Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула 1 - дискусия, новини, резултати

Featured Replies

След прочитането на тези две части, F1 ми падна в очите. Тези хора с тези задкулисни игри за пари, опорочават иначе този прекрасен спорт.

Не знам дали Монтедземоло осъзнава, че Ферари никога нямаше да бъде това което е, без Браун, Тод и Шуми.

thepowerofone, благодаря за тези две части на статията. ;)

• Отговори 3k
  • Прегледи 343,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Днес се навършват 20 години от смъртта на Айртон Сена! Това бе последната му обиколка.   http://vbox7.com/play:6f0544a0bd Поклон пред паметта на шампиона!

• Поклон пред паметта на шампиона !   А само един ден по-рано на същата писта намери смъртта си и австрийският пилот Роланд Раценбергер .   Черният уикенд на Имола през 1994 г. завърши със смъртта

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Странно състезание в Монако, а?  Чак и аз не можах да повярвам каква глупост направиха Мерцедес.  А Диема спорт трябва да си върнат лиценза за излъчване, защото не спазват най-важното условие - да пок

Публикувани изображения

• Автор

Пилотите на Ферари ще имат равен статус

Кими Райконен и Фелипе Маса ще получат равен статус, заяви спортният директор на“Ферари“Стефано Доменикали. За италианския тим това положение е уникално, но експертите не се съмняват, че акцентът ще бъде направен, ако не в началото на шампионата и не така явно, както през миналите години, то по-късно, защото това е изпитан начин за постигане на успех, докато съперниците губят точки в спора между своите пилоти. Стефано Доменикали продължи:“И двамата пилоти ще получат еднакво оборудване и равен статус, поне в началото на сезона“.

Източник: Дарик

Вилньов с оферта да кара за Audi в DTM

Публикувано изображение

Бившият пилот на БМВ-Заубер във Формула 1 Жак Вилньов може да започне да се състезава за екипа на Ауди в германския шампионат за туристически автомобили (DTM). Както е известно, канадецът си търси отбор в някои от водещите световни автомобилни серии за следващия сезон, но за сега официални офери липсват. От Ауди признаха за интереса си към световния шампион от 1997 година. По-рано тази година Хайнц-Харолд Френцен се отказа от активна състезателна дейност и германския автомобилен производител търси съотборник в DТМ на друг ветеран от Гран при Жан Алези. От Ауди са готови да плащат на Вилньов годишна заплата от 8 милиона долара. Те дори са имали оферта към на напусналия Макларън-Мерцедес Хуан-Пабло Монтоя, но колумбиецът вече има сериозен договор с тима на Ганаси рейсинг в НАСКАР.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Снимка: AP

• Автор

Алонсо със заплата от 30 млн. евро в Макларън

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо ще получава по 30 млн. евро годишно в Макларън, тоест три пъти повече от това, което заработи в Рено миналия сезон, твърди испанският спортен ежедневник "АС".

С този доход Алонсо е най-високо платеният пилот във Формулата, следван от Кими Райконен (Ферари) с 18 млн. евро, допълва "АС". Алонсо премина след края на сезон 2006 в Макларън, след като спечели две шампионски титли с Рено. Миналата година във френския тим той е получил възнаграждание в размер на 10 млн. евро, а през 2005 г. - само 4 млн. С въпросната сума от 30 млн. евро Алонсо става най-високо платеният испански спортист. Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер, който прекрати кариерата си след последния сезон, получаваше във Ферари около 36 млн. евро на година.

Източник: БГНЕС

Една месечна заплата на Шуми, ми стига. Не съм алчен, не. :blink:

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер, който прекрати кариерата си след последния сезон, получаваше във Ферари около 36 млн. евро на година.

Аз бях чел някъде, че Шуми получава по 45 милиона евро на година. Все пак само той си знае колко е получил :)

Май напускането му наистина не е било по взаимно съгласие.

Определено, и аз поддържам същото мнение.

Алонсо дебютира с новия Макларън по улиците на Валенсия

Публикувано изображение

Тази година отборът на Макларън-Мерцедес планира да направи по различна презентация на новата си кола MP4-22. В понеделник (15 януари) във Валенсия Фернандо Алонсо ще подкара автомобила за сезон 2007 по улиците на испанския град. Шоуто ще бъде част от официалната презентация на „Сребърните стрели", а временно изградената писта ще струва на организаторите около 1 милион долара. Сумата е поделена по равно между общината на Валенсия и тима на Рон Денис.

„Имах няколко срещи с Рон Денис и решихме, че искаме да направим нещо повече от проста презентация. Очаквам да дойдат много зрители", заяви кметът на Валенсия Франсиско Кампс.

Както е известно, край града, който се намира в източната част на Испания има и автомобилна писта. На нея често тестват отборите от Формула 1, а хората в града имат амбиции в близко бъдеще и да организират състезание от календара на Гран при.

Ферари имат нов спонсор

Отборът на Ферари от Формула 1 подписа договор за спонсорство с инвестиционната компания “Mubadala Development Company”, която се притежава от най-голямото от седемте емирства, в на Обединените арабски емирства (ОАЕ) - Абу Даби. Абу Даби е и столицата на страната и се намира в северните части на ОАЕ. През юли 2005 година компанията закупи пет процента от Ферари. Договорът е за три години, а логото на “Mubadala” ще се появи както на колите на “Черните кончета” така и на каските на пилотите.

Публикувано изображение

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Снимка: АP

Тия забрадените, големи фенове на Формула 1 ще излязат.

" Kimi,you will be 2007 World Champion "

дано вече тази година наистина червените кончета от Маранело спечелят титлата, но както бяха казали преди Ferrari ohne Schumi ist wie Sex ohne Frauen

Ферари представи новата си кола в Маранело

Публикувано изображение

Отборът на Ферари представи официално вчера новия си автомобил F2007 на скромна церемония в Маранело (Италия). На събитието присъстваха двамата пилоти на тима Кими Райконен, Фелипе Маса и тест-пилотът Лука Бадоер. На церемонията снимките бяха строго забранени, а фотосите на новия болид бяха разпространени от пресслужбата на Ферари. Екипът на ”Черните кончета” се върна към традициите и отново кръсти колата си F + състезателния сезон (F2007). Както е известно, през миналия шампионат болидът се казваше 248F1.

Направени са значителни подобрения по дизайна и аеродинамиката. Скоростната кутия отново е монтирана надлъжно и е седемстепенна. Дължината на F2007 е 4545 мм, широчината 1796 мм, височината 959 мм, а междуосието 3135 мм. Двигателят 056 тежи 95 кг, а заради правилата на ФИА оборотите са ограничени на 19 000 об/мин с около 900 конски сили.

Публикувано изображение

SPORTAL.BG

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

Линк към представянето на Ферари

Публикувано изображение

А ето как щели да изглеждат крилата през сезон 2008, за по-лесно изпреварване(тази информация е не проверена).

Публикувано изображение

При фирмите производители на гуми, само Бриджестоун ли останаха? Да не се е появила някоя нова фирма или Гудиар да са се завърнали?

п.п. тя страницата се червенее от моя подпис. Публикувано изображение

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Ето една от причините, които водеха до толкова много строшени McLаren-и през 2005. Няма разбиране на болида и неговите възможности. През 2006 се бе кротнал малко, но пак не достатъчно. Айде да не говоря повече, за да не изглежда, че го плюя, само защото е във Ferrari. :-)

Въпреки, че съм фен на Ферари, ако Кими се издъни, ще се изкефя максимално как Лука ди Монтедземоло ще осъзнае грешката, която направи. А именно да разбие екипа Шуми, Браун и Тод.

Както казва thepowerofone, гаранция има доза истина за Кими, че е "каруцар". В този случай аз залагам на Маса във Ферари. Миналата година той даваше близки, дори и по-добри времена от Михаел.

След толкова размествания, мисля, че ще има изненади и от други имена в F1. Фен съм на Кубица. :)

Кими: Няма да имаме предимство с Бриджстоун

Пилотът на Ферари Кими Райконен коментира днес, че не очаква тимът да има предимство пред останалите отбори заради гумите Бриджстоун. Както е известно, японският доставчик от дълги години е обвързан с екипа на "Черните кончета", за разлика от Макларън-Мерцедес и Рено, които миналата година караха с Мишлен.

„През тази година колата и особено гумите ще са различни, но аз имам мой си начин на работа и ще се настроя към новите условия", заяви Райконен. „Вече съм сменял отбор, кола и обстановка. Имам опит в подобни ситуации. Тук даваш всичко от себе си, но атмосферата е по-спокойна. Не мисля, че монопола на Бриджстоун ще е предимство за нас, защото гумите са много различни от миналата година. Гумите са еднакви за всички. Първият тест ще ми даде повече информация и го очаквам с нетърпение", завърши "Айсмен".

Публикувано изображение

Райконен ще работи с екипа на Шумахер

Изпълнителният директор на Ферари Жан Тод потвърди, че Кими Райконен ще работи през 2007 г с механиците и инженерите на Шумахер от миналия шампионат.

„Щабът на Кими ще е този, с който Шумахер работи през миналата година. Няма да правим промени”, заяви Тод. „Ще има подобрения във всички нива на тима. Ще доказваме качествата на колата на пистата. Само тези резултати са важни”, допълни той.

„Гумите ще бъдат напълно различни този сезон и това ще е едно голямо предизвикателство за всички отбори. Не очакваме да имаме предимство. Вече видяхме, че в сравнение със сезон 2006 имаме разлика с около 2 или 3 секудни на обиколка. Искаме да се върнем към шампионските си години между 2000 и 2004 година”, завърши французинът.

Публикувано изображение

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Абу Даби получи старт от Формула 1

Разширяването на автомобилните серии Формула 1 в посока Азия продължава, след като през уикенда беше подписан договор за предоставяне на старт от шампионата на Абу Даби, най-голямото емирство от ОАЕ. Споразумението с "Формула уан мениджмънт" (Formula One Management) на промотора на сериите Бърни Екълстоун, което влиза в сила от 2009 г., е за седемгодишен период с опция за продължаването му.

Договорът беше подписан по време на специално автомобилно шоу по улиците на Абу Даби, в което взеха участие водещи отбори от Формула 1 като "Рено", "Ферари" и "Макларън-Мерцедес", както и някои от най-добрите пилоти, включително световният шампион Фернандо Алонсо (Испания) и финландецът Кими Райконен, който замени Михаел Шумахер във "Ферари". Все още не е ясно дали новият старт ще бъде включен за сметка на някое от сегашните 17 състезания, или ще бъде добавен към календара. Пистата ще бъде проектирана от водещия архитект Херман Тилке (Германия), според когото трасето ще включва част от улиците на града и ще преминава покрай пристанището за яхти. Съоръжението ще бъде разположено върху туристическия остров Яс и ще бъде част от гигантски туристически проект на стойност 40 млрд. долара, който включва още развлекателен комплекс на "Ферари", училище за пилоти, писти за картинг, атракционни трасета в пустинята, три голф игрища и луксозни хотели.

Пистата в ОАЕ ще бъде петата нова писта за последното десетилетие, като предишните четири - в Бахрейн, Малайзия, Турция и Китай, също са проектирани от Тилке. Преди три години в шампионата дебютира кралство Бахрейн, което беше домакин на първия старт в Средния изток. Бахрейн построи писта за $150 млн. край столицата Манама, а само миналогодишното състезание е генерирало приходи в размер на $394 млн. Страните от региона започнаха и да инвестират във Формула 1, като държавната компания от Абу Даби "Мубадала" (Mubadala Development Co.) държи 5 процента от акциите на "Ферари", а в началото на януари бахрейнската "Мумталакат" (Mumtalakat Holding Co.) съобщи, че купува 30 процента от "Макларън-Мерцедес".

Според експерти именно включването на Бахрейн и Китай е довело до нарастване на продажбите на Формула 1 в четири от последните пет години. Телевизионната аудитория на стартовете е средно 150 млн. души, а през 2005 г. бяха изплатени последните задължения по облигациите на стойност $1.4 млрд., пет години преди техния падеж. След включването в шампионата на Китай и Турция през есента беше подписано и споразумение за състезание в Южна Корея от 2010 г., а в момента се водят преговори и с Индия. Екълстоун иска да увеличи състезанията до 20 на сезон, като сред кандидатите са Гърция, Русия, Мексико и Сингапур.

Източник: Дневник

Шефът на Ф1 иска 20 старта

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че очаква през следващите три години календара на шампионата да бъде от 20 състезания. Този сезон първенството ще е от 17 старта, а още пет страни изявяват желание за домакинство. Както се очакваше, вчера официлано стана ясно, че Абу Даби ще е домакин на Гран при за период от седем години от 2009 година. Сингапур пък имал най-голям шанс за нощен старт още догодина.

Публикувано изображение

Алонсо: За сега всичко е наред, но не отписвайте Ферари

Тази седмица на пистата “Рикардо Тормо” във Валенсия двукратният световен шампион Фернандо Алонсо (Макларън-Мерцедес) постигна най-добрите времена на трасето. Зад волана на MP4-22, испанецът нямаше особенни технически проблеми и сподели, че се чувства много добре в отбора. Според Алонсо, към този етап на подготовката за новия сезон не трябва да се отписва нито един екип в шампионата.

“Можем да сме много доволни от тестовете”, заяви Алонсо. “За сега всичко е наред, но нещата могат да се променят много бързо. Винаги могат да възникнат проблеми и трябва да продължим да работим здраво. Новите гуми на Бриджстоун са много трудни за каране. Всички отбори имат проблеми с тях, но изглежда ние се адаптирахме по-добре към тях. Колата няма проблеми с издържливостта, но нека стискаме палци това да продължи. Не оптписвайте Ферари. Те заедно с Рено ще са основните ни конкуренти за титлата”, допълни той.

Публикувано изображение

Райконен най-накрая подкара новото Ферари

На пистата “Рикардо Тормо” във Валенсия пилотът на Ферари Кими Райконен най-накрая дебютира с новата кола на тима F2007. До сега тестове с новия болид правеше само Фелипе Маса, а финландецът караше с миналогодишния модел. Днес “Айсмен” тества заедно с бившия си отбор Макларън-Мерцедес в лицето на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Освен отборите на Ферари и Макларън, на трасето са още екипите на Рено, Ред Бул, Тойота, Хонда, БМВ-Заубер и др.

Публикувано изображение

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ

Снимки: Reuters

Публикувано изображение

Не остана. :)

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

П.С.Айдееее, не остана , скоро пак се почва. Нищо, че взеха най-дразнещия ме пилот Райконен в любимия ми отбор.....

(ако и тук гърми двигателите пича, значи повредата е В НЕГО САМИЯ)

то и аз не сам доволен, че всеха любимия ми пилот в най-мразения от мен отбор, но поне ще се види , че е най-добрия

Да, през осемдесетте е имало опция да се използват турбо мотори, но работният им обем е бил ограничен на 1.5 литра (1500 куб. см., не 1300). Въпреки това ограничение, моторите, разполагайки с по два турбокомпресора (един за ниски и един за по-вискои обороти, за да се елиминира турбо-лага при ниските обороти) са развивали малко над 1000 к.с. (1300 обаче са нереална стойност). Не мога да се сдържа, досещате се, да не кажа, че тази технология във Формула 1 я вкарват Renault. Те упорито се придържат към турбото, въпреки, че надеждността на болидите им заради това тогава е била равна на нула. Наричали ги "гърмящите жълти чайници". Развивайки технологията оабче, в даден момент болидите им започнали да изкарват до края на състезанието и започнали да "издухват" другите коли. И всички минали на турбо, което обаче ФИА забранили, именно заради тези откачени мощности.

И едно допълнение от мен, за да не би някой да си помисли, че това е чудо невиждано. Мощността над 1000 к.с. се постига за много кратко време, примерно при изпреварвания. Моторите с това налягане на турбокомпресора не са издържали повече от няколко минути. Това е нещо като форсажа при самолетите. Подобна система в момента има SAAB, която моментно увеличава въртящия момент при изпреварване. Затова не е чудно, че в миналото много машини са се чупили и не са завършвали. Естествено причините за това са пилотските амбиции, както и тия на отборите, а не ненадеждната техника. Все пак всеки може да си вдигне мощността колкото си иска, дори и сега, но колко време ще издържи болида?

bTV

Събота, 17.03.07

05:00 Формула 1 - Квалификация

Неделя, 18.03.07

04:00 Формула 1 - Гран При на Австралия(пряко)

Повторение:

12:30 Формула 1 - студио

12:55 Формула 1 - Гран При на Австралия(запис)

Приемам залози. :rolleyes: Аз лично залагам на Маса. Очаквам и вашите предположения, за да спретнем интригата. Публикувано изображение

bTV

Събота, 17.03.07

Неделя, 18.03.07

Повторение:

Приемам залози. :) Аз лично залагам на Маса. Очаквам и вашите предположения, за да спретнем интригата. Публикувано изображение

И аз съм склонен на това, което казваш, но за да има интрига залагам на Алонсо ;) Ако спечелиш черпя бира, може и повече. Предлагам на Митака ;)

bTV

Събота, 17.03.07

Неделя, 18.03.07

Повторение:

Приемам залози. :) Аз лично залагам на Маса. Очаквам и вашите предположения, за да спретнем интригата. Публикувано изображение

залагаш на куц кон, тоя не влиза в сметките на никои.

Не че не си прав, но не е съвсем така. При самолетите моментния форсаж се нарича афтърбърнър (afterburner) и не може да се сравняват двете системи, поради коренно различните двигатели. Afterburner-a при самолетите просто инжектира гориво директно в изгорелите газове преди да излязат от соплата на двигателя, като така по никакъв начин не вреди на техниката. Големият минус, който пречи да се използва постоянно е, че точи гориво като руснак водка. При конвенционалните бутални мотори, моментното форсиране на оборотите наистина го износва много по-бързо. Но когато казвам 1000 к.с. мощност, говоря за стойност, която тези мотори са постигали през цялото време на състезанието (е разбира се не във целия оборотен диапазон, ами да речем малко преди да се превключи на следващата предавка). При изпреварване разира се, превключването се забавя малко, оборотите се покачват (но не толкова драстично) и така пилота има някой и друг кон в повече за изпреварване. Така е било винаги. Тази година обаче, поради лимита на оборотите от 19.000, изпреварванията ще са по-трудни.

За системата на Сааб си напълно прав, там е моментно, за да живее все пак мотора по-дълго. Подбни системи имат и други производители, като се срещат наи-често при дизеловите мотори. А пък аз не бих отказал една такава бенизнова система, като тази при BMW M6, при която с натискането на "червения" бутон 400-те коня стават 500 за постоянно (поне докато ти не ги озаптиш отново) :-)

Е, сравних самолетния форсаж, само за по-голям ефект. Ясно е, че двигателите нямат нищо общо. Доколкото си спомням миналото, моторите наистина бяха около и над 1000 конски сили. Не ми се преглеждат списанията За Рулем, които са на 2 метра от мен и в които има подробно описан болида на Найджъл Менсъл. Но всичко над 1000 к.с. е точно това повишено налягане в турбокомпресора. Всъщност не съм сигурен колко е точно работната мощност на болидите с турбокомпресор, но самия факт, че налягането може да се регулира, определя и различната мощност. Заинтригува ме да проверя точните данни. Сега само се сещам, че бяха дадени данни за мощността при определено налягане на турбокомпресора. Обещавам да пиша нещо по въпроса :)

залагаш на куц кон, тоя не влиза в сметките на никои.

Не бъди сигурен! Последното инфо по телевизията беше, че Ферари са с една класа над другите, а Маса е давал по-добри времена от Кими при тестовете! Всъщност Маса миналия сезон направи доста добри състезания, а и момчето има вече доста стартове и даже и Вилньов не може да каже нищо по въпроса ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.