави Боб Бел.

Източник: actualno

Райконен вече е най-добре платеният пилот

Публикувано изображение

Новият пилот на Ферари Кими Райконен вече е най-скъпоплатеният пилот във Формула 1, след като седемкратният световен шампион Михаел Шумахер се оттегли от Гран при. Догодина в тима на “Черните кончета“ Райконен ще печели около един милион долара на седмица. Всички доходи на “Айс мен“ през 2007 г. ще възлизат на 51 милиона долара.

Според швейцарските медии състоянието на Шумахер възлиза на 800 милиона долара. В същото време ролята му в тима на Ферари като "помощник" за следващата година му донесе още 10 милиона долара.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Струва ми се, че Ферари сбъркаха с неудачника Райконен, както сбъркаха с Баричело.. Добрите пилоти си личат още от първото си участие във Формула 1. Алонсо може да е спокоен, че ще стане трикратен световен шампион, дори и с новия тим. Едва ли някой ще го бие в близките години. Радвам се, че най-сетне Хакинен може да се престраши да се завърне, след като кошмарът му Шумахер вече го няма :rolleyes:Алонсо беше единственото правилно решение на Ферари, но и аз да бях на мястото на Алонсо, никога нямаше да ида във Ферари, а щях да им докажа, че мога да ги бия със всеки тим, който сметна за добре. Интересен сезон престои, въпреки оттеглянето на Шумахер. Алонсо или Райконен? Аз залагам 70/30.

Бриаторе вече знае защо ФИА забрани амортисьорите на Рено

Шефът на Рено Флавио Бриаторе призна, че най-накрая е разбрал защо от Ферари са настоявали инерционните амортисьори на Рено да бъдат забранени от ФИА, тъй като вече е наясно с характеристиките на гумите Бриджстоун, съобщава официалният сайт на списание ClubF1 – clubf1.net

Според италианеца специалистите в Скудерията не са могли да накарат техническото решение да заработи в тяхна полза заради размерите на предните им гуми. Това е довело до поредица от събития в средата на сезона и е завършило със забраната на ФИА за употреба на системата от всички тимове в Ф1. Странното в цялата ситуация бе, че френският тим започна да използва инерционните амортисьори или т.нар. дампери (подвижна част в амортисьорите на предното окачване, която намалява вибрациите на предната част на колата) в края на сезон 2005, а ФИА се сети да ги забрани почти година по-късно. Според федерацията обаче системата действала като подвижен елемент на аеродинамиката, а това не е позволено от регламента. Решението на ФИА рефлектира неблагоприятно върху Рено, тъй като премахването на системата доведе до загуба на ценно време за една обиколка.След тестовете на Рено с новите им гуми Бриджстоун обаче Бриаторе заяви, че е напълно наясно защо се е стигнало до подобна развръзка:

„Разбрахме защо забраниха инерционните ни амортисьори така внезапно по средата на сезона. Това е така, защото системата не е работела с гумите на Ферари Бриджстоун, тъй като техните предни гуми са твърде широки” Всъщност в крайна сметка, истината е, че от ФИА така и не разкриха точно каква информация е довела до решението за забрана на амортисьорите.

Публикувано изображение

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Снимки: AP, Reuters

McLaren подписа нов спонсорски договор

12 декември 2006

Тимът на Макларън-Мерцедес и китайската компания „Aigo" сключиха дългосрочен договор за сътрудничество, стартиращ от 1 януари 2007 г, съобщава официалният сайт на списание ClubF1 – clubf1.net Търговската марка „Aigo" произвежда МР3 и МР4 плейъри, а базата на високо-технологичната корпорация производител се намира в „Китайската Силиконова долина". Това е първата китайска марка, която се присъединява към екипа на Рон Денис. Още от основаването на компанията през 1993 г. продажбите й нарастват с 60% всяка година. Логото на Айго ще бъде видяно от публиката за първи път по време на представянето на новия болид на Макларън във Валенсия на 15 януари догодина.

Публикувано изображение

Снимка: F1racing.net

Хакинен : Алонсо ще спечели титлата отново

12 декември 2006

Публикувано изображение

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен очаква, че догодина новият пилот на Макларън-Мерцедес Фернандо Алонсо отново ще спечели титлата в Гран при. Преди две седмици край Барселона по покана на Макларън, финландецът седна в болид от Ф1 за първи път от пет години. Според някои слухове, Хакинен дори може да кара отново във Ф1 през 2007 г.

„На мен ми беше много трудно да спечеля две титли“, заяви Хакинен. „Когато хората виждат как Фернандо печели, си мислят, че е лесно. Но всъщност е много трудно. Аз успях само два пъти. Според мен, Фернандо ще спечели титлата догодина. Той притежава таланта и амбицията, а и ще се състезава с най-добрата кола. В историята на Формула 1 само няколко пилоти са ставали три пъти световни шампиони и смятам, че е Алонсо ще от тях“, допълни той.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Снимка: AP

Интересно, как ги решава тези работи Хакинен, след като финишира последен с най-добрата кола в Барселона? За амортисьорите на Рено мога да кажа само - заради Ферари промениха целия правилник на Формула 1 за да ги смъкнат от първото място, защо да не забранят на Рено въпросните амортисьори. Нали целта е да стане по-интересна формулата и силите да са уеднаквени. Относно това, кой ще е шампион догодина, мисля, че забравят много други пилоти, които имат реални шансове. Подценявате и Кими. Може да е идиот извън пистата, но умее да кара - лично мнение.

Незабравяйте ,че всички пилоти във F1 са професионалисти и всеки от тях може да бъде шампион също незабравяйте че в този спорт играят страшно много пари.А и думите на Мика не са празни приказки , за мен той беше най-хладнокръвния пилот който съм гледал и най-големия кошмар за Шумахер.

Самият Шумахер в края на сезона разправяше ,че истинска конкуренция му е бил единствено Мика Хакинен .

Майкрософт и Макларън Електроник Системс потвърдени за доставчик на ECU

Публикувано изображение

Майкрософт и Макларън Електроник Системс официлано съобщиха днес, че ФИА е одобрила тяхната кандидатура за единствен доставчик на стандартната електронна система (ECU) за двигателите във Формула 1 в периода 2008–2010 година. Още миналото лято ФИА намекна, че ще избере офертата на двете компании. И трите страни са финализирали сделката днес в Париж в централата на ФИА. Според президента на федерацията Макс Мозли стандартната система ще помогне в политиката му за намаляване на разходите.

„Ние избрахме тази оферта, защото смятаме, че тя ще бъде най-продуктивна и напълно отговаря на изискванията ни за намаляване на разхода на средства във Ф1“, коментира Мозли.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Снимка: F1.racing-live.com

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

Михаел Шумахер – странната история на неговото оттегляне

25 Декември 2006

Неделя, 10 септември 2006 година - пистата "Монца". В момента, в който Михаел Шумахер пресече финала и спечели Гран при на Италия, подчинените на пресаташето на Ферари Лука Коладжани започнаха да раздават лист хартия на журналистите пред моторхоума на отбора

Неделя, 10 септември 2006 година - пистата "Монца". В момента, в който Михаел Шумахер пресече финала и спечели Гран при на Италия, подчинените на пресаташето на Ферари Лука Коладжани започнаха да раздават лист хартия на журналистите пред моторхоума на отбора. Това беше пресрелийсът, оповестяващ оттеглянето на най-успелия пилот в историята на Формула 1, който все още бе във върхова форма и се бореше за световната титла. Коладжани бе получил изключително точни инструкции какво и кога да направи от президента на Ферари Лука ди Монтедземоло. Изборът на този момент беше странен, тъй като Шумахер се канеше лично да оповести решението си на пресконференцията след награждаването на подиума. Обикновено комюникета се раздават след или по време на обявяването на новина, но много рядко преди това. Така че половин час по-късно Шумахер обявяваше нещо, което всички вече знаеха. До момента на разгласяването на дългоочакваната новина никой не знаеше какво точно ще стане. Според някои Шумахер не искаше да се оттегли, не и точно този ден. Пилето все още беше в достатъчно силна позиция, за да се наложи. Но Монтедземоло му беше определил „Монца”, като краен срок за обявяване на решението му преди много време (изрично против желанието на Жан Тод). Алтернативите бяха или да кара заедно с Кими Райконен през 2007 г., или да се оттегли. Преди години никой не би се осмелил да нарежда на Михаел Шумахер какво да прави. Той беше Кралят на Формула 1 в продължение на 12 години. Това не се нравеше особено на Монтедземоло, който се придържаше към гледната точка на Енцо Ферари, че пилотите са служители, изпълняващи повелите на работодателя си. Подходът на Тод бе различен – той разглеждаше водещите фигури в отбора, включително Шумахер, като близки приятели. За 11-те сезона, през които Шумахер караше за Ферари, Лука беше настоял на своето един-единствен път. Сега беше повел битка с намерението да я спечели. Преди 6 години, воден от желанието да осигури най-добрия шанс за отбора си да печели, Лука беше пожелал да привлече Мика Хакинен за съотборник на Шумахер. Но тогава намерението му бе блокирано от Шумахер и Тод. Сега обаче беше решен да се наложи. Той искаше Райконен и ако цената за това бе напускането на Шумахер, бе готов да я поеме. Шумахер не беше просто изместен от Ферари, той не беше готов да продължи при предложените му условия. В резултат на това беше решил, макар и неохотно, да се оттегли. Избраният момент беше добър – той си отиваше докато все още бе във върхова форма. Естествено при дадените обстоятелства и двете пресконференции бяха тъжни събития. Шумахер беше мрачен, въпреки че се усмихваше и очевидно не виждаше повод за радост в оттеглянето си. Но той се придържаше към фирмената линия и не даде израз на чувствата си. От друга страна вече обявеното решение не му беше оставило място да маневрира. Последното беше сторено по изрично нареждане от Монтедземоло, искащ да демонстрира че имено той, а не Шумахер командва. Шумахер бе на 37 години и според Монтедземоло бе преминал ”срока на годност”. Както отбеляза мениджърът на Шуми Вили Вебер, ”Михаел откри, че вече не притежава влиянието, което си мислеше, че има във Ферари”. Отброяването на дните до оттеглянето на Шумахер бе започнало на 25 август 2005 г., когато Райконен подписа едногодишна опция, даваща право на Ферари да сключи в рамките на определен период договор с него при заплата от около 45 милиона долара за сезони 2007-2009 с допълнителни опции за продължение след това. Цената на опцията така и не се потвърди, но според слухове бе около 5 милиона. През лятото на 2005 г. мениджърът на Райконен Дейвид Робъртсън се готвеше да преговаря с Рон Денис за бъдещето на финландския пилот. Според Робъртсън преговорите щяха да са съвсем кратки. Договорът изтичаше, но Денис имаше опции за подновяването му. Проблемът беше, че ако Рон подновеше договора, според договорените опции трябваше да плаща 60-70 милиона долара на година до 2009-та. Рон не искаше да плати такава висока цена, макар че желаеше Райконен да продължи да кара за отбора му. Робъртсън бе изненадан, че Рон отказва да упражни опцията. Изглежда Денис нарочно я е оставил да изтече с намерението след това да поднови преговорите на чисто, тъй като според него Кими нямаше къде да ходи. Но Робъртсън бе доловил недоволство и разцепление в Макларън – Ейдриън Нюи бе пред напускане и съществуваше вероятност и Томбазис да си тръгне. От друга страна смяташе, че повечето от проблемите на Ферари бяха свързани с гумите. Тя бяха разрешими и Робъртсън знаеше че Рос Браун и Рори Бърни не бяха станали внезапно лоши инженери. Затова той не прекрати преговорите с Денис, а му каза, че ще се видят отново.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ ... ДРАГАН ПЕТРОВ (ClubF1)

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.