Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В памет на Апостола

Featured Replies

Ще се явяваме на поправителен значи с тези двойки. Благодаря за линкчетата...

• Отговори 152
  • Прегледи 33,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св.София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах."

Левски, който е охраняван само от 20 заптии по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

И до ден днешен се питам, защо никой от "хилядите" така и не е направил опит да го освободи през това пътуване. Нито една от вътрешните революционни организации, никой !

Винаги съм се чудела, дали наистина той е имал такава вяра в хората и дали не е платил реалната цена за тази вяра ?!

И до ден днешен се питам, защо никой от "хилядите" така и не е направил опит да го освободи през това пътуване. Нито една от вътрешните революционни организации, никой !

Винаги съм се чудела, дали наистина той е имал такава вяра в хората и дали не е платил реалната цена за тази вяра ?!

виж на какво попаднах

Български загадки: Защо не спасиха Левски?

http://e-vestnik.bg/15344

Добре де, кой е спасил Самсон, Жана Д'Арк, Ян Хус, Емелян Пугачов, Николай II? М? И най-вече, щяха ли да бъдат символите, които са сега?

Добре де, кой е спасил Самсон, Жана Д'Арк, Ян Хус, Емелян Пугачов, Николай II? М? И най-вече, щяха ли да бъдат символите, които са сега?

Това, че не са спасени, споменатите от теб личности, не означава, че не трябва да си задаваме въпроса - защо не е направен дори опит за това ?

Виж това, какви символи биха или не биха били, не мога да кажа, защото тук говорим за промяна в историческите събития. И никой от нас не би могъл да кажа, какво би било, ако Левски не е имал връв на цървулите.

Двадесет и пет години след смъртта си Жана Д'Арк е оневинена и провъзгласена за мъченица. Не, че за нея има особено значение, но поне паметта и и делото и са някак си почетени.

Ние в България един паметник насред София от набези не можем да опазим.

Не е имал, според мен.

Знаел е какво сме племе и въпреки това е дал всичко от себе си. Много рядко се срещат подобни същества.

Не е имал, според мен.

Знаел е какво сме племе и въпреки това е дал всичко от себе си. Много рядко се срещат подобни същества.

Според мен също е знаел какво ще се случи. Лошото и грозното в случая е, че и другата страна е знаела. От Търново до София 20 заптиета. Та мигар нямаше да са цяла армия, ако очакваха да ги нападнат ? Ако очакваха някакъв спасителен акт ? Ако имаха дори съмнение за нещо такова ?! 

Според мен също е знаел какво ще се случи. Лошото и грозното в случая е, че и другата страна е знаела. От Търново до София 20 заптиета. Та мигар нямаше да са цяла армия, ако очакваха да ги нападнат ? Ако очакваха някакъв спасителен акт ? Ако имаха дори съмнение за нещо такова ?! 

Не бъди толкова строга. Лесно е да съдиш в ретроспекция.

а) не мисля че цялата страна е знаела за Левски, комитетите и т.н. иначе са щели да го хванат къде-къде по-рано (и това няма нищо общо с "българския манталитет", моля, вероятността да се разкрие една тайна на грешния човек е експоненциално нарастваща по бройката знаещи я)

б) тогава не е имало фейсбук, та да се организират лесно. Всъщност е имало организация да го освободят, ама са били грешно информирани, че ще го транспортират до Истанбул.

в) каквото и да казва днешната история, според мен одобрението на действията му от обикновеното население не е било 100%.

г) ок, ще го освободят. От гледна точка на властите в единия случай имаме обезвреден глава на съзаклятие, в другия освободен глава на очевидно добре действащо съзаклятие.

Еми всеки уважаващ себе си турски паша, във втория случай щеше да вдигне де що аскер има и да изравни 100км (образно казано) в радиус от мястото на освобождение, само и само да покажа на тия, кой командва. Е, аз ако съм баща на 3 деца в тая област и семейството ми горе-долу оцелява, ще съм много против, честно.

И последно, личното ми мнение винаги е било, че великите хора са просто повод нещо да се случи, не причина. В общият случай причината вече присъства, и искрицата която ще я запали е въпрос на време.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Не бъди толкова строга. Лесно е да съдиш в ретроспекция.

а) не мисля че цялата страна е знаела за Левски, комитетите и т.н. иначе са щели да го хванат къде-къде по-рано (и това няма нищо общо с "българския манталитет", моля, вероятността да се разкрие една тайна на грешния човек е експоненциално нарастваща по бройката знаещи я)

б) тогава не е имало фейсбук, та да се организират лесно. Всъщност е имало организация да го освободят, ама са били грешно информирани, че ще го транспортират до Инстамбул.

в) каквото и да казва днешната история, според мен одобрението на действията му от обикновеното население не е било 100%.

г) ок, ще го освободят. От гледна точка на властите в единия случай имаме обезвреден глава на съзаклятие, в другия освободен глава на очевидно добре действащо съзаклятие.

Еми всеки уважаващ себе си турски паша, във втория случай щеше да вдигне де що аскер има и да изравни 100км (образно казано) в радиус от мястото на освобождение, само и само да покажа на тия, кой командва. Е, аз ако съм баща на 3 деца в тая област и семейството ми горе-долу оцелява, ще съм много против, честно.

И последно, личното ми мнение винаги е било, че великите хора са просто повод нещо да се случи, не причина. В общият случай причината вече присъства, и искрицата която ще я запали е въпрос на време.

Първо да кажа, че не съдя. Такова право няма. Опитвам се да разсъждавам и то по своя собствена логика, която не налагам, само излагам.

а) моята мисъл беше, че и ръководителите на комитетите дори / не цялата страна / са могли да организират нещо.

Въпреки, че ако историята е такава, каквато ние сме я учили и той наистина се е крил по села и паланки, във всяка къща и през всеки двор / образно казано /, то доста са хората, които СА знаели за Левски.

б) За липсата на комуникация съм съгласна. Въпреки, че имам странното усещане, че и без фейсбук хората някога са се справяли много по добре от нас с комуникацията по между си. Те поне са комуникирали в реалния живот.

Това за Истамбул не го знаех.

в) С тази под точка съм напълно съгласна.

г) Знаеш ли и Балканджи Йово не е искал да даде Яна и в Батак са били на не подходящото място, в не подходящото време. И било ли му е лесно на Кочо Честименски да убие сам жена си и детето си.....Мисля, че и с опит за освобождаване на Апостола и без опит, достатъчно деца, жени и мъже са изклани. Били те съгласни да направят нещо или не, тогава.

Първо да кажа, че не съдя. Такова право няма. Опитвам се да разсъждавам и то по своя собствена логика, която не налагам, само излагам.

Извинявам се тогава. :) Грешно тълкуване на "лошото и грозното"

а) моята мисъл беше, че и ръководителите на комитетите дори / не цялата страна / са могли да организират нещо....Това за Истамбул не го знаех.

Ами значи, както казах, опитали са се да организират. Старозагорският и Чирпанският комитет (затова го и знам де, в чирпанските училища се наблягаше на приятелството на Георги Данчов-Зографина и Левски) са имали информация че ще го превозват до Истанбул да го съдят там и са искали да го освободят по пътя.И не ми казвай, че липсата на бърза комуникация не е попречила. 

г) Знаеш ли и Балканджи Йово не е искал да даде Яна и в Батак са били на не подходящото място, в не подходящото време. И било ли му е лесно на Кочо Честименски да убие сам жена си и детето си.....Мисля, че и с опит за освобождаване на Апостола и без опит, достатъчно деца, жени и мъже са изклани. Били те съгласни да направят нещо или не, тогава.

Има герои и обикновени хора. Двете разлики между двата типа, ако съдим по песента е, че първият остава без ръце, крака и очи и има песен за него. Забележи, че Яна лично, това не я е огряло, Балканджи Йово още по-малко.Батак са си изпатили, в следствие Априлското възстание и само потвърждава думите ми.

,дето пое цялата вина на един народ.

Нещо си противоречиш:

и защо чуждия позор и предателство,трябва да бъдат извинение за собствено такова.

Независимо от националността на тези, които са го предали и осъдили, те са виновните, не останалата част от народа. Отделно, за разлика от теб, останалите сме продукт на различно и (според теб) невярно обучение по история. Кофти. Очевидно е, че ти си по-права от цяла една система, но е трудно да убедиш мнозинството в това :D. (добре, че на мен ми е все едно, какво е станало)

народ???

valkiria1, умолявам те да не увеличаваш важността на това което е станало преди трицифрено число години.Спорили сме и преди за това. Това какви са били е било важно тогава. Сега е важно какви вярваме, че са били. Ние не ги почитаме за това, че са предали или излъгали. Ние ги почитаме заради образите, които са ни представени. И именно тези добродетели се стремят да уважават и подражават хората. И това е важното и различното. Точно както в съседната тема овикваш Константин Кирил и компания че са били гръцки агенти - ми може ама (и това съм ти го казвал) намеренията и резултатите са различно нещо и това което е важно е второто. Сега (всъщност от доста отдавна) образите им са на защитници на славянското и българското и ако този дето ги е пратил (според теб) по нашите земи гледа от (рай, ад, някъде другаде) сигурно газ пикае от яд, както се казва.Така че, ако историята е била черна, но някой я извърти така, че да е бяла и евентуално народът да има полза от нея, какво лошо има в това?

Лека, но съществена поправка - В тефтерчето на Апостола е написано НАРОДЕ????

Нещо си противоречиш:Независимо от националността на тези, които са го предали и осъдили, те са виновните, не останалата част от народа. Отделно, за разлика от теб, останалите сме продукт на различно и (според теб) невярно обучение по история. Кофти. Очевидно е, че ти си по-права от цяла една система, но е трудно да убедиш мнозинството в това :D. (добре, че на мен ми е все едно, какво е станало)

Ами да я напишат тази история не само локуми да разтягат.

И долу ръцете от Левски !

като ,как го тълкуваш това?

Не тълкувам нищо, просто те поправям....Не съм се занимавал с тази тематика и не съм подготвен да взема участие, но знам че е написал народе с четири въпросителни....

Не тълкувам нищо, просто те поправям....Не съм се занимавал с тази тематика и не съм подготвен да взема участие, но знам че е написал народе с четири въпросителни....

Точно така е, прав си.

Публикувано изображение

http://poznanie-bg.com/2013/06/14/1-95/

ок.

но все пак ти каза,че има разлика..само във  броя на въпросителните ли е?защото ,аз си помислих,че имаш предвид нещо във смисъла на думата.

Не е народ, а народе, за буквата е накрая....Мисля, че има значение, защото е използвал обръщение....Ако е народ???? смисъла е един, а както го е написал-народе???? е съвсем друг.

Ами значи, както казах, опитали са се да организират. Старозагорският и Чирпанският комитет (затова го и знам де, в чирпанските училища се наблягаше на приятелството на Георги Данчов-Зографина и Левски) са имали информация че ще го превозват до Истанбул да го съдят там и са искали да го освободят по пътя.

И не ми казвай, че липсата на бърза комуникация не е попречила. 

Има герои и обикновени хора. Двете разлики между двата типа, ако съдим по песента е, че първият остава без ръце, крака и очи и има песен за него. Забележи, че Яна лично, това не я е огряло, Балканджи Йово още по-малко.Батак са си изпатили, в следствие Априлското възстание и само потвърждава думите ми.

За пореден път ще кажа, че ти си прекрасен събеседник. Днес научих нещо ново, за което благодаря. 

Да, в случая липсата на бърза комуникация е пречка, признавам. Но пък не изключвам и варианта това да е било просто нарочна грешна информация. Има моменти, когато дори бързата комуникация, не е по бърза от случайността.

По скоро тук идваме на варианта "ако"...

Мислиш, че Балканджи Йово не е знаел, какво ще му сторят ли ? Но това не му е попречило да отстоява своето, до сетен дъх. И Кочо не е щял да избие семейството си и да погуби себе си в Перущица, ако не е знаел, не ако не е бил сигурен, какво ще се случи. И да прав си, че заради тези свои подвизи, днес те са герои и ние ги познаваме като такива.

Не омаловажавам ролята на обикновените хора, както писах и по горе, те са били /според мен поне/ и местата по които съм минавала из България, ятаци на Левски. Пак казвам, не тяхна е била работата да организират това.

е и ..в този нов смисъл,какво е искал да каже?

Нещо, много по-различно, от което ти написа ;)  Няма да го разбереш, така или иначе....

ахам......

:lol6: :lol6: :whist:

Кое е смешното? Че не можеш да цитираш вярно ли? Радвам се, че те забавлявам, милото ми то :) И за да не съм голословен, както някой, ще потвърдя, че не съм се замислял, и не съм подготвен по темата. Нито ходжата, нито звездите, нито някоя врачка ми е казвала, какво е мислил Левски, като го е писал....Нито пък съм правил спиртически сеанс, та Той лично да ми го каже /пот Той, имам предвид, Васил Левски, да поясня/

Та такива ми ти забавности......На вас-младите, ви е присъщо, да научавате всичко от уикипедия и 2-3 блога и за 10 минути, да сте подготвени и компетентни по всеки въпрос....Аз съм по-възрастен и съм научен на труд и дисциплина и уважение-все остарели и отживели за сегашното време категории....

ПП В заключение, ще поясня, че Левски е светиня, аз не бих омърсил името му, нито бих се подиграл с него и с идеите му, с борбата му.....На такива светини, не се търсят недостатъци и не се мърси паметта им.

ПП2  И за да стане още по-весело, да поясня, това подчертаното-ставаше дума, че не разбираш, или не искаш да разбереш, че има разлика между народ и народе

има ли наистина полза от лъжата в историята , в такъв случай?

Безусловно. В това няма и грам съмнение. Ти сама призна на едно друго място, че всяка история е "пипана". Всички тия "пипащите" също са го вярвали. Може да спорим само за кой е ползата и дали преправянето е постигнало желаното или нещо друго.

За пореден път ще кажа, че ти си прекрасен събеседник. Днес научих нещо ново, за което благодаря.

:wors: И аз. То това е идеята на споровете (или да го кажем изразяване на учтиво несъгласие със събеседника :P

Мислиш, че Балканджи Йово не е знаел, какво ще му сторят ли ? Но това не му е попречило да отстоява своето, до сетен дъх. И Кочо не е щял да избие семейството си и да погуби себе си в Перущица, ако не е знаел, не ако не е бил сигурен, какво ще се случи. И да прав си, че заради тези свои подвизи, днес те са герои и ние ги познаваме като такива.Не омаловажавам ролята на обикновените хора, както писах и по горе, те са били /според мен поне/ и местата по които съм минавала из България, ятаци на Левски. Пак казвам, не тяхна е била работата да организират това.

Повода за реакцията ми беше, че всички им се счупиха езиците да обясняват, какви предатели и страхливци сме (били) на национално ниво. Категорично не съм съгласен щото.

Безусловно. В това няма и грам съмнение. Ти сама призна на едно друго място, че всяка история е "пипана". Всички тия "пипащите" също са го вярвали. Може да спорим само за кой е ползата и дали преправянето е постигнало желаното или нещо друго. :wors: И аз. То това е идеята на споровете (или да го кажем изразяване на учтиво несъгласие със събеседника :PПовода за реакцията ми беше, че всички им се счупиха езиците да обясняват, какви предатели и страхливци сме (били) на национално ниво. Категорично не съм съгласен щото.

Не само това.

На някои просто не им изнася - да имаме светиня като Левски.

Повода за реакцията ми беше, че всички им се счупиха езиците да обясняват, какви предатели и страхливци сме (били) на национално ниво. Категорично не съм съгласен щото.

Предатели винаги е имало и винаги ще има. И всеки народ си има велики личности, които почита и за които е готов да се бие, когато биват поругавани. Неправилно, грубо и нетактично, да се слага цял един народ, под общ знаменател.  Това е признак, на слабост, на комплекс за малоценност или  на злоба.

айде чети си пост 88.....и ако решиш дай малко знание насам ..

Отговорих ти, точно, кратко и ясно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.