Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В памет на Апостола

Featured Replies

Художествена измислица е това писмо.

Абсолютна.

Даже ме яд да гледам заглавието-направо си е гавра с паметта на Левски, но .....това е положението.

има хора , закоито нищо свято няма що се отнася до политическите им пасквили

• Отговори 152
  • Прегледи 33,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

За Левски, особено за Ботев, се казва, че са били едни от първите социалисти-утописти.

Левски никога не е бил социалист - утопист.

Борбата му е срещу робството. С дейността си включва и обединява, и богати, и бедни в общото дело за Освобождението на България. Левски не е бил срещу никого. Левски е идеолог и организатор на въстание, а не на революция.  Делото му е насочено срещу Турската империя и за създаване на "чиста и свята република".

не само,че писмото е фалшификат..но и някои български историци добре са се потрудили да създадат добър  имидж на истинските виновници за предателството и смъртта на левски.с което де факто са фалшифицирали и българска история.

Кажи ми, като един виден експерт-историк, чия точно история не е фалшифицирана? Историята е мощно средство за манипулиране на масите и само политик-идиот не би го ползвал. (в крайна сметка политиците не могат да си вършат работата, ако не манипулират масите)

няма такава.поне аз не знам. в случая с левски ,фалшификацията е да се прикрие предателството на българи спрямо светинята на българския народ.днес са малцина тези които знаят,че всъщност адвоката на левски е бил турчин,който видно от протоколите го е защитавал съвестно..това е в спомените и мемоарите  и на други свидетели и очевидци на събитията.доскоро името на предателя на левски се споменавало  на честванията на трети март.да не говорим за двусмислието в поведението и явната неприязън и укриване и унищожаване на архив от страна на каравелов срещу и във вреда на левски.каравелов също май е национален герой на българия.

T.e. съвсем expected behavior както се казва. Всяка страна има нужда от национално самочувствие, не само от герои. И аз бих я фалшифицирал така. Цяло щастие е, че нямам (нито искам) власт да правя такива работи, а? (как беше - "пътят към ада е покрит с добри намерения")

национално самочувствие като героизирате  предатели...?!?!значи правите от предатели на българския род, герои?!?! в същото време оклеветявате невинни хора!!!!!олелеле майко..

1.

няма такава.поне аз не знам.трябва да ти кажа,че измислени събития има дори в библията....наслагвани с времето от преводачи които са се изявявали и като майстори на късия разказ.

2.

Историята е мощно средство за манипулиране на масите и само политик-идиот не би го ползвал.

Дай сега да говорим сериозно.

Тъй като ти призна 1 и не отрече 2, да питам, че защо не???? Лично аз не се олицетворявам с Левски, нито се надъхвам от историята, като цяло и в частност.

На какво отгоре трябва да се гордея(или срамувам) с нещо което е направил Хан Аспарух, Левски или баща ми да речем? Тези (гордостта и срама от историята) биват ползвани единствено като (неоснователни) оправдания за определени действия. Аз се гордея или срамувам от моите си действия. Няма да тръгна да търся нито сметка на някой, чийто дядо е убил моя, нито да се възхищавам на на някой, чийто баща е бил Айнщайн.

Така че, да, лейди valkiria1, тъй като нито мога (и тези фалшифицирали историята и те не могат) да променя това което е станало, нито смятам, че има чак такова значение, но пък знам, че като променя записите за него ще постигна целите си, защо не? Управлението на много хора е трудна работа и изисква лъжи. Мисля, че ако в момента, всички хора получат дарбата да разбират, дали ги лъжат или крият от тях, човешкото общество ще се срине преди да преброиш до 10. Специално за историята, моя начин да се справям, както виждаш, е да гледам на нея, като художествено произведение - нещо интересно и поучително - но толкоз.

Редактирано от flare (преглед на промените)

предлагам ти да станеш евреин

Имаш предвид да си сменя гражданството или религията? Всъщност няма значение. Отхвърля се. За първото - В България са всички, на които държа и които обичам. Не виждам защо да ги изоставям. За второто - О, моля те. Лесно ви е на жените еврейки... Ама горките ви мъже? Там, в една от (май последната) шестстотин и многото заповеди ставаш дума за преписване на Тората... ОМГ... С перо, мастило и нито една грешка, особено в името на знаеш-кой - иначе погребение... Стига де. Ако има нещо което мразя повече от да пиша на ръка, е да преписвам ръкописен текст. А цяла книга... Само с това безвъзвратно ме загубихте за каузата. :P

1.2.Дай сега да говорим сериозно.

Тъй като ти призна 1 и не отрече 2, да питам, че защо не???? Лично аз не се олицетворявам с Левски, нито се надъхвам от историята, като цяло и в частност.

На какво отгоре трябва да се гордея(или срамувам) с нещо което е направил Хан Аспарух, Левски или баща ми да речем? Тези (гордостта и срама от историята) биват ползвани единствено като (неоснователни) оправдания за определени действия. Аз се гордея или срамувам от моите си действия. Няма да тръгна да търся нито сметка на някой, чийто дядо е убил моя, нито да се възхищавам на на някой, чийто баща е бил Айнщайн.

Така че, да, лейди valkiria1, тъй като нито мога (и тези фалшифицирали историята и те не могат) да променя това което е станало, нито смятам, че има чак такова значение, но пък знам, че като променя записите за него ще постигна целите си, защо не? Управлението на много хора е трудна работа и изисква лъжи. Мисля, че ако в момента, всички хора получат дарбата да разбират, дали ги лъжат или крият от тях, човешкото общество ще се срине преди да преброиш до 10. Специално за историята, моя начин да се справям, както виждаш, е да гледам на нея, като художествено произведение - нещо интересно и поучително - но толкоз.

Не мога да се съглася с изказаното мнение в последния абзац. Който управлява с лъжи, пада от власт. Историята го доказва.

Не мога да се съглася с изказаното мнение в последния абзац. Който управлява с лъжи, пада от власт. Историята го доказва.

Не е така. Не пада от власт, който управлява с лъжи, а когото го изобличат. И това обикновено го прави опозицията, след което тя на свой ред затваря кръга. Хората обичат красивите лъжи пред болезнените истини. Нима не ти се е случвало да разбиеш илюзиите на някой и да видиш, как ревностно си ги защитава дори и да вижда, че каузата е загубена? Ти не лъжеш ли децата си за дядо Мраз? Или за това че като допреш мида до ухото си ще чуеш морето? Смяташ че е "добра лъжа"? Е, да те светна и политиците така смятат за техните. Типичен пример е и твоят отговор. Ако се огледаш, ще видиш че цялото общество е изградено на скрита и изменена информация (на това аз му викам "лъжа"). Ти всъщност си се оглеждала. И знаеш че съм прав. Просто не го признаваш дори пред себе си.

Мисля, че ако в момента, всички хора получат дарбата да разбират, дали ги лъжат или крият от тях, човешкото общество ще се срине преди да преброиш до 10.

flare, лъжите не водят до нищо добро нито в живота, нито в политиката, защото истината рано или късно излиза наяве. Човек лъже, но не му харесва, когато го лъжат. Хората не искат да бъдат залъгвани и манипулирани.

Шумът на морето в допряната до ухото раковина и Дядо Мраз, според мен, не са лъжи а фантазни образи. 

Мисля, че както децата не се сриват, когато узнаят, че няма Дядо Мраз, така и човешкото общество няма да се срине, когато достигне до истината. 

Има достатъчно примери най-вече в съвременната ни история, които доказват думите ми и аз не виждам неистина в тях.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

flare, лъжите не водят до нищо добро нито в живота, нито в политиката

Това изказване е твърде общо и не води дискусията на никъде. Аз не съм казал, че лъжата води към добро, а че върши работа за контрол на хората. А и какво е добро? Добро за мен или за теб или за България или за света - нима има "универсално добро"? Не мисля.

Шумът на морето в допряната до ухото раковина и Дядо Мраз, според мен, не са лъжи а фантазни образи.

Лъжа, фантазни образи - игра с думите. За какво лъжеш децата за Дядо Мраз? Да слушкат и да получават подаръци, и да вярват в доброто. Все хубави работи, нали? Ако аз те излъжа, че си имала велики и достойни предци, няма ли повече да милееш за страната си и да се опитваш и ти да бъдеш достойна и да следваш техния пример, отколкото ако нямаше нито един, с който да се гордееш? Моля те, та високият морал е едно от жизненоважните неща от победите на армиите, та до живота на съответния човек и не вярвам да го отречеш...

Мисля, че както децата не се сриват, когато узнаят, че няма Дядо Мраз, така и човешкото общество няма да се срине, когато достигне до истината.

Децата не се сриват защото а) осъзнават лъжата постепенно и б) тя не е съществена. Не само - те доста по-рано осъзнават истината, само че се самонавиват... не се опитват да се замислят защо и как. Точно както казвам че правят и възрастните. Обаче ако изведнъж узнаеш всички дребни и не толкова дребни лъжи, с които са те обградили хората около теб, ако изгубиш личното си пространство... ако си атеистка и узнаеш, че има Бог и ад или дълбоко вярваща, която разбере, че Библията е написана само за да спомогне глобалния контрол... хората умират и от много по-малко... Предразположеността на хората да вярват, дори в очевидни лъжи, е вид защитен механизъм, примерно, както страха и болката... Да приемеш, че болката е полезна за оцеляването не те прави мазохист, нали?

Има достатъчно примери най-вече в съвременната ни история, които доказват думите ми и аз не виждам неистина в тях.

Имаш примери за откритите лъжи. Нямаш примери за всичко останало и приемаш смело и оптимистично, че е истина.

Това изказване е твърде общо и не води дискусията на никъде. Аз не съм казал, че лъжата води към добро, а че върши работа за контрол на хората. А и какво е добро? Добро за мен или за теб или за България или за света - нима има "универсално добро"? Не мисля.Лъжа, фантазни образи - игра с думите. За какво лъжеш децата за Дядо Мраз? Да слушкат и да получават подаръци, и да вярват в доброто. Все хубави работи, нали? Ако аз те излъжа, че си имала велики и достойни предци, няма ли повече да милееш за страната си и да се опитваш и ти да бъдеш достойна и да следваш техния пример, отколкото ако нямаше нито един, с който да се гордееш? Моля те, та високият морал е едно от жизненоважните неща от победите на армиите, та до живота на съответния човек и не вярвам да го отречеш...Децата не се сриват защото а) осъзнават лъжата постепенно и б) тя не е съществена. Не само - те доста по-рано осъзнават истината, само че се самонавиват... не се опитват да се замислят защо и как. Точно както казвам че правят и възрастните. Обаче ако изведнъж узнаеш всички дребни и не толкова дребни лъжи, с които са те обградили хората около теб, ако изгубиш личното си пространство... ако си атеистка и узнаеш, че има Бог и ад или дълбоко вярваща, която разбере, че Библията е написана само за да спомогне глобалния контрол... хората умират и от много по-малко... Предразположеността на хората да вярват, дори в очевидни лъжи, е вид защитен механизъм, примерно, както страха и болката... Да приемеш, че болката е полезна за оцеляването не те прави мазохист, нали?Имаш примери за откритите лъжи. Нямаш примери за всичко останало и приемаш смело и оптимистично, че е истина.

Радвам се, че си казал, че лъжата не води към добро, което означава, че след като не води към добро, води към зло.

Да, така е, прав си, "лъжата върши работа за контрол на хората".

Няма универсално добро. Има общоприета, обществена представа за добро и тя е в добруването  - благоденствието ( мисля, че знаеш значението на тези думи и не мислиш, че са лишени от съдържание) или в съществуването на предпоставки за НОРМАЛЕН ( да се разбира в границите на нормата ) живот, като работа, жилище, мебели, дрехи, обувки, храна, отопление, почивка, развлечения, транспорт, кино, театър, спорт да продължавам ли!?

Ми, някои така лъжат децата си да слушкат, да папкат и Дядо Мраз или там Дядо Коледа ще им донесе подаръци за награда. Така смятат, че ги контролират. Има хора, на които им харесва да контролират.

Всеки народ има своите достойни предци, които уважава и почита. И България има своите и ги уважава и почита, въпреки известните им човешки слабости. Май, само за Левски не знам да е имал слабости. Сигурно е имал.

Човешката психика е издържлива, след като оцелява след безвъзвратната загуба на силно обичани роднини и приятели. Преживяването, преодоляването на страданието от смъртта на детето ти, на майка ти, на баща ти, на племенника ти, според мен е по-трудно от това на срутването на свят, изтъкан от лъжи, защото можеш да си изградиш нов свят без лъжи, но не можеш да върнеш ....

Хора умират по всякакви важни или маловажни причини и дори без никакви причини. Това не доказва нищо. Самоубийството е голяма тема. Който се страхува от мечки, не ходи в гората. Сам казваш, че има хора, които не се стремят към истината, не се интересуват от истината, ло-леко и по-спокойно им е да не знаят истината. Да това би могло да бъде проява на защитен механизъм или на повърхностност, или на глупост.

Непоносимо е да се живее в непрекъснати съмнения, които те глождят и изяждат отвътре.

какво се постигна ,като се героизират димитър общи и любен каравелов..едни от най яростните скрити противници на  левски.

каравелов е бил сръбско мекере, вие го изкарвате герой на българия???

И твоето обяснение е?

ааа, ти си значи внука на балканджи йово

Що - аз ти давам съвсем разумни аргументи... Не е просто от инат или патриотизъм, или каквото там намекваш...

това не е аргумент.моите роднини са на три континента..какво ми пречи да си ги обичам?

Аргумент е и още как... От два месеца съм извън България, вече ми е ужасно криво... остава ми една седмица и едвам издържам... При това тука е топло, а аз много обичам на топло. "я, кажи ми, облаче ле бяло..." :sobbing:

хехеее шладкиш..нещо, което не се купува с пари,се купува с много пари.. :tongue2: стига,някой да реши,че представляваш интерес...нали знаеш фразичката ..ще му направя предложение на което няма да откаже.

Дано, дано, ама надали Ваша милост... В безопасност съм от и това. Никой и пукната пара няма да даде за мене... :-P

какво да обяснява..теб питам..ти твърдиш,че целта оправдава средствата

Пази Боже. Някои цели оправдават някои средства. Никоя цел не оправдава всички средства.

кажи сега..какво постигнахте с героизирането на сръбски протежета в българската история?

Ми аз казвам, че всяко нещо се прави с причина. Аз не исках да кажа какво сме (първото лице, от мен да мине - незнам защо ме слагаш в кюпа) постигнали (а и не мога да преценя реалната полза). Просто изказах (според мен) обосновано предположение за причината на действието. Ако щях да пиша литературно произведение за пропаганда, щях да направя главния герой-борец за свобода да е обожаван от всичките от неговата националност. По-полезно ми се струва за националния морал. Disclaimer(това така и не мога да го преведа сносно) Нямам претенции да съм експерт по история и всичките ми разсъждения в темата са от тип "ако приемем, че", а не "точно така е станало".

Темата както и очаквах се е превърнала в място за оплюване на българските герои, накъдето изби общата ни позната Валкирия. Моля официално темата да бъде затворена(завинаги), а въпросната колежка наказана! Иначе почвам да плюя по евреите, включително с нейните думи!

Защото не е коректно да се бъркаш в чужда история. Някак си, все по малко ме радва, че някога ви спасихме!

Тук повечето коментиращи изтъкват доводи и аргументи,сякаш са били свидетели  и очевидци на описваните събития.Хайде малко по-скромно.Колкото до писмото,макар и фалшификат,то контекста му добре се вписва в настоящата действителност.От къде тръгнахте,пък къде стигнахте....

Точка.

Редактирано от onogondur (преглед на промените)

А ти ми разясни втората част на цитираното от теб изречение.Иначе,честно казнао,изобщо не възнамерявам да влизам в полемика с теб.

казвам неща които са исторически факт..това, че на теб не ти харесва,не значи ,че те не са се случили.

значи, да вземем да си оттеглим предложението българия, да бъде номинирана за нобелова награда  за този хуманен акт..излиза,че евреите са по признателни!!?!

Въобще не ми пука за награда на името на шуедския евреин, който е изобретил средство довело до толкова много смърт!

Имам познати в НИМ и бях до там да питам, че ми писна да чета по всички форуми .. ту автентично ту не.

Вижте какво ми дадоха от НИМ: http://mc.government.bg/newsn.php?i=1&n=2468

• 1 месец по-късно...

На 1 май Левски започва да сее революция в Империята

Публикувано изображение

След двумесечен престой в Румъния на 1 май 1869 г. Апостолът Васил Левски започва втората си обиколка в българските земи с изходен пункт Никопол. Голямата цел е създаване на революционни комитети по цялата торетироия, населена с българи. По време на тази обиколка Левски поставя началото на изграждането на вътрешната революционна организация (ВРО). Първият комитет е основан в Плевен с препоръките и помощта на Данаил Попов. После продължава изграждането на местни (частни) революционни комитети и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и др. Втората обиколка на Левски го убеждава, че въстанието не може да бъде вдигнато толкова скоро, както мисли няколко месеца преди това. Той съзира необходимостта от по-голяма подготовка на народа, осъществявана от революционни комитети, свързани организационно помежду си.

След завръщането си в румънската столица на 26 август 1869 г. Левски заедно с Любен Каравелов участва в създаването на Българския революционен централен комитет. Той се стреми да убеди емиграцията, че центърът на подготовката на предстоящото въстание трябва да се пренесе във вътрешността, че българите трябва да разчитат на своите собствени сили, а не на външна помощ, че трябва да се скъса решително с необмислените комбинации с балканските страни. Разочарован от емиграцията, през май 1870 г. Левски се завръща в България и се заема с доизграждането на комитетска мрежа. До края на 1871 г. успява да създаде гъста мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна ВРО. За столица на ВРО е обявен Ловеч, а комитетът в този град е обявен за БРЦК. В запазената документация и в печата на организацията той е наричан още Привременно правителство на България. Създаването на ЦК в България изключително важна стъпка в укрепването на вътрешната комитетска организация. С това Левски осигурява организационно работата си по подготовката на въстанието в страната. Левски единствен от „четеримата големи“ на българската революция достига до прозрението, че в подготовката трябва да бъдат привлечени и чорбаджиите. Техните средства са особено нужни за материалната осигуреност на предстоящото въстание. Той предвижда получаване на тези средства по доброволен начин, но за тези, които отказват да подкрепят народното дело, той въвежда революционен терор.

Към края на 1871 г. изградената ВРО е единствената реална сила, способна да постави на дневен ред българския национален въпрос.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/01/2052321_koprivshtica_otbeliazva_137-ta_godishnina_ot/ , http://www.blitz.bg/news/article/197051

• 7 месеца по-късно...

Колегата е напълно прав. Докато има хора, които не са чели и една книга през живота си, но с удоволствие се зомбират от такива видеа. Все в криза ще сме...и все като във, или току що след война...

Понеже, темата започна с линк към документален филм , в който е упоменато ролята на Петър Димков във спасяването и реставрацията на къщата на Апостола, а днес Василовците празнуват, поздравявам ги с историята на един игрален филм. Първият български озвучен:

https://www.youtube.com/watch?v=BTJWt7zyJv0

Не знам за какви книги говориш. Днес прочетох една на Антон Дончев, но ти сигурно си просветен в идеите й: Ярило слънчицето и бога Агни.

• 4 седмици по-късно...

Не забравяй, че Апостола е пял в св.Богородица в Карлово, а двамата с Петър Димков са й Синове.

А тази тема е посветена на Всички, паднали във войните за обединение и освобождение на България!!!

СИН-ове на Безсмъртието!

Съюзници на Обединението!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D0%B5_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2

Ела и виж ,какво има над вратата на св. Богородица в Дупница!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Но дойде "Време разделно", и Природата се самоубива преди да се възроди отново.

Така че, С Бог-Ом-Ви!

Редактирано от valkiria1 (преглед на промените)

Понеже, темата започна с линк към документален филм , в който е упоменато ролята на Петър Димков във спасяването и реставрацията на къщата на Апостола, а днес Василовците празнуват, поздравявам ги с историята на един игрален филм. Първият български озвучен:https://www.youtube.com/watch?v=BTJWt7zyJv0 Не знам за какви книги говориш. Днес прочетох една на Антон Дончев, но ти сигурно си просветен в идеите й: Ярило слънчицето и бога Агни.

За коя му книга говориш. Може ли да споделиш заглавието и.Предварително Благодаря

Благодаря за заглавието, но си мислех, че ще е на Антон Дончев...

Значи, вече така ви преценявам, че още в самото начало написах заглавието на книгата:" Ярило слънчицето и Бога Агни", а не заглавие на книгата "Николай Рьорих. Ярило слънчицето и Бога Агни", от писател Антон Дончев.

Как да очаквам от вас някой да седне да я прочете?...

Много ниско ниво на внимание и концентрация наблюдавам. Бързаме да кажем нещо преди да проверим нещата. И модератори и участници, никакво вникване...

Пиша ви двойки на всички.

http://www.helikon.bg/books/39/-%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%A0%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85.-%D0%AF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%90%D0%B3%D0%BD%D0%B8_61377.html

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%DF%F0%E8%EB%EE+%F1%EB%FA%ED

http://www.helikon.bg/author/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%20%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2_4016/?&sql_which=24&sort=

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.