Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пътуване във времето

Featured Replies

Съвсем емпирично доказателство се явява GPS мрежата, където текат постоянни корекции в потока от данни, имащи за цел да премахнат последствията от различните релативистични ефекти. Без тези корекции, дневната грешка ще бъде отклонение от сто метра, с ежедневно натрупване от още сто метра. В орбита времето тече по друг начин :)

Тези корекции са вътрешно системни. Всяка информационна система съдържа определен шум в канала за предаване на данни. :)

Ако го няма човекът, няма да има предположение за време, т.е. време, така както няма да има красота. Това е общото между физиката и естетиката.

Това е солипсизъм, който, между другото, е типичен за някои направления в естетиката. :)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Отговори 92
  • Прегледи 8,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това е солипсизъм, който, между другото, е типичен за някои направления в естетиката

Няма значение какво е, важното е, че е вярно.

Момчета и момичета, раздела за философски размисли е малко вляво. Тук не е също и място за точни науки и научна фантастика. Да речем, че единственото литературно направление, което е съвместимо е фентъзи...Включая религиозните брошури, от рода на Библия, Коран, Веди(вини :) вици[?])

В Християнската теология времето е крайно и необратимо, което, всъщност, я прави доста различна от религиите, вярванията и митологиите, които разглеждат времето като циклично. А за Будизма постигането на нирвана е важно като освобождаване от влиянието на времето, но пък там времето се разглежда като циклично. Така че паралелът между двете религии е доста труден, тъй като те имат различни концепции за времето. :)

В Християнската теология времето е крайно и необратимо, което, всъщност, я прави доста различна от религиите, вярванията и митологиите, които разглеждат времето като циклично. А за Будизма постигането на нирвана е важно като освобождаване от влиянието на времето, но пък там времето се разглежда като циклично. Така че паралелът между двете религии е доста труден, тъй като те имат различни концепции за времето.

Зарежи Християнството и се прехвърли в света на относителностите на Алберт Айнщайн. Да напомня ли, че теорията му до сега не е могла да бъде оборена, а само се е потвърждавала достоверността й?

Аз си заставам строго зад локалните времена, които могат да бъдат изведени от ТО според мен и това е лично моята хипотеза.

А пътуване във времето може и да не е невъзможно...Но като се замисля, трябва да се съсредоточим в друга област-изкривяване на времепространството...Защо? За да можем да правим пътуванията между определени точки по-къси, които ни интересуууваатт... :(

Зарежи Християнството и се прехвърли в света на относителностите на Алберт Айнщайн. Да напомня ли, че теорията му до сега не е могла да бъде оборена, а само се е потвърждавала достоверността й?

Гледай сега. Християнството, Будизмът и Айнщайн говорят за времето, но всъщност тук става въпрос за три различни концепции за времето, които са насъизмерими помежду си. А и за момента пътуването във времето може да бъде обект единствено на теоретични спекулации. :(

Гледай сега. Християнството, Будизмът и Айнщайн говорят за времето, но всъщност тук става въпрос за три различни концепции за времето, които са насъизмерими помежду си. А и за момента пътуването във времето може да бъде обект единствено на теоретични спекулации. :(

Говори се, че черните дупки имат изход, от където се изхвърля материята, т.нар бяла дупка.

Лично мен концепцията на религиите за времето никак не ме интересува, понеже съм ги зарязал, те ограничават научното мислене в религиозна доктрина...Разбираш ли? Религията ограничава.

Относно пътуването във времето-абе теоретични спекулации, но твърде много неща не знаем, за да си мислим, че е невъзможно...

Нито може, нито е нужно с маймунските си акъли да манипулираме съзнателно пространство-временния континиум на тази реалност. Не може и не бива, защото това ще счупи матрицата, изграждана от нас хилядолетия и ще доведе до масова лудост и гибел. Не е и нужно - достатъчно е да активираме по-висши нива на съзнание /напр. Меркуриевото мислене/ при което пространство и време /също и минало и бъдеще/ се сливат в едно неразривно цяло, във вечното Сега. Не че го разбирам това меркуриевото, ма така си говоря - шебекщини... :(

Хмм..Ние няма да го манипулираме директно, а чрез технологии :)

Oт друга страна, няма да е хубаво някой като мен да затрие радетелите на религиите, върнал се в миналото, нали? :D

Mатрицата е матрицата на нашите ограничения, Айнщайн поставя съвсем други въпроси, за разлика от класическото мислене...

Лично на мен парадоксите не ми пречат, до момента в който ги разбирам...т.е те са нормално нещо... :(

Ако го няма човекът, няма да има предположение за време, т.е. време, така както няма да има красота.

Всъщност това, което казва kaloia не е просто солипсизъм. Пита се - не е ли наивна представата за времето, която не отчита, че т. нар. обективна реалност, която изследва и описва науката не е нищо друго освен феномен на съзнанието или както би казал Хусерл субективно "жизнено образувание" (Lebensgebilde) на учените, което на свой ред произлиза от преднаучната, естествено дадена нагласа? :ohmy:

Всъщност това, което казва kaloia не е просто солипсизъм. Пита се - не е ли наивна представата за времето, която не отчита, че т. нар. обективна реалност, която изследва и описва науката не е нищо друго освен феномен на съзнанието или както би казал Хусерл субективно "жизнено образувание" (Lebensgebilde) на учените, което на свой ред произлиза от преднаучната, естествено дадена нагласа?

Tи имаш по-добро и различно ли?

Това, че едно понятие не е определено, не означава, че то не съществува. Понятието красота е субективно и зависи от личностната гледна точка, за едного едно нещо е красиво, за другиго грозно, но каквато и гледна точка да използваме да опишем времето, то едва ли ще се измени като същност на понятието.

Лично на мен не ми допада, че се отива от наука към философия, където всеки казва каквото си иска и спорът не би свършил никога.

В този ред мисли, може би е редно да се създаде форум "Наука", където да се обсъжда наука, а не спекулации и където науката да не се омесва с философията.

Нито може, нито е нужно с маймунските си акъли да ...

Тва за маймунските акъли е много верно.

За да му стане по-нагледно ясно на човек, що е то маймунски акъл, е достатъчно да да посети местата където черните си практитуват едни Воду ритуали. Или пък да изгледа разни документални филми от такиви събития. При ония там времето е спряло и си стои доста векове назад. Маймунски акъли се намират естествено и сред белите европейци, щом като се ловят на въдиците на черните практикуващи Воду ритуали.

Та маймунският мозък си има разни дефекти и това си е.

Не знам дали еволюцията може да се справи сама да коригира заблудите на маймунския мозък, но вероятно чрез някаква намеса на генетично ниво, някога напред във времето, ще е възможно да се поправят недостатъците на маймунския мозък.

Само не знам после кой ще върши черната работа, ако всички са с оправен мозък не вярващ на измишльотини.

• Автор

Някой може ли да ми отговори какъв е смисъла от пътуване във времето и какво е практическото му приложение-какъв е смисъла от него?

Някой може ли да ми отговори какъв е смисъла от пътуване във времето и какво е практическото му приложение-какъв е смисъла от него?

Примерите в Християнството и Будизма не се отнасят за пътуване във времето. А в теоретичната физика това все още е само теоретична спекулация. Та не знам какво може да е практическото му приложение. Но пък, от друга страна, това си е храна за мозъка човек да се отдава на съзерцателно мислене. :)

Примерите в Християнството и Будизма не се отнасят за пътуване във времето. А в теоретичната физика това все още е само теоретична спекулация. Та не знам какво може да е практическото му приложение. Но пък, от друга страна, това си е храна за мозъка човек да се отдава на съзерцателно мислене.

Преди столетия и летенето със летателни машини, както и подводниците са били само спекулация на "заблудени" фантазьори, но днес са факт. Аз лично не вярвам, че някога бихме могли да изкараме пътуването във времето от теоретичните спекулации, но пък други явления които отново са теории в момента, могат да се окажат полезни :)

Преди столетия и летенето със летателни машини, както и подводниците са били само спекулация на "заблудени" фантазьори, но днес са факт. Аз лично не вярвам, че някога бихме могли да изкараме пътуването във времето от теоретичните спекулации, но пък други явления които отново са теории в момента, могат да се окажат полезни :)

Не е вярно! Всичките или поне повечето машини са базирани на съществуващи модели и взаимодействията им с околната среда или чрез конструирани на база на изведени от наблюдението им стойности. Имам предвид, че са повече или по-малко копирани видове животни , специално що се отнася до споменатите летателни апарати и подводници са взети идеи от движенията и формата на птиците и рибите. Птиците летят, а рибите плуват и под водната повърхност...Само че нещо не ми е ясно за съществуването на каквото и да е било нещо около мен или където и да е по света, което да лети или плува във времето...това(със съществуването и пътуването в времето), се получава малко като получаването на писмо от оня свят...

Не е вярно! Всичките или поне повечето машини са базирани на съществуващи модели и взаимодействията им с околната среда или чрез конструирани на база на изведени от наблюдението им стойности. Имам предвид, че са повече или по-малко копирани видове животни , специално що се отнася до споменатите летателни апарати и подводници са взети идеи от движенията и формата на птиците и рибите. Птиците летят, а рибите плуват и под водната повърхност...Само че нещо не ми е ясно за съществуването на каквото и да е било нещо около мен или където и да е по света, което да лети или плува във времето...това(със съществуването и пътуването в времето), се получава малко като получаването на писмо от оня свят...

От къде знаеш, че няма модели, които все още не сме проучили и които биха дали отговори и база за осъщестяване на нещо?

Нима мислиш, че сме открили и наблюдавали всичко във Вселената?

Много точно си го казал "ПРЕДПОЛАГА". Движението не може да предполага и не предполага. "Предполага наличието на време" мозъкът на човека. Ако го няма човекът, няма да има предположение за време, т.е. време, така както няма да има красота. Това е общото между физиката и естетиката. Обективно не съществуват нито времето, нито красотата. Времето не е в материята, така както красотата не е в предмета. Те са в нашите глави. :)

Това разбира се са смешни аргументи. Времето ще съществува и тече, докато имаме наличен пренос/трансформация на енергия. И това без значение от наличието или неналичието на наблюдател, от какъвто и да било тип.

Тези корекции са вътрешно системни. Всяка информационна система съдържа определен шум в канала за предаване на данни. :)

Корекциите са вътрешно системни, но причините идват от вън. Една от тях е, че времето в орбита тече по друг начин!

П.П. Тук не става въпрос за отстраняване на шум в данните, а за отстраняване на методическа грешка, при това работеща с натрупване!

Корекциите са вътрешно системни, но причините идват от вън. Една от тях е, че времето в орбита тече по друг начин!

П.П. Тук не става въпрос за отстраняване на шум в данните, а за отстраняване на методическа грешка, при това работеща с натрупване!

Трудно е да се каже дали причините идват отвън, след като те са регистрирани през същата тази апаратура - тоест, апаратурата не може обективно да наблюдава себе си. :)

Веднага ти давам практическо приложение - още ей ся съм яхнала метлата и заминавам поне 200 години напред в бъдещето...ей тъй за кеф, да видя кви ги къдрят идните будни поколения Публикувано изображение

Трудно е да се каже дали причините идват отвън, след като те са регистрирани през същата тази апаратура - тоест, апаратурата не може обективно да наблюдава себе си.

Сигурен съм, че не зачиташ и атомните часовници и смяташ, че измерват времето грешно ;)

Сигурен съм, че не зачиташ и атомните часовници и смяташ, че измерват времето грешно ;)

Всяка измервателна или регистрираща техника работи с преобразуване на сигнал, от което идва и шумът (грешката) в информацията, макар тя да е минимална и да е незначима в повечето случаи. :*

PS: Повече не мисля да обсъждам проблемите на теоретичната физика. :*

Всяка измервателна или регистрираща техника работи с преобразуване на сигнал, от което идва и шумът (грешката) в информацията, макар тя да е минимална и да е незначима в повечето случаи. ;)

PS: Повече не мисля да обсъждам проблемите на теоретичната физика. :*

Защо? Теоретичната физика е доста по-интересна от религията..

Нима смяташ да налагаш теорията, че повечето открития на съвременната физика са "шумове/грешки"? :*

Трудно е да се каже дали причините идват отвън, след като те са регистрирани през същата тази апаратура - тоест, апаратурата не може обективно да наблюдава себе си. ;)

Когато грешката е измервана, можеш да бъдеш сигурен, че е измерена обективно! Има цяла наука свързана с измерванията, изработване на методологии, отчитане на грешките (класифицирани са в няколко вида според естеството си) и анализ на резулатите. В случая грешката идва от разликата в работата на часовниците, резултата се проявява в измерванията проведени чрез GPS системата, а грешката (и естеството и) са измерени и анализирани, от друга постановка.

Защо? Теоретичната физика е доста по-интересна от религията..

Това на теб, а на други им е интересна именно религията.

Нима смяташ да налагаш теорията, че повечето открития на съвременната физика са "шумове/грешки"? :*

Е, аз поне, не видях gothicrock да прави дори и намек за това...

Религията е демоде, братле ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.