Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Турските сериали

Featured Replies

Например - картините, които представят, ни убеждават, че съвременните турци не са като онези, извършили Баташкото клане.

Така е - не са.

То е ясно, че не са те, но трябва ли да се излъчват турските сериали по национална българска телевизия по едно от най-гледаното време?

И защо да не ги излъчват. Те са снимани съобразно актуалните тенденции в този жанр, а не съобразно някакви регионални разбирания за ТВ сериалите.

"Далас" наистина беше пробив в правенето на сериали. Ненапразно в турските сериали се ползват част от моделите, заложени още в него - както в сценариите, така и в техниката на заснемане.

"Далас" е един доста стандартно направен сериал, който ползва готови шаблони, така че е леко пресилено да го взимаме като еталон.

Та...Турските сериали са част от анадолската пропаганда, която цели да покаже на бившите им колонии по-светския облик на турското общество и по този начин да промива мозъците им!.

Доста съмнително виждане. Турските сериали са основно вид индустрия, от която да се изкарват добри пари, а не вид пропаганда.

Тези сериали обясняват, че при изневяра не е добре да се вади пистолет, а да се вдигне голям скандал, след това двамата съпрузи заедно да се изплачат и накрая всичко да мине без жертви.

Изневярата се използва за подсилване на интригата, че иначе ще бъде скучно да гледаш 200-300 серии. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Отговори 127
  • Прегледи 15,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

И защо да не ги излъчват. Те са снимани съобразно актуалните тенденции в този жанр, а не съобразно някакви регионални разбирания за ТВ сериалите.

И пак съобразно нещо с тенденциите които те сами си създават са решили да ги натряпят всички турски боклуци точно по българските телевизии един след друг сериалите и то дори с голямо препокриване. Така де, да няма празно, всеки делничен ден турско да се излъчва. Виждам как България се оправя с гледане на турски сериали в които всяка втора приказка е "алах да те благослови". Виждам как културата на българина се подобрява с натрапчивостта на турските сериали сеещи турски порядки и боготвотейки алах повече отколкото ние поготворим нашия бог в собствените си църкви.

Виждам как културата на българина се подобрява с натрапчивостта на турските сериали сеещи турски порядки и боготвотейки алах повече отколкото ние поготворим нашия бог в собствените си църкви.

Турските сериали използват предимно схемите на латино сериалите, само че са изиграни по-добре - това е и причината да има голям интерес към тях. ;)

Айдеееее;още една "мегали идея"..ами

valkiria1 и ирония (не нейна)... или

valkiria1 и прочитане на чужд пост... или

valkiria1 и съществуване и приемане на друго мнение...

Е, дори и аз ще почна да вярвам в невъзможните неща, след толкова доказателства.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Не ми пука какви сериали дават - като не ми допада това, което върви по даден канал, сменям го. Толкова ли е трудно? Ама що да не клъвнем някого? Защо българските телевизии купуват турски сериали, а не снимат свои? Ами защото така им е много по-евтино. А рекламите си вървят ли, вървят...

1. И аз си мислех така. Реалността сложи брадва на това ми схващане.

2. Пресилено е да наречеш онези телевизии български. Не ме интересуват твърде много причините поради които го правят. Предполагам, че действително е заради парите, а може и да е още един чудесен начин да ни се подиграват.

Добро ютрооо;ти радост за двата ми дзъркела.Преди време ти казах;че като потъркаш бутилката;не знаеш какъв джин ще излезе от нея ;)

Хубаво е, да носиш радост на хората. :). Джин засега не пия, ама може да почна, ако продължим в тоя дух :)

Абе самото съществуване на тази тема е живото доказателство за властта, която имат телевиизите върху вас. Хайде едно време, когато хората не са имали, какво да правят, освен да седят пред телевизора, разбирам. Сега ако нямате нещо по-интересно за правене, поне стойте пред компютъра. И не е едно и също. В интернет, вие си избирате съдържанието, което четете/гледате.

Кога за последен път сте били в Турция;уважаеми?

Не съм ходил в Турция. Нямал съм възможност да замина нито причина да го правя. Не ме интересува колко пари дават за съкровища, паметници или за джамии. Не мисля, че България е държавата в която да си бутат сапунените сериали. Уважение в Турция има за да не стават скандали на етническа основа. Кой знае какви ги пишат и те в техните форуми. Поне още 1000 години ще има напрежение между техния и нашия народ заради написаното в учебниците и манталитета който се предава през поколенията. С тези сериали само засилват неприязъмта към мустакатите им фесове.

1. И аз си мислех така. Реалността сложи брадва на това ми схващане.

2. Пресилено е да наречеш онези телевизии български. Не ме интересуват твърде много причините поради които го правят. Предполагам, че действително е заради парите, а може и да е още един чудесен начин да ни се подиграват.

1. Коя реалност? Че не можеш да си смениш тв канала с дистанционното, та се налага да ползваш брадвата ли?

2. Българска телевизия е само БНТ, но нямам и грам желание да я гледам, защото се издържа с моите пари, а ме е срам от нея, толкова блудкава и скучна е. Останалите са с чужди капитали, но нищо българско не им е чуждо.

Трудно ми е да си обясня черногледщината и шовинизма, а също и неистовия стремеж да се задълбава в съвсем дребни и преодолими проблеми на битието, завладели и тая тема. Никой не задължава никого да гледа каквото и да било. И всеки, обхванат по някаква причина от (внезапен) патриотизъм, може да се отдаде на слушане/гледане на подходящи песни и маршове, възхваляващи българския дух и бойни успехи. Има предостатъчно тв канали и с такова съдържание.

Не ми пука какви сериали дават, все едно, не ги гледам, с изключение на част от българските - ни турски, ни американски, не правя никаква разлика между тях. Те си имат строго определена зрителска аудитория, та неслучайно са прицелени в праймтайма или в други времеви пояси, но това със сигурност не е по политически, а по чисто икономически причини. Това не са моите сериали и избягването им не ми създава никакви проблеми и/или лоши чувства.

• Автор

Не съм ходил в Турция. Нямал съм възможност да замина нито причина да го правя. Не ме интересува колко пари дават за съкровища, паметници или за джамии. Не мисля, че България е държавата в която да си бутат сапунените сериали. Уважение в Турция има за да не стават скандали на етническа основа. Кой знае какви ги пишат и те в техните форуми. Поне още 1000 години ще има напрежение между техния и нашия народ заради написаното в учебниците и манталитета който се предава през поколенията. С тези сериали само засилват неприязъмта към мустакатите им фесове.

Част от моето разбиране е тъкмо обстоятелството, че учебниците не успяват да си свършат работата, а за това има много причини. Също така смятам, че стереотипичните образи се смекчават от популярната култура - сериали, популярна музика... и т.н.

А защо турските сериали се показват у нас - евтини са, гледат се, продават телевизионно време, а друго успяват просто да напълнят. какво повече е нужно на собственика на един телевизионен канал?!

Гледам, че тук хвърчат в неусвест клипчета. Та, ето, и от мен едно... С поздрав към всички, които са против рязаните сериали и тяхното нашествие в родния ефир! http://youtu.be/cJFQLA3XFJA

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

Част от моето разбиране е тъкмо обстоятелството, че учебниците не успяват да си свършат работата, а за това има много причини. Също така смятам, че стереотипичните образи се смекчават от популярната култура - сериали, популярна музика... и т.н.

Поп-културата не се влияе от учебниците в училище - писано е достатъчно защо това е така.

Дадена поп-култура може да се конкурира от друга поп-култура, която да я измести. Казано конкретно по темата, турските сериали се гледат, защото явно са по-добри от останалите сериали, които се дават по телевизията. Или казано още по-конкретно, ако българските сериали се снимаха на достатъчно добро ниво, нямаше турските да ги конкурират толкова силно.

А защо турските сериали се показват у нас - евтини са, гледат се, продават телевизионно време, а друго успяват просто да напълнят. какво повече е нужно на собственика на един телевизионен канал?!

Не! Турските сериали са направени много професионално и затова се харесват от зрителите. Телевизионният зрител гледа сериали, чийто сюжет му е интересен и отговаря на неговия светоглед за света. Ако турските сериали не отговорят на търсенията на зрителя, той просто няма да ги гледа.

Не! Турските сериали са направени много професионално и затова се харесват от зрителите. Телевизионният зрител гледа сериали, чийто сюжет му е интересен и отговаря на неговия светоглед за света. Ако турските сериали не отговорят на търсенията на зрителя, той просто няма да ги гледа.

А може би няма избор? Например пенсионерите дето не ползват компютър и интернет единственото им занимание е да гледат телевизия и то повечето дори нямат кабелна. И като пусне пенсията радугата що да види? С часове наред турски сериали всяка вечер. И понеже повечето ги гони склерозата и възприемат всичко чуто за вярно и всичко показвано по телевизията за интересно и за истина.

А как ще коментирате ситуацията учителка в начално училище обяснява в 2 учебни часа за турското робство и натъртва на кланетата. Какво ще си помислят малките деца като се приберат вкъщи и видят родителите или бабите им да гледат турски сериали в които се споменават същите имена които е споменала учителката им в урока по история същия ден?

А може би няма избор? Например пенсионерите дето не ползват компютър и интернет единственото им занимание е да гледат телевизия и то повечето дори нямат кабелна. И като пусне пенсията радугата що да види? С часове наред турски сериали всяка вечер. И понеже повечето ги гони склерозата и възприемат всичко чуто за вярно и всичко показвано по телевизията за интересно и за истина.

Все пак телевизиите имат интерес да пускат неща, които се гледат, а турските сериали се гледат, защото аудиторията ги харесва - такива са фактите, независимо дали ни харесва или не.

А как ще коментирате ситуацията учителка в начално училище обяснява в 2 учебни часа за турското робство и натъртва на кланетата. Какво ще си помислят малките деца като се приберат вкъщи и видят родителите или бабите им да гледат турски сериали в които се споменават същите имена които е споменала учителката им в урока по история същия ден?

А защо трябва да натъртва на кланетата? :rolleyes:

А защо трябва да натъртва на кланетата? :rolleyes:

А какво трябва да каже? "Пет века турците са избивали нашите прародители и са ги карали да си менят вярата против волята им ама иначе са добри хора." Това ли да каже?

Или да каже като онзи турски политик в коя телевизия беше. Имало било турско "присъствие"!!!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А какво трябва да каже? "Пет века турците са избивали нашите прародители и са ги карали да си менят вярата против волята им ама иначе са добри хора." Това ли да каже?

Ами може да не го натъртва толкова много - не е нужно да се създават национални комплекси.

• Автор

Поп-културата не се влияе от учебниците в училище - писано е достатъчно защо това е така.

Дадена поп-култура може да се конкурира от друга поп-култура, която да я измести. Казано конкретно по темата, турските сериали се гледат, защото явно са по-добри от останалите сериали, които се дават по телевизията. Или казано още по-конкретно, ако българските сериали се снимаха на достатъчно добро ниво, нямаше турските да ги конкурират толкова силно.

Подред - нормално очакване е представите за миналото да се моделират от предмета, изучаван в училище. Все пак обществото плаща за държавно образование, а ако то не успява да създаде онези нагласи, които да произведат граждани, за какво ни е то? Няма по-логично от това разказът за османското нашествие и за петте века чужда власт, циркулиращ в широк обществен оборот, да е учебникарски наратив, изкован с оглед някакъв дневен ред на самото това общество. Нека да не забравяме, че миналото е източник на информация относно това какви сме и дава дълбочина на това, което днес сме. Обществено значимият образ на миналото следва да е тъкмо този.

Оказва се обаче, че други агенти са успяли да изместят обичайно очкаваните източници на инфомрация, да подменят инфомрационните канали и тяхното съдържание. Това съждение далеч не се отнася само до влиянието на популярната култура, а и до смяната на социалната инфраструктура - времето на твърдо дефинираните социални институции отминава. Все повече обществата приемат гъвкави форми на организация, а техните институции се превръщат в обтекаеми, временни, за които все повече понятието "институции" става трудно приемливо определение.

Второ - никъде не съм казал, че турските сериали са непрофесионални, даже напротив. И в текста (това - за който го е чел, разбира се) е маркирано ясно, че те са професионален продукт, в който са добре вплетени идеологическите нишки, а реализацията е низ от клишета - обстоятелство, което води до подсъзнателното им оприличаване на известни образци, един от които - "Далас", беше споменат. Турските сериали широко използват и съвременен кино-фешън, което ги прави още по-любопитни като визия, но това - също само за тези, които са чели статията, тъй като само от нея може да се разбере. Ако бяха направени непрофесионално, щяха да имат друга съдба, но без съмнение нямаше да бъдат толкова гледани.

Подред - нормално очакване е представите за миналото да се моделират от предмета, изучаван в училище. Все пак обществото плаща за държавно образование, а ако то не успява да създаде онези нагласи, които да произведат граждани, за какво ни е то? Няма по-логично от това разказът за османското нашествие и за петте века чужда власт, циркулиращ в широк обществен оборот, да е учебникарски наратив, изкован с оглед някакъв дневен ред на самото това общество. Нека да не забравяме, че миналото е източник на информация относно това какви сме и дава дълбочина на това, което днес сме. Обществено значимият образ на миналото следва да е тъкмо този.

Проблемът е, че нашата историография много упорито се опитва да насади национални комплекси, а ето това не е хубаво. Още повече, този тип историография е много далече от съвременните тенденции от поне последните 50 години.

Оказва се обаче, че други агенти са успяли да изместят обичайно очкаваните източници на инфомрация, да подменят инфомрационните канали и тяхното съдържание. Това съждение далеч не се отнася само до влиянието на популярната култура, а и до смяната на социалната инфраструктура - времето на твърдо дефинираните социални институции отминава. Все повече обществата приемат гъвкави форми на организация, а техните институции се превръщат в обтекаеми, временни, за които все повече понятието "институции" става трудно приемливо определение.

Ако българската историография е изместена от други канали на информация, затова има вина само и единствено самата тя.

Второ - никъде не съм казал, че турските сериали са непрофесионални, даже напротив. И в текста (това - за който го е чел, разбира се) е маркирано ясно, че те са професионален продукт, в който са добре вплетени идеологическите нишки, а реализацията е низ от клишета - обстоятелство, което води до подсъзнателното им оприличаване на известни образци, един от които - "Далас", беше споменат. Турските сериали широко използват и съвременен кино-фешън, което ги прави още по-любопитни като визия, но това - също само за тези, които са чели статията, тъй като само от нея може да се разбере. Ако бяха направени непрофесионално, щяха да имат друга съдба, но без съмнение нямаше да бъдат толкова гледани.

Тази аналогия с "Далас" съвсем не е на място и е вид свръхинтерпретация - вече сме го обсъждали в други теми. Също така, работите с много архаични и неактуални концепции за идеологията - и това сме го обсъждали вече. ;)

• Автор

Проблемът е, че нашата историография много упорито се опитва да насади национални комплекси, а ето това не е хубаво. Още повече, този тип историография е много далече от съвременните тенденции от поне последните 50 години.

Ако българската историография е изместена от други канали на информация, затова има вина само и единствено самата тя.

Нямам никакво съмнение в това, даже пращам линк към текст, който доказва твърдението ми: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2011/06/23/acad-deconst-chalga/

Изпадането на историческата ни наука от нейните собствени социални валенции е резултат от политиката, водена от нейните агенти. В това число включвам и двойните агенти - тези, служили на науката и на ДС едновременно. По въпроса виж http://dimitaratanassov.wordpress.com/2011/08/01/lucky-cop/

Пак казвам - нека да дбатираме, след като имаме представа от обекта на дискусията. Реплики, хванати от въведението тук, винаги издават автора си и намирисват на нещо, което е далеч от етиката и от спазването на неутралитета по отношение на стореното от човека отсреща. Забележки и несъгласия по същество - разбира се, но подмятания - хайде, няма нужда.

Същото и за понятието за идеология - ако имате друго предложение, нека да го обсъдим. В моите работи засега тези смисли, които ползвам, работят. Ако смятате, че те не са ефективни, дайте ни да разберем защо, но недейте да влизате отново в режима на високомерно заяждане.

На последно място - който мисли, че може да добави нещо по същество - тук е мястото. Всеки един текст е отворена рамка, която подлежи на допълване и коригиране. Отговорността обаче изисква несъгласията не просто да бъдат навирани някому, а конструктивно да бъдат посочени алтернативи. В противен случай само мога да призова да продължавате да злоупотребявате с търпението и добронамереността на отсрещната страна. Днес попадате на мен и едва ли ще последва друго, освен пост като този, но на улицата хората с по-грапаво възпитание далеч няма да бъдат толкова толерантни и учтиви.

Същото и за понятието за идеология - ако имате друго предложение, нека да го обсъдим. В моите работи засега тези смисли, които ползвам, работят. Ако смятате, че те не са ефективни, дайте ни да разберем защо, но недейте да влизате отново в режима на високомерно заяждане.

Дайте определение за идеологията, за да видим с каква концепция работите! :wors:

• Автор

А за аналогията с "Далас" - тя нито е мое откритие, нито претендирам за патент. Който разбира от правене на кино (не от гледане, а от правене), е забелязал много неща, които турците копират тъкмо от сериали от типа на "Далас" и произведени около времето на неговото заснемане. Част от тях са, да речем, характерните изтегляния на камерата в широки и затворени помещения, които създават усещане за простор и монументалност на кадъра. Не само в "Далас" са правени подобни неща, разбира се, но смятах, че тази вметка е някак си излишна.

Дайте определение за идеологията, за да видим с каква концепция работите! :wors:

Нима Вие нямате идея с какво определение работя? След като вече бяхте така щедър да ни осведомите, че концепцията ми е остаряла, явно имате доста детайлна представа за нея. Ако наистина е така, бъдете докрай отговорен и ни дайте да схванем къде са проблемини ? зони и с какво бихме могли да я заменим, демонстрирайки ни също така как новата идея би била поне толкова ефективна.

Пропуснах да благодаря за интереса - явно познавате достатъчно добре писанията ми, щом чак успяхте да изолирате концептуалната основа, от която израства едно от употребените от мен понятия. ;)

А за аналогията с "Далас" - тя нито е мое откритие, нито претендирам за патент. Който разбира от правене на кино (не от гледане, а от правене), е забелязал много неща, които турците копират тъкмо от сериали от типа на "Далас" и произведени около времето на неговото заснемане. Част от тях са, да речем, характерните изтегляния на камерата в широки и затворени помещения, които създават усещане за простор и монументалност на кадъра. Не само в "Далас" са правени подобни неща, разбира се, но смятах, че тази вметка е някак си излишна.

Отново грешите! :)

В случая и "Далас", и турските сериали използват техники от киното, които са открити много преди тях. ;)

PS: Чакам определение за идеологията, тъй като така се предполага, че трябва да водите сериозен спор по подобна тема.

• Автор

Отново грешите! :)

В случая и "Далас", и турските сериали използват техники от киното, които са открити много преди тях. ;)

PS: Чакам определение за идеологията, тъй като така се предполага, че трябва да водите сериозен спор по подобна тема.

За първото - нямам нищо против и няма да застана насреща. Както казах, турските сериали използват утвърдени кинематографски прийоми. Така бих разгърнал думата "клише".

А по въпроса за идеологията - повтарям: Вие, Вие заявихте, че моето разбиране е остаряло. От това следва, че го познавате достатъчно добре, тъй като в противен случай веднага влизате на нестабилния терен на тенденциозното отношение. Ако смятате, че моето схващане по даден въпрос не е адекватно, дайте ни да разберем причината за това. Мислейки нещо за неуместно, отговорният човек има всякога предвид замяната му с нещо уместно. Ако не е така, влизаме в модела "не знам как е, но не е така", а той е причастен към методите на заяждането и няма общо с етиката на диалога.

Накрай - не ми е цел да водя спор. За мен това хич не е хоби, даже ми е неприятно. Интелектуалният дебат, виж, това е друга работа. Но той винаги включва конкуренция на предложения. Вие видимо знаете моето, защото инак не е етично да си позволявате да го окачествявате, било добре или зле. Бъдете така коректен сега да представите Вашето. Като дефиниция, в действие, в избран от Вас тип отношение - изборът е Ваш. Както и потенциалната (без)отговорност да продължите да искате от мен нещо, което или знаете, или не знаете. Ако знаете - давайте напред, а ако нямате и хабер - мястото на мнението Ви по въпроса е на Женския пазар. Тук се опитваме да водим безпристрастен разговор.

А по въпроса за идеологията - повтарям: Вие, Вие заявихте, че моето разбиране е остаряло. От това следва, че го познавате достатъчно добре, тъй като в противен случай веднага влизате на нестабилния терен на тенденциозното отношение.

Ето в тази дискусия вече сме обсъждали с вас проблемите на идеологията - както и в тази тема, накрая се измъкнахте с увъртания в типично ваш стил. Та ако мислите да водим сериозна дискусия, дайте определение за идеологията. ;)

• Автор

Също така, работите с много архаични и неактуални концепции за идеологията - и това сме го обсъждали вече. ;)

От това Ваше изказване личи доста дълбинно познаване на понятието за идеология, с което работя. Ако имате да добавите към него Вашето разбиране - сцената е Ваша. Ако не - опитайте другаде, тук не се заяждаме едни с други, а се придържаме към правилата на честната игра. Както личи и от цитираната от Вас тема, явно вече достатъчно добре знаете с какво определение за идеология оперирам. Там то е заявено даже доста ясно. Ако имате несъгласия - давайте, но ако просто си търсите публика, не тук е мястото... Или може би изпитвате предела на толерантността ми? Отговорете ми първо на това - каква, прочее, е целта Ви? Чистата деструкция не е като деконструкцията, не ги бъркайте. Да разрушите кой да е текст е най-лесното нещо. Предизвикателно е да направите, да дадете. Дайте. Аз вече дадох. Справки - линковете по-горе, няколко десетки страници поне са. "Дайте, за да Ви бъде дадено." аз дадох, а Вие тук искате само да вземете. Опитайте и да дадете, тъй като другото е чист егоизъм.

Само ще отбележа, че в понятието HAT team е изпусната една буква. ;)

Отговорете ми първо на това - каква, прочее, е целта Ви?

Да обсъждаме темите на подобаващото за това ниво. ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.