Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Синигер, гугутка или врабче - решават софиянци

Featured Replies

Публикувано изображение

Гугутка, домашно врабче и голям синигер водят към момента класацията на онлайн конкурса за избор на птица, която да бъде символ на София.

Това съобщават на сайта на конкурса организаторите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Всеки желаещ може да гласува на интернет адреса Bspb.org/birdsymbol.

Големият синигер е най-разпространеният от петте срещани в София вида.

Той може да се познае по жълтото коремче, синьо-сивите крила и черната глава.

Синигерите, наричани още чичопей, са много активни и подвижни, отбелязват от БДЗП.

През зимата се хранят със семена и друга налична храна, но биологичната им роля в природата е да регулират числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по растенията.

Именно поради това синигерите са желан помощник на овощари и лесничеи.

Те "се борят" и с листоминиращия молец, който унищожава столичните кестени, посочват специалистите.

Интересен факт е, че тези дребни птички на ден могат да изядат толкова насекоми, колкото е собственото им тегло.

Едно семейство отглежда по 2-3 люпила на година, като броят на малките им е 12-14.

Гугутките също са едни от старите и позабравени символи на столицата. Добрата новина е, че след като почти напълно изчезнаха от града, от няколко години насам те отново се завръщат.

Според експертите ако тази тенденция се запази, е възможно до 10 години гугутката пак да се превърне в традиционен за София вид - какъвто е бил през 1980 г.

Домашното врабче пък е сред най-многочислените видове птици. То рядко се среща в дивата природа, където е изместено от сродния му вид полско врабче.

Врабчето има изразен полов диморфизъм, мъжкият е по-ярко оцветен и по-едър, а женската е с монотонно кафеникаво оперение.

Това симпатично мъниче е непрелетна пойна птица, макар че певческите му заложби са относително скромни.

vesti.bg

Без да искам да обидя столичани, си мисля че ако ще е птица символ на града ви, най-подходяща е:

Публикувано изображение

Без да искам да обидя столичани, си мисля че ако ще е птица символ на града ви, най-подходяща е:

Аз пък колкото пъти се сетя за моя братовчедка от Стара Загора, в мислите ми изплува това

Публикувано изображение

Не че искам да обидя някого... :D

Хихихихихи нас заралии ни свързват с...

Публикувано изображение

Не зная защо, но....ама така с патката ми хареса повече :)

между другото, не е лошо човек да има голяма....патка...

• Автор

Аз съм за гугутката :D

И на мен ми харесва гугутката, ама отдавна не съм виждала.

Бе при нас само гарги у Гео Милев

:D

Ми...кат си немате патки.... :clown:

То и при нас гугутки няма, но освен гаргите имаме и свраки :ass:;)

Аз гугутка не съм виждала от... не помня вече, но доста време мина :D

Иначе съм за синигерчо :P

• Автор

Аз гугутка не съм виждала от... не помня вече, но доста време мина :D

Иначе съм за синигерчо :P

И кво - от де дойде тая гугутка може ли некой да ми каже а

Че и за символ - дет не сме виждали

И кво - от де дойде тая гугутка може ли некой да ми каже а

Че и за символ - дет не сме виждали

Промени си ника на "haidukpikaso-гугутката"
  • Автор

Промени си ника на "haidukpikaso-гугутката"

ааа аз не съм гугутка -

аз съм гарга, жената на Румбурак съм аз

За цЕла София ни знъм, но там има много такива кат` на снимката, а главният е минфин:

Публикувано изображение

• Автор

те тва гугутка

в преносен смисъл шетат из моловете

Публикувано изображение

те тва гугутка

в преносен смисъл шетат из моловете

Публикувано изображение

Сложи си я за аватар!

Ето малко информация за тази птичка:

гугутка

Защо гугутките са символ на любовта?

Преди години Борисовата градина (тогава се казваше "Парк на свободата") беше пълна с гугутки. :D

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=_AqDD3B-bcs

Не разбрах по каква причина е нужен тоя избор и по какви критерии е сведен предимно до наглед кротки животинки, които в голяма степен са и причинители, пък макар и неволни, не покрития с лоша слава т.нар. "птичи грип", отнел човешки животи. Пък и в масовия случай за символи се избират орли, соколи, слонове, лъвове и прочие хищници, символизиращи сила и прочие героични качества, а не пъдпъдъци, тапири или сурикати, склонни да приемат обиди от всекиго.

• Автор

и аз не знам кви гугутки и синигери ги гонят

това е символа на големото село

Публикувано изображение

Не знам за вас, ама в нашия край тия птички ( гугутка, синигер) са нарицателни и ги използваме често в разговорния език. Та ми стана смешмо сега. Предлагам ви да изберете врабчето, като най-малкото зло, макар, че има една пак нашенска поговорка - "чувства се като врабче у слънчулка", демек врабче в слънчоглед. така, че давайте с врабчето и нещо такова:

Публикувано изображение

Нали се сещате, колко му е гот на врабченцето тук ;)

Това ще символизира могъществото на софиянци в слънчогледовата нива. Слънчогледовата нива е провинцията, дето е обърнала зорък поглед към столицата и столичанки ;)

Село си лепна магаре на герба

Публикувано изображение

Магарето е на път да влезе в герба на благоевградското село Церово. Селището подготвя свой отличителен знак, в който централно място ще има и въпросното добиче.

Без други животни можем, но дългоушковците са задължителни за всеки дом, твърдят церовци. Доста семейства отглеждат дори по две, че и по три добичета. Те са на особена почит, тъй като селото е високо в планината, а основно препитание за местните хора си остава тютюнопроизводството.

"Без тези животни няма как. В планината без магаре си като аптека без лекарства. Товарим ги с много работа, те ни отменят в мъкненето на тютюна от нивите до къщите ни. Носят дърва за огрев, всякакъв багаж", разказва кметът на Церово Лефтер Едипов. "Направим ли си герб, то в него ще е и нашият помощник Марко", уверяват селяните.

• 4 седмици по-късно...

Синигерът - символ на София

Птичката победи в онлайн гласуване

Публикувано изображение

Софиянци избраха големия синигер за символ на столицата. В онлайн гласуване от 28 януари до 15 март 8600 души дадоха своя глас. Измежду 12 вида за победител беше избран големият синигер с 24% от гласовете. На второ място остана гугутката с 20%, а на трето – домашното врабче с 16% от вота. Конкурсът е част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България" на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), подкрепен и финансиран от Фондация „Америка за България".

Защо синигерът?

Пъстър, симпатичен, жизнерадостен вид - това е големият синигер. Активна, подвижна и привличаща вниманието птица. Ще го познаете по жълтото коремче, синьо-сивите крила и черната главица. Живее близо до хората и е лесно да се види, обичан от малки и големи. Наричан е още чичопей – има приятна и позната песен.

Големият синигер се среща целогодишно в града ни и може да се види през лятото в градинките и парковете, а в най-студените зимни дни бихте го привлекли с хранилка, пълна със сурови семена

Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата - да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Синигерите "се борят" и с листоминиращия молец, който унищожава кестените.

Интересен факт за тези дребни птички е, че на ден могат да изядат толкова насекоми, колкото е собственото им тегло. Едно семейство отглежда по 2-3 люпила на година, като всеки път броя на малките им е 12-14. Така изядените от семейство насекоми достигат няколкостотин килограма на сезон.

Другите видове синигери са син, черен (боров), лъскавоглав и дългоопашат.

Какво предстои?

Дружеството за защита на птиците започва подготовката на пластика на птицата символ на София, която ще бъде поставена в Южния парк. Тя ще бъде отправна точка на маршрута за наблюдение на птици, който ще се обозначи с информационни табла. Това ще се случи в началото на юни.

Как можем да им помогнем?

Ако искате да помогнете и да направите нещо за синигерите - сложете къщички за птици и поилки/бани. Как, какви и къде - научете от най-новото издание на БДЗП "Птици в градината".

spisanie8.bg

Да ни е честит символът, съграждани! :)

• Автор

бе само аз ли не виждам ни гугутка, ни врабче, камо ли синигер

:eek:

бе само аз ли не виждам ни гугутка, ни врабче, камо ли синигер

:eek:

Трябва да се научим да си ги представяме, иначе ще изчезнат съвсем :D

Ако най-често срещаното същество трябваше да стене символ на София, то тогава символът би изглеждал така:

Публикувано изображение

Живея до река и ги срещам всеки ден...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.