Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

GTX 580 или Следващото поколение

Featured Replies

Привет Машини. -От едно известно време се каня да сглобя ново PC и ето, че момента дойде. Но сега съм пред някаква дилема с видеокартата... - Дилемата ми е дали да закупя GTX580 или да изчакам следващите модели от "ЕнВидиа", а бюджета ми е приблизително 1000-1200лв. за видеокарта. Като цяло това са компонентите който съм решил да купя. Захранване - PowerColor Extreme - 1000W Процесор - Intel Core i5-2500K Рам Памет - Corsair D3 8G Vengeance Red (8-8-8-24) Дъно - Asus Maximus 4 gene-z

А защо не вземеш 7970? Много по-добра е от 580-та. И е в ценовият диапазон- около 1100 лв. е.

Даже е по-евтина: SAPPHIRE 3072M HD7970 DDR5 PCI-E - 1041.54 лв.

Публикувано изображение

Сподели целият бюджет.Можеш да чакаш и за ivy bridge.Ама с това чакане.

Редактирано от AleXxX&Vanko (преглед на промените)

• Автор

дъното и процесора са купени вече. мога да почакам (не много) единствено за видеокарта за което се отнася и темата.

Редактирано от Stan-One (преглед на промените)

Бюджета е доста голям. По принцип бих те посъветвал да не чакаш, а да взимаш най-доброто, което има на пазара в момента за бюджета. Но в момента съм склонен да ти препоръчам да изчакаш. Или поне за видео картата. Сокета ще е 1155, съвместим със Sandy Bridge и Ivy Bridge, но да се налеят толкова пари, за да се смени процесора след няколко месеца не мисля, че си заслужава. Не съм толкова сигурен за повишението в производителността на Ivy Bridge спрямо Sandy Bridge, но при графичните карти определено разликата ще е много по-голяма. И съм в голям процент сигурен, че Kepler ще издухат Southern Islands. Последните се клокват доста добре, но си мисля, че 6хх ще са някъде на нивото на клокнати 79хх. Ако не и отгоре. Пък и в момента, поради липсата на конкуренция, AMD продават новите си графични карти на доста завишени цени, които със сигурност ще се смъкнат, щом Nvidia пуснат техните карти. И до голяма степен ще се придобие по-реална представа кой къде е и кое си заслужава.

Захранването купено ли е?

Ако не - можеш да помисли за Seasonic.

Примерно това: http://iskampc.com/7...modular-nn.html

http://www.jonnyguru...=Story&reid=235

Ако имаш пари за даване - http://iskampc.com/8...modular-nn.html

Зелен фен съм, но на този етап бих взел 7970.

От мен да знаеш: най-лошо е когато робуваш на марка.

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

Или вземаш GTX570 и спестяваш пари, или 7970, ако искаш най-добрата видеокарта в момента. GTX580 е много неизгодна предвид съвсем малката разлика спрямо GTX570 и сериозното изоставане от HD7970. А като си фен и държиш на дадена видеокарта никой не може да ти помогне.

Държа на марката

може и някъква SLI конфигурация

2хGTX 560ti дават 30-40 % по-добър резултат до резолюция 1920х1080. В същото време за две палитки GTX 560ti даваш 780 лева в NIKEM срещу 800 за най-евтината GTX580 също там. Ей ти и един обобщен рейтинг с тестове около него. Твърде примамливо е за мен, не знам какво ще кажат колегите. Може би пропускам нещо на пръв поглед.

ПП: Нали се сещаш, че по тая логика 2хGTX 560 ti са по бързи и от една HD 7970, но в същото време са по-евтини с 250 лева. Използвам данните от този тест, преди някой да ме е опровергал. Знам, че някои предпочитат едно ядро пред 2, заради по-гладката игра, но нали тук става въпрос, коя е най-бързата видеокарта. Е, за 780 лева най-бърза е 2х560ti, ако се вярва на тестовете.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

2хGTX 560ti дават 30-40 % по-добър резултат до резолюция 1920х1080. В същото време за две палитки GTX 560ti даваш 780 лева в NIKEM срещу 800 за най-евтината GTX580 също там. Ей ти и един обобщен рейтинг с тестове около него. Твърде примамливо е за мен, не знам какво ще кажат колегите. Може би пропускам нещо на пръв поглед.

ПП: Нали се сещаш, че по тая логика 2хGTX 560 ti са по бързи и от една HD 7970, но в същото време са по-евтини с 250 лева. Използвам данните от този тест, преди някой да ме е опровергал. Знам, че някои предпочитат едно ядро пред 2, заради по-гладката игра, но нали тук става въпрос, коя е най-бързата видеокарта. Е, за 780 лева най-бърза е 2х560ti, ако се вярва на тестовете.

съгласен съм че две GTX560ti бият GTX580, но дали няма да се наложи ъпгрейд след излизане на някой нови заглавия другата година.

докато GTX580 ще може да се ъпгрейдне със още е в подходящ момент. (когато тя започне да се тормози).

голяма обърквация е с тези неща, а и сумите които даваме за тях не са никак малки.

-вие как мислите

също така, желаната резлюция от мен е 1920х1080.

Редактирано от Stan-One (преглед на промените)

Гледай минималните FPS те са ней-важни, а не средните и максималните. Много важно, че максималните стигат 75 или 100fps, като минималните падат под 25 и започват дразнещи микронакъсвания на моменти и това важи за всички видеокарти в посоченото ревю. Извода е - GTX570/HD6970 са напълно достатъчни и най-изгодни предложения за 1920х1080, като HD6970 е с леко предимство, но всеки сам решава как да си изхарчи парите.

Ванко, няма смисъл от тая карта. Като производителност е на нивото на 580, харчи доста повече (само картата над 350W) и е по-гореща от 580 даже без ограничителя. Иначе оригинално предложение :rolleyes: Аз лично мисля, че най-добрият избор в случая ще е 570.

Прочетох вече няколко пъти че си фен на зелените,но като ти е толкова важно физиката защо не си вземеш една 7950(която с клок стига по производителност 7970) и за останалите пари от бюджета една зеленка за физика.Все пак дори и с такива бюджети човек търси(по принцип) най-доброто съотношение цена-качество.А това е нещо което в момента нвидиа не предлага във ентусиаст-клас.

Колкото до вариантите за SLI,като човек с CF мога пак да повторя: По добре една,но яка отколкото 2 по-слаби.Причините сме ги дъвкали хиляда пъти до момента.И дори и след като по принцип нвидиа имат по-слабo изразени MGPU проблеми,не значи че ги нямат.

Едит:Ето пример за такъв проблем,И това е въпреки че съм с най-новите драйвъри и профили за CF.Какво ме грее в този случай че играта ми върви на 1920х1080 на Hardcore насторйки перманентно с над 40 фпс...

http://youtu.be/RqQ0UQuKB3g

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

На този етап е или 7970/7950, или нищо. Просто в момента 580 при тези цени би била изумително тъпа покупка. Да не говорим че PhysX: 1. се ползва от малко игри 2. намалява графичната производителност на картата за сметка на физичните изчисления

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

На този етап е или 7970/7950, или нищо. Просто в момента 580 при тези цени би била изумително тъпа покупка.

Първо искам да подчертая, че съм много далече от идеята за фенщина към една или друга марка. А и в България това би било още по-неподходящо.

Но точно на този етап, покупка на 7950/7970 е адски неразумно. Особено с излизането на 7950, проблемът с ценообразуването при AMD става много очевиден. На практика пускат последно поколение карта (7950) с производителност от преди една година. Говоря точно за 580/7950. Да, сравняваме топ едночиповата карта на едните от старото поколение и втората по бързина едночипова на другите от новото поколение, но точно заради това проблемите са толкова очевидни. И в тази връзка трябва да изясним нещо - при 6ххх AMD не изграждат ново ядро - реално надграждат и оптимизират старото, използвано и в 5ххх серията. Както е и при Nvidia - 5хх картите използват оптимизирано ядро от предишното поколение. Докато в 7ххх серията вече говорим за GCN - изцяло ново ядро, изградено по друга технология и осъществяваща прехода към наистина друго поколение графични ядра. И какво се получава ? 7950, която си е всъщност 7970, със (най-вероятно софтуерно) заключени текстурници и малко по-ниски работни честоти (реално не губи почти нищо от по-големия си събрат) е на нивото на топ картата на Nvidia от преди 1 година.

А сега AMD ще чакат Kepler и ще изстискат каквото могат от пазара, докато няма конкуренция. И ще трябва да преосмислят ценообразуването, щом 6хх излезнат. Какво ли ще ни покажат тогава AMD ? 7870 бърза колкото 6970, но с $50 отгоре ? 7850 бърза колкото 6950, но със $75 отгоре ? Едва ли някой наистина си мисли, че Nvidia ще изкарат 28nm карта бърза колкото 580 и с препоръчителна крайна цена ~$450. Нещата си идват малко по малко на местата.

Така че в момента има доста над какво да се замисли човек при покупка на върхова видео карта. В действителност, наистина ли има нужда от подобен тип карта.. за хората на запад, които играят на 3-4 монитора - да.. реално при използване на един монитор с резолюция 1900х1080, карти като 560ti се представят блестящо. Останалото са маниаци и ентусиасти, под капака на които има хардуер за 4-5 хиляди. И това без капака. ;)

Мисля, че правиш грешката да сравняваш картите стриктно по поколение. Факт е, че 7970/7950: 1. предлагат повече като цена/производителност 2. са по-студени и консумират по-малко от аналозите на NV Сигурен съм че Kepler картите ще са по-добри от Southern Islands, но какво от това? Може да се каже че 8xxx ще са по-бързи от 7xx, но така влизаме в процес на едно безкрайно чакане. Въпросът е, че ако искаш да купиш карта от висок клас СЕГА, 7970/7950 е очевидния избор. Това ще се промени след няколко месеца, но едва ли човека ще иска да чака толкова. А иначе, това че 580 в момента е слаба покупка, мисля че е ясно. Когато NVidia изкарат 6xx сериите, цените на HD7xxx автоматично ще паднат, и нещата ще си дойдат на мястото. Свободния пазар се грижи за това. Просто в момента AMD се възползва от временното си приимущество, и кой може да ги вини? NV биха направили същото.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

Аз доколкото разбрах,автора иска Нвидия.

Нашата работа е да му помогнем да не направи грешката да вземе 580, и ако толкова иска зелена карта, да изчака Kepler.

Еми това мисля е окончателният отговор- чакаш или взимаш сега AMD карта!

Мисля, че правиш грешката да сравняваш картите стриктно по поколение. Факт е, че 7970/7950:

1. предлагат повече като цена/производителност

2. са по-студени и консумират по-малко от аналозите на NV

Сигурен съм че Kepler картите ще са по-добри от Southern Islands, но какво от това? Може да се каже че 8xxx ще са по-бързи от 7xx, но така влизаме в процес на едно безкрайно чакане. Въпросът е, че ако искаш да купиш карта от висок клас СЕГА, 7970/7950 е очевидния избор. Това ще се промени след няколко месеца, но едва ли човека ще иска да чака толкова. А иначе, това че 580 в момента е слаба покупка, мисля че е ясно.

Когато NVidia изкарат 6xx сериите, цените на HD7xxx автоматично ще паднат, и нещата ще си дойдат на мястото. Свободния пазар се грижи за това. Просто в момента AMD се възползва от временното си приимущество, и кой може да ги вини? NV биха направили същото.

Мисля, че това отговаря на доста въпроси: AMD Radeon HD 7970 3 GB: Performance per dollar

Да сравняваш хардуер, взимайки предвид продукти от едно и също поколение е коректно и най-вече реалистично. Нито повече, нито по-малко. А в предишния си пост, направих аналогия и с продукти от различни поколения. Което на базата на графичните карти, налични в момента е единственото възможно сравнение.

Споменах за хардуера в края на предишния си пост поради една единствена причина - това, на което тук му казваме геймърски компютър, геймърите на запад му викат mainstream, или mid-range. Причините са повече от ясни, но фактите са такива.

А че най-бързата карта в момента е 7970, е ясно. Въпросът е заслужава ли си. Всеки може да си направи изводите, пък и линка в началото на поста ми изяснява нагледно доста неща.

А че най-бързата карта в момента е 7970, е ясно. Въпросът е заслужава ли си. Всеки може да си направи изводите, пък и линка в началото на поста ми изяснява нагледно доста неща.

Имам чувството че не ме разбираш. Коя карта има подобно ниво на производителност и е близо по цена/производителност?

Новите поколения винаги са с по-високи цени при излизането си, винаги е така. С 7970 имаш едни средни 30% преднина пред GTX580, като харчиш 50тина вата по-малко. Не виждам какво повече искаш?

Имам чувството че не ме разбираш. Коя карта има подобно ниво на производителност и е близо по цена/производителност?

Новите поколения винаги са с по-високи цени при излизането си, винаги е така. С 7970 имаш едни средни 30% преднина пред GTX580, като харчиш 50тина вата по-малко. Не виждам какво повече искаш?

Вероятно това, че за близо два пъти по-малко пари вземаш GTX 570 с як процесор и си свиркаш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.