Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обновяване на Bios

Featured Replies

Това как го разбирате? Питам, защото не ми е ясно или по-точно прочетох нови неща за мен в тая тема.

Публикувано изображение

Това казват от сайта на Гигабайт: BIOS (Основна входно-изходна система) е чип, в който се намира софтуерния код, привеждащ вашия компютър в експлоатация при включването на системата. Първична функция на BIOS e да направлява компютъра при изпълнението на различни задачи преди зареждането на операционната система. BIOS също контролира определени функции в системата като например функциите за управление на захранването, както и настройки за овърклок, позволяващи честотите на процесора да бъдат променяни за постигането на желаната производителност на системата. Технологията GIGABYTE DualBIOS™ предвижда монтирането на дънната платка на два BIOS чипа. Единият чип функционира като „основен” BIOS, който системата използва при зареждане. Вторият чип функционира като „резервен” BIOS и съдържа в себе си фабричната версия на BIOS фърмуера, с която пристига дънната платка. Ако възникне повреда в „основния” BIOS или той спре да функционира, „резервният” ще се задейства автоматично при следващото зареждане на системата и за кратко време ще възстанови работоспособността й. Този процес е напълно автоматичен. След като установите, че имате проблем, всичко което трябва да направите е да изключите системата си и след това да я включите отново да зареди. GIGABYTE DualBIOS™ върши останалото. Ако се установи повреда на BIOS фърмуера, резервният BIOS най-напред ще възстанови фабричната версия на "основния” BIOS файл и системата ще се върне към нормална работа. Ако повредата на BIOS е хардуерна, тогава резервният BIOS поема фунциите на основен BIOS. Всяко събитие, което причини повреда на „основния” BIOS чип, било то вирусна атака на вашата система или пък неправилно флашване на BIOS от потребител, включва „резервния” BIOS и автоматично възстановява вашата система.

С няколко думи: Ако си работи коректно БИОС-а не си създавайте работа с ъпдейти.

Обновяването на BIOS е важно! Аз съм на принципа че щом има нова версия - значи има за какво да се слага! За спирането на тока - почти всички дъна вече потдържат DUAL-BIOS, така че даже и при прецакване на ''update'' - се зарежда втория чип.

Въпроса е до колко са се проявили при тебе тия проблеми,т.е. дали са избили.Ако не,кво прайм тогава-(Което работи ,не се бара-сакън :huh: ) Да,обаче не всички имат втори чип,бе........ (аман от разбирачи)....

Редактирано от DrHAUZ (преглед на промените)

Ок. Има обаче и друго, заради което се обновява BIOS - нови функции, липсващи при първоначалните версии. И моето Селеронче от 2004 годинна още си работи и то с Full HD монитор под Win 7, но дори и не си помислям да стоя с тая кошница. Мястото и е в дълбока резерва. Същото мога да кажа и за фърмуера на последния ми Seagate. Там си е, в коша.

Аз пак не разбрах обаче, дори от описанието на GB. То това е ясно, пише го във всяко ръководство. Какво става обаче на практика, ако основния BIOS се е скапал, но не хардуерно. Има ли презапис или оставаме с един BIOS? Ей това ми бе въпроса.

Аз го разбирам така. Ако имаме повреден фърмуеър, основният BIOS се възстановява и пак имаме резервен BIOS. Така ли е?

Въпроса е до колко са се проявили при тебе тия проблеми,т.е. дали са избили.Ако не,кво прайм тогава-(Което работи ,не се бара-сакън :huh: ) Да,обаче не всички имат втори чип,бе........ (аман от разбирачи)....

Мне. Опитваме се да станем разбирачи, ама по-големите разбирачи не ни дават. Затова следващия път GB. Точка.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Ок. Има обаче и друго, заради което се обновява BIOS - нови функции, липсващи при първоначалните версии. И моето Селеронче от 2004 годинна още си работи и то с Full HD монитор под Win 7, но дори и не си помислям да стоя с тая кошница. Мястото и е в дълбока резерва. Същото мога да кажа и за фърмуера на последния ми Seagate. Там си е, в коша.

Аз пак не разбрах обаче, дори от описанието на GB. То това е ясно, пише го във всяко ръководство. Какво става обаче на практика, ако основния BIOS се е скапал, но не хардуерно. Има ли презапис или оставаме с един BIOS? Ей това ми бе въпроса.

Аз го разбирам така. Ако имаме повреден фърмуеър, основният BIOS се възстановява и пак имаме резервен BIOS. Така ли е?

Мне. Опитваме се да станем разбирачи, ама по-големите разбирачи не ни дават. Затова следващия път GB. Точка.

:whist: с single BIOS не пали - и се налага reset на BIOS(със вадене на батерия , jumper и т.н.). При DUAL-BIOS - системата се замисля за 5-7 секунди след което вади съобщение че поради 'техническа причина' не може да стартира с нормалния BIOS, поради което е заредила backup, и предлага вход в настроиките(демек да си оправя лайн**а). След това инфото се записва в нормалния чип и пак сме в играта!!!

С дъно Gigabyte A75-UD2H съм. Не искаше на авто да ми подкара RAM на 1600Mhz(Kingston 2x2gb Genesys XMP Grey). Едва след ръчно конфигуриране на настроиките(дадени от производителя) това стана. А отскоро след update на BIOS това ве4е става и на авто :whist:

С дъно Gigabyte A75-UD2H съм. Не искаше на авто да ми подкара RAM на 1600Mhz(Kingston 2x2gb Genesys XMP Grey). Едва след ръчно конфигуриране на настроиките(дадени от производителя) това стана. А отскоро след update на BIOS това ве4е става и на авто :whist:

При тебе е имало да кажем някаква причина , но неможе да казваш че е задължително . Както каза колегата по горе , всяка нова версия оправя някакви бъгове или добавя други по нови компоненти но все пак не се знае и какви нови проблеми ще създаде .

Така че работи ли - не барай - нито ще стане по бръз компютъра от това , но днес е мания да се префлашва , купил си телевизор и още не го е разпечатал и вече пита за нов фирм :) и как се влиза в сервизно меню - защото е чел някъде , а какво аджеба ще търси там ? то за това се казва сервизно а не потребителско .

Иначе за дъната с два биоса е решение да се експериментира :D

• 1 месец по-късно...

За да не отварям нова тема, ще попитам тук. До този момент, не съм имал дъно с UEFI БИОС, но съм се сблъсквал с подобни дъна, но за кратко, до като мине сглобяването на машината и съм задавал тук там някоя настройка, но задълбочено не съм имал възможност да се запозная. Въпросът ми по-скоро е към притежателите на такива дъна, тъй като за моето Z68x UD3H B3 излезе такава версия, след като до сега имаше 12 версии в класически стил. Т.е. имали някакво преимущество и удобство в този вариант на БИОС-а или просто е едно осъвременяване и друг вид графика, без преимущества във функционалност и интерфейс?

просто е едно осъвременяване и друг вид графика, без преимущества във функционалност , но пък преимущество на интерфейса (за кеф на очите)? Разбира се, като всяка нова версия, вероятно има отстранени бъгове, но пък ако с използуването на досегашната не са проличали проблеми, или няма да добавяш не поддържан от старата версия нов компонент, тогава няма смисъл от новата.

Честно да ти кажа, доста съм се ровил по настройките на новите дъна с UEFI BIOS, но да си призная не съм видял да има някакви по-съществени разлики. Единственото което прави впечатление е новия графичен интерфейс и поддръжката на мишка. Според мен, този тип интерфейс е по-скоро "user friendly"

Честно да ти кажа, доста съм се ровил по настройките на новите дъна с UEFI BIOS, но да си призная не съм видял да има някакви по-съществени разлики. Единственото което прави впечатление е новия графичен интерфейс и поддръжката на мишка. Според мен, този тип интерфейс е по-скоро "user friendly"

Четох за UEFI, че можел да работи и на дъна без чип за BIOS, освен това има по-голяма надеждност, особено срещу вирусни атаки на BIOS-а, както и някаква връзка при въвеждането на "8" и настройването на UEFI, така че да зареди системата доста по-бързо от сега.

Не издържах и инсталирах UEFI-то. Обаче, ако има подобни мераклии, да се заредат с хапчета за сърце. Преминаването от класически към UEFI БИОС, става с бутваща DOS флашка с добавени файлове за новия UEFI от сайта на дъното. Гледах го на клип предварително и ми се стори твърде лесно. Внимание!!! Лесно е, но след приключване на ъпдейта, поканата е да се изключи компютъра, после да се извади кабела и пак да се включи. След това да се изчака UEFI-то да се дозареди. Всичко добре, но след пускане на компа, започна едно палене-гасене NON-stop. Викам си тоя комп умря...., пак вадих кабела, пак паля, същия филм.... Едва на третия път захапването стана по-сериозно и изгря UEFI-то, но каза, че е corrupt и започна да се самовъзстановява. Накрая все пак зареди. Нагласих си настройките на RAM-та, волтажа на CPU и първия диск, рестарт и за учудване ме стресира нова изненада. Всички драйвари сякаш бяха деинсталирани и бяха или с удивителни или просто ги нямаше. Постепенно обаче, всички те се самозаредиха и след рестарт всичко заспа. Изобщо супер Юзер френдли....

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Хм, току що проверих - и за моето вече има UEFI BIOS. Но колкото и да ми се иска да го тествам - за сега ще се въздържа по обясними причини (пост N25)

Защо някои хора искат да си създават работа не ми е я ясно, но защо като работи нещо е нужно да се ръчка ? Било модерно да се флашва ??? Дрън-дрън. Пълни глупости. После ще е модерно ходенето по сервизите и програматори за вкъщи. Нека примера на @Bily-79 служи за това колко е добро най-новото и как човек е могъл да остане без система при тормално функционираща такава и то буквално заради една "тъпня", наречена флашване.

Защо някои хора искат да си създават работа не ми е я ясно, но защо като работи нещо е нужно да се ръчка ? Било модерно да се флашва ??? Дрън-дрън. Пълни глупости. После ще е модерно ходенето по сервизите и програматори за вкъщи. Нека примера на @Bily-79 служи за това колко е добро най-новото и как човек е могъл да остане без система при тормално функционираща такава и то буквално заради една "тъпня", наречена флашване.

Съгласен и не съвсем. Все пак UEFI е стъпка в нов начин на представяне на БИОС-а, с нови свойства и идеи. Разбира се да си "пионер" не е лесно, но като нямам дъно с такъв БИОС, реших все пак да рискувам, така да се каже с цел да разуча нещо, за което бях чувал само от сайтовете или виждал само бегло.

Съгласен и не съвсем. Все пак UEFI е стъпка в нов начин на представяне на БИОС-а, с нови свойства и идеи. Разбира се да си "пионер" не е лесно, но като нямам дъно с такъв БИОС, реших все пак да рискувам, така да се каже с цел да разуча нещо, за което бях чувал само от сайтовете или виждал само бегло.

Всъщност, толкова си и разбрал какво е UEFI, след като това за теб е нов начин за "представяне на BIOS". EFI никакъв пионер не е, а исторически идва много отдавна. Просто не е толкова масово разпространено за момента. Лично според мен частта с цъкането с мишката из BIOS, графичните шарении и т.н е простотия и е напълно излишно. Все пак, ако погледнем и до този момент как са стоели нещата - средностатистическият потребител влиза в BIOS-а след като е настроен веднъж изключително рядко.

Лично според мен частта с цъкането с мишката из BIOS, графичните шарении и т.н е простотия и е напълно излишно. Все пак, ако погледнем и до този момент как са стоели нещата - средностатистическият потребител влиза в BIOS-а след като е настроен веднъж изключително рядко.

+1 Аз влизах в BIOS-a преди, а сега даже и бутващите у-ва съм настройл, така че даже не влизам в BIOS-a, за да бутвам от USB. Според мен най-важното е да работи всичко нормално и дали ще мога да настройвам BIOS-a и с мишка е все едно

Всъщност, толкова си и разбрал какво е UEFI, след като това за теб е нов начин за "представяне на BIOS". EFI никакъв пионер не е, а исторически идва много отдавна. Просто не е толкова масово разпространено за момента. Лично според мен частта с цъкането с мишката из BIOS, графичните шарении и т.н е простотия и е напълно излишно. Все пак, ако погледнем и до този момент как са стоели нещата - средностатистическият потребител влиза в BIOS-а след като е настроен веднъж изключително рядко.

Разбира се не се влиза постоянно в БИОС, но има ентусиясти, които често пробват възможностите на хардуера си, но не е това най-важното. Чета и виждам, че БИОС-а се счита за по-уязвим от към вируси, чрез UEFI може да се цъка дори в нета, разпознава се доста по-лесно хардуера и особено за по-големите от 2 Tb HDD. При самото зареждане няма това чекване на устройствата и старта се ускорява значително. За мен беше интересно кой какво е забелязал като плюсове и минуси, а не дали е целесъобразно или не. Защото заявяването на едно мнение, би трябвало да се подплати с аргументи...

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Разбира се не се влиза постоянно в БИОС, но има ентусиясти, които често пробват възможностите на хардуера си, но не е това най-важното. Чета и виждам, че БИОС-а се счита за по-уязвим от към вируси, чрез UEFI може да се цъка дори в нета, разпознава се доста по-лесно хардуера и особено за по-големите от 2 Tb HDD. При самото зареждане няма това чекване на устройствата и старта се ускорява значително. За мен беше интересно кой какво е забелязал като плюсове и минуси, а не дали е целесъобразно или не. Защото заявяването на едно мнение, би трябвало да се подплати с аргументи...

Възможността за включване на пълна мрежова поддръжка, налична в EFI означава също така сериозна уязвимост, дистанционно манипулиране. BIOS не знам как по-точно е уязвим към вируси, освен да се правят опити за презаписване на чипа, което ако не бяха половината потребители около ниво леймър, щеше да бъде реализирано с DIP ключе на дъното, което щеше да бъде използвано за WriteProtect/WriteEnable на FLASH чипа на BIOS. Най-сигурният начин да се предпази BIOS чипа от вируси е като просто се блокира физически възможността за запис на него. Иначе, EFI си има предимства, но лично аз съм си свикнал с BIOS, до сега не ми е поставял значителни ограничения и ми е все едно, честно казано.

Бях изпратил запитване на Гигабайт относно моя проблем с несъвместимостта и също ги питах дали може да се върне БИОС-а от UEFI на стария. Ето го отговора:

Dear Sir,

Thank you for your kindly mail and inquiry. In fact, new version BIOS can fix some known system problem or improve hardware compatibility; however, sometimes, new version BIOS is possible to cause new system problem with some specific system configuration.

Therefore, if the system works well with earlier version BIOS, we do not recommend you to take your own risk to update BIOS since risk involves and sometimes if the procedure went wrong, the BIOS may got corrupt and not covered by warranty, sorry for the inconvenience.

Kindly note: If you update your BIOS to the UEFI version, it does NOT support to flash back from UEFI BIOS to the AWARD BIOS. Sorry for the inconvenience.

Some GIGABYTE utilities are not supported under UEFI BIOS architecture. Please remove Smart6, Dynamic Energy Saver, Smart TPM, and Touch BIOS utilities before updating the BIOS.

If you still have any further question or suggestion about our products/service, please do not hesitate to contact us. We will try our best to help you resolve the problem ASAP.

Regards,

GIGABYTE

Подчертал съм най-интересното, като за незнаещите английски ще го обобщя с няколко думи:

" Новите версии на БИОС поправят някои познати системни проблеми, но понякога новата версия води до нов системен проблем при някои специфични конфигурации. .... Ако системата работи Ние не препоръчваме на ваш риск да ъпдейтвате БИОС....... Ако ъпдейтнете БИОС до UEFI не можете да го върнете обратно на AWARD. ....Някои GIGABYTE инструменти не работят с UEFI. МОля премахнете Smart6, Dynamic Energy Saver, Smart TPM, and Touch BIOS "

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.